Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hızır Bey Çelebi, kısa boylu, ufak tefek olduğu için kendisine “ilim dağarcığı” lakabı takılmıştı. İstanbul’un bugün Kadıköy denilen semti, onun dirliği olduğu için Kadıköyü adını almıştır.
İhya İçin ….. İmha İçin ….
. “İhya etmek için ne kadar ilim lazımsa imhâ için de o kadar cehalet kafidir.” (
Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek
) “Şiddet, kelime dağarcığı eksikliğinden kaynaklanır.” (
Sigmund Freud
Sigmund Freud
.
Reklam
Diyalektik Kıyas Teorisi
_Burhan, tüm şüpheleri ortadan kaldıracak açıklıkta ve itirazlara yer bırakmayacak kesinlikte bir kıyas ve delildir. Kesin ve zorunlu bilginin ilke ve kurallarını vermekte, felsefeyi mükemmel hale getiren kaideleri içermektedir. Bu bakımdan da o, mantığın en yüce bölümü olmaktadır. _Burhan, 3 çeşittir: _1- Varlık burhanı. (Tez) _2- Sebep
Sevilla Piskoposu İsidorus
Etymologiae: anlamın kökeni üzerine bir araştırma: * Cassiodorus’un modelinin bir benzeri, 600’den itibaren Sevilla piskoposu olan İsidorus’un (y. 560-636) Etymologiae [Kelimelerin Kökenleri] adlı eserinde görülür. Institutiones’le karşılaştırınca, İsidorus’un hayatının son yirmi yılında neredeyse aralıksız olarak üzerinde çalıştığı Etymologiae,
Bu kadar basit...
İnsanlar, kelimelerle düşünürler. Kelime hazinesi ne kadar zenginse düşünce de o kadar derin ve engin olur. Kelime dağarcığı fakir olanların düşünceleri sığ, fikir üretimleri kısır olur. Az kelimeli dille ilim yapılamaz. Daha kötüsü insanlar birbirleriyle anlaşamazlar.
Sayfa 55 - Yakın Plan Yayınları 1. BaskıKitabı okudu
Bazı dostları Nasrettin Hoca'ya sitem etmişler: "Hocam ilim irfan sahibi adamsın ama bir kitap yazmazsın.Âlemin şu kadar kitapları var" demiş.Hoca bunun üzerine: "Onlarla beni niçin kıyaslarsınız?Onların hafızaları zayıf, bildiklerini unutmamak için yazıyorlar.Benin öyle bir sorunum yok ki kitap yazayım" diye karşılık vermiş. *** Kendisi okunası kitap olmuş Dağarcığı ilim irfanla dolmuş Hizmetiyle kaplamış dört bir yanı Sohbetlerini sayfa sayfa sunmuş
Reklam
Bilhassa Batılı uzmanlara göre
Pek çok uzmana göre, tasavvuf bir tür 'Orta Doğu mistik dini' değildir; özel bir bilgi dağarcığı sunan, belirli prensipleri ve belirli bir sonucu olan bir 'ilim'dir.
Sayfa 151 - Timaş Yayınları, 9. baskıKitabı okudu
Cehalet
İlmi olmadan fikri olanlar. Bu insanlar bilgi dağarcığı zayıf, anladığı herşeyi bilgi sanar ve fikir verir. Gerçek ilim ve fikir Tefekkür ve İlim ehlinin elindedir. Bizler aklımıza gelen her türlü fikri yaymaya çalışırsak doğru fikir yanlışı ile ihtilat eder.
128 syf.
·
Puan vermedi
Peyami Safa’nın “Fatih Harbiye” eseri günümüzde de devam eden batılılaşmaya dair önemli bir araştırmadır. Ana karakterin, yaşadığı doğu hayatı ile kendisine süslü ve cazip gelen batı hayatı arasında bocalamasını anlatan eser, ülkemizin kültürel yozlaşmasını 1931 yılında önemle tespit etmiştir. Bugün dahi kültürel yozlaşmayı çocuklara, işyerlerine verilen isimler, giyim tarzı, televizyon dizileri, kelime dağarcığı gibi hemen her şekilde görüyoruz. Ve maalesef “bu kültürel savaşı kazanıyoruz” da diyemeyiz. Eskiye dair ne varsa atan, yok sayan, geçmişine kör, sağır, dilsiz olup batıyı, onu taklit etmeyi hoş gören tüm tavırlar, en hafif tabiriyle, haysiyetsizliktir. Esefle kınanması gereken ise bize ait, doğuya ait kültürün, edebiyatın ve sanatın batı tarafından bizden daha çok araştırılması ve bilinmesidir. İlim ve teknikte batı mutlaka takip edilmeli, bunlar alınmalı ve daha da geliştirilerek ülkemize kazandırılmalıdır. Ancak bunlar kültürel mecrada olmamalı, özümüz, kendi sanatımız, edebiyatımız ve kültürümüz mutlaka korunmalı ve yaşatılmalı. “Fatih Harbiye”, bu yaptığı tespitle, yıllara direnmiş bir eser. Mutlaka okunmalı, okutulmalı.
Fatih Harbiye
Fatih HarbiyePeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202047,6bin okunma
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’a ilk Belediye başkanı ve kadı olarak tayin ettiği Hızır Çelebi’ye bölgeyi arpalık olarak vermiş, o günden itibaren buranın adı Kadıköy (doğrusu Kadıköyü’dür) diye anılmaya başlamıştır. Nasrettin Hoca’nın torunu olarak bilinen ve Fatih tarafından çok büyük itibar gören Hızır Çelebi, aynı zamanda büyük bir âlimdir. Devrinin bilginleri kendisine “ilim dağarcığı” unvanını vermişlerdi.
Sayfa 158 - Timaş Yayınları - 6. basım Aralık 2020
Reklam
((( … MİRAC HAKTIR … AMA … O GECEYİ KUTLAMAK BATILDIR … ))) Değerli Müslümanlar … ! bilindiği üzere Mirac gecesi Recep ayının yirmi yedinci gecesidir… Bu gece Allah Rasulü s.a.v’in semalara yükseltildiği gecedir. Ki, onun Miraca çıktığı hususunda ehl’i sünnet arasında herhangi bir ihtilaf yoktur. Ve basiretli hiçbir Müslüman da buna itiraz
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.