2021 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2021 01:06
Araf, Cennet ile Cehennem arasında, her katında yedi ölümcül günahı işleyenlerin arınarak Cennet'e gitmek için ıstırap çektikleri yedi katlı bir dağdır. Bu günahlar Cehennem'de azap çekmeyi gerektirmeyen günahlardır ve yukarıya çıkıldıkça çekilen ıstırabın derecesi azalırken, uhrevi arınma bir kerte daha artarak gerçekleşir. Dante'ye bu yolculuğunda Vergilius'un yanında büyük Latin şairi Statius da eşlik eder. Araf aydınlık bir yerdir ve umudu, pişmanlığı, kefareti ve en önemlisi ise metamorfozu temsil eder. O sebepledir ki Dante sürekli olarak Vergilius'un Metamorfoz'undan alıntılar yaparak eserinin mistik dokusunu lirik ve mitolojik öğelerle besler. Alıntı yaptığı her dize düşülen bir ikilemin açıklamasıdır ve Araf'ın her katında bir muamma vardır. Çözümü ise analitik bir zekânın edebi dehayla dokuduğu örüntünün altında saklıdır. On dört yılda tamamlanan, iki asır boyunca sayısız defa elyazmaları halinde çoğaltılıp matbaanın icadından beri de aralıksız olarak basılıp bilinen bütün yazılı dillere çevrilen Araf, Dante'nin de söylediği gibi, "Hem yerin hem göğün elinden çıkmış kutsal bir manzumedir."
ArafDante Alighieri · Demeter yayınları · 20112,282 okunma
2020 82. kitabı
İlahi Komedya'nın ikinci kitabı Araf. Cehennem deki koni terstir tepe noktası aşağıya bakar. Arafta koni şeklindedir ancak bu defa tepe noktası yukarıya doğrudur. Burada yine katmanlar vardır. Ve belli oranda cezalarını tamamladıktan sonra cennete çıkmaya hak kazanan veya kazanacak olan ruhlar bulunur. Bu defa ki yolculuk yukarıya doğrudur. Koni daraldıkça arafta bulunma süresi de kısalır mesela en alt katmandaki 2500 yıl arafta kalıyorsa en üst katmandaki 100 yıl kalır vb. Burada da Yaratıcı kudretin iradesiyle kendisine yine Vergilius eşlik eder. Cehennem ve Arafta karşılaştıkları ruhlar Dante'den yeryüzüne indiğinde yakınlarına kendilerini hatırlatıp dua etmeleri i isterler çünkü öyle olursa cennete daha çabuk kavuşabileceklerdir veya daha az azap çekeceklerdir. Cehennem katları ile aynı suçlar diye düşünebilir insan, ancak cehennemdeki ruhlar işledikleri günahlara tövbe etmemiş ruhlardır. Araftakiler ise işledikleri günahlara ölmeden önce tövbe etmiş ruhlardır. Araf katmanları 1. Kat: Kibir 2. Kat: Haset 3. Kat: Hiddet 4. Kat: Accidia(ilgisizlik) 5. Kat: Hasislik ve Müsriflik 6. Kat: Oburluk 7. Kat: Şehvet düşkünleri 8. Kat: Yeryüzü Cenneti Kitapla kalın efenim :)
ArafDante Alighieri · Demeter yayınları · 20112,282 okunma
bu arada arkadaşım vaftiz oluyor
2026 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 22:59
bu kitabı niye bu kadar geç bitirdiğime dair bir anı: yurtta oda arkadaşım yanıma geldi ve bana hoşlandığı çocuğu anlattı, çocuk hristiyanmış ve kilisede ilahi söylüyormuş. sonra bana date’e çalışmam gerek, mükemmel olmalı, bana bildiğin tüm şeyleri anlat dedi. ben de bir şeyler anlattıktan sonra ona
İlahi Komedya
İlahi Komedya
’yı verdim. biraz okuyup çocuğa ben de bunu okuyorum diye göster falan dedim o da aldı okudu çocuğa gösterdi ve bu arada çocuk da tesadüfi olarak aynı buluşmada aynı kitabı getirmiş, çok şaşırmışlar vs. neyse sonra arkadaşım araf’ı da aldı ve sonuç olarak bu kadar gecikti. açıkçası araf hakkında diyeceğim çok bi şey yok çünkü okumam bölündü.
İlahi Komedya - Cehennem
İlahi Komedya - Cehennem
’den daha az sevdim, havası beni çok bunalttı. aslında düşününce Cehennem’in daha bunaltıcı olması gerekiyor. çünkü Araf’ta bi umut var, beklenilmesi gereken bi zaman. ruhlar evrelerden geçiyor, değişiyor zamanla beraber. sadece gün doğunca ruhlar tırmanabiliyor, Tanrı’nın ışığı olmadan ilerleyemiyorlar. Araf sadece bi bekleme alanı değil, kendini sorgulama ve değiştirme alanı. işlediği konuları ve metaforları sevdim ancak çok durağan geliyor bana genel olarak bu yüzden okurken sıkıyor. belki araya zaman girdiği için bunu daha az sevmişimdir tabii, bilmiyorum. yorumlarda bi kişi kötü bir yayından okuduğumu söyledi bu yüzden Cennet’i pdf olarak önerdiği farklı bir yayından okuyacağım. ha bu arada oda arkadaşım da hristiyan olmaya karar verdi her hafta kiliseye gidiyor ve 2 sene sonra vaftiz olacak.
·232 syf.·
2024 125. kitabı
...İLAHİ KOMEDYA... İLAHİ DANTE... :)
-SON-
2025 4. kitabı
• Araf, Cennet ile Cehennem arasında, her katında yedi ölümcül günahı işleyenlerin arınarak Cennet’e gitmek için ıstırap çektikleri yedi katlı bir dağdır. Bu günahlar Cehennem’de azap çekmeyi gerektirmeyen günahlardır ve yukarıya çıkıldıkça çekilen ıstırabın derecesi azalırken, uhrevi arınma bir kerte daha artarak gerçekleşir. Dante’ye bu yolculuğunda Vergilius’un yanında büyük Latin şairi Statius da eşlik eder. • Araf aydınlık bir yerdir ve umudu, pişmanlığı, kefareti ve en önemlisi ise metamorfozu temsil eder. O sebepledir ki Dante sürekli olarak Vergilius’un Metamorfoz’undan alıntılar yaparak eserinin mistik dokusunu lirik ve mitolojik öğelerle besler. Alıntı yaptığı her dize düşülen bir ikilemin açıklamasıdır ve Araf’ın her katında bir muamma vardır. Çözümü ise analitik bir zekânın edebi dehayla dokuduğu örüntünün altında saklıdır. • Dipnotlar yine biraz fazlaydı , fakat cehennem gibi ana konuyu sıkıp boğmuyordu. • Erdemin tutuşturduğu bir aşk daima bir başka aşkı tutuşturmuştur, yeter ki alevi dışarıya vursun. • Herkese keyifli okumalar diliyorum ..! • ⁠Kitaplarla kalınız..!
2024 72. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2024 00:00
Araf Araf; İlahi Komedya’nın ikinci kitabıdır. Dante kendisi gibi şair Vergilius’un eşliğinde Cehennem macerasını tamamlamış, Araf’a geçmiştir. Araf, Cennet ile Cehennem arasında, her katında yedi ölümcül günahı işleyenlerin arınarak Cennet’e gitmek için ıstırap çektikleri yedi katlı bir dağdır.Dante’ye bu yolculuğunda Vergilius’un yanında büyük Latin şairi Statius da eşlik eder. Araf aydınlık bir yerdir ve umudu, pişmanlığı, kefareti ve en önemlisi ise metamorfozu temsil eder. Kitap olarak Cehennem kadar etkilemese de Dante’yi Beatrice’ine, günahkarları ise Cennete hazırlayan bir geçiş noktasıdır. Yer yer karamsar havasıyla Cehennem’in devamı gibi hissettirse de sonlara doğru umutla sizi Cennete hazırlar. Dante de bu yolculuktan günahlarından arınmış bir şekilde çıkar. Yeryüzü Cennetin’de ise Beatrice’ne kavuşur. Kiliseye ve Havva’ya yapılan göndermeler dikkat çekiciydi. İşleyiş ve felsefik bakış açısı olarak oldukça başarılı bir eserdi tavsiye ederim.
2026 39. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2026 22:09
İlahi Komedya’nin en ilginç kısmı bence çoğu insanın düşündüğü gibi “Cehennem” değil, “Araf”. (Tabii henüz Cennet'i okumadım) Çünkü Cehennem gösterişli. Şok edici. Net. Günah var, ceza var. Her
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Alfa Yayınları · 20212,282 okunma
2022 90. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2022 08:36
Cennet ve cehennem arasında sıkışıp kalmış olan ruhların bulunduğu yerdir Araf, yedi katlı bir dağ… Dante; rehberi Vergilius ile yaptığı Cehennem yolculuğunu tamamlamış ve Araf yolculuğuna başlamıştır. Yolculuğun hemen hemen ortalarında aralarına Statius da katılmıştır. Ruhlar burada cezalarını çekmeye başlarlar, arınma bölgesidir bir nevi Araf. Dante, gezileri yaptıkları sırada yaşayan bir insan olduğundan dolayı; Araf’ın kapısından içeri girerken melekler tarafından alnına yedi adet “P” harfi damgalanır. Bu “P” harfi Latince günah anlamına gelen “Peccatum” kelimesinin ilk harfidir. Dante, her bir katı aştığında alnındaki harflerden bir tanesi silinmektedir. Dante bu gezisinde de heyecanlıdır. Cehennem’de olduğu gibi, Araf’ta da yine bol bol mitolojik ve tarihi kişiler ve olaylarla karşılaşıyoruz. Sayfa altında çevirmenin notlarındaki açıklamalar imdadımıza yetişiyor lakin bu duraksamalar okumamızı da yavaşlatıyor diyebiliriz. İlk okumada hepsini birden kavramak biraz zor elbette bazıları aklımızda kalsa da bazıları (hatta çoğu) buhar olup uçuyor. Üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra tekrar okunabilir böylece bilgiler daha da yerli yerine oturur belki de. Yolculuğun sonuna doğru Beatrice’i de sahnede görürüz. Zaten bu yolculuk sonrası Cennet yolculuğu başlayacak ve bu yolculukta Dante’ye, Beatrice eşlik edecektir. Cennet’te buluşmak üzere o halde… Keyifli Okumalar!
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Oğlak Yayınları · 20142,282 okunma
Şimdilik Araf’tayım
2026 3. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 02:47
*Tanrısal takdirin tepesi asla eğilmez. s.45 Cehennem’den sonra Araf’a geçmek, karanlıktan bir anda ışığa çıkmak gibi değil. Daha çok, gecenin içinden yavaş yavaş sabaha yürümek gibi. Ateş yok
Araf
2021 35. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2021 14:00
Araf, Cennet ve Cehennem arasında kalan ruhların sıkıştığı 7 katlı bir dağdır. Dante'nin deyişiyle "Hem yerin hem göğün elinden çıkmış kutsal bir manzumedir." Cehennem yolculuğunu tamamlamış olan Dante, rehberi Vergilius ile beraber, yer ve gök arasına sıkışmışların bulunduğu Araf dağına tırmanmaya başlar. Tırmanışının ortasında Latin şairi Statius da kahramanımıza eşlik etmeye başlar. Çarpıcı Cehennem tasvirinden sonra İlahî Komedyanın Araf bölümüne geçince birazcık afalladım. Bunun sebebi Cehennemin üzerimde bıraktığı etki ve bir arınma bölgesi olan Araf da bu etkinin doğal olarak devam etmemesidir. Burada insanlar günahlarının bedellerini çekerler lakin Cehennemdeki kadar ağır cezalar yoktur. Araf'ın kapısından girerken kahramanımız Dante'nin alnına 7 tane P harfi damgalanır. Peccatum yani günah kelimesin baş harfidir. Hristiyan inancında yer alan 7 büyük günahı temsil ediyor; kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, kıskançlık, tembellik ve oburluk. Dante'nin dağın her bir katını aştığı zaman alnından bir günah simgesi silinmektedir. Bu tırmanışta aşırı bir sembolizm bulunmaktadır. Tarih ve Mitolojik olaylar o kadar simgesel bir şekilde anlatılıyor ki, bilgi sahibi olmayan okuru oldukça zorlar nitelikte. Özellikle, tarih kısmında yazar, neredeyse kendi ülke tarihindeki kişilerden ve olaylardan bahsettiği için okurken bazen ipin ucu kaçabiliyor. Neyse ki çevirmen notları burada imdada yetişiyor. Cennet'e yükselmeden önceki bu Araf yolculuğunu okumak bence okura ilahî bir katkıdan çok dünya geçmişi hakkında kültürel bilgiler katacaktır.
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Oğlak Yayınları · 20142,282 okunma

Dante AlighieriYazar · 13 kitap
Dante Alighieri (Mayıs-Haziran 1265, Floransa - 14 Eylül 1321, Ravenna) İtalyan ozan ve politikacı. En bilinen eseri, Ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı İlahi Komedya`dır (La Divina Commedia). Bu eser Cehennem, Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern İtalyanca`nın da temelini oluşturur... Domenico di Michelino (1465): Dante ve kitabı, Floransa Modern Avrupa ve İtalya için önemli bir figürdür ve İtalya'daki metal 2 euro'ların tura tarafında Dante'nin resmi vardır... Dante denince ilk akla gelen isim belki de onun sonsuz bir aşk ile bağlandığı Beatrice'dir (Türkçe okunuşu: Beatris). Dante'nin çocukluğu ve gençliği hakkında çok az bilgiye sahip olunsa da, şairin dokuz yaşındayken kendisinden bir yaş küçük Beatrice'ye aşık olduğu kesin olarak bilinmektedir. Komşuları Floransa'lı şövalyelerden olan Folco di Ricovero de' Portinari'nin kızı Beatrice ile komşularının evindeki bir eğlence sırasında tanışmıştı. Tanıştığı ilk andan beri Dante Beatrice'e büyük bir tutkuyla bağlandı. Beatrice ile ikinci kez karşılaştığında on sekiz yaşındaydı, bu ikinci karşılaşmadan sonra Beatrice'e olan sevgisi daha da derinleşti. Beatrice'e olan aşkı yazımını ve şiire olan bakış açısını büyük oranda etkileyecekti; İlahi Komedya'nın tohumlarını atan belki de Beatrice'ye olan aşkıydı. Dante aşkından sevgilisine hiçbir zaman söz etmemiştir, nitekim 1288 yılında Beatrice Floransa'lı şövalyelerden Simone dei Burdi ile evlendi. Fakat Beatrice evliliğinden sadece iki sene sonra, 1290'da, yirmi dört yaşında öldü. Beatrice'nin ölümünden sonra Dante çalışmalarına daha sıkı sarılmış, Latin edebiyatı ve felsefeye kendisini adamıştır. Kuşkusuz Beatrice'nin ölümü Dante için büyük bir şoktu ve yazarın yazım hayatını da fazlasıyla etkiledi. Beatrice'nin çok genç bir yaşta ölmesi, Dante'nin onu ölümsüzleştirmesine yol açmış, fikriyatında Beatrice'ye maddi, ölümlü ve insani bir görünümden ziyade manevi, ölümsüz ve ilahi bir görünüm vermesine neden olmuştur.