Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal yönetimindeki Türk Kurtuluş Savaşının önemli aşamaları şunlardır: Sarıkamış (20 Eylül 1920), Kars (30 Ekim 1920) ve Gümrü'nün (7 Kasım 1920) kurtarılışı. Çukurova, Gaziantep, Kahramanmaraş Şanlıurfa savunmaları (1919-1921) 1. İnönü Zaferi (6-10 Ocak 1921) II. İnönü Zaferi (23 Mart-1 Nisan 1921) Sakarya Zaferi (23 Ağustos-13 Eylül 1921) Büyük Taarruz, Başkomutan Meydan Muhaberesi ve Büyük Zafer (26 Ağustos-9 Eylül 1922)
Sayfa 154Kitabı okudu
Aslında Atatürk ve İnönü'nün nihai amacı İstiklal Harbi Zaferi'ni, barışa dönüştürmekti. Kısacası (1)barışın temini ve (2)mümkün mertebe Misakı Milli sınırlarına ulaşılması ve (3)ekonomik alanda Kapitülasyonlar'ın kaldırılmasıydı. Özetlersek siyasi ve mali bağımsızlığın elde edilmesiydi. İleride bağımsız Cumhuriyet daha da güçlenerek, zamana bırakılan sorunları masaya oturduğunda lehine çözme fırsatını yakalayabilirdi. Müttefikler (İngilizler) ise; borçları bir mali silah olarak kullanarak, muhtemelen genç Cumhuriyeti çökertmek istiyorlardı. Nitekim İnönü hatıratında Lozan'dan sonra "bizimle on beş sene uğraştılar" demektedir. Kısacası 1923-1938 yani II. Dünya Savaşı'nın çıkışı öncesinde, Türkiye'nin, Müttefikler ile 1939'da İttifak Anlaşması imzalayana kadarki dönemde; I. Dünya Savaşı galipleri ile müzakere masalarında ve isyan alanlarında, Musul ve Hatay sınırlarında sıcak temasın devam ettiği anlaşılmaktadır.
Sayfa 120 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Reklam
II. İnönü zaferi
“Bütün dünya tarihinde, sizin İnönü Meydan Muharebesi’nde üzerinize aldığınız vazife kadar ağır bir ödevi yüklenmiş kumandanlar çok azdır. Milletimizin istiklal ve hayatı, dâhiyane idareniz altında şerefle vazifelerini gören kumandan ve silah arkadaşlarınızın kalp ve hamiyetine büyük emniyetle istinat ediyordu. Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz. İstila altındaki bedbaht topraklarımızla beraber bütün vatan, bugün en uzak köşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın istila hırsı, azim ve hâkimiyetinizin yalçın kayalarına başını çarparak paramparça oldu.”
II. İnönü zaferi
Metristepe'den, 1.4.1921 Saat 18.30'da Metristepe'den gördüğüm durum: Gündüzbey kuzeyinde, sabahtan beri bekleyen ve artçı olduğu sanılan bir düşman müfrezesi, sağ kanat grubunun saldırısıyla düzensiz olarak çekiliyor. Yakından izleniyor. Hamidiye yönünde karşılaşma ve çatışma yok. Bozüyük yanıyor. Düşman, binlerce ölüleriyle doldurduğu savaş meydanını silahlarımıza bırakmıştır. Batı Cephesi Komutanı İsmet
Sayfa 394 - İsmet İnönüKitabı okudu
II. İnönü Zaferi sonrası...
"Bu sefer, Kemal Paşa İzmir’i mutlaka gelir alır” diyorlar.
Sayfa 439 - Ithaki Yayınları 20. Baskı Mart 2011 Ithakide 13. BaskıKitabı okudu
II. inönü zaferi sonrası mehmet emin yurdakulun konuşmasındandır.
''Ey Türk, vur, senin mazlum İzmir'in, yaslı Edirne'nin, esir İstanbul'un, Suriye ve Türkiye'nin bütün ümitleri sende. Bunlar ezanları susmuş; minareleri, minberleri yıkılmış; camileri, kandilleri kararmış kabirleriyle, esir ve mahpuslarla dolu zindanlarıyla senin Anadolu'na göz dikmişler, kahraman evlatlarından mucize bekliyor, vur! Senin beldelerine yangınlar, çocuklarına zencirler getirenleri, yeşil ovalarını kemiklerle ağartanları, gümüş ırmaklarını kanla kızartanları vur, vur! Sana bir kara yılan gibi sarılmak istenen esareti boğmak için vur, vur! Gururlu hırsları taşlara gömmek için; katilleri, yangınları idam etmek için vur! Ve silahın kırılıncaya kadar vur! Seni yukarıda Allah, aşağıda tarih seyrediyor, vur!'' -Mehmet Emin Bey (Yurdakul)
Reklam
II. inönü zaferi sonrası mehmet emin yurdakul'un konuşmasındandır.
''Ey Türk, cennetin kapılarını bugün senin çocuklarının elleri açacak, hasret ve esareti kahraman süngüleri sürecek. Bu andlaşma, ya hayatın altın tacını veya ölümün demir tacını başa geçirecek, ya devlet başa ya kuzgun leşe.'' -Mehmet Emin Yurdakul
II. inönü zaferi sonrası kastamonuda yapılan eğlencenin programı
1. Fener alayı. Bütün okullardan gelen; milli kıyafetli kırk öğrenci katılmıştır. 2. Tulumbacıların geçit resmi. (15 dakika) 3.Halkla birlikte tulumbacıların milli oyun gösterisi. (15 dakika) 4. On bir kişilik zeybek oyunu. (30 dakika) 5. Köçek oyunu. (30 dakika) 6. Sepetçioğlu milli oyunu. (30 dakika) 7. Leblebici oyunu. (30 dakika) 8. Çuvalla yürüme yarışı. (15 dakika) 9. Askeri oyunlar. (30 dakika) 10. Köşek oyunu. (15 dakika) 11. Mektebe ters binerek yarış etme. (15 dakika) 12. Merkep yarışı. (15 dakika) Eğlenceler gece geç saatlere kadar devam etmiştir.
II. inönü zaferi sonrası
2 Nisan 1921 Cumartesi günü saat 12 sularında, bayraklar ve davul zurna eşliğinde mahallelerden kopup gelen insanlar, belediye önünde toplanmışlar ve saat 15'e kadar gösteri yapmışlardır.
II. İnönü zaferi
Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makus talihini de yendiniz. Ele geçirilmiş talihsiz topraklarımızla beraber bütün vatan, bugün en uzak köşelerine kadar zaferinizi kutluyor.
Sayfa 394Kitabı okudu
Reklam
I. İnönü’ye rağmen Yunanlıların savaşı hevesi devam ediyordu. Eskişehir’i alabileceklerini, sonra da Ankara’ya yürüyebileceklerini düşünüyorlardı. Lloyd George da aynı kafadaydı. Onun için İnönü’ye tekrar saldırdılar (31 Mart-1 Nisan 1921). II. İnönü de bir Türk zaferi oldu. I.İnönü’den sonra İsmet generalliğe yükseltilmişti. Atatürk İsmet Paşa’yı kutlarken, “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus (ters) talihini de yendiniz” dedi. Mayıs’ta İtalyanlar Marmaris’ten, Temmuz’da Antalya’dan çekildiler. Haziran’da Fransızlar Zonguldak’ı boşalttılar. Nisan’da şehzade Ömer Faruk İnebolu’ya geldi. Atatürk nazik bir ifadeyle onu geri çevirdi. Bilecik buluşması ve Londra Konferansı’ndan sonra bu uzlaşma girişiminin de sonuçsuz kalması herhalde demokratik-ulusçu hareketle uzlaşma konusunda Vahdettin’in umutlarını iyice kırmış olmalıdır.
II.İNÖNÜ ZAFERİ
"Bozhöyük yanıyor. Düşman binlerce ölüleriyle doldurduğu muharebe meydanını silahlarımıza terk etmiştir. Batı Cephesi Kumandanı İsmet"
Sayfa 56
Türkiye'nin savaş dönemi dış politikasını inceleyen bir yazara göre, İnönü Alman ordularının II. Dünya Savaşı'nda nihai zaferi kazanacağına aslında hiç inanmamıştı.
Sayfa 166Kitabı okudu
II.İnönü de bir Türk zaferi oldu. I.İnönü'den sonra İsmet generalliğe yükseltilmişti. Atatürk İsmet Paşa'yı kutlarken, "Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus(ters)talihini de yendiniz" dedi.
Sayfa 161 - iş bankasıKitabı okudu
II. İnönü Zaferi (26 Mart-1 Nisan 1921) Londra Konferansı esnasında, Sevr Antlaşması’nın şartlarını T.B.M.M.’ne kabul ettiremeyen İtilâf Devletleri’nden İngiltere, Yu- nanlılar’ı destekleyerek, Sevr Antlaşması’nı Türkiye’ye zorla kabul ettirmek için ileri harekât başlattı. Harekâtın amacı Türk ordusu- nun saldırı gücü kazanmasını engellemek ve T.B.M.M.’yi dağıtmak- tı. Yapılan savaşta galip gelen Türk ordusu olmasına rağmen, Yu- nan birlikleri sayıca üstün olduklarından başka başka kollardan ilerleyişlerini sürdürdüler. (Bu zaferin ardından İsmet Paşa’ya bir telgraf çeken Mustafa Kemâl Paşa “siz orada sadece düşmanı değil, milletin mâkus tali’ini de yendiniz” demiştir.) Bu zafer sonucunda; Fransa ile diplomatik görüşmeler başlamış, İtalya Anadolu’daki askerlerinin bir bölümünü geri çekmiş, İngiliz- ler Türk esirlerin bir kısmını serbest bırakmış, İzmit Türk yöneti- mine geçmiştir.
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.