Ayna yanlış tanımlaması kişilerin gerçeklikle bağlarının koptuğu çözülme bozukluklarından biridir. Dünyadaki kimlik ve benlik duyguları çarpıktır. Hatta bazı örneklerde hastalar ölü olduklarına, dünyanın ve tüm deneyimlerinin birer yanılsama olduğuna inanırlar. Cotard Sendromu olarak bilinen bu ölüm yanılsaması çok ender görülür
Sayfa 97 - AyrıntıKitabı okudu
Birey ve Toplum
Geleneksel toplumlarda davranışların çoğu diğer insanların beklentilerini karşılamak için yapılır. Dostlar, düşmanlar ve insanın önem verdiği diğer kişiler, onun benliğini biçimlendirirler. Çağdaş toplumlar ise insanın varoluşundan haberdar olabilmesine ve kendi iç yaşantısı doğrultusunda davranmasına öncelik tanır. Bir başka deyişle, bir insanın gerçek kimliği, yaşadığı olayların ne olduğuna değil, o olayların kişi tarafından nasıl yaşandığına göre belirlenir. Kendisini geleneksel değerlerle yönetmeye alışagelmiş insanlar birden bundan yoksun bırakılıp kendi varoluş sorumluluğu ile yüzleşmek zorunda kalırsa “kimlik bunalımı” denilen olgunun yaşanması da kaçınılmaz olur.
Sayfa 27 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İbadetlerin alenileştirilmesi mahremiyeti zedeliyor Modern görsel kültürde din diline doğrudan etki eden gösteri ve gözetim süreçleri bakimindan üzerinde durulması gereken bir diğer husus mahremiyettin Mahremiyet özellikle dijitalleşen iletişim ortamlarının önemli ölçüde yaygınlaştığı günümüzde yeni sorgulamaların konusu hâline gelmiştir. Bu sorgulamaların ana temaşı ise mahremiyetin günümüzde önemli ölçüde dönüşmesi, akışkanlaşması, silikleşmesi ve yepyeni bir mahremiyet anlayışının ortaya çıkmasıdır. Bu anlayışı ortaya çıkaran temel hususlardan biri, yeni medya kullanıcılarının kendi kişisel bilgilerini yine kendi istekleriyle herkesin ulaşabileceği sosyal medya ortamlarında paylaşmasıdır'. Bu durumun kendine dinî bir kimlik atfeden birey ve gruplar için de geçerli olduğu ifade edilebilir. Örnegin yaşamın neredeyse tüm yönlerinin kamuya açık olması pek çok dinî anlayış için mahremiyet problemi olarak karşımıza çıkar. Ancak özellikle kendini yayınla mantığının en etkin örneklerinden biri olan YouTube ve diğer sosyal medya mecralarında, dinî kimliğe referansı ön plana çıkan pek çok bireyin hayatının neredeyse tüm alanlarını alenileştirmesi yaygın bir durum hâline gelmiştir.
Metin EkenKitabı okudu
Birey ve Toplum
Kendisini geleneksel değerlerle yönetmeye alışagelmiş insanlar birden bundan yoksun bırakılıp kendi varoluş sorumluluğu ile yüzleşmek zorunda kalırsa "kimlik bunalımı" denilen olgunun yaşanması da kaçınılmaz olur.
İşte Bu!
Öz-kimlik, birey için tarihsel olarak eşi görülmemiş şekillerde sorunlu hale gelmiştir ve bunun sonucu bireyin kafasını daha da karıştırmak dışında hiçbir şeye hizmet etmeyen aralıksız bir kendini sorgulama ve içe bakış döngüsüdür. Sonunda kendimiz ve gündelik hayata ilişkin deneyimimiz gittikçe kim olduğumuz, dünyadaki yerimiz ve çevremizdeki değişimlerin hızı hakkındaki huzursuzluk , tedirginlik ve anksiyete fonunda gerçekleşir.
Sayfa 142Kitabı okudu
“Erkek” ya da “Müslüman” ya da “Tokatlı” dendiği zaman, hepsinde birer performans vardır. Mesela, Galatasaraylı olmak ya da Fenerbahçeli olmak için nasıl bir performans lazımdır? Maça gitmeyebilirsiniz, maç da seyretmeyebilirsiniz ama en azından şunu yapmanız lazım: Galatasaraylıysan Fenerbahçe bayrağını sallamamalısın. Sallarsan çelişkiye düşmüş olursun ve “Nasıl Galatasaraylısın!” diye sorulur. Bütün bunların hepsi az çok performanstır. Hiçbir kimlik sadece bir kimlik değildir. Her kimlik aslında amel demektir, pratik demektir, praksis demektiı', performans dernektir. Peki bu performansları biz neyle gerçekleştiririz? Ruhla mı, mücerret bir şuurla mı? Bunu eyleyen fail kimdir? İlk bakışta ruh gibi görünmektedir. Peki fail hakikaten o mudur? Yoksa bütün bunların nihai vasıtası gibi zuhur eden bedenin ta kendisi midir? Aslında bedendir değil mi? Performansları beden olmadan yapmak mümkün değildir. “Müslümanım” dendiğinde bir beden olmadan Müslümanlıktan bahsetmek mümkün değildir. Bedenin performansı yani Müslüman failin bedenle gerçekleştirdiği performansları olmadan Müslümanlıktan bahsetmek mümkün değildir. Namaz kılmayacaksın, oruç tutmayacaksın, hacca gitmeyeceksin; zulmedeceksin, ırkçılık yapacaksın. Müslüman demek bu mu demektir? Orasını Allah bilir; fakat benim bildiğim, ortada Müslümanlık adına bir performansın olmadığıdır. Bu ciddi manada bir çelişkidir.
Reklam
837 öğeden 691 ile 700 arasındakiler gösteriliyor.