Ağaç Okul

Cahit Zarifoğlu
Ekim 2015
Beyan Yayıncılık

2024 3. kitabı
Ağaç Okul, Afganistan savaşını şiir şeklinde anlatan bir kitap. İçinde 10 dakika bile sürmeden okunabilecek 37 tane şiir var. Çocuklar için okunabilir bir kitap mı? Sanmıyorum.
2020 77. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2020 07:50
Afganistan’ı bir de çocuk gözüyle görmek isterseniz bir bakın derim... Acı büyük küçük fark etmiyor ama onların dünyasında daha derin izler ve gözlemler bırakıyor nitekim.
2021 9. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 00:42
"Davam" kitabını okuduktan sonra bu şiir kitabında Erbakan'ın ne demek istediğini daha bir iyi anlıyorsunuz, bu yüzden -İslam adına- elimizden ne geliyorsa sonuna kadar yapmalıyız... Konu olarak Afganistan savaşını işlemiş. Çocukların ninniler dinleyeceği yerde bomba ve silah seslerini dinlediklerini anlatmış. Annelerinin, babalarının, kardeşlerinin ve arkadaşlarının gözleri önünde nasıl can verdiklerini gören çocukların o ıstırap dolu hallerini anlatmış. Okulda olması gereken çocukların babalarının silahlarını alıp nasıl savaşa gittiklerini anlatmış. Rus askerlerinin insafsızlıklarını anlatmış. Evler yıkılır, binalar yıkılır okullar da yıkılır. Eğitim devam eder ağaçların altında bu yüzden kitabın adı ağaç okul. Beni çok etkiledi bu kitap insan kendini o çocukların yerine koymadan edemiyor. Hiç bir çocuk bırakın savaş yüzünü, küslük dahi görmesin... İnce bir kitap ama sözlerde ki ağırlık uzun süre düşüncelerde yer edecek nitelikte. Keyifli okumalar...
"Savaşın masum meleklerine.."
·94 syf.·
2021 43. kitabı
Hayat, her çocuğa eşit şartlar ile sunulmuyor maalesef. Kimi çocuk lüks bir hayata, kimi fakirliğin içine, kimi ise bombaların yağdırıldığı savaşın ortasına doğuyor.. Savaş ortasında kalmış çocuklardı onlar da.. Zarifoğlu'nun "Küçük Muhacirler" olarak adlandırımayı uygun gördüğü, minik bedenli, kocaman yürekli meleklerdiler.. Her çocuk gibi sokağa çıkıp doyasıya oyun oynamak isterken, dağda savaşan babalarına mermi taşımak ile yükümlüydüler.. Kim bilir? Belki de dünyada her şeyin farkında olan onların koca yürekleriydi, onların kanatları üzerine savaş gibi ağır bir yükü bırakanlar ise kalpsiz, aciz... Cahit Zarifoğlu bu şiir kitabında Afganistan'da savaş altında kalan çocukları ele alınmış ve onların yanında olduğunu vurgulamış defalarca. Okulları bombalandığı için ağacın altında ders işlemek zorunda kalan çocuklar.. Kitabın ismi de bu yüzden "Ağaç okul".. Ve şöyle diyor Zarifoğlu; "Kardeşim öldü Yıkıntılar altından Görünüyor Minicik elleri Arkadaşlarım öldü Daha yeni yeni Söküyorlardı okumayı Öğretmenim de öldü Kim öğretecek Kim anlatacak Harfleri sayıları Özgürlüğü bize şimdi" Gözleri önünde öldürülen sınıf arkadaşları, anneleri, babaları için o küçücük çocukların dilinden yazmış bu kitabını. Mısralar arasında, onların yaşadıkları ortamı düşünmeden edemiyor insan. 30 dakikada okunacak, yalnız saatlerce üzerinde düşünebileceğiniz bir kitap.Ayrıca bu kitap, "Çocuk Şiir Kitapları" katagorisine alınmış ama çocuklara hitap eden ve onların psikolojilerine uygun bir kitap değil, fikrimce. Savaşsız günlere..:)
Puan vermedi·80 syf.·
2016 32. kitabı
Cahit Zarifoğlu’nun çocuklar için yazdığı şiir kitabıdır. Hedef kitle çocuklar olduğu için Yedi Güzel Adam kitabı gibi çok da kapalı bir anlatıma sahip değil. Anlatılmak istenenler açık bir şekilde ifade edilmiş. Konu olarak Afganistan savaşını işlemiş. Çocukların ninniler dinleyeceği yerde bomba ve silah seslerini dinlediklerini anlatmış. Annelerinin, babalarının, kardeşlerinin ve arkadaşlarının gözleri önünde nasıl can verdiklerini gören çocukların o ıstırap dolu hallerini anlatmış. Okulda olması gereken çocukların babalarının silahlarını alıp nasıl savaşa gittiklerini anlatmış. Rus askerlerinin insafsızlıklarını anlatmış. Bir iki kelimelik dizelerden oluşan bu şiirlerle Zarifoğlu anlatmış da anlatmış. Bence çocuklardan çok yetişkinlere hitap ediyor. Savaşın acı gerçeklerini, sonuçlarını çok güzel bir şekilde işlemiş.
·95 syf.·
2025 169. kitabı
Ağaç Okul Cahit Zarifoğlu Puanım: 8/10 Sayfa Sayısı: 95 Okuduğum 10. Cahit Zarifoğlu kitabı Cahit Zarifoğlu’nun Ağaç Okul adlı eseri, çocuklara yazılmış gibi dursa da her satırında büyük bir yüreğin taşıyamayacağı kadar ağır gerçekleri taşıyan bir şiir kitabı. Bu eser, özellikle Afganistan'da savaşın ortasında kalan Müslüman çocukların dramını, bir çocuğun gözünden ve diliyle aktarıyor. Şiirler öyle kaleme alınmış ki, sanki onları gerçekten Afganistanlı bir çocuk yazmış gibi hissettiriyor. Zarifoğlu, Rusya’nın Afganistan’ı işgalinden sonra, bu topraklarda yaşanan büyük acıyı şiir diliyle anlatırken, çocukların gözünden savaşın ne demek olduğunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Ninniler yerine bomba sesleri, oyuncaklar yerine silahlar, uyku yerine korku, okul yerine cephe... Kitap boyunca Afgan çocuklarının, annelerini, babalarını, kardeşlerini gözleri önünde yitirirken yaşadıkları tarifsiz ıstırap anlatılıyor. Kitapta en çok etkileyen öğretilerden biri de eğitimin savaşta dahi devam etmesi. Evler, okullar, binalar yerle bir olsa da, bombalar yağsa da çocuklar eğitim görmeye devam ediyor. İşte bu yüzden kitabın adı “Ağaç Okul”. Zira ağaçlar, sadece gölge değil; direnişin, umudun ve sabrın simgesi oluyor. Babalar şehit, anneler şehit, çocuklar şehit... Kapakta da Afganistan haritası, silahlı bir çocuk figürüyle birlikte yer alıyor. Bu, sadece görsel değil, tüm kitabın özeti aslında: Bir ümmet haykırışı, bir İslam davası, bir direniş hikayesi. Şiirler serbest ölçüyle yazılmış, bu yüzden 8/10 puan verdim. Biçim açısından tam olarak bana hitap etmese de içerik, duygu yoğunluğu ve verdiği mesaj açısından çok güçlüydü. Bu kitap beni derinden etkiledi. İçimden geçen tek dua: Hiçbir çocuk bırakın
2020 7. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2020 16:23
Çocuklara yazılmış şiir kitabıdır. Oyunların, oyuncakların, yiyeceklerin, giyeceklerin, savaş olduğu, dünün, bugünün, gecenin gündüzün, uykunun, nefesin, karanlığın, aydınlığın hep savaş olduğu Afganistan daki çocukların şiirleri. Babalar şehit, anneler şehit, çocuklar şehit, ağaçlar şehit, kuşlar bile şehit... Evler yıkılır, binalar yıkılır okullar da yıkılır. Eğitim devam eder ağaçların altında bu yüzden kitabın adı ağaç okul. Beni çok etkiledi bu kitap. Hiç bir çocuk bırakın savaş yüzünü, küslük dahi görmesin.
2026 109. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2026 16:58
"Çocuklara şiir " Yazmış kitabın kapağında ama ben pek uygun bulmadım doğrusu. Çocukları savaşa çağırması, mermi ve çıplak ifadelerini kullanması... Fotoğraflı bir sayfada tüfekli bir çocuğun olması... Ortaokul son sınıf okuyabilir en fazla... Farkındalık oluşturulmak istenmiş ama bence yanlış bir farkındalık... Şiirler iyi güzel ama çocukların düzeyine uygun değil! Cahit Zarifoğlu
2025 20. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 10:34
Cahit Zarifoğlu'nun merak ettiğim bir kitabıydı. Kısa olmasına rağmen savaşın bir toplum üstündeki etkisini güzel bir şekilde anlatmış. Çocuk kitabı olarak geçiyor fakat çocuklara uygun olduğunu düşünmüyorum. Daha çok yetişkinlere yönelik.
Ağaç Okul
2024 13. kitabı
Kitap şiir kitabı içindeki şiirleri ben beğendim şiirler hep şehitler le savaşlarla ilgili mesela göç yaralanmak gibi şiirler var ben beğendim bence güzel bir kitap hemde insanlara şiirleri okudukça daha da vatan sevgisi aşılıyor:)

Cahit ZarifoğluYazar · 35 kitap
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Türk şair, yazardır. Aslen Kahramanmaraşlı'dır. 1940 yılında Türkiye'nin başkenti Ankara'da doğmuş olan şairin çocukluğu Kahramanmaraş'ta geçmiştir. Edebiyata, Kahramanmaraş Lisesi'nde iken şiir ve kompozisyon yazarak başlamış, lise sonrasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okumuş ve buradan mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çalışmak zorunda kalınca, sayfa sekreteri olarak çalışmış yine bu dönemde Diriliş Dergisinde çeşitli şiirleri yayımlanmıştır. 1976'dan sonra, kurucularından olduğu, Mavera Dergisinde şiirleri, birkaç hikâyesi, senaryo çalışmaları, günlükleri ve "Okuyucularla" ismini verdiği sohbetleri yayımlanmıştır. Değişik zamanlarda ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yapmasının yanı sıra, Mavera Dergisi'ni çıkartmaya başladığı süreçte TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak da görev almıştır. 1987 yılında vefat etmiştir. Mezarı Beylerbeyi'ndeki Küplüce mezarlığındadır. “Yedi Güzel Adam” adıyla anılan isimler Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dır. Yolları Kahramanmaraş'ta kesişen 7 Güzel Adam'ın eğitim gördüğü 169 yıllık tarihi Maraş Lisesi 2019 mart ayında müzeye çevrilmiştir.