Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İskenderiye Kütüphanesi memurları, ele geçen kitapların satın alınması için emir almışlardı. Sahiplerinin kütüphaneye vermek istemedikleri nadide kitapları hiç değilse kopyalamak için hattatlardan ekipler de kurulmuştu. Mısır'a dışarıdan getirilen her kitabın önce İskenderiye Kütüphanesi'ne getirilmesi yasal olarak zorunluydu. Kopyası olmayan kitaplar çoğaltılıyor, asılları kütüphaneye konuyor, kopyaları sahiplerine veriliyordu. Sadece kopya değil, aynı zamanda tercüme de ediliyordu kitaplar. Mısır krallarından biri, İskenderiye'ye getirttiği Yunanca bilen çok sayıda Yahudi bilgine Tevrat'ı Yunan diline çevirtmişti örneğin. Kütüphanenin fihristlerini de hem İkinci hem de Üçüncü Batlamyus zamanında kütüphanenin en üst düzey yetkilisi olan Kallimakhos düzenlemiştir. Büyük tomarlar halinde olan kitapların okunup, incelenmesi zordu. Kallimakhos, aralarında Heredotos'unkilerin de bulunduğu kitap tomarlarını ciltlere ayıran kişidir. Kütüphanelerde sessizliğin nasıl sağlandığı merak bilir mi bilmem ama sessizlik konusunda kuralları Oxford Üniversitesi hem de daha 1412'de koydu diye bilinir. O zamana kadar gürültüden geçilmez yerlerdi kütüphaneler.
Sayfa 80 - 81 / Can YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Herodotos, Tarihin Babası
Yunan yazar Halikarnaslı Herodotos (MÖ484-420), Yunan Pers Savaşları'nın tarihini anlattığı dokuz kitap nedeniyle Romalı politikacı Cicero tarafından "tarihin babası" olarak adlandırıldı. Bu, MÖ 499-479 arasında süren çatışma, ayrıca dönemin Pers İmparatorluğu ve Mısır'ı üzerine en önemli bilgi kaynağıdır. Geçmişteki olayları açıklarken sistematik ve önyargısız bir neden-sonuç ilişkisi araştırması girişiminde bulunan ilk yazar olarak tanınır. Heredotos'un Tarih' i aynı zamanda imparatorluğun coğrafyası, yerel insanların gelenekleri ve kökenleri üzerine de değerli ayrıntılar sunar.
832 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Say//832 Bilinen en eski belki de ilk #tarih kitabını #yazar 'Tarihin Babası' #heredotos ; M.Ö. 5. Yüzyılda dokuz kitaptan derleyerek alışılmışın dışında dünyaya kuş bakışı bakar misali kendinin anlatıcılığıyla yazmış. Tarihte de rastlanan ilk nesir özelliğini taşıyan kitapta savaş paragraflarının fazlalığı, özellikle Yunan-Pers
Tarih
TarihHerodotos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019930 okunma
Çok kitap okudum. Peder okumamı istemezdi. Kendi insanlarımdan kopacağımı söylerdi. Ama yine de okudum. Bir gün parkta bir adama rastladım. Bana okunacak kitaplarla ilgili bir liste yapti. Ah, ne çok okudum, ne çok. Platon'un Devlet'inden tut, Ütopya'ya, Bellamy'den Heredotos'a, Gibbon'dan Macueley'e, Carlyle'den Prescott'a, Spinoza'dan Hegel'e, Kant'a ve Nietzsche den Schopenhauer'a kadar her şey vardı listede. DasKapital bile. Dediğine göre adam biraz çatlakmış. İnanmaksızın sadece bilmek istediğini söylerdi. Hepsi aynı yöne işaret eden kitapları bir araya getirmeyi severdi.
Sayfa 14 - Sel Yayıncılık
Firavunlar da insandı egolu haz düşkünü
Yaklaşık olarak İÖ 450'de, Heredotos, bütün hazinesini tüketince, kız kardeşini belli bir miktar getirmesini emrederek, bir geneleve gönderecek kadar soysuz bir firavun olan Khufu hakkında anlatılan bir öyküyü nakletmişti. Sadık kız kardeş denileni yapmıştı. Ama yattığı erkeklerin sayısının dışında, başka bir şeyle anımsanacağı umuduyla, yattığı her erkekten kendisine bir taş hediye etmesini de istemişti. İşte Nil nehri yakınlarındaki Gazze platosunda hala ayakta duran dev piramitlerden birini bu taşlarla inşa ettirmişti! --
Reklam
Heredotos'a göre, "tanrılara adlarını veren, ayrıcalıklarını ve hünerlerini birbirinden ayıran ve onların biçimlerini saptayan," Homeros ve Hesiodos'tu.
832 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
99 günde okudu
Heredotos denemesi
Perslerin Yunanistan'a seferi ki Kserkses'in en az 5.6 milyonun üzerinde insanla sefere çıkması bunların yemek ve su gibi basit fakat elzem ihtiyaçlarının sıkıntısızca görülmesi tarihten bir ders veriyor. 300 Spartalı hikayesini ve komutan Leonidas'ın kahramanlıkları da bu tarih kitabından. Ve Euripos deniz savaşı. Karada Thermopylai neyse denizde Euripos oydu. İki düşman... Kara ve deniz... İkisinde de yenilen Kserkses'in İran'a geri dönmesi komutan Mardonios'un 300 bin seçme askerle kalması ve Plataia savaşında Yunanlılar'a yenilmesi ve savaşta ölmesi. Hâlbuki kendi adamları da savaşmadan burada kalın Yunanlıların üst düzey adamlarını satın alın çok kısa zamanda savaşmadan size teslim olacaklar demişlerdi. Heredot'un dediği gibi insanoğlunun yaptıkları zamanla unutulmasın.
Tarih
TarihHerodotos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019930 okunma
Başka bir deyişle o, insan ruhunun ölümsüzlüğüyle ruh göçü inancının savunuculuğunu yapmıştır. Aslında bu inanç ya da öğretiler, hiçbir şekilde özgün olmayıp, çok muhtemelen Yunanlı olmayan bir kaynaktan türetilmiş veya devşirilmişlerdir. Nitekim Heredotos, ruh göçü fikrinin, Pythagoras'ın özgün görüşü olmayıp, dışarıdan alınma bir fikir olduğuna işaret etmiştir. Ruh göçü düşüncesinin ana vatanı Hindistan'dır. Ruhun ölümsüzlüğüne veya ölümden sonraki hayat düşüncesine gelince, buna da Mısırlılarda, Giritlilerde ve Miken uygarlığında rastlanmaktadır. Demek ki, ruhun ölümsüzlüğü ve ruh göçü ile ilgili fikirler, yeni ve Özgün öğretiler olmaktan uzaktır.
136 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.