A Psychiatrist's Memoir

İngilizce
Ciltli

2024 74. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2024 10:49
Kitabın isminden dolayı seanslarını anlatacağını düşündüm ama değil yazar kendi hayatını anlatmış. Onun etkileyen olayları, kitapları ve kitaplarını yazarken nerlerden, hangi yazarlardan, hangi konulardan etkilendiğini akıcı ve sade bir dille anlatmış. Beğendim iyi okumalar :)
Başkasını Okurken Kendine Yakalanmak
·408 syf.·
2026 28. kitabı
Okumaya başladığımda açıkçası neyle karşılaşacağımı tam bilmiyordum. Birkaç terapi hikâyesi okurum, etkilenirim, kapatırım diye düşünüyordum. Ama öyle olmadı. Daha ilk sayfalarda, sanki birinin en gizli çekmecesini açmışım gibi hissettim. Irvin D. Yalom öyle bir anlatıyor ki… Kendini sadece bir psikiyatrist olarak değil, hataları olan, bazen ne yapacağını bilemeyen bir insan olarak da ortaya koyuyor. Ve bence kitabı bu kadar gerçek yapan şey de bu. Çünkü okurken şunu fark ediyorsun.. O koltukta oturan sadece “danışan” değil, aslında hepimiziz. Bazı hikayelerde içim daraldı. Özellikle insanların sevilme ihtiyacıyla nasıl kendilerini kaybettiklerini okurken… “Bu kadar da olmaz” dediğim yerde bir anda durup düşündüm. Acaba ben olsam ne yapardım? İşte kitap tam da burada içine çekiyor seni. Sadece okuyup geçemiyorsun, kendinle yüzleşiyorsun. En tuhafı da şu oldu. Bazen bir danışanın hikâyesini okurken “Ben böyle biri değilim” diye düşündüm. Ama birkaç sayfa sonra, o duygunun bir yerlerde bana da ait olduğunu fark ettim. Yalom bunu yüzüne vurmuyor, ama hissettiriyor. Sessizce. Kitap boyunca en çok hoşuma giden şeylerden biri de şu samimiyet. Yalom her şeyi bilen biri gibi konuşmuyor. Bazen o da yanılıyor, bazen o da zorlanıyor. Bu da terapiyi bir “mucize çözüm” olmaktan çıkarıp, iki insanın birlikte bir şeyleri anlamaya çalıştığı bir yolculuğa dönüştürüyor. Ve kitabı bitirdiğimde içimde garip bir his kaldı. Ne tam mutlu, ne tam hüzünlü… Daha çok, bir şeyleri anlamaya biraz daha yaklaşmış gibi. Sanki biri bana gelip “Bak, herkes biraz kırık… ve bu çok normal” demiş gibi. Eğer bu kitabı eline alırsan, sadece başkalarının hikayelerini okumayacaksın. Büyük ihtimalle kendinden parçalar da bulacaksın. Ve belki de en çok bu yüzden, kitabı kapattıktan sonra bile aklından
Alıntı
-SON-
2026 6. kitabı
• Irvin D. Yalom “kendini yaratma” sürecini, meslekî başarıların ve kişisel kayıpların ışığında anlatan, hem meslektaşlarına hem de sıradan okura hitap eden dokunaklı bir otobiyografidir. Kitap boyunca varoluşsal temalar (ölüm, özgürlük, yalnızlık, anlam arayışı) kendi hayat hikâyesiyle iç içe geçer. • Benim yorumu: Bu, Yalom’un şimdiye kadarki en kişisel ve cesur kitabı. Diğer eserlerinde hastalarının hikâyelerini anlatırken bir mesafe koyabiliyordu; burada ise tüm savunmalarını indiriyor ve kendi yaralarını açık ediyor. Bu dürüstlük, kitabı sadece bir psikiyatristin anıları olmaktan çıkarıp evrensel bir “insan olma” hikâyesine dönüştürüyor. Okurken hem ilham alıyorsunuz hem de kendi hayatınızı sorgulamadan edemiyorsunuz. Özellikle psikolojiye, terapiye ya da sadece derinlikli bir hayat hikâyesine ilgi duyan herkes için çok kıymetli bir kitap. • Herkese keyifli okumalar diliyorum ..! • ⁠Kitaplarla kalınız..!
Bir Psikiyatristin Yaşamından Kesitler
2026 32. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 10:58
Irvin D.Yalom psikolojik içerikli kitaplarını beğenerek okuduğum bir yazar, bu kitabında danışanlarından alıntılar yapmış, danışanlarıyla yapmış olduğu toplu seansları nda danışanlarının düşüncelerini hiç kesmeden aktarması ve özellikle de üniversite de okurken dersine giren öğretmenine aradan geçen yıllar sonra seans uygulaması dikkatimi çekti, tavsiye ederim.
Psikoloji
2025 71. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2025 21:07
Muhteşem bir hayat anlatılıyor. İrvin Yalom rüyasıyla başladığı kitabı "bu muymuş hayat? Peki o halde, bir daha!" diyerek bitiyor. İrvin Yalom bu kitabından başka danışanlarını değil kendini anlatıyor. Hayatının başlangıç noktası, annesi ve babasının ondaki yeri ve değeri, ablasının fakettirmeden hissettirdikleri... Yaşamı parmak ısırtacak kadar dolu geçmiş. Seviyordum bir kez daha sevdim Yalom'u. Etkilendiği yazarlar ve düşünürlerden bahsetmesi, kendi yazma isteği ve yazma serüveni için nasıl özendim. Danışanlarına yaklaşımları, onlarla kurduğu bağları, kendiyle özdeşleşen durumları da anlatılmış. Ve eşi.. Aile hayatı. Kitabın içindeki fotoğrafların altına emojiler kalpler atmaya çalıştım. Baktım tıklayınca olmuyor kalp çizdim bende. Seksen beş yaşın acemisiyim, nasıl bir ifadedir. Ve seksen beş senenin seksen beş saati boş geçmemiş anlaşılan. Öyle dolu bir hayat. Her yazdığı kitap için de ayrı bir bölüm ekleyerek, o kitapların nasıl ortaya çıktığına değinmiş. Okuduğum 3. kitabı ve sanırım okumadığım kalmayacak. Peki biz okuyalım mı derseniz psikiyatriye merakınız varsa evet derim, güzel bir hayat okumak isterseniz yine evet derim. Sanırım anlaşıldı. Kitabı birlikte okuduğumuz arkadaşlarımın alandan olması da sohbetimizi daha keyifli hale getirdi. Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar.
ne anılar, ne anılar..
2022 64. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2022 14:28
Psikanaliz, terapi, felsefe severlere hitap ediyor.. Onun dışında biyografi kitabı.. Birçok yazar gibi; Yalom'un da iyi bir doktor olmasının yanında, iyi de bir edebiyatci olduğunu görebiliyoruz.. Yalom, bir konuda yazmaya karar verdiği zaman sonuna kadar peşinden gidiyor.. Nietzsche Ağladığında nasıl yazdığını anlatırken, o döneme nasıl yaklaştığını ve kurgusunu gerçeğe yakın kılmak için ne derece uğraşmış olduğunu görüyoruz.. Ne kadar Sigmund Freud hayranı olduğundan da bahsetmiş :)) Kitabın en sevdiğim yanı bölümler arasında varoluşçu birçok yazardan bahsetmesi.. İrvin bu konuda doktorlugunun da faydasını çok görmüş; kendisi hem Viktor E. Frankl hem de Rollo May gibi bircok önemli katkıları olan insanlarla bizzat tanışmış, onlardan kazandıklarını ve onlar aracılığıyla deneyimlediklerini kitabında yansıtmış.. Yalom'un benim için en şanslı tarafı eşi Marilyn, aynı zamanda tarih ve edebiyat konusunda hayli bilgili olan eşi ile felsefe üzerine yaptıkları konuşmalar beni imrendirdi.. Meraklısına tavsiye olunur :)
Yalom
2025 20. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2025 19:56
Rollo May’den terapi almış. Yaşlandığında da ona terapi yapmış. Öldüğünde yanındaymış. Terapistiyle bir ömür görüşmek zor zanaat. Boşanmadan dönmüş. Değişik şeyler denemiş. Hindistan’a gitmiş. Orada inziva deneyimi yaşamış. 12 gün kitap da konuşmak da yok. Anda kalmayı öğrenmeye çalışmış. Ona “ Geçmişteki anılar ve gelecekteki umutlar yalnızca huzursuzluk yaratır.” demişler. Bunu uzun uzun düşünmüş.
2025 31. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 18:51
Okuyan çoğu kişi bu kitabı beğenmiş ama ben pek sevemedim. Başları güzel başladı aslında ama ilerleyen sayfalarda beni kendine çekmedi. Yazarın ilk okuduğum kitabı bu olmasaydı keşke, muhtemelen diğer kitapları daha akıcıdır. Kitabı, yazar seanslarını anlatıyor sanarak almıştım ama yazarın otobiyografisiymiş. Aslında biyografi, otobiyografi, anı kitaplarını okumayı severim ama bu kitabı sevemedim. Belki de çevirisinden dolayı akıcı gelmedi bana. Neyse, sevemesem de şükür bitirebildim.
Bir Psikiyatristin AnılarıIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınevi · 20174,874 okunma
Sona doğru yaklaştıkça, adım adım başa dönen bir daire
2022 3. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2022 19:36
Seksen beş yıllık bir hayat düşünün; öyle bir hayat ki siyasetçi, yazar, doktor, budist, müslüman, yankesici, milyoner ve daha yüzlerce farklı renkteki hayatın en gizli endişelerine tanıklık etmiş; yüzlerce insanı iç dünyalarıyla çırılçıplak görme ayrıcalığı elde etmiş. Bununla da kalmamış edebiyata ve felsefeye olan tutkusu sayesinde şimdi mezarlarında yatan ya da külleri çoktan toprağa karışmış daha yüzlerce düşünürün hayatına, düşüncelerine tanık olmuş ve onların renklerini de zihninin gökkuşağına katmış. İşte böyle bir hayat görgüsü Yalom’unki. Bu sebeple, herkesin kolayca yazar olabildiği çağımızda Yalom’un çok değerli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Adının da kendi kendini izah ettiği gibi Becoming Myself; A Psychiatrist’s Memoir (Kendim Olmak; Bir Psikiyatristin Anıları) da Yalom bu sefer kalemini kendi geçmişine çeviriyor ve eğitimsiz göçmen bir aileden gelen küçük Irv’in, Dr Yalom’a yolculuğunu kendi bakış açısından anlatıyor. Kendisini değerli kılan anılarının yanı sıra sevdiği kitaplar, ziyaret ettiği ülkeler, geçmiş vakaları gibi bir çok tatlı ayrıntıya da değinen yazar, bu baskıda anlattıklarına paralel olarak fotoğraflarını da ara ara okuyucuyla paylaşmış. Kitabın bir bölümünde Yalom; kitaplarının Yunanistan, Türkiye, İran gibi ülkelerde ortalamanın çok üzerinde okur bulduğunu, meselenin Orta Doğu’yla ilgili olduğunu fakat tam sebebini hiçbir zaman anlayamamış olduğunu yazıyor. Ben sebebinin benimsediği cömert ve şefkatli tutumunun ve bunun yansıması olan düşüncelerinin aslında bizim kültürümüzle ve anlatılarımızla ne kadar örtüşmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ayrıca millet olarak başka insanların hayatına olan biraz fazlaca merakımızın da bu duruma katkısı olabileceği fikrindeyim. Halihazırda bir doktor adayı
Psikiyatri
2021 30. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2021 10:18
Irvin D. Yalom ile ilk tanışıklığım Nietzsche Ağladığında kitabı ile oldu ve kendisinin hayal gücüne hayran kaldım. 2021 yılına kendi hayatını konu aldığı kitabıyla veda ediyorum. Bazı kitapları okuyunca yazarları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak veya kitabı yazarken geçtiği süreçler hakkında konuşabilmek için o yazarla tanışabilmeyi çok isterim. Bir Psikiyatristin Anıları'nı okumak bu anlamda benim için güzel bi deneyim oldu. Küçük bir çocukken kendisine yol gösterecek birinin eksikliğini derin bir şekilde yaşamış Yalom. Ve kendi yolunu bulduktan sonra sürekli çabalayarak bu noktaya kadar gelmiş. Kitabın başları biraz yavaş ilerlese de yazarın meslek hayatına atıldıktan sonraki kısımları eğer psikoloji ile de ilgiliyseniz daha ilgi çekici bi hal alıyor. Hayatı boyunca hastalarıyla yaptığı görüşmelerden kendi hayatıyla bağlantı kurduklarına yer vererek, yaşadığı şeylerden, ailesinden, hayatında yer edinen isimlerden, mesleğinden, bu meslekte izlediği yollardan ve bu zamanda kadar yazmış olduğu kitapların yazım süreçlerinden bahsediyor. Her ne kadar bi otobiyografi kitabı olsa da eleştirmenlere göre bu alanda olan insanlar için de yol gösterici bir kitap niteliğinde, tıpkı diğer kitapları gibi. Yalom hayatında bir yol gösterici bulamamış belki ama kendi yolunu bulduktan sonra bir çok insana yol göstermiş, o yolda ışık olmuş. Kendisi dünya çapında tanınan, kitapları onlarca dile çevirilmiş çok sevilen bir psikiyatrist ve yazar. Yine de bu övgüden bahsederken oldukça mütevazi davranmış. Bu ilginin kendisi için ne kadar muhteşem ve aynı zamanda geliştirici bir şey olduğunu düşünse de meslektaşlarının da en az kendisi kadar başarılı olduğunu ve abartılı övgüleri çok ciddiye almadığından ve her zaman kendine idealleştirildiğini hatırlattığından bahsetmiş. Yine de

Irvin D. YalomYazar · 37 kitap
Yahudi asıllı Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazar. Profesör unvanına sahip olan Yalom, Standford Üniversitesi'nden emekliye ayrılmış olup, alanında oldukça zengin bir yapıya sahip, bilimsel kitapların ve romanların sahibidir. Yalom, varoluşçu psikoterapinin en önemli yaşayan temsilcilerinden biridir. Aynı zamanda Uluslararası Sigmund Freud – Psikoterapi 2009 ödülünün de sahibidir. Washington, DC'de dünyaya gelen Yalom'un Yahudi kökenli ailesi, I. Dünya Savaşı'nın bitmesinden kısa bir süre sonra Polonya sınırlarına yakın bir Rus kasabası olan Celtz'ten ABD'ye göç etmiştir. ABD'nin en etkili psikanalistlerinden biri olarak kabul edilen Yalom'un, kendine akıl hocası olarak kabul ettiği kişi Jerome D. Frank'dı. Yalom, psikanalistler içinde sürekli olarak kritize edilen psikanalizin geliştirilmesinde öncülük yapmış ve aynı zamanda psikanalizdeki uzun ama etkileyici yeni rehabilitasyon yöntemleriyle insanın psikolojik rahatsızlıklarını yeniden ve daha iyi anlamayı sağlarken, uyguladığı yöntemlere has içeriklerle dolu yazdığı romanlar onun edebiyat dünyasında da yer edinmesine yardımcı olmuştur. Irvin David Yalom, toplum bilimci ve yazar Marily Yalom ile evlidir. Bu evlilikten dört çocukları olmuştur. Kaliforniya, Palo Alto'da yaşamaktadır. Yazdıklarında kullandığı genel metafor psikanalitiktir ve felsefeyle de iç içedir. Grup terapilerinde uyguladığı varoluşçu yöntem, klasik bir yöntem olsa da Yalom, bunun günümüz psikanalizinde deforme olmasını engelleyen çok daha sonuç alıcı bulgularla devam ettirmiştir.