Lawrence Durrell, Balthazar'a düştüğü notlarında," Çağdaş edebiyat artık önümüze Üç Birlik diye bir şey çıkarmıyor, bu yüzden ben de bilime yöneldim, biçimini görecelik önermesinden alan dört-katlı bir romanı tamamlamaya çalışıyorum.
Üç ölçek uzama karşılık bir ölçek zaman:İşte bu süremin harcında bulunanların reçetesi böyle.Dört romana bu ölçü uygulandı." der.
"Kitabın ana sorunu çağdaş sevi ilişkisinin araştırması." diye de ekler.
İskenderiye Dörtlüsü'nde , Freud ve Einstein fikirlerini birleştirir Durell.
İkinci cilt Balthazar'da, adının Darley olduğunu öğrendiğimiz anlatıcımızın yazdıklarını Balthazar'a verdiğini biliyoruz.
Balthazar, Darley'nin, Melisa'nın küçük kızıyla yaşadığı adaya gelir.
Darley'nin kendisine verdiği el yazmalarının bazılarını çıkaran, bazılarına eklemeler yapan Balthazar, Darley'nin tüm hikâyeyi tekrar gözden geçirip anlatmasına neden olur.
Her ne kadar ikinci kitabın adı Balthazar olsa da çok az rastlarız kitapta Balthazar'a.
Anlatılanlara getirdiği bakış açısıdır önemli olan.
Anlatılan İskenderiye kahramanlarına, İngiltere'nin büyükelçisi Mountolive eklenir.
Darley, Nessim'in ailesini tanıdığı gibi Justine ile Nessim arasındaki ilişkinin dinamiğini de öğrenir.
Naruz, Nessim'in tavşan dudaklı kardeşidir. Daha çok ailenin kırsaldaki işlerini yürütür.Clea'ya aşıktır.
Leyla'nın Nessim'in annesi olduğunu ve Mountolive ile ortak bir geçmişe sahip bulunduğunu Balthazar sayesinde öğreniriz.Üçüncü ciltte bu konunun genişletileceğini umuyorum.
Darley, Justine'in, Pursewarden'a aşık olduğunu, kendisinin ise bunu maskelemek için kullanıldığını öğrenirken, kendi gerçekleri de tamamen yıkıma uğrar.
Scobie bir polis takibi sırasında, Toto de Brunel ise karnaval sırasında öldürülür.İlk kitaptaki av partisi yerini karnavala bırakır ikinci