Bütün Eserleri 7

2012
İletişim Yayınları

Puan vermedi·154 syf.·
2023 282. kitabı
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun kendi hayat hikayesini anlattığı kitabıdır. "Mısır ve Manisa'dan geçen çocukluk anılarını anlatıyor." Doğal duru bir dille yazılmış, safça çocukça masumiyetine dokunan keyifli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz "Çocukluğumda merhametten veya hasretten gözyaşı döktüğüm çok olmuştur ama ne mektepte ne evde dayaktan ağladığım görülmemiştir. (S:63)kıtabın ortası.. "Yakup Kadri ve ailesi Mısır'da oldukça zengin bir sınıfa mensupken, Manisa'da çok daha sıradan bir yaşam sürmeye başlarlar. Yaşı çok küçük olmasına rağmen bu durumdan rahatsızlık duyar ve içinde bulunduğu koşulları pek beğenmez. Hatta zengin aileden biriyse de aslen Manisalı babasının yöresel konuşmalarını, beğenmez.. "İnsanın kaderinin çocukluğunda oluştuğunu söyleyen yazar, çocuklukta yaşadıklarımızın tüm hayatımızı etkilediğine inanıyor. Bu kitabı da çocukluğuna dönmek için yazmış. "çocukluk anılarını yazdığı, tek nefeste okunabilecek güzellikte bir kitap. Korkularını, üzüntülerini, sevinçlerini ve insana dair daha nice duygu varsa bu kitabın sayfalarından rastlayacaksınız... Buyurun efendim
Anı mektup günlük roman
2022 6. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2022 14:22
Yakup Kadri'yi çoğumuz 'Yaban' romanıyla biliriz. Doğruları yazmış olsa da orada köylüyü hakir görür ve bu da hepimiz için can sıkıcıdır. Anamın kitabı isimli çocukluk anılarını okuyunca, bunun nedeni daha iyi anlaşılır. Yakup Kadri ve ailesi Mısır'da oldukça zengin bir sınıfa mensupken, Manisa'da çok daha sıradan bir yaşam sürmeye başlarlar. Yaşı çok küçük olmasına rağmen bu durumdan rahatsızlık duyar ve içinde bulunduğu koşulları pek beğenmez. Hatta zengin aileden biriyse de aslen Manisalı babasının yöresel konuşmalarını, tavırlarını da pek beğenmez. Üst tabakadan olmanın özelliklerini taşıyan ince düşünceli, zarif bir kadın olan annesi İkbal hanıma daha yakın hisseder kendisini. 'Anamın Kitabı' ismini seçmişse de babasını daha çok anlatır anılarında. Farklı sınıftan birinin, Anadolu'ya dair görüşlerini okumak son derece değerliydi. Fakir Baykurt gibi halkın içinde doğup yaşayan yani içerden biri olarak değil, dışarıdan bakan biri olarak yazmış Yakup Kadri. Küçük yaşlarda sınıfından kopup halkın içine dahil olması, birbirinden ayrı iki yaşamla ilgili düşüncelerindeki netliği sekteye uğratmamış.
Anamın Kitabı
2025 57. kitabı
Okunma: 01 Mart 2025 13:14
Yakup Kadri Karaosmanoğlu Anamın Kitabında Mısır ve Manisa'dan geçen çocukluk anılarını anlatıyor. Ailesi, akrabaları ve çevresi ile ilşkilerini anlatıyor. Babası ile bağlarının zayıf olduğunu ve annesine olan bağlılığına vurgu vapmış. Yaklaşık 10 yaşına kadar olan dönemde çevresini nasıl algıladığını anlatıyor. Kitap beni sarmadı ama Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun çocukluğunu merak edenler okuyabilir.
Anı
Çocukluk anıları
2024 132. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2024 20:38
Kahire'de Karaosmanoğullarından Kadri Bey'in oğlu olarak dünyaya teşrif eden Yakup'un çocukluk anılarını okuyoruz. Kahire'de başlayan anılar, Manisa'da devam eder. Başından geçen olayları samimi ve akıcı bir dille bizlere aktarır yazar. Yazarın çocukluğuyla beraber döneme ait malumatı da öğrenmiş oluyoruz. Yazarların hangi koşullardan bugünlere geldiklerini göstermesi yönüyle kıymetli bir eser.
2026 5. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 21:32
Yakup Kadri bu kitap için “Belki romanlarımın bütün anahtarlarını verdiğim kitabım” diyor. Bu nedenle okumak önemli aslında. Yazarın çocukluğunu anlattığı bu kitabı hem onu hem de romanlarını daha iyi anlayabilmek için okunmalı diye düşünüyorum. Okuması da çok keyifli, yer yer gülüp yer yer hüzünleniyorsunuz. Çocukluk anılarını, muzipliklerini okumak beni güldürürken özellikle babası ile ilişkileri ve o dönemin eğitim şartları(falaka bölümü) üzdü tabi. Anı türünü seviyor ve Yakup Kadri’yi daha yakından tanımak istiyorsanız mutlaka okuyun.
2016 52. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2016 03:47
Yakup Kadri'nin çocukluk anılarını yazdığı, tek nefeste okunabilecek güzellikte bir kitap. Korkularını, üzüntülerini, sevinçlerini ve insana dair daha nice duygu varsa bu kitabın sayfalarında rastlayacaksınız. Mısır'dan manisaya tasındıktan sonra değişen yaşam şartları ve bu yeni mahalleye alışma aşamaları, haylazlıkları...Bu devirde bile kendinizden çok şey bulabileceğiniz bir kitap. Dönemin kültürü, sosyolojisi ve coğrafyasını da tanımlayabilmemiz için eşsiz bir tarihi kaynak. Sadece başlayacağım ve bikaç sayfa okuyup kalkacağım dediğim yerimden, kitabı bitirerek kalktım....
Puan vermedi·154 syf.·
2021 334. kitabı
Yakup Kadri, çocukluğunda çok etkilendiği ve unutamadığı anılarını anlatmış. İnsanın kaderinin çocukluğunda oluştuğunu söyleyen yazar, çocuklukta yaşadıklarımızın tüm hayatımızı etkilediğine inanıyor. Bu kitabı da çocukluğuna dönmek için yazmış. Dili oldukça akıcı ve samimi. Özellikle babasının yaptığı hataları ünlü yazarın ağzından duymak, belki de çocukluğunun en büyük acısını okurun gözleri önüne sermesi, büyük cesaret. Annesi ise onun hayatında, karakterini şekillendiren insan ve en değer verdiği kişi. Kitabın adı da buradan geliyor sanırım. Çok hassas ve utangaç bir kişiliğe sahip yazarın hayatındaki kırılma noktalarını okumak, insana kendini değerli hissettiriyor. Ünlü yazarın bizleri hayatına ortak etmesi, okuru onurlandıran bir deneyim. Bu kitapta, çok ünlü bir yazarın hayatının akla hayale gelmeyecek ilginçliklerden değil, herkesin başına gelebilecek olaylardan oluştuğu gerçeğini görmenin okurda bıraktığı duyguyu ise herkesin kendisinin deneyimlemesi doğru olur.
2021 138. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2021 16:24
2019 70. kitabı
Anılar insanı geçmişe götürür, anılar insanı geçmişine bağlar... Okuduğumuz kitap Yakup Kadri'nin çocukluğuna bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Kaderinin çocukken yazıldığına inan Yakup Kadri, dili ve anlatımıyla insanı hemen çekiyor kitaba. Varlıklı, soylu, köklü bir aileden gelirken birden değişen hayatı ve hayat şartlarını anlatıyor bize. Babasıyla olan hep resmi kalan ilişkisine değiniyor... Çocukken çok sevdiği oyuncakcı dükkanının camekanına yapıştırıyor bizimde yüzümüzü ve içeriyi izletiyor bize... Birden değişen hayat şartlarına yeni yaşantısına uyum sürecini anlatıyor bize.. Kardeşi, çok sevdiği ninesi ve üzerinde herkesten çok etkisi olan annesini anlatıyor... Aile hayatını anlatırken özünü gösteriyor. Babasına inme iniyor annesi zorluklarla kendi başına savaşıyor. Küçük Yakup Kadri böyle böyle büyüyor... Ben her daim insanların hayatını anlatan tarzları sevmişimdir. Anılar, günlükler, mektuplar... Pek tabii bu eseri de sevdim. Okuyun okutun efendim.
2022 65. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2022 22:44
Yakup Kadri'nin çocukluk anılarından bahsettiği kitabı " Anamın Kitabı ". Samimi ve mizahi yönü olan bi anlatımla oluyoruz çocukluğunu. Metin, yazarın ailesiyle birlikle Mısır'dan Manisaya gelişleri ile başlıyor. Oradaki zengin yaşantılarından anadolu'ya dönüşleri hayal kırıklığı oluyor. Bu açıdan bakınca yazarın Yaban'ında yakındığı üstten bakıcı tavrı anlaşılabilir hale geldi bende. Kendi öz babasına dahi aynı gözden bakıyor. Onu "köylü" tavırlarından dolayı hiç beğenmediğini çok net ifade etmiş. Yakup Kadri Karaosmamoğlu'nu daha yakından tanımak isteyenlere tavsiye ederim.

Yakup Kadri KaraosmanoğluYazar · 29 kitap
27 Mart 1889´da Kahire´de doğdu. İlköğrenimine ailesiyle birlikte gittiği Manisa´da başladı. 1903´te İzmir İdadisi´ne girdi. Babasının ölümünden sonra annesiyle yine Mısır´a döndü, öğrenimini İskenderiye´deki bir Fransız okulunda tamamladı. 1908´de başladığı İstanbul Hukuk Mektebi´ni bitirmedi. 1909´da arkadaşı Şehabettin Süleyman aracılığıyla Fecr-i Âti topluluğuna katıldı. 1916´da tedavi olmak için gittiği İsviçre´de üç yıl kadar kaldı. Mütareke yıllarında İkdam gazetesindeki yazılarıyla Kurtuluş Savaşı´nı destekledi. 1921´de Ankara´ya çağrıldı ve bazı görevler verildi.  1923´te Mardin, 1931´de Manisa milletvekili oldu. Bir yandan da gazeteciliğini ve roman yazarlığını sürdürdü. Kadro Dergisi 1932´de Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir, Burhan Asaf Belge ve İsmail Hüsrev Tökin ile birlikte Kadro dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Savunduğu bazı görüşler aşırı bulunduğu için Kadro dergisinin 1934´te yayımına son vermek zorunda kalmasından sonra Tiran elçiliğine atandı. Daha sonra 1935´te Prag, 1939´da La Haye, 1942´de Bern, 1949´da Tahran ve 1951´de yine Bern elçiliklerine getirildi. 27 Mayıs 1960´tan sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi. Siyasal hayatının son görevi 1961-1965 arasındaki Manisa milletvekilliği oldu. 13 Aralık 1974´te Ankara´da öldü.  Yazı Hayatı: Karaosmanoğlu yazarlığa Ümit, Servet-i Fünun, Resimli Kitap gibi dergilerde başladı. Fecr-i Âticiler´in `sanat şahsî ve muhteremdir` görüşünü paylaştığı ve `sanat için sanat` yaptığı bu ilk döneminde Nirvana adlı bir oyun, makaleler, denemeler, düzyazı şiirler ve öyküler yazdı. Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı sırasında ülkenin durumu, sanat anlayışını değiştirmesine yol açtı. Türk toplumunun çeşitli dönemlerdeki gerçekliğini sergilemek istediği için bir ikisi dışında eserlerinde belli tarihi dönemleri ele aldı. Kiralık Konak I. Dünya Savaşı öncesinin, Hüküm Gecesi II. Meşrutiyet´in, Sodom ve Gomore Mütareke döneminin, Yaban Kurtuluş Savaşı yıllarının, Ankara Cumhuriyet´in ilk on yılının, Bir Sürgün II. Abdülhamid döneminin işlendiği romanlardır. Panorama 1923-1952 yıllarını kapsar. Karaosmanoğlu 1920´lerden sonra iyimser bir devrimci görünümündeyken, sonra umutlarını yitirerek romancılığını devrimci yönde kullanmaktan vazgeçmiştir. 1955´ten sonra da anı kitaplarından başka bir şey yazmamıştır.Romanları arasında en ünlüleri Nur Baba, Kiralık Konak ve Yaban´dır. Nur Baba Nur Baba, Karaosmanoğlu´nun ilk romanıdır. 1922´de kitap olarak çıkmadan önce gazetede yayımlanmıştır. Ama yazılışı ondan sekiz dokuz yıl öncesine gider. O yıllar Karaosmanoğlu´nun Eski Yunan ve Latin edebiyatıyla ilgilendiği ve Çamlıca´daki bir Bektaşi tekkesine devam ettiği dönemdir. Nur Baba´yı Euripides´in Bakkhalar´ından esinlenerek ve tekkedeki gözlemlerine dayanarak yazmıştır. Roman, öykü ve makaleleri ile Türk toplumunun Tanzimat’tan bu yana geçirdiği değişiklikleri anlatmış bir yazardır. Asıl ününü romanları ile sağlayan yazarın en ünlü romanları Nur Baba, Kiralık Konak ve Yaban'dır. Edebiyat yaşamının başında Fecr-i Ati edebiyat topluluğunun kurucu üyeleri arasında yer almış; daha sonra bireyci düşüncelerden uzaklaşarak toplumculuğu kabul etmiş bir yazar olarak değerlendirilir. Milli Mücadele yıllarında ve sonrasında etkin bir siyasal yaşam sürmüştür. Milli Mücadeleden itibaren Atatürk’ün yakın arkadaşları arasında yer almış; TBMM II., IV., XII. dönemlerde milletvekilliği yapmıştır. Kadro Dergisi'nin kurucularındandır. Dergi, devrin yöneticileri ile fikir ayrılığına düşüp Kemalizm’i değiştirmekle suçlanarak kapanmasından sonra diplomat olarak yurtdışında çeşitli görevlerde bulunmuştur. Anadolu Ajansı'nın kurucularındandır, ömrünün son yıllarında ajansın yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır.