Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

448 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Kara mı Kitap :)
Evet herkese merhaba ; Sitedeki ilk Orhan Pamuk incelememi yazıyorum, umarım hakkını verebilirim. Orhan Pamuk'un kalemine olan sempatim, saygım yakın çevrem tarafından az çok biliniyor. Kevser (
NigRa
NigRa
) ile sohbet ederken etkinlik fikri çıktı ortaya yapalım mı yapalım, gerek insanların ön yargılarını kırmak adına, gerek okuma listemizdeki Pamuk kitaplarını okumak, tekrarlamak istediklerimizi tekrarlamak adına böyle bir işe giriştik. Bknz; #35053256 Bildiğiniz üzere Orhan Pamuk ülkemizde Nobel edebiyat ödülünü alan ilk yazar. Elbette ülkemizde bu ödülü hak eden çok değerli edebiyatçılarımız var fakat bu ödülü aldığı için Orhan Pamuk'un eleştirilmesini saçma ve yersiz buluyorum. Ülkemizde en çok eleştirilen, kitabı çok satıldığı halde okuru az olan, çokça ön yargıya maruz kaldığı için bir çok okurun okumadan es geçtiği hatta düşmanlık ettiği bir kalem Pamuk. Evet Orhan Pamuk politik bir kişilik. Bu ülkede yaşayıp siyasete, politikaya bulaşmayan var mı ki? En politik ve benim de en sevdiğim kitabı
Kar
Kar
içinde en çok siyasi hiciv barındıran eseri. Fakat gözden kaçmaması gereken bir detay var Orhan Pamuk siyasetçi değil bir edebiyatçı ve bir edebiyatçı gördüğünü, duyduğunu, hissettiğini yazar edebiyat bu değil midir?
Babamın Bavulu
Babamın Bavulu
/alintilar kitabında şöyle yazıyor sevgili Pamuk; ''İyi bir roman gücünü yapısından, ruhundan ve özünden alır, karakterlerin siyasi inanışlarından değil.'' sf (54) Kara Kitap (1985-1989) yılları arasında yazılıp 1990 yılında basılıyor. Bir çok edebiyat otoritesi Kara Kitap'ın ülkemiz edebiyatında büyük bir çığır açtığı yönünde görüş bildirmiştir o dönemde. Üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen Kara Kitap okunmaya ve gizemini dağıtmaya devam ediyor. Kitabı yaklaşık iki, üç saat evvel bitirdim sarsıldığımı ve karmakarışık duygular içinde uzun bir süre duvara bakakaldığımı itiraf etmeliyim. Kitap Galip'in eşi Rüya ve Rüya'nın üvey ağabeyi Celal Salik'in ortadan kaybolması üzerine başlıyor. Celal Salik milliyet gazetesinde köşe yazarı, zaman zaman kaybolmayı seviyor. Galip bir polisiye romanın içinde iz sürerek, hem Rüya'yı hem Celal'i aramak için Celal'in gazetede yayımlanan köşe yazıları okumaya başlıyor. Celal'in köşe yazılarının içine sakladığı şifrelerden yola çıkarak ipuçları arıyor. Pamuk romanlarında sıkça karşımıza çıkan doğu mistisizmi, bu kez ''Hurûfilik'' ile karşımıza çıkıyor. Hurûfilik terimsel anlamıyla; Hurûfilik ya da Hurûf’îyye (Arapça: حُرُوفِيَّة), adını Arapça hurûf (Türkçe “harfler”) kelimesinden alan, kutsal metinlerde harf ve kelimelerin sayısı, sırası ve diziliminin belirli şifreler barındırdığı iddiasıyla bunlardan ve kelime, cümle veya cümlecikleri oluşturan harflerin ebced değerlerinden metnin düz anlamı ile ilgili olmayan, telmih, ima, işaret gibi ikincil anlamlar çıkartan ve bu anlamlar üzerinden yeni anlayış ve kavrayışlara yol açan yaklaşımlara verilen addır. İslam öncesi tarihte Yahudi kabbalizmi bu yöntemi kullanmıştır. İslam tarihinde hurufilik mezhep olarak İran, Azerbaycan ve Türkiye'de 14. ve 15. yüzyıllarda etkin olan bir inanç akımı ve tarikattır. Kaynak Bkzn; wikizeroo.com/index.php?q=aHR... Galip, Rüya'yı ve Celal'i ararken Celal'in evinde çözülmeyi bekleyen bir sürü fotoğrafta, hangi harflerin hangi anlama geldiğini, hangi yüzde hangi anlamın bulunduğu aramaya başlıyor. Bu anlam aslında en başından beri Galip'in kendini arayışı, Celal'de kıskandığı özgüveni, özveriyi, ve yalnızlığı arıyor esasında Galip bilmeden. Ve Orhan Pamuk kitaplarının vazgeçilmezi İstanbul sokakları, kaldırımları. Yine sokak sokak hüznü, kuşkuyu, yılgınlığı, umutsuzluğu, gizemi, kederi, karı, soğuğu, isi, pası içinize çeke çeke arşınlıyorsunuz sokakları. Bir cellat hikayesi var ki sadece bu hikaye için bile bu kitaba on üzerinden on verilmelidir. Pamuk kitaplarını bazen matruşka bebeklerine benzetirim. Çünkü hikayeden, hikayeye bağlanır Pamuk, bu bağlamda çokça alt metin yazarı olduğunu düşündürür bana, okuru afallatır. Sizi Nişantaşı'nda bir apartman dairesinden alıp padişahın sarayında bir odaya bırakabilir. Bu tarzda iç içe geçmiş bir sürü hikaye yer alıyor kitapta. Yeni Hayat'tan sonra okuduğum en gizemli ikinci Pamuk kitabı, hala farkedemediğim bir çok noktası olduğunu düşünüyorum. Hatta
Kara Kitap'ın Sırları
Kara Kitap'ın Sırları
şöylede bir kitap basılmış 2013 yılında henüz okumadım ama kitabı daha anlamak adına faydalı olacağını düşünmekteyim. Çünkü kolay bir romanla karşılaşacağınızı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Velev ki okuyucuyu, gizemlerle dolu, soyut, mistik, kederli, retorik iç monologların olduğu bir kitap bekliyor. Başlangıç kitabı olarak yorucu olabilir, fakat okuyanı pişman etmez. Etkinliğe katılım sağlayan arkadaşlara teşekkür eder ve okumayı düşünen arkadaşlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Kara Kitap
Kara KitapOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 20139bin okunma
··
1.925 görüntüleme
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Sitedeki ilk Pamuk incelemenin bence başarıyla üstesinden gelmişsin. Ben de ilk bu kitabıyla başladım, henüz 2. bir kitabını okumadım ama bütün kitaplarını önümüzdeki zamanlarda okumak istediğim bir yazardır kendisi. Senin de dediğin gibi sanırım bu kitap, kendisini ne kadar okursak okuyalım içerisinde mutlaka idrak edemeyeceğimiz, kaçıracağımız pek çok detayı da ardımızda bırakacak gibi. Ben ilk okuduğum zaman askerdeydim ve Pamuk'un kullandığı betimlemeleri, anlattığı olayları şaşkınlıkla karşılayıp "Bu adam kesinlikle çok zeki biri yaa!" diye sesli düşünmüştüm. Bunlar dışında Hurûfilik üzerine eğilmen isabet olmuş, zira ben incelememde bundan hiç bahsetmemiştim. Kitap benim için tamamen bir edebi İstanbul panoraması gibi gelmişti. Eline sağlık değerli Ayşe.
Ayşe* okurunun profil resmi
Teşekkür ediyorum Oğuz :) ☘️ Aslında daha değinemediğim bir sürü konu var, Şeyh Galip, Mevlana-Şems, İlk Türk manken üreticisi amca gibi gibi. Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane gibi bir sürü, bir sürü konu işliyor. Diğer kitaplarını da beğeneceğini düşünüyorum. :)
2 sonraki yanıtı göster
AkilliBidik okurunun profil resmi
Nüket Esen - “Kara Kitap üzerine yazılar”ı tavsiye ederim, detaylı incelemeler için
Ayşe* okurunun profil resmi
Teşekkür ederim, okuyacağım 🙏🏻
da! poet okurunun profil resmi
Anladım teşekkürler :))
Hacı Seydaoğlu okurunun profil resmi
İşte bahsettiğim incelemelerden biri. Giriş gelişme tamam. Kitabın ele aldığı konu ayrıca araştırılmış. Yazarın önceki kitaplarına atıf var. Yazarın hakkında özel bilgiler var. Etkinlik bağlantısı tamam. Zaten Hurufilik kelimesini gördüğüm an Allahu Ekber diye bağırdım. :) Eline sağlık çok iyi bir inceleme olmuş. Orhan Pamuk ve biraz da Elif Şafak’ta bu durum var: Güya popüler diye okunmuyorlar. Bunu dile getiren o kadar çokki. Aslında farkında değiller, popüler olan artık Orhan Pamuk değil ‘Orhan Pamuk okumam’dır. Bazı insanlar da siyasi fikirlerini beğenmediği için bu bahanenin arkasına sığınıyor. İkinci popüler sebep de ‘Nobel almış, o zaman dış güçler destekliyor’. ‘Aslında ülkemizi eleştirdiği için Nobel aldı’. Bu kadar sığ bir düşünce hiçbir okura yakışmaz. Kısacası Orhan Pamuk bence çok değerli bir aydınımızıdır. :)
Ayşe* okurunun profil resmi
:) Teşekkür ederim. Aslında etkinliği bu sebeple düzenledik, insanların kafasında oluşan algıyı kırmak için. Bide reca ediciym Orhancığımla Elif Şafak’ı aynı kefeye koyma 😂 Orhancığım çok değerli bir kalem çok seviyorum.
bhmflzf okurunun profil resmi
Dur ben okumadan eleştiri yapayım Orhan Pamuk Analizi diye. :) Neyse o bi dursun aferin kızıl kafa her şeyi kıvamında anlatmışsın sana yıldızlı beş. 👏👏👏👏 Okumadan kitap,yazar eleştirisi yapanlarda bırak oyalansinlar.
Ayşe* okurunun profil resmi
Hahajah :D sen beğendiysen benim için bitmiştir ✋🏻✋🏻✋🏻
Kütüphane kedisi okurunun profil resmi
kitap Şeyh Galip’in Hüsn ü Aşk isimli eserinin çağımıza uyarlanmış şeklidir. Kitaptaki Milliyet yazarı “Celal Salik” Mevlana ; avukat Galip, Mevlana’dan beş yüzyıl sonra Mevlevilik yolunda şeyhlik makamına ulaşmış Şeyh Galip’tir. Galip, Hüsn ü Aşk’taki erkek kahraman Aşk’ı; Rüya ise kadın kahraman Hüsn’ü temsil eder.
Ayşe* okurunun profil resmi
Çok fazla spoiler veriyorsun kedicim :)
1 sonraki yanıtı göster
Mathilda okurunun profil resmi
Kaydettim ilk fırsatta okuyacağım.
Ayşe* okurunun profil resmi
Çok iyi kitap, dilerim beğenirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
5 sonraki yanıtı göster
Osman Y. okurunun profil resmi
Merak da ettim bak, ama spoileri teğet geçmişsin az frene bas :) OP aşkı neymiş arkadaş :)
Ayşe* okurunun profil resmi
Sitedeki karalama politikasına rağmen son topa kadar direneceğiz!
cicoretti okurunun profil resmi
İlber Ortaylı'nın bir tespiti vardı paylaşmak isterim 'İmam ikindi namazı saatinde caminin balkonuna çıkarak ikindi ezanını okudu.' Şimdi bu toplumda yaşayan her insan bilir ki, namazın saati olmaz vakti olur. Camilerde balkon diye bir yer yoktur minarenin şerefesi vardır. Ezanı da imam değil müezzin okur. Bu örnekle de sabittir ki kişiler, içinden çıktıkları toplumu bilmeden bir şeyler yapmaya çalıştıklarında doğru şeyler yapmazlar. Bana göre, Pamuk, Türkçe'yi de İngilizce'yi de bilmiyor.'' öğrencilik zamanlarımda birkaç kitabını okumuştum ama kendi kültürünü bilmeyen bir yazara tepkiliyim açıkcası.
Bu yorum görüntülenemiyor
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.