Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hukuk Devleti Nedir?
... en yalın şekilde, “hukukla sınırlanmış devlet” olarak tanımlanır. Başka bir ifadeyle hukuk devleti, kendi yaptığı hukukla kendini sınırlandıran devlettir. Bundan amacın, toplum yaşamına bir veya birkaç kişinin keyfiliğinin değil, yasaların egemen olmasını sağlamak olduğu açıktır.
Polis Devleti nedir?
Polis devleti, kendisini her durumda hukukla sınırlandırmak istemeyen, toplum düzeni adına hukuk dışı uygulamalara başvurma hakkına sahip olduğunu düşünen devlet tipi olarak, devleti toplumsal kaosu önlemek üzere oluşturulmuş bir yapay varlık sayan devlet felsefesiyle yakından bağıntılıdır.
Reklam
Bütün hukuk, herhangi bir yerde veya herhangi bir zamanda toplum içinde kötülük etmemek ve kötülük görmemek için yapılmış bir anlaşmadan başka bir şey değildir.
Sayfa 194 - Epikuros'un Siyaset Felsefesi
Yeni Çağda devletin hukuksal yapısının değişmesi
Devlete, devlet olmanın en önemli işlevi olarak, artık, insanların özgürlüklerini ve doğuştan olduğu ileri sürülen haklarını göz önünde tutmak ve korumak zorunda olan bir “hukuk devleti” olma işlevi, bir bekçi devlet olma görevi yüklenmiştir (4 Temmuz 1776 Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi, 1787 Amerikan Anayasası). Yani hukuk, bireyi devlete karşı taraf kabul etmektedir ki bu, ifadesini sivil toplum-devlet ayrımında bulmuştur. Artık devlet, hukuku yapan fakat yaptığı hukukla kendisini de sınırlandıran devlet olmalıydı.
"Biz avukatlar bütün memleketlerin yerlisi, bütün yüzyılların da çağdaşıyız."
Mustafa Kemal Atatürk'ün Söylediği 75 Söz | Atatürk Sözleri ve Anlamları Cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk, yaşam şekli ve üstlendiği görevleri gereği çok yönlü bir liderdi. Verdiği demeçler, söylediği sözler, aktardıkları ve daha nicesi hayatın her alanında önemli tavsiye, fikirler ve sözleri içeriyor. Spor,
Reklam
uygar
Din kuraları "Ahlak kuraları"görgü kuralları ve hukuk kuralları saygı sevgi.dürüstlük empati hakkaniyet dostluk arkadaşlık güvenilir.ahlak gelenekleri görenekleri Milet yapan temel toplumsal değerler dir.toplum toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir
Osho
Osho
Adalet. Hukuk. Her ikisi de masumları korumak açısından çok gerekli olmakla birlikte, her zaman herkesi hoşnut edecek biçimde işlemezler.
Üstün birer insan olarak doğmuş olmanın verdiği güvenle okulda başarılı oluyorlardı. Hiç kuşkusuz, De Gobineau'nun 'tüm uygarlıklar beyaz ırktan doğar, beyaz ırkın katkısı olmadan hiçbiri var olamaz, bir toplum kendini yaratan soyluların kanını koruduğu sürece yüce ve parlaktır,' varsayımını kanıtlama umuduyla çalışkan, düzenli ve enerjiktiler. Bu yüzden, umut veren öğrencilerin yurtdışında okumalarını salık veren öğretmenler onları pek göz ardı etmezdi. Tıp, hukuk, Tanrıbilim eğitimi görürler, yerel halka açık olan önemsiz devlet dairelerinde birbiri ardı sıra boy gösterirlerdi. Çapkın ve uçkuruna gevşek insanlar olarak, kamu ve özel işyerlerindeki yozlaşmış davranışları, soylu oluşlarıyla kazandıkları bir hak olarak düşünülür ve daha az yetenekli halkın çoğu onların bu tutumlarından büyük ölçüde zevk alırdı.
Sayfa 160Kitabı okudu
Yargıç ve Toplum
Hukuk, ancak tarafsız bir hakem, tarafların dışında ve davayla ilgili olmayan bir "üçüncü kişi" tarafından "adil" bir biçimde karara bağlanabileceği düşünülen bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda "dile getirilir".
Sayfa 977Kitabı okudu
Reklam
David Rockefeller
Medeniyetin beşiği olarak Türkleri kabul edemezdik; tam aksine binbir entrika ile bu kültür miraslarına el koyarak biz onları bütün dünyaya barbar, hak hukuk tanımayan bir toplum olarak tanıttık ve bunda da oldukça başarılı olduk.
Sayfa 205Kitabı okudu
Toplumun geri kalmışı, insanlarını yeteneğine göre değerlendiremeyen toplum demektir. Dünya ülkelerinin ekserisi bu kategoridedir. Bir toplumun kendini üretme araçlarının en başında dil gelir ve dil, tarihle beraber düşünülür. Dolayısıyla Batılı toplumda hukuk, filoloji ve tarih birbirinden ayrılmaz ve vazgeçilmez üç bilim dalıdır. Bu üç bilim dalı bir arada yürütülmediği takdirde, o toplumda sağlıklı bir felsefî düşünce ve dünya görüşü gerçekleşemez ve gelecek nesillere aktaracağınız kültür kalıpları teşekkül edemez.
Sakıt olan şey avdet etmez. (Mecelle, m.51)
Muhalefeti ele geçirilmiş bir ülkede, ele geçirilmiş iktidarı değiştiremezsiniz. Nasıl olacak peki diyenleri duyar gibiyim. Toplum tamamen yok edilmeden uyanır ve devrim yaparak kendi iradesini hukuk kuralı yaparsa yoluna devam eder ve devlet yaşamını toplum yararına sürdürür. Aksi takdirde siyasi parti ve başında ki aracıları kullanan emperyalist sömürgeciler ebed devlete birşey yapamaz yalnız bu toplumu süründürür. | Önder Karaçay |
Kurtarıcı Arama İhaneti
Suya düşen yılana sarılır der atalarımız. Emperyalizmin güdümünde ki siyaset dünyası adeta bir yılan deryası. İlahi nutuk ile rol çalmaya kalkanları da görünce Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabı ile bir asır önce ki uyarılarını yeniden hatırlatmak artık ulu bir göreve dönüştü. Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra Türkiye Cumhuriyeti
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.