231 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Tasavvuf ve DiN İslâm şeriatıdır. Şeriat bize hu dünyada doğru yaşamanın yolunu gösterir. Şeriata uymadan tasavvu­fa girmek, tıpkı kumdan temel üzerine ev yapmak gibidir. Sağlam Ahlâkî ya da etik prensipler üzerine kurulmuş düzenli bir yaşam olmaksızın, hiçbir mistisizm filizlenmez.
Kalp Nefs ve Ruh
Kalp Nefs ve RuhRobert Frager · Gelenek Yayıncılık · 2003349 okunma
İslam'ın bakan kişiye göre görünürde birbirinden tamamen farklı unsurları yalnızca kişinin bakış açısına bağlı olarak şekillenmektedir: bir materyalist İslam'ı her zaman yalnızca bir din ve mistisizm ("sağ" bir eğilim) olarak göreceği gibi, bir Hristiyan İslam'ı her daim toplumsal ve siyasal bir hareket ("sol" bir eğilim) olarak tasavvur edecektir. Bu bakış açılarından hareketle İslam'ın nevi şahsına münhasır yolu, onun merkezi konumu belirlenebilir.
Sayfa 20 - Ketebe YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Karışıklık içinde anarşinin tâ kendisi olan bir mistisizm alır yürür. Başlangıcından itibaren daima tasavvufa meyli olan, devletin resmî dinine rağmen bir türlü tam manasıyla sünnî Müslümanlıkla yetinemeyen ve Şamanizm kalıntısı akideleri Müslüman dini ile ancak bu çerçeveler içinde birleştiren Anadolu'da Alevî akidelerle beraber Hayderîlik, Kalendirîlik gibi Melâmî tarikatleri çoğalır. İslâm âlemi için o kadar tehlikeli olan ve siyasî istikrara tesir eden Mehdî inancı kökleşir.
İÇİNDEKİLER islâm'da Metafizik Düşüncenin Temel Yapısı Şebusterî'nin Gülşen-i Râz Adlı Eserinde 'Nûr-Zulmet' Paradoksu Vahdet-i Vücûd'un Bir Analizi: Bir Doğu Felsefeleri Meta-Felsefesine Doğru Aynü'l-Kudat Hemedânî'nin Düşüncesinde 'Mistisizm' ve 'Çok-Anlamlılık' Dilsel Problemi.... Yaratma ve Şeylerin Zamansız Nizâmı: Aynü'l-Kudât Hemedânî'nin Mistik Felsefesi Üzerine Bir Çalışma İslâm Tasavvufu ve Zen-Budizmi'nde 'Sürekli Yaratma' Kavramı Doğu'da ve Batı'da Egzistansiyalizm
Sayfa 5 - ANKA YAYlNLARI, 2. Basım, Ağustos 2002Kitabı okudu
Prof. Dr. C. Borras İslam sanatını tanımlarken, ELhamra’nın yardımıyla onu mistisizm ve matematik ekseninde değerlendiriyor. “İslam süsleme sanatında tekrarlayan ritimler, şekiller bir takım İslami rehberlik ilkelerini stilize eder. Şiir ve müzik içeren tüm İslami sanatlarda bu ritimler ortaktır. Sonsuzluğun bir metafor olarak sonsuza doğru tekrarlayıcı ritimleri birbirini izleyen süs tasarımı ve motiflerle boşluğu doldurur. Bu sanat görünüşte basit olan şekillerin çarpma, bölme, rotasyon ve asimetrik, aldatıcı temalarından oluşur. İslam sanatında büyüleyici motiflerin sürekliliği, tekrarlama ve simetri ana motivasyonudur. Bu dinamik bir etki oluşturur ve aynı zamanda diğerleri üzerinde egemenlik kurmadan kendi kimliğini muhafaza ederek genel tasarımı bozmaz. Hiçbir ayrıntı bütüne hâkim değildir. Ve sonuç tam bir uyum ve huzur, en sonunda tüm gerilimleri yok eden bir sanattır.
... bir materyalist İslam'ı her zaman yalnızca bir din ve mistisizm (sağ bir eğilim) olarak göreceği gibi, bir Hristiyan İslam'ı her daim toplumsal ve siyasal bir hareket (sol bir eğilim) olarak tasavvur edecektir. Bu bakış açılarından hareketle İslam'ın nevi şahsına münhasır yolu, onun merkezi konumu belirlenebilir.
Reklam
171 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.