Ağustos 2018
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2024 43. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2024 20:30
2006 Altın Portakal Ödülü kazanan ‘Ba’ için Yunus Emre’nin sözüyle başlıyor Birhan Keskin. Cümle âlem gizlidir bir elifte Ba dedirtmen bana. Kitabın basımı babasının ölümüne denk geldiğinden kitabın ismi "Monoton" olacakken "Ba" olmuş. Şairin kendi söyleyişiyle durgunluk şiirleri var Ba'da.İçine girilmesi emek isteyen şiirler var. Okuduğum her dizeyi yüreğimde de hissettim, kalemine, yüreğine sağlık. Birhan Keskin. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Dürtme içindeki narı üstümde beyaz gömlek var..!
Ba ( Bağ)
2026 6. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 14:21
Birhan Keskin, hayattayken üzerine bir şeyler söylemek hadsizliğinden affına sığınarak. Dilimde yarım bir hece gibi kalan babamın güzel hatırası için sözüyle selam verir. Babalar hep yarım hece midir? Bu aralara o heceyi tamamlamaya çalışıyoruz. Belki bir şiirde bir hikâyede bir anıda tamamlanır. Bir kuşun anısı kalmıştı bende saklı der, kim bilir bir kuşun anısı olur bizimkide. İç sesi yüksektir ama bağırmaz. Şiirlerini yazarken beni sevin demez buyum der. Kişiyi değil onda kalan kendini anlatır. Onu bu kadar sevdiren de bu olsa gerek. Okurken kuşları kondurur pencerinize. Bazı dizelerinde bir kıpırtı bırakır, -Dürtme içimdeki narı( Nâr,ateş) üzerimde beyaz gömlek var. Bir vahiy gibi yazar bazı şairler. Aşk da yukardan gelir derler ya ⚘️ Kuş yürekli kadın iyi ki dizelerin var gelip konan. Bu ara Orta Doğuda rüzgarlar sert esiyor kuşlara gökyüzü bırakalım ki gelip konsunlar. Şimdi rüzgar şimdi bahar kapıda
2024 48. kitabı
Birhan Keskin'i Penguen 2 şiirinin son iki dizesi olan : Dürtme içimdeki narı Üstümde beyaz gömlek var. sayesinde tanımıştım. İyi ki de tanımışım. Kitap bir oturuşta okunulabilecek bir kitap ama işlenilen motifler mesela nar gibi her okuyuşta farklı bir anlam bırakıyor. Şairin alengirli şiirlerini beğendim. Okunulabilir.
2024 17. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2024 00:26
Şiir, yaşanılan duyguların empati dilidir. Ne kadar yasamışsak yazılandan, o kadar anlarız. Kitabı üçüncü kez açıp okudum. Açıkçası bazı kısımlarını hala anlayamıyorum. Anlamak da ister miyim, sanmıyorum. Anlamadığıma memnunum dersem çok bencillik olmaz umarım. Birhan, kitabın basımı babasının ölümüne denk gelince Ba diye değiştirmiş kitabın adını.. Şiir anlatılmaz, şiir açıklanmaz. Şiir sadece okunur. Üzerine konuşulmaz bence. Ama duygularımızı konuşabiliriz. Genel olarak kalemini çok beğendiğim bir şair Birhan. Ben beni durdurup "içimdeki narı dürten" şiirleri severim. Bu kitapta da bolca var bundan. İncecik bir kitap, biraz şiir alıp kederinize yoldaşlık etsin isterseniz bu kitabı seçebilirsiniz. Altını çizdiğim dizelerle göz göze geldim, ne garip bazı hisler hiç değişmiyor. "Ben çok eski bir fotoğrafta duruyorum. Yüzüm o fotoğrafta bile eski bir fotoğrafa benziyor" Kitabı hediye eden kişi not yazmış ilk sayfasına: "okudukça umudun katlansın" diye. Şimdi fark ettim de sanırım hiç okumamış kitabı. Umut, en uzak kelime olabilir bu kitaba. "Şiir, budur"diyeceğiniz dizelerle dolu.
2024 55. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2024 23:06
"İnsan olan yerlerim çok ağrıyor" diyor Birhan KESKİN. Belki aynı hislerde, aynı yorgunluk ve hayal kırıklığında buluştuğumuz içindir bu yakınlık duygusu. Kaleminden süzülenler bana hep dokundu, aynı yolda hissettirdi. "O büyük ve muazzam zamanda unuttum Kanatlarım çok oldu üşüyor benim Bu beyaz ıssızlıkta göğsüme düşüyor Bu yüzden eğik boynum. Bir kuşun anısı kalmış bende, saklı Bundan gözlerimdeki kayalık, içimdeki serseri buzullar Dürtme içimdeki narı Üstümde beyaz gömlek var." Çoğu kişi bu şiiriyle bilmiştir, tanımıştır onu. Demet EVGAR'da "Bahar" dizisinde çok güzel seslendirmişti, ondan da dinlemenizi tavsiye ederim. "O günden sonra kuracak güzel bir cümlem olmadı hiç dünya için. Rüyalarım tüller ve silahlardan bu yana sisli. Kıvrılıp giden dalgın bir yol, yolda eski bir taş, Limanda bağlı bir tekne, yosunlu bir halat gibi durdum." Belki insan olan yerleriniz ağrıyor, belki kuracak bir güzel cümleniz yok ama aynı hislerde buluşacağınız bu mükemmel dizeler var. Ben şiirlerini çok seviyorum, sizlere de okumanızı tavsiye ediyorum.
2026 15. kitabı
Bazı kitaplar okunur ve biter, bazı kitaplar ise okunduktan sonra insanın içinde yaşamaya devam eder. Birhan Keskin’in Ba adlı şiir kitabı da benim için böyle bir eser oldu. Kitabı okurken sadece
yarım kalan her şey
2026 25. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2026 11:48
Birhan Keskin’in Ba’sı, doğrudan bir duyguya değil, duygunun yokluğuna dokunan bir kitap gibi. Sanki bir şeyler yaşanmış, söylenmiş, bitmiş… ama geriye kalan şey tam olarak tanımlanamıyor. Bu kitapta eksik olan şeyler, var olanlardan daha görünür. Cümleler tamamlanmıyor, duygular taşmıyor. Her şey biraz tutulmuş, biraz geri çekilmiş. Şiirler yüksek sesle konuşmuyor; aksine sürekli kısmaya çalıştığın bir iç ses gibi. Okudukça bir boşluğun etrafında dolaşıyorsun ama o boşluk hiçbir zaman tam dolmuyor. “Bağ” meselesi burada klasik anlamıyla değil; daha çok gecikmişlik, ulaşamama ve yarım kalma hâliyle var. Sanki her şey biraz geç kalmış. Bu yüzden kitap bir duygu vermekten çok bir hâl bırakıyor: Ne tam gitmek ne de kalabilmek. Okurken en çok şu his kalıyor: Bazı şeyler kopmaz; sadece yavaş yavaş anlamını kaybeder.
İnsan ve Duygular
2023 14. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2023 10:24
"Cümle alem gizlidir bir elifte Ba dedirtmen bana sonra azarım." Yunus Emre ile başlayan eserinde, alemin dışına fırlayıp bir 'Ba' demiş Birhan Keskin. Aykırılığının hakkını da pek güzel vermiş. Birhan Keskin şiirde aradığım derinliği tarifsizliğe sığdıran bir şair. Şiirle pek içli dışlı değilimdir ancak böyle bir serbestliğe böylesine yakışan şiirler okudukça kendimden geçiyorum. Örneğin; 'Dürtme içimdeki narı Üstümde beyaz gömlek var.' Nasıl güzel bir ifadedir böyle. Şiirlerini yazarken yaşadığı o ağrıyı ruhumda hissedebiliyorum. İnsani duyguları ayağa kaldıran tarafı kaleminin büyüsüyle beraber kalbime naif bir izle dokundu. 2006 yılında Altın Portakal Şiir ödülü almış bu kitabı. İncecik bir eser olmasına rağmen duygularını hacimle işlemiş kelimelerine. Çok sevdim, çok dinlendim. 'Seni kırdığım yerden beni de kırdılar, Ben hiçbir cümleyle ağlayamam artık seni.' @greyct Özrüm sayasın :)
İnceleme
Ba
2022 45. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 10:12
Merhabalar, bugün, kuşağının en özgün seslerinden biri olan Birhan Keskin'in "Ba" adlı eseriyle geldim. Bu kitabın yeri bende ayrıdır. Çünkü eski bir öğrencim hediye etmişti Ba'yı
2018 2. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2018 00:00
Ba, kırılmanın iç sesi gibi. “Seni kırdığım yerden beni de kırdılar.” dizesi kitabın omurgası aslında. Yaralanmanın döngüselliği… Kimsenin masum olmadığı bir kırılma zinciri. Ama mesele şu: Birhan Keskin’in daha önceki kitaplarındaki o iç yangın, o kelimeyi titreten yoğunluk burada daha geri planda kalıyor. Bu kitapta bir durma hâli var. “Issızlık bilgisi” diyor şair; gerçekten de bir bilgi gibi soğuk, ölçülü ve kontrollü. Şiirler duygudan çok hâl anlatıyor. Aşk, maraz, ihanet, yara… Hepsi var ama sanki yüksek sesle değil, fısıltıyla söylenmiş. Beni zorlayan da bu oldu. His var ama derinleşmeden geri çekiliyor gibi. Belki de Ba bir bağırış değil; bir susuş kitabı. Ve ben Birhan Keskin’i biraz daha yanarken seviyorum.

Birhan KeskinYazar · 11 kitap
Birhan Keskin, Türk şair ve yazardır. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. İlk şiirini 1984 yılında yayımladı. 1995-98 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte Göçebe dergisini çıkardı.Çeşitli yayın kuruluşlarında editör olarak çalıştı. 1991 ile 2002 arasında beş şiir kitabı yayımladı.