Gönderi

140 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ön bilgi: Kabuk Adam'ı bana tavsiye eden ve okumama vesile olan değerli arkadaşım
Roquentin
Roquentin
'e teşekkür ederim. Her ne kadar kitabın arkasında, "Kabuk Adam, Karayipler'de şiddetin bataklığında yaşanan korku ve tutku dolu sıradışı bir aşkın, ölümle yaşamın sınırında kurulan mucizevi bir dostluğun hikayesi."
Kabuk Adam
Kabuk AdamAslı Erdoğan · Everest Yayınları · 20184,373 okunma
··
1.697 görüntüleme
Kapıcının Bitli Kızı okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Ben bu kitaba aşırı anlam yüklendiğini düşünüyorum. Hakkında hiçbir şey okunmadan kitap okunsa bu kadar beğenileceğini sanmıyorum. Zamanla her balon söner nasılsa, bekleyip görmek lazım.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Aşırı anlam yüklendiğini ben de kabul ediyorum.Zaten bu şekilde düşünen çok fazla insan var. Fakat vasat bir kitap olduğunu da söyleyemem.
Erhan okurunun profil resmi
Nedense böyle bir inceleme bekliyordum senden :) Kabuk metaforu, metamorfoz vb.değinilmiş bazı yerlerde de, ever bu bir dönüşüm hikayesi daha çok katılıyorum sana. Zaten kadın aşık olduğunu söylese de totemleştirmiş bu kabuk adamı daha sonra bir ukte gibi. Güzel betimlemeler ve cümleler ve kitap içindeki enerji değişimi ile ilgili de aynı görüşteyim. Ben sadece otobiyografik esintiler olan bir kitap-ilk kitap-için fazla samimi bulmadım kitabı. Ne bileyim, devlerin aşkı şarkısı vardı mesela, saçma gelmiştir bana hep - bu örnek de saçma oldu gerçi. Ama bu kitap da onun gibi geldi bana. Tabi, sürekli dediğim gibi göreceli her şey, bana yapmacık gelen, başkasına sanat eseri gibi gelebilir elbette. Olayın güzelliği de burada zaten. Eline sağlık, güzel bir inceleme olmuş :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Aynı fikirdeyim seninle Erhan abi. Büyük harflerle yazmaya çalışmış Aslı Erdoğan ama hikayesi büyük harflerle yazılmaya müsait değil. Mesela kitabın merkezindeki ana olay, kitabın başından beri efsaneler yaratacak korkunç bir cinayet vakası gibi önümüze sunuluyor. Fakat sonlarda hiç de öyle bir olay olmadığını anlıyoruz. Böyle heyecan yaratmaya gerek var mıydı? Tabii ki yoktu. Benim senden farkım ise, bu kitabı her şeye rağmen yeterli buluşum oldu sanırım... Teşekkür ederim değerli yorumun için.
2 sonraki yanıtı göster
Necip G. okurunun profil resmi
‘Başta aldığı edebi hazzı sonraki bölümlerde alamamak...’ İncelemenin içinde bunu yakaladım. Gerçi sen kendi fikrini belirtmişsin ama ben senin analizlerine güveniyorum. Birkaç defa benim de başıma geldi bu durum. Aslında güzel bir edebiyat sohbeti çıkar bu konudan... Bazı yazarların kitaba girerken (ilk bölümlerde) taşıdığı enerji sonradan kayboluyor mu demek lazım? Yoksa yazmaya başlamadan önce hikaye ve kurguyu düşünme aşamasına yeterince vakit harcamıyorlar mı demek lazım? Ya da asıl enerjilerini kitaba nasıl gireceklerine harcayıp (vitrin bölümü) sonrası için ‘su yolunda akar’ anlayışı içine mi giriyorlar? Bence bu sorunsalın bir açıklaması olmalı. Çünkü bazı kitaplarda çok bariz yaşanıyor bu durum. Yerli-yabancı olarak ayırt etmek istemiyorum ama yerli yazarlarda daha çok gibi. ( dayanamayıp ayırt etti:) Eline sağlık Semih... Edebi sorgulamalarım ikidir Kabuk Adam incelemelerinin altına denk geliyor. (Erhan’ın incelemesine de böyle abuk bir yorum yapmıştım:) Aslı Erdoğan’la yolda karşılaşırsak kürekle kovalayacak beni:)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Ben bu kitap özelinde bir tespit yapmıştım sadece; ama sen meseleyi çok güzel bir noktaya taşıdın Necip abi. Gerçekten de güzel bir edebiyat sohbeti-münazarası çıkar bu konudan. Sorunun kaynakları, enerji kaybı, kurguyu tam olarak düşünmeme ve kitabın başına daha çok önem verme şeklinde başlıklara ayrılabilir senin dediğin gibi. Bana sorarsan bu kitap için kurguyu kitabın başında tam olarak belirlememiş olmak şeklinde tercih yaparım. İncelemenin içerisinde ilk defa okuduğum bir yazarla ilgili çok acımasız olmak da istemedim açıkçası. Seninle sohbet ederken konuşmak daha kolay :) Teşekkürler.
4 sonraki yanıtı göster
meltem şen okurunun profil resmi
Semih Bey, Kabuk Adam'ı ben de okumuştum. Tespitinize katılıyorum. Aslı Erdoğan aşkı anlatmıyor, aşkı yolda olmaktaki bi' araç, metafor olarak kullanıyor. Modern dünyanın baskısından, yabancılığından bir şekilde içine çekilen kadın karakter, onun yaşadığı aşk ve bu esnada deneyimlediği pek çok duyguyla kendi içsel yansımalarını okuyoruz biz karakterlerde. Her ne kadar konusu aşk gibi dursa da aşktan ziyade, yalnızlığın köşeye çektiği ruhun kendi kendine yer yer boynu bükük yer yer direngen arayışlarını, ruhu tırmalayan sorularını ve bazı sistem eleştirilerini okuyoruz. Ben Mucizevi Mandarin'i de okumuştum. Ve o kitaptaki öyküler de bu doğrultudaydı. İncelemeniz açıklayıcı bi' yazı olmuş, emeğinize sağlık! :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
İnanın yorumunuza çok sevindim Meltem Hanım. Çünkü bu şekilde düşünen hiç kimseyi görmedim gerek bu sitede gerekse başka yerlerde. Bu kitaba aşk kitabı demek son derece yanlış ve aldatıcı bir değerlendirme olur. Sizin yazdıklarınız ile benim tespitlerim örtüşüyor. Aynı fikirde olmak güzel. Teşekkür ederim değerli katkınız için.
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Semih Doğan okurunun profil resmi
Kitabı bana tavsiye eden değerli arkadaşım
Roquentin
Roquentin
'e yazımın içerisinde yer vermeyi unutmuşum. Kendisine teşekkürlerimi sunuyorum :)
Yaren okurunun profil resmi
Bu kitapla ilgili çok yorum gördüm ama hiç okumayı düşünmemiştim. Sanki kitap inceyse ve yazar yerliyse vasat bir şey çıkacakmış gibi. Yerli yazarlardan çok iyi eserler okumama rağmen bu algıyı yıkamıyorum malesef. Canan Tan'a, Elif Şafak'a bayılanları gördü bu gözler ne yapsın. :) Ama bu sefer bunu listeme alıyorum, eline sağlık Semih.
Semih Doğan okurunun profil resmi
155 sayfalık bir kitap aslında ama 1 günde bitirilebilir. Yerli yazarlarla ilgili aynı fikirdeyim. Kaliteli yazanlar, kalitesiz ama popüler olanların gölgesinde kalıyor maalesef. Yine de bu kitap okunmaya değer. Ben biraz Coelho tadı aldım. Teşekkür ederim :)
1 sonraki yanıtı göster
Roquentin okurunun profil resmi
Heh cümlelere böyle başlayınca incelemeler yazılar daha bir anlamlı oluyor. Yalnız değerlendirmelerin çok iyi . Kadın yazarlarımızın daha çok okunması lazım özellikle Asli Erdoğan. Bu arada dediğim diğerlerine de bak. Bir Delinin Güncesi ve Kırmızı Pelerinli Kent.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Müsaade edersen biraz da kendi listemden kitap okumak istiyorum :))
5 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.