Amerikan İç Savaşı
Amerikan iç savaşı, köleliğin kaldırılmasını isteyen Kuzey eyaletleri ile devamını savunan Güney eyaletleri arasında patlak vermişti. Her ne kadar Kuzey'in tavrının arkasında asil bir çıkış noktası varmış gibi görünse de, konunun ekonomik bir boyutu da vardı. Kuzey eyaletleri, zenci kölelerin bağımsızlık sonrasında Kuzey'e gelip sanayi kuruluşlarında ucuz işgücü olarak çalışacaklarını hesaplıyordu. Bununla birlikte Kuzeyliler, Güneylilerle İngiltere arasındaki ticarî ilişkilerden de rahatsızlık duyuyordu. İngiltere, Güney eyaletlerine Afrika'dan köle temin ediyor, karşılığında pamuk alıyordu. Buna karşın Kuzeyliler, pamuğu hem kendi sanayileri için kullanmak istiyor, hem de bu ham maddenin ucuz fiyata dışarı satılmasına karşı çıkıyorlardı. Sonuçta köleliğin kaldırılmasını istemeyen 13 Güney eyaleti, Amerika Konfedere Devletleri adı altında ABD'den ayrılmaya karar verdi. 1861'de başlayan savaş, 1865'te Kuzeylilerin zaferiyle sona erdi ve o tarihten itibaren kölelik, en azından kâğıt üzerinde, resmen yasaklandı.
Sayfa 84 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
İkinci Dünya savaşı'ında İngiltere ve ABD'nin hava bombardımanıyla katlettikleri sivillerin sayısı, Almanlar'ın öldürdüklerinden çok.
Reklam
1926'da British Academy, Roma ve Bizans Dönemi'ne ait tarihî eserleri çıkarmak için izin ister. Niyetleri, kazıda elde edilecek eserlerin en azından üçte birini İngiltere'ye götürmektir. 1927'de de kazı izni verilir...
Sanayileşme, İngiltere'den Belçika, Almanya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerine ve ABD'ye sıçradı. 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Avrupa'nın batı kısımlarına ve Amerika'nın kuzeydoğu bölgesinde iyice yerleşmişti. 20. yüzyılın başlarında ise ABD, dünyanın en önde gelen sanayi devleti olacaktı.
Sayfa 278 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
"Sanayi Devrimi"
İngiltere en büyük sömürgeci güçtü. Toprakları dünyanın dört bir yanına yayılıyordu. Bu, hem sanayi üretimi için sınırsız bir hammadde kaynağına hem de ürettiklerini satacağı geniş pazarlara sahip olması anlamına geliyordu. Sonuç olarak, bütün şartlar bir araya geldiğinde devrim kaçınılmaz oldu.
Sayfa 278 - Timaş Yayınları, 1. Baskı (2015)Kitabı okudu
Sakarya Zaferi'mizden sonra düşmanın saldırı gücü tamamıyla kırılmış bulunuyordu. Yunan kuvvetleri Eskişehir, Kütahya, Afyon doğusunda bir hatta sağlamlaştırılan bölgelerde yer aldı. Bu surette hala Anadolu'da önemli bir bölgeyi işgal altında bulunduruyor ve müttefiki İngiltere vasıtasıyla baskı yaptırarak isteklerinde ısrar ediyordu.
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.