Elele Dergisindeki Yazılar ve Söyleşiler 1976-1985

Şubat 2019
Yapı Kredi Yayınları

80lerdeki popüler kültür hakkında yazılar
2026 45. kitabı
Değerli yazar Tomris Uyar, popüler kültür hakkında 1978-1985 arasında Elele dergisi adına her ay o anda hangi sorun gündemdeyse o konuda bir yazı yazmış. Bir Tomris Uyar hayranı olarak her yazdığını okuyan biri olarak bu yazıları da büyük bir ilgiyle okudum. Kitap iki bölümden oluşuyor. Geniş yer kaplayan ilk bölümde, yukarıda sözünü ettiğim aylık tematik yazıları var. İkinci bölümdeyse, daha çok kendi tanıdığı ünlü sanatçılara 80lerde "kadın"ın durumuyla ilgili sorular sorduğu söyleşileri var. Her ne kadar Elele dergisi kadın, çocuk, aile üzerine olsa da, geniş bir ilgi uyandıran bu konular çevresinde kentleşme, eğitim-öğrenim, magazin, insan ilişkileri gibi konuları da ele alıyor. O yıllarda baş gösteren arabesk müzik ve kültür ile cinsellik, pornografi ve erotizm de özellikle üzerinde durduğu tartışmalı konular. Bu bakımdan, bu popüler kültür üzerine olan yazılarında bile Tomris Uyar'ın özgün görüşlerini okumak sevindirici.
İnsana ve Hayata Dair
2023 12. kitabı
O kadar güzeldi ki… Hemen hemen Türkiye’de sorun olan her konuya değinmiş. Toplumsal normlarımız ve e biraz da kendi hayatından kesitler de paylaşmış. Şuan bir dergiye bir yazısını alsak yapıştırsak hiç sırıtmaz. Yaşadığı zamanın ötesinde bir yazar. Ne müthiş bir donanım. Özellikle kadınlar bu kitabı muhakkak okumalı.
Kadınlar
2025 31. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2025 22:24
Aşkın Yıpranma Payı'nın içinde Tomris Uyar'ın 1976-1985 yılları arasında Elele dergisinde yayımlanan yazıları yer alıyor. Kitabın sonlarına doğru birkaç tane söyleşisine de yer vermişler. Tomris Uyar'ın nezaketini ve zekasını çok severim. Herkesin baktığı yere bakan ama kimselerin fark edemediği detaylar vardır onun kaleminde. Dolayısıyla onun kaleminden ülkenin geçmiş tarihine göz atmak benim için büyük şans. Dönemin insanına dair birçok detay var eserde. İnsanların yaşam biçimleri, eğitimleri, görgüleri, endişeleri ve daha neler neler.. Kitaba başlayalı epey zaman oldu ancak acele etmeden her seferinde iki üç metin okuyarak ilerledim. Kimi zaman şaşıracak, kimi zaman o dönemleri kıskanarak fakat günün sonunda çok keyif alarak okudum. Herkese iyi okumalar dilerim.
2024 33. kitabı
Tomris Uyar çok uzun zamandır okumak istediğim bir yazardı. Özellikle güncelerini ve öykülerini çok merak ediyordum. Ama nedense bir türlü sırası gelmedi. Sonra bir gün kütüphanede bu kitabı ile karşılaştım ismi çok hoşuma gitti. Elele dergisindeki yazılarından oluştuğunu görünce önce şaşırdım ama sonra bir şans vermek istedim. Bulduğum her küçük aralıkta kendimi küçük molalar yaratarak okudum. Böyle okumaya çok müsait ve çok keyifli, yazarın Elele dergisindeki herkese hitap eden yazılarından oluştuğu için saade bir dile sahip, kolayca akan bir kitaptı. Ne yazık ki sorunlar hala günümüzü yansıtıyor ve okuduğumuz birçok şeyde bugünü görebiliyoruz. Bununla birlikte kitabın ikinci kısmında, son sayfalarda yer alan bölümde yazarın söyleşileri yer almakta bu söyleşiler arasında Ayten Alpman, Halit Refiğ gibi isimler de var. Özellikle uzun uzun okuyamadığımız şöyle ancak küçük molalarda aralıklarda okuyabildiğimiz zamanlar için çok güzel ve çok keyifli bir kitaptı, severek okudum.
2023 9. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2023 17:00
Tomris Uyar... Söz konusu bu kadın olunca kelimeler kifayetsiz,o kadar eksik geliyor ki. Hep okumak istediğim ama ertelediğim bir yazar/ şairdi kendisi şu an kendime çok kızıyorum bu kadar mükemmel bir kadını nasıl erteleyebildim? Dergide değindiği konular 2023 te de hala devam eden, acısını çektiğimiz konular yani günümüze de ışık tutmuş yazar bundan 50-60 yıl önce. Günümüzde dahil bi genç konuştuğunda bilgisiz, daha toy onu mu dinliycez diyor yaşını almış insanlarımız. Ama Tomris hanım onları dahi ciddiye alıp onların görüşlerini de eklemişti. Toplumuzda hala `yasaklı` sayılan cinselliğe, kadının toplumdaki yerine değinmişti. Ve bunları dile dökerken onun gözleriyle olaylara bakmak tüylerimi diken diken etti açıkçası. Neden üç tane önemli şairimizin Uyar a aşık olduğunu şu an o kadar iyi anlıyorum ki . Bi kız olarak bütün kızlara kadınlara sesleniyorum lütfen bu kitabı okuyun,lütfen. Yaşamda her şey için savaşmak zorunda kalan bizlere onun gözlerinden bakın lütfen. Erkeklere de şunu demek istiyorum eğer kadınlara değer veriyorsanız, ozanımızın dediği şu söze ` kadınlar insandır, bizler insanoğlu' katılıyorsanız eğer bu kitabı tavsiye ederim ,bize bakış açınız, bir türlü çözemediğiniz kadınları neden çözemediğinizi öğreneceksiniz.
2018 29. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2018 22:09
İlk kez Tomris Uyar okudum, devamı da gelecek. Bu kitap yazarın Elele Dergisi'ndeki yazı ve söyleşilerinden oluşuyor. Okudukça şunu farkettim Tomris Uyar tam da çağımızın kadını. Düşünceleriyle davranışlarıyla bulunduğu zamandan çok öte bir kadın. Yazılar daha çok kadınlara ve kadınların yaşadığı sorunlara yönelik. Bazı yazılarda çocukluğuma ait hatıralar bile vardı; mesela Kadın Matineleri gibi. Çok büyük keyifle okudum sizlere de tavsiye ederim.
2023 117. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2023 23:00
Tomris Uyar'in Elele dergisindeki unutulmaz yazıları ile derginin Eylül 1980 sayısından itibaren her ay bir sanatçı, bir aydınla görüşerek, 80'li yıllarda erkeklerin kadına ortak bakış açısını ortaya koymaya çalışmıstır. Altan Er- bulak, Nehar Tüblek, Ferruh Doğan, Menga Ertel, Tan Oral, Turhan Selçuk, Çetin Altan, Sait Sökmen, Şahin Kaygun, Omer Uluç ve Halit Refig ile yapılan söyleşi ve röportajlar yer almaktadır. Kitabın son kısmında da bir zamanların türk pop müziği ve caz sanatçısı Ayten Alpman ile yapılan röportaj yer almaktadır. Bir başkadır benim memleketim youtube.com/watch?v=m-Mb2xR... Alıntılar Kimi düşünürler, sevginin belli bir varlığı sevmekle başladığına inanırlar. Bütün hayvanlardan önce belli bir hayvanı, bütün insanlardan önce o insanı. Bu tanımdaki doğruluk payını yadsıyamayız, ama "başlamak" sözcüğünün altını çizmekte de büyük yarar var. Bir tek varlığa ya da nesneye kapalı kalan, yalnız onu sevmekle yetinen, dıştaki dünya'yı, yaşamayı hiçe sayanların sevgisini "gerçek sevgi" olarak nitelendiremeyiz. Olsa olsa "kara sevda" gibi hastalıklı bir ad yakıştırabiliriz bu tür sevgiye. Ünlü Nazi önderlerinin, bir yanda toplu kıyımlar, sabotajlar, yangınlar düzenlerken, bir ırkı yeryüzünden silip süpürmeye çabalarken kullandıkları elleriyle öte yanda narin çiçekler yetiştirdiklerini biliyoruz, klasik müzik dinlediklerini de, sevdikleri kadınlarla birlikte ölüme gittiklerini de. sayfa:94 Türk edebiyatında kadının hep bir çift kişilik olgusu olarak ele alındığını belirtmeye çalıştım. Ya yuva yıkan bir kışkırtıcıydı kadın ya da kutsal, cinsellikten yoksun bir kadın-ana... sayfa:188 John Kennedy'nin de dediği gibi "Bir ulusun büyüklüğü en zayıf yurttaşlarına takındığı tavırdan belli olur." Ama ABD saldırgan İsrail'in yanağını
Söyleşi-Röportaj

Tomris UyarYazar · 31 kitap
Tomris Uyar, Türk öykü yazarı ve çevirmendi. İngiliz Kız Ortaokulunda, Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde eğitim gördü (1961). İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi (1963). Papirüs dergisi kurucularından olan Uyar’ın deneme, eleştiri ve kitap tanıtma yazıları Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dönemin belli başlı dergilerinde yayımlandı. On öykü derlemesinden Yürekte Bukağı ile 1979, Yaza Yolculuk ile 1986 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. 60’ı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, “Gündökümü” genel başlığı altında, yayımlandı. Yürekte Bukağı ve Yaza Yolculuk öykü kitapları ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı. Tomris Uyar, şair Turgut Uyar ile evlidir ve Hayri Turgut Uyar isimli, İTÜde öğretim görevlisi bir oğulları vardır. 2003 yılında kanser nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığındadır.