Ağlasığmaz

Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
Azerbaycan
Azerbaycanca

Bir kitaptan daha fazlası... Size çok şey öğretecek bir inceleme.
2022 83. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2022 14:50
Bir epilepsi'li olarak, bu kitabın benim için önemli olduğunu belirtmiştim. Kitap, tıbbi gerçekler diye bir kısımla başlamış. Eee tabi bana da bu gerçeklerden bahsederek incelemeye başlamak düşer. 1. Nedir bu epilepsi? Beyindeki sinir hücreleri fazla hareketlendiğinde, kontrolsüz, gelişigüzel gibi görünen sinyaller verirler. Bu sinyallerin sonucunda garip duygular hissedilebilir, farklı hareketlerde bulunulabilir; hatta psişik anomaliler olabilir. Bu gibi olaylara genelde nöbet denir. Yetişkinlerin yüzde ikisi, ölmeden önce hayatlarında en az bir kere nöbet geçirirler. Genelde, bu tek nöbetten sonra başka bir nöbet geçirmezler zaten. Ancak, bazı insanlar bir ömür boyu sürekli nöbet geçirip yaşamaya devam ederler. Bu rahatsızlık tarih boyunca bir sürü farklı isimle anılmıştır: akıl hastalığı, dile getirilemez bir acı, iblisin işkencesi, hatta Tanrı'nın gazabı. Günümüzde biz buna epilepsi diyoruz. 2. İdiopatik Dünyadaki epilepsi hastalarının yüzde yetmiş beşine durumlarının idiopatik olduğu söylenir. İdiopati sözcüğünün kökeni eski Yunancadır. İdio 'garip, bir kişiye ya da şey'e özgü, ayrı, farklı' anlamına gelir, path ise 'duygu' veya 'acı' demektir. Yani İdiopatik 'garip bir acı' anlamına gelir, bunun çağdaş tıptaki geniş tanımı 'nedeni bilinmeyen bir hastalıkla ilgili veya bunun bir sonucu olarak ortaya çıkan'dır. Yani başka bir deyişle, son birkaç yüzyıldır tıp çok ilerlediyse de, doktorlar hâlâ neden insanların epileptik nöbetler geçirdiklerini bilemiyorlar. Bu konuda tek bir fikirleri dahi yok. 3. Karakterler: Arkadaşlar bizim başkahramanımız David Caine. Columbia Üniversitesi'nde doktorasının dördüncü yılında olan, İstatislik bölümünde eşsiz anlatım tarzıyla ders veren bir akademisyen. Aynı zamanda bodrum katlarında kumar masalarında kaybettiği paraları bu
·475 syf.·
2015 3. kitabı
Bu kitabı 4-5 yıl önce okudum. Normalde bu kadar uzun süre önce okuduğum kitaplara, inceleme yapacaksam tekrar okur, sonra yorum yaparım. Ama bu kitabı tekrar okumayı düşünmüyorum kesinlikle. Ve ben bu sitede genelde beğenmediğim kitaplara inceleme eklemem (kendi defterime eklerim ama) Bu kitaba inceleme yapma sebebim, bugün okulda arkadaşlarımla yaşadığım bir diyalog, kitap hakkındaki görüş ayrılığı oldu. Hepsi büyük heyecanla kitabı anlatıp, arşa çıkarırken, "ben beğenmemiştim bu kitabı" dedim. 3 çift göz birden beni öldürmek ister gibi, üzerime dikildi. Biraz kitap üzerine tartıştık ve eve gelir gelmez kitabın profiline girip yorumlara baktım, benim gibi düşünen yok mu, diye. Yaklaşık 20 inceleme okudum ve hepsi de bayılmış kitaba, eleştiren bir okura denk gelemedim. Kitap kesinlikle yerden yere vurulacak kadar kötü değil. Ama bunca övgüyü hakkedecek kadar iyi hiç değil. Benim kitaplarda aradığım bazı kriterler var. Örneğin; verdiği mesaj, hikayesi, kurgusu, anlatımı, dili, edebi değeri ve bana ne katacağı. Her kitap mesaj verecek, bir şeyler öğretecek değil, diyeceksiniz. Ama ben kesinlikle öyle düşünmüyorum. Okuduğum her kitap bana bir katkıda bulunmak zorunda. Sırf kafa dağıtmak, zaman geçirmek için okunur diyenlere de hiçbir faydası olmaz (tecrübeyle sabit) Bunun yerine film izlemelerini tavsiye ederim. Mesela bu kitap değil de film olsa çok daha iyi olurdu bence. Bu kitabın edebi değeri sıfır, verdiği bir mesaj, amaç yok. Okuduğunuzda size hiçbir katkısı olmayacak. Kitapta tek iyi olan hikayesi, kurgusu. Onu da gereksiz matematiksel terimlerle ve sayfalarca doldurduğu sayılarla baymış. Ve bu kurguya yakın onlarca sinema filmi bulabileceğiniz için hikaye de çok özgün olmuş diyemiyorum. Bazı arkadaşlar, yazarın bilim, matematik, felsefe gibi her alana
“OLASILIKSIZ”
2025 39. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 07:24
Adam Fawer’ın okuduğum ilk kitabı. Fenomen bir roman, şu an diziye uyarlanmakla gündemde. Biyoloji, kimya, fizik, felsefe ve matematik adına olağanüstü bir anlatımla Quantum Fiziğini ele alıyor. Gerçek üstü sezileri ve inanılmaz düşünceleri kafanıza sokup, acaba gerçekten öyle mi dedirtiyor. Okumaya başladığınızda 100-150 sayfa sonrası daha sürükleyici ilerliyor. Kitaptaki kahraman, olasılıkları kıvrak zekasıyla kavrayabilen tam bir istatikçi, epilepsi hastası David Caine. Bir kumar müptelası ve kaybettiği için kumarhane sahibine borcu vardır. Olayların buradan sonrası ilgimi çekmeye başladı. David bu borcu ödeyebilmek için çeşitli yollar arar. Kendisini araştıran bilim insanları (Trivesky ve Forsythe) onu Laplace’ın Şeytanı olarak görürler. Aslında ne ararsan içinde barındıran bir kitap. Bilim kurgudan tutun, aksiyon dolu polisiyeye kadar, hatta yer yer tarihi bilgilere de rastlarsınız. İçinde bir insanın bilmesi gereken onlarca, yüzlerce bilgi var. Okumanızı tavsiye ederim. Bana öğrettiği; ‘Olanaksızı elediğinizde geriye kalan şey, ne denli olasılık dışı olursa olsun, gerçeğin kendisidir.’
İnsan ve Duygular
2022 17. kitabı
Olasılıksız Olasılık neydi? Bir şeyin olmasının veya olmamasının olabilirlik yüzdesi veya değeriydi.. Gerçekten olabilir miydi? Yoksa zihninde gördüğü görüntüler sadece bir yanılsamadan mı ibaretti? David Caine, üniversitede olasılık dersi veren bir öğretim görevlisi.. Bir gün ders verirken ağır epilepsi nöbeti geçirir. Ve mesleğini yapamayacak hale gelir. O da geçimini sağlamak için poker oynayarak para kazabileceğini düşünür. Başlar kumar masasında olasılık hesapları yapmaya.. Ama o da ne? İşler hiç beklediği gibi gitmez. Çünkü olması çok düşük dediği olasılık olmuş ve kumarda tüm parasını kaybedip, yüklü bir borcun altına girmiştir. Dr Tversky, insan beynini geliştirerek geleceğin görülebileceğini daha doğrusu çok büyük bir olasılık ile tahmin edilebileceğini düşünür. Bunun için, ona aşık olan öğrencisini deney olarak kullanır ve öğrencisi Julya'nın zihin dalgalarını inceler.  Bakalım "Laplace şeytanı teorisi" gerçek mi değil mi ? Nava CIA ajanı.. ABD gizli bilgilerini çalıp yabancı ülkelere satarak para kazanır. Lakin bu kez işleri istediği gibi gitmez, Kuzey Kore istihbaratıyla ters düşer. Canı tehlikededir. Acilen Kuzey Kore 'nin işine yarayacak gizli bir bilgi bulmalıdır. Ama ne? Sonrasında.. Nava canını kurtarmak için Kuzey Koreliler'e Dr Tversky’nin bilimsel çalışmalarını bulmayı önerir ve harekete geçer..İlk işi Dr Tversky’nin öğrenci Julya yani alfa deneyi ile irtibata geçmek olur. Ama ne yazık ki Julya ölmek üzeredir. Nitekim tam bu esnada Julya, Nava'ya  David Caine'in hayatının tehlikede olduğunu ve onu kurtarması gerektiğini söyler, orada ölür. Nava ise durum karşında.. Önce Dave Caine'i araştırır. Onun kim olduğunu öğrenmeye çalışır. Sonra öğrenir ki David Caine, Dr Tvaski'nin beta deneyidir, kollarını sıvar. Hemen David Caine'in peşine düşer ve
Açıklanamayan tesadüfler vardır
Puan vermedi
Bazen bir rüya görürüz, ertesi gün rüyada gördüğümüz kişi veya nesne ile karşılaşırız. Bazen bu anı tekrar yaşadım dediğimiz (dejavu) olur. Ve bazı hislerimiz, sonradan gerçekleşen... Ben buna enerji diyorum. Etrafımızda bulunan farklı dalga boylarında enerjinin, doğru frekansta yakalanması sonucu, olacakları önceden görme veya hissetme durumu... Olasılıksız; bunları farklı bir bakış açısı ve bilimsel bir temele oturtmaya çalışarak anlatmış. Beyin yakan bir kitap. Kafayı yemek istiyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. "yok, ben deli olmak istemiyorum" diyorsanız, başka kitap bakın
2023 9. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2023 09:41
Kitapta bilim, felsefe, kimya, fizik,aksiyon, macera, polisiye ne ararsanız var. Sürükleyici olağanüstü bir kurgusu var. Sonlara doğru elinizden bırakamıyorsunuz. Kitapta birçok karakter mevcut ama ağırlıklı olarak iki karakter daha baskın. Epilepsi hastası David Caine ve Nava Vaner başrolde olan kişiler. Caine bir istatistik dehası ve akademisyen. Nava'ya süper özel ajan demek yanlış olmaz :) Bir diğer karakter ise Dr.Tversky, epilepsi hastalarının beyin kimyasıyla oynayıp deneyler yapıyor. Deneylerin amacı beyin kimyasıyla oynayıp Laplace Şeytanı teorisini bir denekte gerçekleştirmek. Bu teoriden biraz bahsedelim. Fransız matematikçi olan Simon Pierre Laplace'nin yazdığı : Olasılık Hakkında Felsefi Denemeler eserinden bir alıntı : "Bir an için doğanın tüm güçlerini ve bunu oluşturan tüm varlıkların konumlarını anlayabilen bir canlı olduğunu düşünürsek - ve bunun bu verileri inceleyebileceğini de düşünürsek - aynı anda evrendeki en büyük varlıkları ve en küçük atomları da hesaba katarak bir hesap yaparsa, hiçbir şey belirsiz değildir ve gelecek de, aynen geçmiş gibi, gözlerinin önündedir. " "Laplace öldükten sonra bilim adamları 'Laplace'nin Şeytanı' deyişini her şeyi bilebilen, geçmişi ve gelecekte olabilecekleri bilebilecek bir varlığı tanımlamak için kullandılar." Kitabımızda ilk denek Alfa deneği Julia, Dr. Tversky'e aşık. Julia aşkta olduğu gibi ne yazık ki deneyde de başarılı olamıyor. Diğer denek ise David Caine'di. Caine deneyde başarı gösterdi ve Laplace Şeytanı'nın yeryüzündeki temsilcisi oldu diyebiliriz. Bu sayede geleceğin tüm olasılıklarını hesap edilme , istediği ve en doğru olan kararı verebilme yeteneğine sahip oldu. Keşke hayatımızın dönüm noktalarında böyle bir yeteneğe sahip olabilseydik :) Bir nevi psişik olağanüstü yetene sahip
Roman
2016 4. kitabı
Bu kitabı 4-5 yıl önce bir solukta okumuştum. Hala kurgusuna hayranım ve kitabı nerde görsem bu kitap mükemmeldi demeden edemiyorum. Okumaya başladığınız andan itibaren kendinizi kitabın içinde buluyorsunuz. Bilim kurgu adına en güzel kitap hangisidir deseler hiç düşünmeden olasılıksız derim. Kitabı okurken yazarın zekasına hayran kalmıştım böylelikle Adam Fawer en sevdiğim yazarlar arasına girdi. :) Kitabı okurken kitabın adında olduğu gibi bir sürü olasılık düşündüm. Ana karakterin o yeteneğine adeta hayran kaldım. Kitaptaki betimlemeler öylesine güzelki müthiş bir bilim kurgu filmi izliyorum sandım. Kitabı herkese tavsiye ediyorum olaylar biraz karışık o yüzden sakin kafayla okunulması gerekiyor. Okuyacak olan arkadaşlarıma şimdiden iyi okumalar :) bayılacağınıza eminim! :)
OLASILIĞIN SINIRINDAKİ İNSAN: OLASILIKSIZ
2025 53. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 22:20
Romanın merkezinde David Caine adında, dahi seviyesinde zeki bir istatistik profesörü yer alır. Caine, olasılık teorisi üzerine dersler verir; hayatın tüm yönlerini rakamlarla açıklamaya çalışan, her şeyin mantığını sayılarla çözmeye inanan bir adamdır. Ama bu deha, aynı zamanda bir bağımlıdır. Kumar tutkusu yüzünden hayatını, kariyerini ve itibarını kaybetmiştir. Beynindeki epilepsi krizleri, onun hem zihinsel gücünü hem de yaşamını tehdit eder hale gelmiştir. Bir kumar masasında, olasılığı yanlış hesapladığı tek bir hamleyle her şeyini kaybettiğinde, Caine’in hayatı da paramparça olur. Fakat bu yıkım, aslında onun “uyanışının” başlangıcıdır. Caine’in geçirdiği bir epilepsi krizi, onu ölümün eşiğine getirir. Doktorlar, deneysel bir tedavi yöntemiyle beynine müdahale eder. Bu tedavi sonrası Caine’in zihninde tuhaf bir değişim başlar: O artık olasılıkları sadece hesaplamıyor, önceden görüyor. Bir olayın gerçekleşme ihtimalini öylesine hassas biçimde hissediyor ki, gelecekte olabilecekleri tahmin etmeye başlıyor. Fakat Caine’in bu yeteneği, tesadüf değildir. Çünkü bu sırada başka biri –esrarengiz bir kadın olan Nava Vaner– gizli bir hükümet projesinde aynı tür zihin deneyleri üzerine çalışmaktadır. Onların yolları, bilimin karanlık yüzüyle, kaderin görünmez ipleri arasında kesişir. Nava Vaner, İsrail istihbaratına bağlı bir ajandır. Onun geçmişi travmalarla doludur, ancak zeki, disiplinli ve cesurdur. Nava’nın içinde bulunduğu proje, insan beyninin olasılık tahmini ve önsezi yeteneğini geliştirmeyi amaçlayan tehlikeli bir deneydir. Ancak projenin ardında etik dışı, hatta ölümcül amaçlar vardır. Nava, bu araştırmadan ayrılır ama geçmişi peşini bırakmaz. Caine’in deneysel tedavi sonucu kazandığı güçler, onu hem bu gizli örgütün hem de çeşitli istihbarat birimlerinin
Roman
OlasılıksızAdam Fawer · April Yayıncılık · 202398,4bin okunma
‘Olsun mu olmasın? Dert sana uğramasın.’
2025 26. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 21:07
“Olasılıksız”, olasılık teorisi ile insan iradesini ustaca birleştiren, temposu yüksek bir roman. Geleceği hesaplayabilme yeteneği kazanan bir akademisyenin hikâyesi üzerinden kader, seçim ve özgür irade kavramlarını sorgulatıyor. Teknik konular sade bir dille anlatılmış, gerilim ise son sayfaya kadar korunuyor. Hem sürükleyici hem düşündürücü, kolay okunan ama iz bırakan bir kitap. Olasılıksız
“Olasılıksız” Kitap İncelemesi
2026 6. kitabı
Bir matematikçi, bir epilepsi nöbeti ve evrenin gizemlerini çözmeye çalışan gizemli bir kadın... Bu sıra dışı unsurlar bir araya gelince ortaya ne mi çıkar? Heyecan, gizem ve sürükleyicilik dolu bir macera! Hikayemiz, dahi matematikçi David'in bir kumarhanede Sophie adında gizemli bir kadınla tanışmasıyla başlıyor. Sophie, David'e evrenin gizemlerini çözebilecek bir anahtar olduğunu söyler ve onu bu maceraya dahil etmeye ikna eder. David başlangıçta tereddütlü olsa da Sophie'nin tutkusu ve gizemli geçmişi onu cezbediyor. Bu ikili, inanılmaz bir keşif peşinde koşarken kendilerini tehlikeli bir oyunun içinde buluyorlar. Bilim dünyasını sarsacak bu keşif, sadece evren hakkındaki bilgilerimizi değil, David ve Sophie'nin hayatlarını da sonsuza dek değiştirecek. Yazar, matematiği karmaşık formüllerden uzak, akıcı bir dille anlatıyor. Bu sayede biz de hikayenin gizemli atmosferine kapılıp gidiyoruz. Yazar sadece heyecan verici bir macera sunmakla kalmıyor, aynı zamanda evrenin gizemleri, olasılık teorisi ve insan beyninin gücü üzerine de düşünmemizi sağlıyor. Romanın kahramanı David, oldukça sıra dışı bir karakter. Dahi bir matematikçi olmasının yanı sıra epilepsi hastası olması da onu daha da ilgi çekici hale getiriyor. Sophie ise gizemli geçmişiyle merak uyandıran bir karakter. Bu iki karakter arasındaki dinamik ve aralarındaki gerilim hikayeye derinlik katıyor. B u kitap bilimkurgu ve gerilim sevenler için tam bir hazine. Heyecan, gizem ve bilim kurguyu seven herkesi içine çekecek bir macera arıyorsanız, bu kitabı kaçırmayın derim! Keyifli okumalar diliyorum :) Adam Fawer Olasılıksız

Adam FawerYazar · 6 kitap
İlk romanı Olasılıksız, onsekiz dile çevrilmiş ve en iyi ilk roman dalında 2006 International Thriller Writers Ödülünü kazanmıştır. 2008 Nisan ayında da ikinci kitabı olan Empati çıkmıştır. Empati, 2008 yılında Almanca, Japonca ve Türkçe yayımlanmıştır. Fawer, Pennsylvania Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü derecelerini tamamlamıştır. Stanford Graduate School of Business'da MBA'ini yapmıştır. Kariyeri esnasında Fawer; Sony Music, J.P. Morgan ve son olarak da About.com gibi türlü şirketler için çalışmıştır. Fawer, hayat arkadaşı ve oğullarıyla New York'ta yaşamaktadır.