Cep Boy

Aşk Rüyası

Maksim Gorki

2025 63. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 20:40
MAKSİM GORKİ - AŞK RÜYASI Herkese selamlar Nasılsınız, neler okuyorsunuz? Bugün sizlere hikayelerden oluşan bir klasik ile geldim. Bu kitabı okurken de yazarının ismiyle ilgili bir bilgi öğrendim. Yazarın asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov’muş ve "Gorki" onun "acı" anlamına gelen lakabıymış. Ben bu bilgiyi yeni öğrendim. Siz bu bilgiyi biliyor muydunuz? Kitaba başlamadan önce bir tık önyargılıydım ama kitap önyargımı kırdı ve yazarın elimde olan bir diğer kitabını okumayı da öne çektim. Kitapta hüznü, sevinci, aşkı, yoksulluğu, komediyi ve daha nice duyguyu anlatan 12 hikaye bulunuyor. Kitaba adını veren de bu hikayelerden biri. Benim severek ve önyargılarımı kırarak okuduğum bir kitap oldu. Eğer rus edebiyatının o yoksul ama aşk ve hayata umutla bakmaya çalışan ruhta yazılan kitaplarını ve hikaye okumayı seviyorsanız mutlaka okumalısınız. Alıntılar "Her insanın vicdanında bir leke vardır." "...sizi gördüm,önümde yeni bir hayatın şafağı parladı,kalbime, harikulâde umutların çırpıntısı doldu!..Bu sizsiniz!..Yemin ederim ki,ruhum sizi önceden tanıyordu!" "Mutluluk, kimsenin bilmediği ama herkesin arzuladığı erişilmesi güç bir hayal gibidir."
2020 243. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2020 20:21
Öncelikle kitabın dilinden bahsetmek istiyorum. Betimlemelere sık yer vermiş yazar, bu sayede hikayelerin daha çok içinde hissediyorsunuz. Ayrıca çok akıcı bir dille, zorlanmadan okunuyor. Zaman zaman da alaycı bir anlatımdan bahsedebiliriz sanırım, özellikle ilk öyküde... İçeriğe bakacak olursak da çoğu hikayede hayatı başka açılardan görüyoruz. Kimi öykü güldüren kimisi hüzünlendiren yaşantılar aktarıyor bizlere. Büyükten küçüğe, hırsızdan işçiye, aşıktan katile herkese dair bir hikaye bulabiliyorsunuz bu kitapta. Farklı duyguları, farklı karakterleri aktaran tüm bu hikâyeler bir toplumsal düzen ekseninde birleşiyor, bir öyküden diğerine geçerken yabancılık çektirmiyor bizlere.
2022 8. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2022 22:04
Maksim Gorki'nin "Ana" kitabını okuyanlar, bahsettiğim başyapıtı ölçüt alıp bu kitapta çok fazla beklentiye kapılmasınlar. 12 hikayeden oluşan bu kitabın birkaç hikayesi hariç diğerleri bana sıkıcı geldi.
2022 22. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2022 19:47
“Gorki” Rusçada “acı” anlamına gelirmiş.Yazarın eserlerini bu takma ad ile yayınlaması bir hayli ilgimi çekiyordu.Çektiği büyük acılardan sonra kendisine bu soyad layık görülmüş. Ölümünden sonra bulunan hikayeleri bu kitapta yayınlanmış. Aşk rüyası ,Akulina Nine ve Mavi Gözlü kadını diğerlerine göre daha çok beğendim.
2021 46. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 00:31
İçinde kısa hikayeler in bulunduğu güzel bir kitap. Bir günde rahatça okunabilecek bir kitaptır. Hikayelerinde genelde toplumun yaşamış olduğu acı ve sıkıntılara işaret etmekte. Hikayeler ders verir niteliktedir.
2023 2. kitabı
Maksim Gorki ile tanıştığım ilk kitap olan Aşk Rüyası; içerisinde her gün yanınından geçip gittiğimiz onlarca insanın hayatlarından bir kaçına değinmiş. Rusça acı anlamına gelen "Gorki" takma adıyla bilinen bu yazar, öyle güzel betimlemeler yapılmış ki hikayeyi karakterle beraber yaşıyorsunuz. 12 sıradan insanın hayatının anlatıldığı ve her hikayede farklı bir dramın yer aldığı bu kitap kimi zaman bir dilencinin, kimi zaman yoksullukla savaşan bir annenin, iki küçük hırsızın, aşkına karşılık bulamayan bir adamın ve bunlar gibi nicesinin hikayesi. Semega ve Akulina Nine beni en çok etkileyen iki karakter oldu.
2020 30. kitabı
Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Maksim Gorki'nin içerisinde toplam 12 küçük hikayasenin bulunduğu bir kitap. Tipik olarak Rus edebiyatında gördüğümüz açlık yoksulluk sefalet gibi konular ele alınmış
2022 3. kitabı
Maksim Gorki'nin 12 kısa hikayesinden oluşan bir kitap Gorki yazdığı hikayeler ile Rus halkına ve yaşamına dair kapı aralıyor. Hikayeleri beğendim. "Akulina nine, mavi gözlü kadın, Kalyüşa" hikayeleri favorim oldu. Gorki Bir Noel Hikayesinde, bir sınıfın dikkatini yoksulluğa çekmek için diğer alt sınıftan birilerinin donarak ölmesine gerek olmadığı savunmasını okumak hoşuma gitti,. Andersen kibritçi kızı donarak ölüme mahkum etmek yerine başka kapılar da açabilirdi. Çeviri akıcı ve güzeldi. çevirmen Hasan Ali Ediz'in de ruhu şad olsun...
Öykü
2020 61. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2020 17:43
Kafamı yormayacak ama okuduğumda da yazarın üslübundan etkileneyim diyorsanız farklı türlerlerden oluşan bu öykü kitabını tavsiye ederim. Öyküler akıcı olsa dahi kitap okuyamama döneminde kendini bana pek sevdiremedi. Yine de Gorki'nin öykülerini okumak zevkliydi. Romanları için ön hazırlık oldu.
Aşk Rüyası
2025 2. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 01:31
Maksim Gorki on iki hikayeyle Aşk Rüyasında yoksul insanların hayat hikayelerinden anlatımlara başvurmuş. Hayatın zorluklarını farklı farklı hikayelerle bizlere anlatmış ve kalbimize dokunmuş. Hayatın gerçekleri yaşamın zorlukları... Aşk Rüyasında etkileyici anlatımıyla düzene eleştirisi de hepimizin yapmak isteyeceği türden eleştirilerden. Bu kısa öyküler hem umudu hem de umutsuzluğu bizlere kazandırmış. Gorki başarılı anlatımıyla kısa da olsa etkili ve düşündürücü öyküleriyle bize düşünce anlamında çok şey kattığını düşünüyorum.

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.