Ağustos 2017
Mart 2011
Chiviyazıları Yayınevi

2022 83. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2022 16:10
Aynalı Bozacı ve ailesinin Ankara'dan başlayıp İstanbul'un kenar mahallesine göçleri ile devam eden yaşama tutunma çabalarını konu alıyor. İki göz evlerini, kurulu düzenlerini bırakıp, İstanbul'a yerleşen Aynalı, Leblebi Bacı, Zeynep ve Melek küçük bir ailedir. Geldikleri ilk gün Kalender ve Yetim'in güler yüzleri, samimi dostlukları ile karşılanırlar. Kalender ; mutsuz evliliğinde yönünü, yolunu kaybetmiş, gönlü bol bir adam. Yetim ; adı gibi yetim, yurtta büyümüş, sonrasında Babacan okul müdürünün sahip çıkmasıyla okulda hademelik yapan altın kalpli bir adam. Gülten Hoca'nın Yetim'den esirgemediği yakınlığı, dostluğu olmasa, Baban Müdür'ün yerine gelen Gözlüklü Müdür'ün kahrını çekmeyecek Yetim. Okulun bütün yükü Yetim'in omzunda lâkin şikayetçi değil bu durumdan Yetim. Bu kenar mahallenin tozlu sokaklarında bu minik, saf, pırıl pırıl çocuklar yitip gitmesin, okusunlar yeter ki. Gerisi ne gam... Zeynep ; Aynalı ve Leblebi Bacı'nın ilk çocukları, kara gözlüsü, İstanbul' a göçün sebebi... Melek ; sessiz, dilsiz Melek. Gözleri ile herşeyi anlatan, adı gibi Melek kalpli küçük kızları... Acı, hüzün, dostluk, vefa, mutluluk ve aşk'ın ; Aynalı ve ailesinin, Kalender ve Yetim'in hayatlarını nasıl etkilediğini motif motif işlemiş Fuat Sevimay. Beni en çok şaşırtan kitabın sonuydu, hiç ama hiç beklemiyordum bu sonu, bir süre hazmedemedim böyle bir sonu o sebepledir ki yorumum  gecikti.  Ne abarttın İlkay demeden önce mutlaka bu enfes kitabı okuyun derim sevgili kitap dostlarım.
2022 2. kitabı
Fuat Sevimay'ın okuduğum ilk kitabıdır Aynalı. İki günde bitirdim. Ankara'da başlayıp İstanbul'a uzanan bir ailenin hikayesi. Birbirlerini seven ama sevgilerini söyleyemeyen, hayalleri yaşadıkları mahalle kadar olan, yoksul, kendi halinde bir ailenin hikayesi. Namuslu Aynalı'nın, fedakar anne Leblebi'nin, aşık Zeynep'in, korkak Kalender'in, adı gibi Yetim'in hikayesi. Aslında hepimizi anlatmış Fuat Sevimay. Hepimize dokunmuş. Çok sevdim hikayeyi, yazarın anlatış tarzını.
2025 91. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 18:57
Fuat Sevimay’ın ilk romanı olan Aynalı, kurgusal açıdan bütünlüklü ve açık uçlar bırakmayan bir yapıya sahip. Ancak dilindeki zorlama anlatım, hikâyenin doğal akışını kesintiye uğratıyor. Karakterler ve olaylar renkli görünse de derinlik kazanamadıkları için okurda güçlü bir yankı bırakmıyor. Ne tam bir hikâye ne de belirgin bir mesaj hissi oluşuyor. Bu kadar seveni olduğuna göre, yazar muhtemelen sonraki eserlerinde dilini ve anlatımını olgunlaştırmış; Aynalı ise bu anlamda bir başlangıç denemesi olarak değerlendirilebilir. Beni duygusal olarak içine çekemedi; renkli ama yavan bir roman hissi bıraktı.
Puan vermedi·%40 (113/281 syf.)·
yine 30+ sorunsalı. Ankara'dan İstanbul'a bir göç hikayesi, okuması keyifli olabilir. Ancak karakterlerin açılımı çok yeterli gelmedi bana diyaloglar çok tatsız. 150 sayfa kadar okuyup veda ediyorum daha iyi metinlere zaman ayırmalıyım. Fuat abimizi severiz, kıymetli bir kalemdir. Genç arkadaşlarıma tavsiye ederim. Bana bu kitabıyla tat vermedi.
2026 28. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 09:59
Bir Türk filmi tadında. Olması muhtemel bir konunun işlendiği, Ankara'dan İstanbul'a taşınmak zorunda kalan bir ailenin hikayesi Aynalı. Aynalı sokak sokak boza satar, bozaya en yakışan leblebi de ona omuz dayar, can yoldaşı olur. Aynalı ve Leblebi Bacı'nın iki kızı vardır. Zeynep ve Melek. Yetim var, dünya iyisi, Gülten Hoca var, destekleyen, koruyan, kollayan. Kalender... Ne desem bilemedim. Çevirilerinden tanıdığım kalemin sahibi Fuat Sevimay'ın okuduğum ilk kitabı. Araya es oldu. Yormadan okundu.
İnsan İnsanı Sömürmemeli
·216 syf.·
2022 12. kitabı
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• Zeynep’in kaderi senin kaderin. Kalender’in aşkı senin aşkın. Kaderi ve aşkı sorgulayacaksın. Ve sorgulamamayı öğreneceksin. Ve sonra yine sorgulayacaksın. Ve sonra… ve sonra… ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• Işığı yanan evlerden birinde görebileceğim sıradan bir aile. Sıradanlık o kadar içten anlatılıyor ki, kendinizi o mahallede hissediyorsunuz. Sanki mahalledeki sokak lambasıydım da her yaşananı görüyordum. Kitabın kapağını kapattığımda bir parçam Aynalı, Leblebi Bacı, Kalender, Melek,Yetim,Zeynep olmuştu. Fuat Sevimay’la tanışma kitabım oldu Aynalı. Çok güzel bir kitap okudum. Yazardan okumaya devam edeceğim.
Âh mine'l- Aşk
2023 116. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2023 00:07
"Ağlama salkım söğüt ağlama Kara suyun aynasında el bağlama" Nazım Hikmet Ran Fuat Sevimay hocamızın Aynalı romanını okuduk Derya Çimen ile beraber. Nedendir bilmem kitap bana Cemal Süreya 'nın #fotoğraf şiirini anımsattı. Onun gibi hem hüzünlü hem güzel. "Zeynep'i de anlamak gerek." Anlayabildim mi Zeynep 'i? Galiba anladım. Beklediğimizden farklı bir sonla okura ters köşe yapmış Fuat hocam. Ona rağmen kızamadık yine de Zeynep'e. Fuzûlî gibi ; "Aşk imiş her ne var âlemde İlm bir kıyl u kâl imiş ancak" diye düşününce kızamıyor işte insan. Ama ben en çok Yetim ve Melek'in tertemiz aşkını sevdim sanırım. Her ne kadar Kalender ve Zeynep'in gölgesinde kalmış olsalar da - sonradan öne çıkıyordu gerçi Yetim - onların sevgileri daha masumane , daha samimi geldi bana. Boza bana hitap eden bir tat değil, sevmem ama Aynalı Bozacı'yı sevdim. Belki Vefa Bozacısı'ndan içmiş olsam severdim. Bilmiyorum. Ama eseri çok beğendim. Çocukluğuma götürdü beni yer yer. Zeynep 'in Aynalı 'ya sitem ettiği yerlerden etkilendim. Kalender ile gezdiği mekânların çoğunu eşimle gezmiştik. Anılarım canlandı o kısımlarda. Çember şeklinde olay örgüsünü tercih etmiş Fuat hocam. Unutulmaya yüz tutmuş ne çok değerimizi tatlı tatlı anlatmış. Kendisinin Orhan Veli 'yi sevdiğini de anlamış oldum. Latife Tekin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Oğuz Atay zaten sevdiği yazarlar. Onlara bir şekilde rastlamak da şaşırtmıyor. Kalemine sağlık Fuat hocamın. Tavsiye ederim. Mutlaka okuyun.
Edebiyat & Roman
Aynalı
2022 16. kitabı
Ankara'da bozacılık yaparak hayata tutunmaya çalışan Aynalı Bozacı ile ailesinin Ankara'da başlayıp İstanbul'a göçüyle devam eden yaşamını konu alıyor. İstanbul'a geldiklerinde onları iki tas yemekle ilk karşılayan komşuları Kalender. Mutsuz bir evlilik sürüyor. Yetim, mahalledeki okulun hademesi pamuk gibi bir kalbe sahip. Babacan müdürden sonra Gülten Hoca'dan gördüğü sıcaklık ve dostluk olmasa bir dakika durmaz o gözlüklü müdürün yanında. Zeynep ve Melek, Aynalı Bozacı ile Leblebi Bacının güzel kızları. Zeynep, ilk göz ağrısı Aynalı ile Leblebinin. İstanbul'a göç etme nedenleri. Melek, her ne kadar konuşamasa da gözleri ve mimikleri ile herşeyi anlatabiliyor. Adı gibi kalbi de melek. Taşı toprağı altın İstanbul'a göçen bu aileyi nasıl bir gelecek bekliyordu? Karakterlerin ve yazgılarının kitabın başından sonuna kadar okuyucuyu etkisi altına aldığı, okumaktan çok fazla keyif aldığım, aşk, sevgi, bağlılık, dostluk, mutluluk, hüzün ve acının motif motif işlendiği kusursuz bir roman. En güzel yanı da ne biliyor musunuz hiç beklemediğiniz bir sonla karşılaşıp ters köşe olmanız. Fuat Sevimay Aynalı
2024 34. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2024 15:36
Bu sıralar yeni yazarlarla tanışıyorum. Bu kitapta onlardan biri. Dilini çok beğendim. Hemen Kapalıçarşı kitabını da edindim. Konu olarak hayatta karşımıza çıkabilecek, bizden insanların hikayesine yer verilmiş aslında. Kesinlikle sıradan diyemeyeceğimiz hikayeler. Hayatımızda görünen yüzlerin ardında aslında çok büyük hikâyelerin yatmakta olduğunu gösteren güzel bir örnek. Kıymeti bilinmeyen rutinlerin değerinin gün gelip nasıl arandığını üzüntüyle okudum. Kitabın sonu karşısında çok şaşkınım. Devamı olan bir kitap değil ama serisi olabilecek bir kitap izlenmiyle bittiğini düşünüyorum. Tavsiyemdir.
2022 62. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2022 11:56
"Eşyanın ruhu olduğuna inanırım. Ölülerimizin de. O nedenle evet, taşları, toprağı, ölüleri, yitmişleri ve çiçekleri konuşturuyorum. Sonsuzluğa bıraktığınız bir kelimenin, cümlenin, yankılanıp bir yerden dönmesi olağanüstü bir duygu. Ben de bu konuda geri dönüş almış olmanın keyfini yaşadım. Ummadığınız yerden birisi çıkıp, ‘Ne güzel olmuş,’ diyor. Benim suskunları konuşturmam gibi bu da aslında." diyor bir röportajında Fuat Sevimay Aynalı'da işte böyle bir kitap. Ne güzel olmuş, her sayfası buram buram insana dokunuyor.

Fuat SevimayYazar · 12 kitap
Fuat Sevimay (d. 8 Mart 1972, Zonguldak), Türk yazar ve çevirmendir. Kadıköy Anadolu Lisesi ve Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdi. Kapalıçarşı adlı romanı 2016 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar Ödülü'nü, Ara Nağme öykü kitabı 2014 Orhan Kemal Öykü Ödülünü, Haydar Paşa'nın Evi çocuk kitabı 2013 Ankara Mimarlar Odası ödülünü, Finnegans Wake çevirisi 2017 Talât Sait Halman Çeviri Ödülü[5] ile ve Dünya Gazetesi Çeviri Ödülü'nü[6] kazanmıştır. Ayrıca Aynalı ve Anarşık romanlarının, Hişt Hişt ve Hayal Kurmak Bedava çocuk kitaplarının yazarı, James Joyce'un tüm eserlerinin ve Italo Svevo, Luigi Pirandello, Henry James, Oscar Wilde, Paul Beatty gibi yazarların eserlerinin de çevirmenidir. Eserleri aralarında Sırpça, Arapça, Hırvatça, İngilizce, Arnavutça, Urduca, İtalyanca ve Gürcüce'nin bulunduğu dillere çevrilmiştir. Eserleri Aziz ile Nikola- roman- 2023- İthaki Yayınları Gör Bağır- öykü- 2022- İthaki Yayınları Benden'iz James Joyce - roman - 2020 - İthaki Yayınlar Haydarpaşa'nın Evi - Çocuk Kitabı - 2020 - Hep Kitap Çeviri'Bilirsin! Edebiyatın Gizli Kahramanlığı Hakkında Notlar - 2018 - Hep Kitap Hayal Kurmak Bedava - Çocuk Kitabı - 2018 - Hep Kitap Hişt Hişt - Çocuk Kitabı - 2018 - Hep Kitap Kapalıçarşı - roman - 2017 - İthaki Yayınları Anarşık - roman - 2017 - Hep Kitap Aynalı - roman - 2011 - İthaki Yayınları Ara Nağme - öykü - 2014 - Hep Kitap Çevirileri James Joyce- Oda Müziği- 2023- İthaki Yayıncılık Aldous Huxley- Zaman Artık Durmalı- 2023- İthaki Yayıncılık Luigi Pirandello- Biri, Hiçbiri, Binlercesi- 2021- İthaki Yayıncılık James Joyce - Dublinliler - 2020 - İthaki Yayıncılık James Joyce - Denemeler, Makaleler, Eleştiriler - 2020 - İthaki Yayıncılık Italo Svevo - Yaşlılık - 2020 - İthaki Yayıncılık Italo Svevo - İyi Yürekli Yaşlı Adam ile Güzel Kızın Öyküsü - 2020 - İthaki Yayıncılık James Joyce - Ulysses - 2019 - İthaki Yayıncılık James Joyce - Sanatçının Gençlik Portresi - 2019 - İthaki Yayıncılık Paul Beatty - Serisonu - 2018 - Hep Kitap James Joyce - Sürgünler - 2017 - İthaki Yayıncılık James Joyce - Finnegan Uyanması - 2016 - Sel Yayıncılık Ödülleri Gör Bağır - 2022 - Fakir Baykurt Öykü Ödülü Finnegan Uyanması - 2017 - İKSV Talat Sait Halman Çeviri ödülü Dünya Gazetesi Yılın Çevirisi Ödülü Kadıköy Anadolu Lisesi 2016 Kristal Martı Ödülü Kapalıçarşı - 2015 - Ahmet Hamdi Tanpınar roman mansiyon Ara Nağme - 2014 - Orhan Kemal Öykü Ödülü Haydarpaşa İstanbullularındır- 2012- Ankara Mimarlar Odası ödülü