Sosyal Medya
Yazar ve sosyal medya uzmanı Baratunde Thurston 2013 yılın da bir deney yapmaya karar verdi. Elli dokuz binden fazla ileti dizisi bulunan Gmail hesabı da dahil, çok takipçili Facebook ve Twitter hesaplarından, en iyi kullanıcı ödülüne layık görüldüğü Foursquare hesabına dek, onu arkadaşlarının gözünde "dünyanın en çevrimiçi insanı" yapan
Sayfa 156 - Pür dikkatKitabı okudu
Bir süre umutsuzca birkaç şifre denedi. Uraz'ın ilkokul ve lise okul numaraları, doğum tarihi, anne ve babalarının isimleri... En sonunda "05092011" yazdı ve Uraz'ın bilgisayarı bu şifreyle açıldı, "Başka ne olacaktı ki..." dedi Araz yüzünde acı bir gülümsemeyle, bu tarih anne ve babalarını kaybettikleri tarihti. Araz bilgisayar açılır açılmaz ne yapacağını bilemeyerek ekrana baktı. Ne yapacaktı şimdi? Uraz hangi uygulamaları kullanıyordu ki? Gözleri bilgisayarın ekranında, uygulamaların üzerinde dolaşırken Uraz'ın bilgisayarında Instagram'ın uygulaması olduğunu gördü. Sabırsızca uygulamaya tıkladı ve açılmasını bekledi. Tek dileği bu uygulamada Uraz'ın hesabının hala açık olmasıydı ve o dilek en kısa sürede gerçek oldu... Uraz'ın hesabı açıktı. İstemeye istemeye de olsa Uraz'ın mesajlarının olduğu sekmeye girdi. En son mesajlaşma "enkazaltindakilertv" isimli bir sayfa ileydi. Araz merakla o mesajlaşmaya tıkladı. Sadece iki mesaj vardi. İlk mesaj Uraz tarafından atılırken diğer mesaj karşı taraftan gelmişti. "Uraz Kayalar, 20." "Sevgili Uraz Kayalar, yüzlerce yarışmacı adayı ile birlikte ilk elemeye katılmaya hak kazandınız. 9 Ekim günü saat 16.00'da aşağıdaki adreste olmanız halinde ilk elemeye katılabilirsiniz. Bol şans."
Reklam
Dolaylı iletişim
Gençler, okuldan sonraki saatlerden yatma vaktine kadar kendilerini internetle meşgul etme konusunda ustalar. Elbette bir TikTok veya Instagram hesabı olmadan önce de gençler kendilerini başka şekilde meşgul ediyordu ancak sohbetlerini, dışarıda vakit geçirirken yüz yüze yapma ihtimalleri daha yüksekti. Dışarıda geçirilen vakitlerin pek çoğu amaçsız gezmeler gibi görünebilir ancak yaptıkları şey, deney yapmak kadar önemliydi.Çünkü becerilerini deniyorlardı. Bugünkü çocukların kaçırdığı gerçek etkileşimle, sosyal becerilerde başarılı ve başarısız olmayı yani hayatı deneyimlemeyi öğreniyorlardı. Ancak günümüz gençleri, iletişimlerinin çoğunu yüz yüze değil, ekrana bakarak yapmayı öğreniyorlar.
Athena yazın büyük bir bölümünü odasında telefonuyla baş başa geçirdiğini söylüyor. "Âilemle zaman geçirmektense odamda telefonumla Netflix izliyorum. Yazın zamanımızın çoğunu böyle geçirdim, gerçek insanlardan çok telefonumla. Benim kuşağım böyle," diyor. "iPad'lerin, iPhone'ların olmadığı bir hayat yaşama şansımız olmadı bizim. Telefonlarımızı gerçek insanlardan daha çok seviyoruz galiba." 1995 ve sonrasında doğan, cep telefonlarıyla büyüyen, daha liseye başlamadan Instagram hesabı olan ve internet öncesini hatırlamayan i-Nesli böyle ortaya çıktı.
Bir hayatta YouTube'da 1.750.000, Instagram'da da bir o kadar takipçisi olan, seyahat videolarını paylaşan biriydi ve en çok Venedik'te gondoldan düştüğü videosu izlenmişti. Roma'da çektiği videonun adı "Roma Terapi"ydi. Bir hayatta bebeği resmen hiç uyumayan bekâr bir anneydi. Bir hayatta sansasyonel bir gazetenin
Sayfa 210Kitabı okudu
Her halleri kayıt altına alınan, binlerce fotoğrafı olan, daha doğmadan Facebook, Instagram hesabı açılan çocukların büyüdüklerinde hayatı mavi ekrandan izlemelerine şaşırmamak gerekir, zira onların çocuklukları da o ekranlardan izlenmişti.
Reklam
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.