Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Zeyd (r.a) ve Oğlu Üsame
Hz. Ömer hilafeti döneminde, Zeyd'in oğluna kendi oğlundan çok daha fazla maaş bağlar. Hz. Ömer'in öz oğlu olan Abdullah b Ömer, Hz. Ömer'e mealen '' Zeyd'in oğluna neden benden fazla maaş bağlıyorsun?'' diye sorar. Sonuçta birisi halife oğluyken diğeri insanların pek çoğunun nezdinde azatlı bir kölenin oğlu hükmünde görülüyor. Hz. Ömer oğluna '' Üsame, Resulullah'a senden ve babası Zeyd de senin babandan daha sevgilidir.'' buyurur.
Sayfa 68 - İnsan YayınlarıKitabı okuyor
Devlet, Hz. Peygamber tarafından kuruldu. Fakat devletin kurumsallaşması büyük ölçüde Hz. Ömer döneminde şekillendi.
Reklam
Özellikle de Cizye ve Harac'ın tanzimi konusunda her şey ikinci halife Ömer b. el-Hattab'a nisbet edilir. Ömer'in Cizyeyi zımminin ödediği bir boyun eğme sembolü saydığı. Haracı vergi değil toprak kirası olarak gördüğü, bu nedenle müslümanın da zımminin de ödemesi gerektiği hususunu kabul ettiği söylenir. Ama araştırmalar açık olarak bu son ayrımın ancak Ömer b. Abdülaziz zamanında oluştuğunu, Ömer b. el-Hattab'ın ise ikisini de boyun eğme sembolü saydığını ve Müslümanları ikisinden de muaf tuttuğunu gösteriyor. Aynı şekilde, Ömer b. el-Hattab'a nispet edilen mali sistem de sadece onun eseri olmayıp tedrici olarak gelişen ve yüzyılı aşan bir sürede kamil şeklini alan bir sistemdir.
Sayfa 50
Hz. Omer in bizzat kendisinin "Kim Müslümanlarla meşveret etmeksizin birisine biat ederse ne ona ne de biat ettiği kimseye tabi olunmaz (biat edilmez) ve her ikisi de öldürülür" ve "Meşveretsiz hilafer olmaz" sözleri (Bkz. Buhari "Hudud". 31) göz önünde bulundurulduğunda onun Müslümanların rızasını almaksızın, devlet
Sayfa 42 - KlasikKitabı okudu
İlim ile Bilim arasındaki fark nedir? Atatürk'ün İlminin Manası Nedir?
Mustafa Kemal Atatürk'ün sahip olduğu ilmin ne anlama geldiğini Atatürk'ü dine yamama çabalarını boşa çıkarmak için açıklamak zorundayım. Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini bilmek, öğretmek, öğrenmek aşamasını geçtik. Şimdi o sözlerin manasını öğrenerek yarım kalan devrimi tamamlama aşamasına geçiyoruz. İlim sahibi olmak
Kral ile Halife arasındaki fark:
Bir gün Selman-ı Fârisi ile konuşurken Hz. Ömer Selman'a "kral" ile "halife" arasındaki farkı sordu. Selman ona "Sen Müslümanların malından bir dirhem ya da ondan az bir miktarını alır, onu hakkı olmayan bir yere verirsen, o zaman halife değil, kral olmuş olursun! deyince, Hz. Ömer ağlamaya başladı.
Sayfa 149 - BEYAN YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Hz. Ömer'in kader anlayışını Kur'an inşa etmişti: Buhâri ve Müslim Sahihlerinde şöyle bir olay naklederler. Halife Hz. Ömer, Şam'ın fethini kutlamak ve İslam ordularını denetlemek için yola çıkar. Öğrenir ki ordugâhta veba salgını vardır. Hz. Ömer beraberindeki insanlara seslenerek, "Ben hayvanımın üstünde sabahlayacağım, siz de öyle yapın" der. Ordu komutanı Ebu Ubeyde b. Cerrah, eski tasavvurun tortusuyla; "Allah'ın kaderinden mi kaçıyorsun?" diye sorar. Hz. Ömer, "Keşke bu sözü senden başkası söyleseydi!" diyerek, bu büyük sahabiye böyle bir yaklaşımı yakıştıramadığını ifade eder. Ardından bu düşüncesini reddeden ve kader mesele sine nasıl bakılması gerektiğini öğreten bir cevap verir. "Evet, Allah'ın kaderinden, yine Allah'ın kaderine kaçıyorum."
Sayfa 105Kitabı okudu
Beşinci Halife unvanını alan Ömer bin Abdilaziz(Radıyallahü Anhüma) şöyle buyurdu: "Namaz, seni yolun ortasına kadar götürür. Oruç, Padişah'ın kapısını açar. Sadaka da, Padişah'ın huzuruna sokar."
Sayfa 372Kitabı okudu
Hz. Ömer radıyallahu anh, büyük fetihler gerçek­leştiren İslâm devletinin başı iken, cübbesinde on iki kadar yama bulunurdu. Hz. Ali radıyallahu anh, halife iken, en ucuz elbi­seler giyerdi ve şöyle derdi: "En düşük hâldeki insanlar gibi yaşamalıyız ki, zenginler bize uysunlar, fakirler de kırılmasınlar."
Hazreti Ömer
Hicretin yirmi üçüncü senesinin Zilhicce ayının son günlerinde Muğire bin Şube'nin Ebu Lü'lü' isimli kölesi, Halife Ömer bin Hattab (r.a) hazretlerini hançerle vurup yaraladı.
Reklam
Hazreti Ömer
Hazreti Ömer: Rasulüllah'ın fitne işe ilgili sözünü sorduğunda, Huzeyfe: "Senin için ondan bir beis yok. Seninle onun arasında kapalı bir kapı var" demiş. Hazreti Ömer: "Bu kapı kırılacak mı; yoksa açılacak mı?" Diye sorunca Hazreti Huzeyfe "Kırılacak" demiş. Hazreti Ömer: "Öyle ise o kapı artık kapanmaz" deyip üzüntüsünü açıklamış.
Hazreti Ömer
Hazreti Ömer (r.a) halife olduğunda iki büyük devletle, yani İran ( Sasani) ve Rum (Bizans) devletleriyle muharebe halindeydi. Yermuk savaşında Bizans Devleti büyük bir mağlubiyete uğrayıp Kostantiniyye İmparatoru Hirakl'in koku kanadı kırılmıştı.
Hazreti Ebubekir
Hazreti Ömer'in ihtarı üzerine Halifenin emriyle vahiy katiblerinden ve sahabilerin fakihlerinden Zeyd bin sabit hazretleri, hicretin on ikinci senesi başlarında gayret sarfederek Kur'an-ı Kerim'i sahife sahife topladı. Tamamına "Mushaf" denildi.
Resulüllah (s.a.v) "Dört zatın sevgisi bir münafığın kalbinde toplanmaz. Bu Dört zatı ancak müminler sever: Onlar: Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali'dir."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.