Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
1187'de kazanılan şanlı Hıttîn zaferi, ancak Müslümanlar ortak hedefe kilitlendikten sonra mümkün olabildi.
Sayfa 155
1187 'de kazanılan şanlı Hıttîn Zaferi , ancak Müslümanlar ortak hedefe kilitlendikten sonra mümkün olabildi..
Reklam
Şarkın en sevgili sultanı Salâhaddîn Eyyûbî, Kudüs'ü özgürleştirmek rüyasıyla çıktığı siyasi ve askeri yolculuğun ilk 20 yılında, tamamen Müslümanlar arasındaki ihtilafların çözümüyle uğraşmak durumunda kaldı. Müslümanlar birbirinin gözünü oymayı bırakmadan Kudüs'ün özgürleşmeyeceğini acı bir şekilde fark etmişti çünkü. Fâtımîleri ve bölgedeki diğer irili-ufaklı Müslüman yönetimleri zapturapt altına alan Salâhaddîn, dikkatini ancak bundan sonra Kudüs'e yöneltebildi 1187'de kazanılan şanlı Hıttîn zaferi, ancak Müslümanlar ortak hedefe kilitlendikten sonra mümkün olabildi.
Selahaddin'in süregelen imajının önemi
Selahaddin'e kalıcı bir ün sağlayan ne hanedanlıkla ilgili meşguliyetleri ne de Mısır'da giriştiği işlerdi. Aksine, yaptıklarını olduğundan daha parlak gösteren ve ona tarihte meşhur bir yer sağlayan, Haçlılara karşı yürüttüğü dramatik mücadele, Hittin'deki zaferi ve Kudüs'ü geri alışıdır... Orta Çağ Arap yazarları İslamın Haçlıların elinde uzun süre küçük düşmesi konusuyla meşgul olduklarından, Hittin zaferini ve Kudüs'un geri alınışını Selahaddin'in en önemli başarısı olarak yücelttiler... Imadeddin Isfahani'nin edebi yeteneği, Bahaddin ibn Şeddad'ın işlek kalemi ve Verimli Hilal'de hüküm süren Haçli-karşıtı hava sayesinde Selahaddin'i ölümünden sonra ünü büyük bir efsaneye ve kutsallaştırılmış bir kusursuzluğa dö-nüştürdü. Modern tarihçileri bu hakim duygusal yaklaşım fazlasıyla etkilemiştir."
Sayfa 99 - Avesta YayınlarıKitabı okudu
İttihadı İslam
"Şarkın en sevgili sultanı" Salahaddin Eyyûbî, Kudüs'ü özgürleştirmek rüyasıyla çıktığı siyasi ve askeri yolculu- ğunun ilk 20 yılında, tamamen Müslümanlar arasındaki ihtilafların çözümüyle uğraşmak durumunda kaldı. Müs- lümanlar birbirinin gözünü oymayı bırakmadan Kudüs'ün özgürleşmeyeceğini acı bir şekilde fark etmişti çünkü. Fâtımîleri ve bölgedeki diğer irili-ufaklı Müslüman yöne- timleri zapturapt altına alan Salahaddin, dikkatini ancak(bundan sonra Kudüs'e yöneltebildi. 1187'de kazanılan şanlı Hittîn zaferi, ancak Müslümanlar ortak hedefe kilit- lendikten sonra mümkün olabildi. Tarihi okumak, özellikle kriz dönemlerinde hem ufuk açıyor, hem de geçmiş tecrübeler ışığında yeni açılımlar geliştirmeye yarıyor. Keşke daha fazla okusak...
"Şarkın en sevgili sultanı" Salahaddîn Eyyûbî, Kudüs'ü özgürleştirmek rüyasıyla çıktığı siyasi ve askeri yolculuğunun ilk 20 yılında, tamamen Müslümanlar arasındaki ihtilafların çözümüyle uğraşmak durumunda kaldı. Müslümanlar birbirinin gözünü oymayı bırakmadan Kudüs'ün özgürleşmeyeceğini acı bir şekilde fark etmişti çünkü. Fâtımîleri ve bölgedeki diğer irili-ufaklı Müslüman yönetimleri zapturapt altına alan Salahaddîn, dikkatini ancak bundan sonra Kudüs'e yöneltebildi. 1187'de kazanılan şanlı Hittîn zaferi, ancak Müslümanlar ortak hedefe kilitlendikten sonra mümkün olabildi.
Sayfa 165Kitabı okudu
Reklam
Taha Kılınç
Taha Kılınç
,
Kudüs Yazıları
Kudüs Yazıları
'nda Filistin halkından şöyle bahsediyor: 'Filistin halkı, İslam dünyasının en iyi yetişmiş haklarından biri. Anadil düzeyinde Arapça ve İbranicenin yanında İngilizce ve Fransızca bilgisi, oldukça sıradan. On yıllardır süren baskılara rağmen, var olma enerjisini ve azmini yitirmemiş bir halk var karşımızda. Filistin
Şarkın en sevgili sultanı Selahaddîn Eyyûbi, Kudüs'ü özgürleştirmek rüyasıyla çıktığı siyasi ve askeri yolculuğun ilk 20 yılında, tamamen Müslümanlar arasındaki ihtilafların çözümüyle uğraşmak durumunda kaldı. Müslümanlar birbirinin gözünü oymayı bırakmadan Kudüs'ün özgürleşemeyeceğini acı bir şekilde fark etmişti çünkü. Fatimî ve bölgedeki diğer irili-ufaklı Müslüman yönetimleri zapturapt altına alan Selahaddîn, dikkatini ancak bundan sonra Kudüs'e yöneltebildi. Kazanılan Şanlı Hıttîn zaferi, ancak Müslümanlar ortak hedefe girdikten sonra mümkün olabildi.
Sayfa 154Kitabı okudu
Sultan'ın özel kalemi diyebileceğimiz Imâdeddin Zengi, Hittin Zaferi'nin İslam tarihindeki önemini şöyle kaleme almıştı: "Haçlılar, Doğu sahillerine geldiklerinden beridir Müslümanlar, böyle bir zafer kazanmamışlardı. Diğer hükümdarların yapamadığını Allah, Sultan'a nasip etti…"
Sayfa 92 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Hıttin zaferi ancak Müslümanlar ortak hedefe kilitlendikten sonra mümkün olabildi.
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
"Şarkın en sevgili sultanı" Salâhaddîn Eyyûbî, Kudüs'ü özgürleştirmek rüyasıyla çıktığı siyasi ve askeri yolculuğun ilk 20 yılında, tamamen Müslümanlar arasındaki ihtilafların çözümüyle uğraşmak durumunda kaldı. Müslümanlar birbirinin gözünü oymayı bırakmadan Kudüs'ün özgürleşmeyeceğini acı bir şekilde fark etmişti çünkü. Fâtımîleri ve bölgedeki diğer irili-ufaklı Müslüman yönetimleri zapturapt altına alan Salâhaddîn, dikkatini ancak bundan sonra Kudüs'e yöneltebildi 1187'de kazanılan şanlı Hıttîn zaferi, ancak Müslümanlar ortak hedefe kilitlendikten sonra mümkün olabildi.
Sayfa 155 - AşinaKitabı okudu
“Şarkının en sevgili sultanı” Selahattin Eyyübi, Kudüs’ü özgürleştirmek rüyasıyla çıktığı siyasi ve askeri yolculuğunun ilk 20 yılında, tamamen Müslümanlar arasındaki ihtilafların çözümü ile uğraşmak durumunda kaldı. Müslümanlar birbirinin gözünü oymayı bırakmadan Kudüs’ün özgürleşmeyeceğini acı bir şekilde fark etmişti çünkü. Fatimileri ve bölgedeki diğer irili ufaklı Müslüman yönetimleri zapturapt altına alan Selahattin, dikkatini ancak bundan sonra Kudüs’e yöneltebildi. 1187 de kazanılan şanlı Hıttin zaferi, ancak Müslümanlar ortak hedefe kilitlendikten sonra mümkün olabildi. Tarihi okumak, özellikle kriz dönemlerinde hem ufuk açıyor, hem de geçmiş tecrübeler ışığında yeni açılımlar geliştirmeye yarıyor. Keşke daha fazla okusak.
Sayfa 165Kitabı okudu
Yüzyıllar önce Haçlı seferleri düzenleyerek Ortadoğu İslam coğrafyasını ele geçirmeye çalışan ve 1099’da Kudüs’ü işgal edip 70 bin müslümanı katleden Hıristiyan Avrupalıları 88 yıl sonra (1187) Hıttin Zaferi ile Kudüs’ten söküp atan büyük mücahit Selahaddin Eyyübi’nin eşşiz direnişini unutmayan İngilizler bu kez bölgeyi şefkatle yönetip korumaya devam eden Osmanlı Devletine karşı bazı Arap kabilelerini kendi saflarına çekmeyi başarmışlardı.
232 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
38 günde okudu
Selâhaddin Eyyûbî hakkında yazılan pek çok biyografik eser mevcut. Ramazan Şeşen hocanın kaleme aldığı "Kudüs Fatihi Selâhaddin Eyyubî" adlı kitap da bu eserler içinde, kanaatimce, en ilmî olanı. Toplamda 6 bölümden müteşekkil olan eserde Selâhaddin Eyyûbî'nin tarih sahnesine çıkması, Nureddin Mahmud Zengi'nin yerine geçmesi, yaptığı seferler ve siyasî faaliyetleri ve en önemlisi Haçlılarla mücadelesi ele alınmıştır. Hıttin zaferi ve ardından Kudüs'ü ele geçirmesi Selâhaddin'in İslam dünyasındaki zirvesini oluştururken, Haçlıların o dönemdeki korkulu rüyası haline gelmesini sağlamıştır. Haçlılarla süren uzun mücadelesinde Selâhaddin düşmanlarının takdirini kazanacak kadar yüksek bir karakter ve şecaate sahipti. Böylesine büyük bir hükümdar hakkında daha derin araştırmalar da yapılabilir. Ancak bu kitap Selahaddîn Eyyubî hakkında meraklarınızı giderebilecek yeterliliğe sahip. Kitabın teknik detaylarına bakıldığında ise kitap kalitesi ve kapak görseli gayet iyi. Fakat daha önceden de Yeditepe Yayınları'nın başka kitaplarında tecrübe ettiğim üzere yine imla hataları mevcut. Yeditepe Yayınları'nın editörünün eseri okuduğundan şüpheliyim. Diğer baskılarında bu tarz hatalardan arınmış bir eser görmek dileklerimle..
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi
Kudüs Fatihi Selahaddin EyyubiRamazan Şeşen · Yeditepe Yayınevi · 2015140 okunma
Sultan Selahaddin Eyyubi'nin, hayatının son demlerinde, kefen bezini bir mızrağın ucuna bağlatıp Şam sokaklarında dolaştırarak şunları söylettiği bilinir: “Ey ahali! Şarkın hakimi Selahaddin ölmek üzeredir ve ahirete ancak şu bez parçasını götürebilecektir. Geçici dünyaya aldanmayın ve yalnız Allah'ın emirlerine uyun!" "Kudüs işgal altındayken ben nasıl gülebilirim ki!" Hıttin Zaferi'nden sekiz yıl önce, "Namazla Diriliş Seferberliği" başlatır. Minberi yapan marangoz: “Benim elimden gelen bu. Ben zanaatkârım. Minber yontarım. Bir babayiğit de çıksın, Kudüs’ü geri alsın, bu minberi de yerine oturtsun.”
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.