2021 79. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2021 01:52
Yazar hakkında söylenecek çok şey var ama söylemeyeceğim. Victor Hugo; 26 Şubat 1802 doğumlu, Fransa'nın romantizm akımının önemli temsilcilerinden politikacı, şair ve yazardır. François-René de ChateaubriandFrançois-René de Chateaubriand , Alphonse de LamartineAlphonse de Lamartine , VoltaireVoltaire , Walter ScottWalter Scott ve William ShakespeareWilliam Shakespeare adlı yazarlardan etkilenmiştir. Ayrıca Lev TolstoyLev Tolstoy , Charles DickensCharles Dickens , Charles BaudelaireCharles Baudelaire , Fyodor DostoyevskiFyodor Dostoyevski , Ayn RandAyn Rand , Irvine WelshIrvine Welsh , Gérard de NervalGérard de Nerval , Paul VerlainePaul Verlaine , Albert CamusAlbert Camus , Oscar WildeOscar Wilde , Jorge Luis BorgesJorge Luis Borges , Jean CocteauJean Cocteau , Gustave FlaubertGustave Flaubert adlı yazarları da etkilemiştir. Notre-Dame de Paris (Notre Dame'ın Kamburu): Victor Hugo, Notre-Dame'ı gezerken bir duvara elle kazınmış ANAΓKH (Kader) yazısına denk gelmesiyle bu eseri yazmıştır. Yazması yaklaşık 6 ay süren bu eser yayınlandıktan sonra büyük bir ilgi toplamış ve Notre-Dame Katedrali'ni ön plana çıkarmıştır. Yıkılmak üzere olan katedral, kitap basıldıktan sonra yazarın göndermeleri/eleştirmeleri sayesinde yıkılmak yerine restore edilmiştir. ‘’Giderek azalan anıtlar zamanla evlerin ortasında boğulacak, kaybolup gidecekmiş gibi görünüyorlar.’’ (s. 144) ANAΓKH: ''Kendi kendine sorular sorup, bu dünyayı terk etmeden önce, eski bir kilisenin köşesine bir suçun ya da bahtsızlığın bu lekesini bırakma ihtiyacını hangi acılı ruhun duyabileceğini tahmin etmeye çalıştı.'' (Ön söz, s. 1) Claude Frollo (Rahip): ''Çocukluğundan beri ailesi tarafından din adamı olmaya teşvik edilmişti. Ona Latince öğretilmiş, gözlerini yerden ayırmadan, alçak sesle konuşmaya alıştırılarak yetiştirilmişti. Daha çocuk yaştayken, babası onu Üniversite'deki Torchi Manastırına göndermiş, orada dua kitapları ve sözlükler arasında büyümüştü.'' (s. 153) ''Bilgi birikimini artırmak onda gerçek bir tutkuya dönüşmüş, on sekiz yaşında dört fakülteyi bitirmişti; delikanlıya göre yaşamın yegâne amacı öğrenmekti.'' (s. 155) Quasimodo sabahında (Paskalya'dan sonraki ilk pazar günü) kiliseye dört yaşlarında olan ve
Notre Dame'ın KamburuVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202242,1bin okunma
1 +1'leme
2.221 Gösterim
Bu yorum görüntülenemiyor
Okumayı çok istediğim bir kitap.. Küçükken çizgifilmini çok severdim. Senin alıntılarını görünce tekrar okumalıyım dedim. Teşekkür ederim bu güzel inceleme için 🌸
Gizem Demircan
Rica ederiiim. :) Okuduğun için teşekkür ederim ve şimdiden keyifli okumalar diliyorum. 🌿🌸