Ağır Roman

Metin Kaçan

Bir Yeraltı Dünyasının Adıdır; "Kolera"
2026 55. kitabı
Okunma: 25 Mart 2026 22:12
Metin Kaçan'ın ilk romanı "Ağır Roman" ilk basımı 1990 yılında yapılmıştır. Bu roman yazarın hayatındaki en önemli eserlerinden biri olmuştur. Bu eseriyle yazar, adını tüm edebiyat dünyasına duyurmuştur. Olumlu eleştiri aldığı gibi, yazarın dili ve içeriği dolasıyla da eleştirilmiştir. Yazar 1995’te romanı senaryolaştırmış, 1997’de ise Mustafa Altıoklar tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Ne kadar doğru bilinmez ama Türkiye'de yeraltı edebiyatının başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Ağır Roman; Adını bir roman havasından alan roman; karakterlerin yaşamını devam ettiği bir mahalle de adı geçen Kolera mahallesi, karanlığın bir girdap hükmündedir. Kolera Mahallesinde karakterlerin hayatlarını derinden etkileyen bir içsel savaş vardır. Bu mahalle de her türlü insan vardır. Çaresizlik, ölüm, uyuşturucu, bağlılık, alkolizm ve cinselliği gözler önüne seriyor. Kitabın karakteri olan, Gıli Gıli Salih ve abisi Reco daha küçük yaşlarda hayat mücadelesine başlamışlardır. Yaşadıkları hayat, onları bir dipsiz kuyunun içine düşürecek. Çünkü Kolera mahallesi çok çeşitli suçluların yaşadığı kötü bir semttir. Özellikleri geceleri bu semtte çok çeşitli suçlar işlenmektedir. Romanda; Kevaşeler, Çingeneler, İşçiler, Militanlar, Anadolu’dan göç etmiş köylüler, Yengeç Herifler (Yeraltı dünyasının fedaileri) Şairler, Esnaf, Tamirciler, Malbuşçular, Zarbolar (Polisler), Homoseksüeller, Esrarkeşler, Caniler... Bir toplumsal bir altyapı oluştururlar. Ve hepsinin ortak noktası, toplumdan izole edilmiş bir yaşamı sürdürerek, hayatlarına devam etmeleridir. ve ayrıca; serseriler, uyuşturucu satıcıları, hırsızlar, hayat kadınları, eşcinseller ve kavgaları keyifle izleyen evsizlere şahit olacaksınız. Gece, klarnet ve darbuka sesi var olurken bir yandan ustura, kan, gözyaşı ve ölüm mahallede
2025 84. kitabı
Türk edebiyatının sevilen eserlerinden biri olan "Ağır Roman", gösterdiği başarıyla önce sinemaya uyarlanmış ve yıllarca dizilere konu edilmiştir. Yazarımız Metin Kaçan, Ağır Roman'da adeta kendine ait bir dünya yaratıyor, kendi fantezisini kendi yarattığı kurgusuna aktarıyor. Dramı yer yer komedi ekleyerek süsleyen Kaçan, okura tirajikomik bir evren sunuyor. Ualın bir üslup tercih ediliyor, bunun yanında kullanılan dil çokça argo ve komedi unsuru içeriyor. Bu samimiyet, bir ölçüde sürükleyicilik de yaratıyor ve romanın okunmasını sağlıyor. Ancak yazarın bu kendine mahsus dili, yer yer okumayı da zorlaştırıyor. Yazarımız, geçmişte ülkemizde yer alan kabadayılık kültürüne atıfta bulunmasının yanında eserinin ana kahramanı olan Salih'ten "modern bir Don Kişot" yaratma çabasına giriyor. Başarılı olduğunu da düşünebiliriz; çünkü Salih çarpıcı bir karakter olarak ön plana çıkıyor. Abisinin aksine hassas ve içine atan bir yapıda değil. Kurgu, İstanbul'un roman için üretilmiş semti Kolera'da geçer. Berber Ali, uzun yıllar sonra karısı İmine ile birlikte bu kasabaya döner ve bir berber dükkanı açar. Ali, saygı duyulan bir insandır ve dükkanı insanların sohbet etmeyi sevdiği bir yer olur. Ali'nin Reco ve Salih adında iki erkek çocuğu vardır. Reco, okumaya ve çizgi romanlara bağımlıdır. Dersleri iyi değildşr bu yüzden babasından sğrekli dayak yer. Babası bir iş öğrenmesini ister, Reco ise mahallede verildiği işlerden hep kaçar. Baba baskısı sürekli Reco'nun üstündedir. Futbolu da seven Reco kalecilikle ilgilenir. Bir mahalle maçında kalecilikle mahallelinin sevgisini kazandığı bir gün babası Ali bunu öğrenir ve oğlunu sertçe sahadan alarak eve götürür. Reco bu ağır olaydan sonra hem evi hem de şehri terk ederek babasından kurtulur. Oklar artık küçük çocuk Salih'in üzerindedir.
2025 19. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2025 21:25
Metin Kaçan’ın Ağır Romanı, İstanbul’un arka sokaklarında geçen sert, hüzünlü ve bir o kadar da samimi bir hikâye anlatıyor. Aslında sadece bir roman değil, bir atmosfer, bir ruh hali. Çarpık binaların, sokak lambalarının, eski kabadayıların, külüstür arabaların ve hayatın sillesini yemiş insanların dünyasına adım atıyorsun. Başkarakter Gıli Gıli Salih, Kolera Sokağı’nın tozlu kaldırımlarında büyüyen, hayata tutunmaya çalışan bir genç. O, sokakların içinde yoğrulmuş ama içinde bir yerlerde umudu da koruyan biri. Kitap boyunca onun üzerinden mahallenin, dostlukların, ihanetlerin ve kayıpların hikâyesini izliyoruz. Dil ağır argolu ama bu argo sadece küfür ya da sokak dili değil; içinde ritim, duygu ve gerçeklik barındırıyor. Yani Kaçan, kitabın atmosferini kurarken dili bilinçli bir şekilde bir enstrüman gibi kullanıyor. Romanın en etkileyici yönlerinden biri kesinlikle atmosferi. Kolera Sokağı, başlı başına bir karakter gibi. Orada yaşayan insanlar, mekânlar, duvarlara sinmiş hikâyeler… Hepsi, kitabı okurken gözünün önünde canlanıyor. Bazen hüzünleniyorsun, bazen sinirleniyorsun, bazen de kahkaha atıyorsun. Ama en çok da “Bu hikâyelerin içinde bir yerlerde ben de varım” hissine kapılıyorsun. Kitap aslında bir altkültür romanı. Toplumun biraz görmezden geldiği, kenara ittiği insanların dünyasını anlatıyor. Ama bunu ajitasyon yapmadan, gözümüze sokmadan, neredeyse büyük bir şiirsellikle yapıyor. Sonlara doğru ağırlaşıyor, içine çöken bir hüzünle doluyorsun. Sokakları, karakterleri geride bırakırken, bir yanın hâlâ o dünyanın içinde kalıyor. Kısacası, Ağır Roman, sert ama içten, küfürlü ama şiirsel, kasvetli ama gerçek bir kitap. Kolera Sokağı’na bir kez girdin mi, o dünya kolay kolay içinden çıkmıyor.
“Ağır Roman”
Puan vermedi·136 syf.·
2025 170. kitabı
1990 yılında yayımlanan Metin Kaçan ’ın Ağır Romanı, bir mahallenin yalnızca sokaklarını değil; ruhunu, kokusunu, yankılarını ve çarpık düzenini gözler önüne seren benzersiz bir mahalle anatomisi sunuyor. Edebi diliyle sokağın sıcaklığını, kenar mahallelerin dilini ve alt kültürlerin ritmini sayfalarına taşıyor. Bazı kitapların içerisinde bir paragraf, bütün hikayenin özünü yakalar, o tek sahne, eserin ruhunu, atmosferini ve anlatıcının bakışını, berraklığında ortaya koyar. Bu alıntı da tam olarak böyle bir işlev görüyor; Kısılan yağmurla beraber gökkuşağının birtakım renkleri kara şoparların sadece tahtadan ve ipten yapılmış barakalarının üstünde sevişti. Kiliselerden gelen çan sesleri, kısa bir zaman sonra hafif esrar kokusu ve ezan sesiyle karışıp havayı kapladı. Adam Mickiewicz’in şair ruhu yüzyıllık müzesinden kalkıp balıkların ve sokağa gönül vermiş çamaşırların arasından geçip kilisenin istavrozuna kondu. Kolera’da böyle bir görüntü turalarken, imparatorlar, cıgaralarından babacasına çektikleri dumanı kara şoparların bulunduğu yıkıntılara doğru üflediler. Aynı esnada, akşam gaspa çıkacak şoparlar, bıçaklayacakları adamların rahat ölmeleri için dillerinin ucunu tükürükleyerek bıçaklarının oluklarını temizliyorlardı. (s.15) Ağır Roman ‘ın hikayesi İstanbul’un kenar mahallerinden Kolera’da geçiyor. Bu mahalledeki yaşama odaklanıyor. Yasalardan ziyade sokağın kendi kurallarıyla şekillenen yaşamda Berberler, konsomatrisler, ustalar, hırsızlar, çıraklar, şoparlar, kilise çanları ve ezan sesleri iç içe geçiyor. Bu karmaşık mahallede herkes hayatta kalmak için kendi yolunu bulmaya çalışıyor. Metin kaçan hikayenin merkezine Gıli Gıli Salih’in büyüme süreci ve bu sert ortamda masumiyetini koruma mücadelesine odaklanıyor. Şiddetin, yoksulluğun ve yozlaşmanın
Düşünce
Ağır Racon
2025 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2025 16:22
Çocukluğumda filmini izlediğim eserin asıl hikayesini okumak beni geçmişe götürdü. Zamanında İstanbul Üsküdar'ın tenha mahallerinde doğup büyümüş biri olarak eserin bende yeri ayrıdır. En ağır elbiseleri giyip, yaşamınızın bir cam kenarında bu kitabı okuyarak birkaç saatini satarak okuyacağınız harika bir eser. Aynada kaybolan resimleri, dağılmış duygularınızı bulunacağınız satırlarda, hayatın maske takmış yüzünü göreceksiniz. Adaletin, aldatılmanın, hayalkırıklıklarının iç dünyasını göreceksiniz. Hayat tarafından kalemleri kırılmış ve bir rafa kaldırılmış insanların bir mahallenin tozlu yaşantısını okuyacaksınız. Insanlar bu kitapta havada uçuşan duygularla kalplerinin rölantisini ayarlamaya çalışıyorlar. Belli bir yaşa gelmiş ve çocukluğunu sokaklarda yaşayamayan çocuklar bilmez bu duyguları. Elden düşme bir mutluluğa nasıl sarıldığımızı bilmezler. Eskide yaşayan ve hala yaşamakta olan bizleri anlatmış bu kitap. Şakaklarımızı nasıl da mutluluk tanrısına kiraya verirdik. Kitabın kapağını kapadıktan sonra bir kibrit çakıp geçmişimizi alevlerin içine göndermek gibi bir duygu hissediyor insan. Zaman denen pezevenk sayfaların arasında kaybolup gidiyor adeta. Çocukluğunu ve gençliğimizi bir kitapla satın almışız resmen. Bunların yanında tabi uyuşturucunun cinselliğin kanın zalimliğin tanrının bu dünyada cehennemi yaşattığı bu düşmüş insanların hikayesi bu eser. Yaşayan bir mahallenin içindeki yaşamayan insanlar. Kitapta birçok çarpıcı sahne var ama bunları okuyan insanlara bırakmak istiyorum. Herkesin yüklediği anlamlar farklı olur. Dönemin aslında günümüzden de bir farkının olmadığı da ortaya koyuyor neyse bazı şeyler içimde kalsın inceleme buraya kadardı hadi ikileyin.
2017 32. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2017 23:33
Metin Kaçan, edebiyatımızın en uzun şekilde konuşulması gereken kişilerinden biri, postmodern ve yeraltı edebiyatı türünde verdiği eserleri uzun uzun düşünülüp ve yorumlanması gereken başarılı bir yazar, belki de hiç konuşulmaması gereken bir yazar ve adının anılmaması gereken, kitaplarının yırtılıp atılması gereken hatta kitaplarının yayınlanmaması gereken bir yazar da olabilir. Çoğu kişi tanımaz Metin Kaçan’ı ama Ekmek Teknesi’ndeki Heredot Cevdet’i canlandıran Hasan Kaçan’ın kardeşi desek tanınma ihtimali daha yüksek olur daha doğrusu “Aaa Hasan Kaçan’ın kardeşiymiş” denilir, belki Ağır Roman filmi aslında kitapmış yazarı da Metin Kaçan’mış denilince ilginin daha çok artacağı da bir gerçek. Eserleri çok güzeldir Metin Kaçan’ın, karanlık bir hava vardır eserlerinde, argo hakimdir eserlerine, Dolapdere’nin racon kesen abilerini, kabadayı delikanlılarını, harbi sözlü kevaşelerini, sekse düşkün palavracı abilerini, oğlancılarını, gafticilerini, pezolarını, hapçıları, vitamincileri çok güzel ve çok gerçekçi bir şekilde anlatır, tabii bunda yazarın çocukluğunun Dolapdere’de geçmesi ve kendi özel hayatı da baş etkendir. Betimlemelerinde farklı nesnelerin farklı nesnelere üstünlüğü, hakimiyeti kendini belli eder her seferinde. Güneş bulutların arasından çıkıp kendini göstermez, güneş bulutlardan sıyrılıp kurtarır kendini, sokağa bir adım atılmaz aksine ayak sokağa gösterilir. Bu şekilde kuvvetlendirir eserlerini Metin Kaçan. Peki yıl 1995 desem, Güneş K. Olayı desem, bir yazar ve dönemin tanınan sunucularından Alp Buğdaycı ile beraber oldukları kadınlarla uç noktada bir gece geçirdikten sonra beraber oldukları bir kadını önce dövüp sonra üzerinde sigara söndürmüşler desem sonrasında da bu iki kişi bu kadına tecavüz etmişler desem daha doğrusu bu suçlama ile yargı karşısına
Televizyon
Puan vermedi·136 syf.·
2025 28. kitabı
yazarımız “Kolera Sokağı” desin, siz Dolapdere… Zaten Metin Kaçan’ın çocukluğu da orada geçmiş. Çoğu insanın gitmek istemediği, bir şehrin yok saydığı yüzüdür bu sokaklar. O sokakta doğduysanız onlar gibi olmaktan başka çareniz yoktur. İki kardeş karakter üzerinden okursunuz bunu romanda. Çizgi romanlar okuyan, resim çizmeyi seven Reco, onun kafası bir değişik çalışıyor, öyle söylüyor mahalleli. Okulda gerizekalılar sınıfına koyuyorlar onu. Barınamıyor mahallede, kaçıp gidiyor. Kardeşi Salih, abisinin kitaplarını bulup okumaya başlıyor, mahalleye bakışı değişiyor, kıraathanede yapılan şakalara gülmez oluyor, hayalleri farklılaşıyor. Bu mahallede onlarla yaşayacaksam kuşbakışı bakamam onlara diyor, atıyor kitapları, yere basıyor, onlara onların seviyesinden bakmaya başlıyor, ancak böyle varolabiliyor aralarında. Kendine kendince bir yol çiziyor. İşte, bıçaklamaların normal sayıldığı, ibnelerin, pezevenklerin, hırsızların arasında gündüz bile geçmek istemeyeceğiniz bir mahallede, görünce yolunuzu değiştireceğiniz o insanların hayatlarını bir solukta okuyorsunuz bu kitapta. Kullandığı argo dil başta sizi zorlasa da alışıyorsunuz ona da. Türk edebiyatında öncü kabul edilen, kullandığı Argo dili ve karakterleri ile -fahişe, yan kesici, hırsız, pezevenk, travestiler bir edebiyat metnince ilk kez kendine yer bulmuş- eleştirmenleri ikiye bölen, filmiyle hasılat rekorları kıran bu romanı siz hâlâ okumadınız mı?
2024 63. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2024 08:54
Filmini çok beğenmiştim ama kitabı okurken büyük hayal kırıklığına uğradım. Çok sıkıcıydı ve kopuk kopuktu olaylar. Kolera sokağındaki sıradışı insanların yaşamları.
Puan vermedi·126 syf.·
2020 17. kitabı
Ağır Roman, dönemin siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal özelliklerini yansıtmada önemli bir yapıt hâline gelmiştir. İçerdiği sokak jargonu ve anlattığı olaylarla Türkiye’de yeraltı edebiyatı bazında okunmaya değer bir eserdir. Okuyucuya, bildiği gerçekleri kendine has tarzıyla hatırlatması bakımından oldukça rahatsız edicidir. Bu rahatsız ediş, yeraltı edebiyatının bir sonucudur. Okuyucu farklı düşündürülmeye sevk ettirilmiş, geleneksel tabular yıkılmıştır. Toplumun aksayan ve yozlaşan yönleri Koleralılar üzerinden işlenmiştir. Yaşanılan toplumdaki gençlerin yaşayışlarını ve ideallerini, bozulan aile yapısını, madde bağımlılığını, homofobikliği, düzensizliği, adaletin aksaklığını, eğitimin yetersizliğini ve eğitimcinin vasıfsızlığını argonun ve küfrün yoğunlukta olduğu bir dille aktarmaya çalışmıştır. Kullandığı dil ve üslup yüzünden eleştirilere maruz kalsa da cesur anlatımıyla kendinden sonraki yazarlara ilham olan bir kaynaktır. Detaylı inceleme: kisa.link/Qeuo
Ağır Roman
2025 32. kitabı
Ağır Roman sadece bir metin değil, adeta yaşayan bir kültürün dili. Kolera Sokağı ve orada yaşanan olaylar öylesine gerçekçi aktarılmış ki, insan “bu kadar mı olur” diye düşünüyor ama maalesef oluyor. Roman, sur içindeki eski mahallelerin, Tarlabaşı’nın, Tayyare Sokak’ın öyküsünü anlatıyor. Metin Kaçan’ın kaleminden çıkan bu eser, İstanbul’un görünmeyen yüzüne ayna tutuyor. Sokak kültürünü, yeraltı dünyasına birde Metin Kaçan penceresinden bakmak gerekiyor. İyi okumalar.

Metin KaçanYazar · 8 kitap
Metin Kaçan, 1961 yılında, İncesu, Kayseri'de dünyaya geldi. Ailesi ile beraber, henüz altı aylıkken İstanbul'a taşınan Kaçan, okuldan mezun olmasının ardından, 1988 yılında, çeşitli mizah dergilerine kısa öyküler yazarak yazın dünyasına katıldı. İlk romanı Ağır Roman, 1990 yılında piyasaya çıktı. Taksim Tarlabaşı'nda, Kolera Mahallesi'nde geçen roman, şehrin günlük karmaşasında ön plana çıkmayan kenar mahalle karakterlerini ağdalı bir dille ve yerel jargona uygun bir şekilde anlatmasıyla kısa sürede büyük bir ilgiyi üzerinde topladı ve en beğenilen suç ve dram kitaplarından birisi olarak Türk Edebiyatı'nda yerini aldı. 1996 yılında, Mustafa Altıoklar yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan Ağır Roman. Okan Bayülgen, Müjde Ar, Mustafa Uğurlu ve Savaş Dinçel gibi başarılı oyuncuları kadrosunda barındırdı ve de Altın Portakal Film Festivali'nde, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında ödüle layık görüldü. Ağır Roman, 2003 yılında Fransızca'ya çevrilerek bu ülkede de yayınlandı. Metin Kaçan, Ağır Roman'ın ardından, tiner ve uçucu madde kullanan sokak çocuklarının yaşamının anlatıldığı İstedikleri Yere Giderler adlı çizgi roman çalışmasına Kemal Aratan ile beraber imza attı. Fındık Sekiz adlı ikinci romanı, 1997 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanmasından bir yıl sonra Almanca'ya çevrilerek bu ülkede de yayınlanan Kaçan, 9 yazar 9 öykü başlığıyla yayınlanan öykü antolojisi Yalancı Öyküler'in kadrosunda da yer aldı. Metin Kaçan, karikatürist, sinema oyuncusu ve de yapımcı Hasan Kaçan'ın kardeşidir. Yazar Metin Kaçan'ın boğaz köprüsünden atlayarak intihar ettiği söylentileri sosyal medyada hızla yayıldıktan sonra abisi Ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Hasan Kaçan'ın Twitter'da paylaştığı "Evet iddialar doğru, Aile olarak. bir umuttur diyerek paylaşmadık. Acımızı paylaşan herkese teşekkür ederiz" mesajının yayınlanmasıyla 6 Ocak 2013 tarihinde intihar ettiği kesinlik kazandı.