Aşk ve Diğer Şeytanlar
2023 24. kitabı
Okunma: 10 Mart 2023 20:44
Gabriel Garcia MarquezGabriel Garcia Marquez, Latin Amerika edebiyatının bilindiği üzere en bilinen kalemlerinden biridir. Nobel ödülü de vardır. Lakabı Gabo dur. Aynı zamanda oyun yazarlığı, hikaye yazarlığı, siyasi aktivist, gazeteci de demek gereklidir. 2014 senesinde ölmüştür. Büyülü gerçekçilik türünde eserleri ile bizlere kendini tanıtmıştır. Büyük gerçekçilikte bilindiği üzere mantıklı ilerleyen bir hikayede bi anda sihirli ve mantık dışı unsurların belirmesiyle alakalı bir edebi akımdır. En büyük öncüleri Salman RushdieSalman Rushdie, Jorge Luis BorgesJorge Luis Borges, Italo CalvinoItalo Calvino, Mihail BulgakovMihail Bulgakov, Louis Ferdinand CelineLouis Ferdinand Celine, Günter GrassGünter Grass, Milan KunderaMilan Kundera, Patrick SüskindPatrick Süskind, José SaramagoJosé Saramago, Toni MorrisonToni Morrison ve Haruki MurakamiHaruki Murakami dir. Örnek verecek olursak da; KokuKoku, İmkansızın Şarkısıİmkansızın Şarkısı, Teneke TrampetTeneke Trampet, Yüzyıllık YalnızlıkYüzyıllık Yalnızlık, Usta ve MargaritaUsta ve Margarita, Alçaklığın Evrensel TarihiAlçaklığın Evrensel Tarihi kitapları verilebilir. Özellikle eser bazında değerlendirirsek Yüzyıllık Yalnızlık kitabı bu kategoride öne çıkacaktır. Ben Gabo yu bu eseri okuyarak başlamıştım. Gerçekten karakter isim benzerlikleri, Latin Amerika kültürü, konu, zaman dilimi genişliği vb konular değerlendirildiğinde kitabın aşırı zor bir kitap olduğunu söylemek benim için mümkündü. Bence yazarın net en iyi kitabı Kolera Günlerinde AşkKolera Günlerinde Aşk kitabı idi. Bu kitabı herkese öneririm. Gabo nun edebiyat hayatında en çok etkilendiği kalemler William FaulknerWilliam Faulkner, Franz KafkaFranz Kafka, Fyodor DostoyevskiFyodor Dostoyevski ve Günter GrassGünter Grass dir. Büyük sansasyonale yol açan Madımak Olayının çıkış noktası denilebilecek seviyedeki isim Salman RushdieSalman Rushdie de Gabo dan etkilenerek bu yola çıkmıştır. Kolombiya Cumhurbaşkanı o öldüğünde, gelmiş geçmiş en büyük Kolombiyalı olarak onu tanıtmıştır. Latin Amerika daki büyüklüğü asla tartışılmaz. Bazı eserlerinde olaydaki baş kahramanlara isim vermez. Ayrıntıları ve olayları dışarıda bırakması ile edebiyat dünyasına yenilik kazandırmıştır. Aşk ve Öbür CinlerAşk ve Öbür Cinler 1994 yılında yayınlanmıştır. Sierva Maria isimli küçük bir kızın hikayesini anlatmaktadır kitap. Kitabın girişinde Gabo kısaca yola çıkış hikayesini anlatıyor ve diyor ki" Cehalet, büyücülük, önyargı gibi şeylerden kurtulabilmemiz yüzlerce yılımızı alacak." Kitabı okuyunca Ceyatano ve Sierva Maria nın ilişkisi sizi sadece bence tatmin edecek. Diğer kısımları genel anlamda sıkıcı idi. Kitabı okuyunca cehaletin ne kadar büyük bir sorun olduğunu görmeniz açısından birçok şey öğreneceksiniz. Geçmişte hastalıkların çoğu tedavisi ve tanısı malumunuz ileriki senelerde öğrenileceği için şeytanın işi veya psikolojisi bozuk yada deli bu tarzında görüldü. Bu dönemi net bir şekilde görmek bu eserde mümkün. Cehaletin geçmişte neler yaptığı göreceğimiz gibi, belki yarınki cehaletimize de hep birlikte bir çare bulabiliriz. 2009 yılında Kosta Rikalı Hilda Hidalgo'nun yönettiği Del amor y otros demonios adlı kitabın film uyarlaması yapıldı . Burada da görüleceği üzere kitabın gerçek adı Aşk ve Diğer Şeytanlar dır. Cinlerle alakalı zaten bi kısım yoktur. Cahillikleri yazar şeytanın işi olarak gördüğü için bu ismi kitabına koymuştur. Ama çeviri skandalı yaşanmıştır bana kalırsa Türkçe ye çevirilirken. Kitaba puanım 7.
Aşk ve Öbür CinlerGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202510,1bin okunma
9,9bin Gösterim
Olay örgüsü diğer kitaplarına göre daha ağır ilerliyordu, bu konuda yorumlarına hak veriyorum Emre ancak sıkıcı demekten kaçınırdım ben. Kitaba başladığım zaman neyle karşılaşacağımı biliyordum az çok ve okuduğum her sayfayı da o bilinçle çevirdim. Dili basit bir yazar değil diyebiliriz sanırım, ama bence bunun ana sebebi kültürel farklılıklarımız. Dahası, ben konusu üzerinden bir anlam çıkarmaya çalışmadım çünkü Marquez, sadece görüp duyduklarını yazıyor. Bunlar onun yaşadığı kültürün normal olarak yaşanan ve algılanan olayları. Yorumun için ellerine sağlık:) 🙏🏻
Teşekkürler 🙏🏾
Paylaşım yaparken bile kendim çeviriyi düzeltmiştim🤦🏻 Güzel bir eserdi ama malesef çeviri çok kötüydü. 😒
Kitabın adını bile dogru yazamamışlar Mustafa. Çokta şee yapmamak lazım 😂
Bende bu kitaba yeni başladım. Okuyacağım ilk kitabı. Keşke daha farklı bir başlangıç yapsaymışım
Emre Bulut
Yeşilin kızıYeşilin kızı o zaman doğru kitabı okuyorsun😂 tam da bu olmalı idi
Bu yorum görüntülenemiyor
Yazarı bende bu kitabı ile tanıdım. Okuduğum en bitmek bilmeyen kitaptı diyebilirim. Kesinlikle, zor bir kitaptı. Fikrinize çokça katılıyorum. Diğer eserlerine bir şans daha vermek istiyorum ama biraz korkuyorum diyebilirim:/
Emre Bulut
Bazı kitapsever arkadaşlar mesaj atıyor. Derinlemesine olmamış bu incelemeniz pek diye. Bende bu kitaba bu kadar dedim. 😂
Büyülü gerçekçilik 🌸