Ben Ney’im

2018
Destek Yayınları
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

Elif gibi dik, Vav gibi mütevazı ol!
2024 170. kitabı
Ney dinlerken sesi hepimizi rahatlatır. Zaman zaman severim dinlemeyi başka dünyalara götürür beni ayrı bir huzur diyebilirim. Peki bir ney ses verip insanların kalbinde huzur verinceye kadar nasıl aşamalardan geçtiğini biliyor muyuz? Hakan Mengüç Ben Ney’im kitabında kendi hikayesiyle başlayıp ney'in oluşum sürecini bizlere anlatıyor. Tıpkı insanın Olgunlaşma sürecinde yaşadıkları gibi meşakkatli bir yolculuk ney'in yolculuğu. Mesnevi üzerine okumayı seviyorsanız güzel bir kitap. Kitapta daha çok yazarımız Mevlana Celaleddin rumi'den, Yunus Emre'den sözlerle bizi yolculuğa davet ederken kendimizi iyi hissetmeyi, yeteneklerimizin, varlığımızın farkına vardırırken bizi biz yapan olayların, başarılarınızın, mutluluğumuzun kriterlerin bize ait olduğunu, kendi içimizdeki ışığı besleyerek kendimizin ve çevremizdekilerin yollarını aydınlatarak güzelliklerle dolu bir yolculuğun tadını, mutluluğunu hissettiriyor. Sevgiyle ve kitaplarla kalın keyifli okumalar dilerim.
İyi beni bulur
2024 4. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2024 14:22
En büyük zenginliklerin duygularımızda ve benliğimizde gizli olduğunun ve bunu fark etmenin zorluğuyla nasıl başa çıkabileceğimizin detaylı anlatımları mevcut kitapta. Örnek hikayelerle de aslında mücevherin cebimizde gizlendiğini anlayarak kendi değerimizin keşfine çıkabiliyoruz. Kitabın en önemli bölümlerinden biri de hakikat anlayışının ne olduğunu anlamamız ve hareketlerimizi o doğrultuda şekillendirmemiz gerektiğini anlatan bir hikayeydi. Biraz uzun olmasına rağmen sonuna kadar okumanızı rica ederim. “ Hazreti Mevlana şeriat, tarikat, marifet ve hakikat arasındaki farkı soran bir öğrencisine karşı medresede rahlelerine eğilmiş ders çalışan dört kişi var. Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at sonra gel sana anlatayım diye buyurur. Öğrenci gider, birincinin ensesine bir tokat vurur. Tokadı yiyen derhal ayağa kalkıp döner ve daha kuvvetli bir tokatla Hazreti Mevlananın öğrencisini yere yıkar. Bu kez ikincisine biraz korkarak tokat atar. O da derhal ayağa kalkar ve elini kaldırır. Ancak tam tokadı atacakken vazgeçip yerine oturur. Üçüncü öğrenci tokadı yiyince, şöyle bir kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam eder. Dördüncü ise, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmaz. Bunun üzerine öğrenci durumu Mevlana Hazretlerine anlatır. Mevlana Hazretleri şöyle buyurur: İlk öğrenci şeriat kapısını geçememiş biriydi. Şeriatta kısasa kısas olduğu için, tokadı yiyince kalktı, aynısını sana iade etti. İkincisi tarikat kapısındadır. Tokadı yiyince tam iade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi. Sana kötülük yapana bile iyilik yap düşüncesiyle kalkıp elini kaldırdı ama sonrasında oturdu. Üçüncüsü marifet kapısına kadar gelmişti. İyinin ve kötünün Yaradan’dan geldiğini bildiği için, yaradan bu kötülüğe hangi iblisi alet etti diye
Psikoloji
2023 6. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 17:15
Bazen neye ihtiyacın olduğunu senden daha iyi bilir sevdiklerin. Tam da bu sebeple candan öte bir dost elinden uzatıldı bu kitap bana. Çok da güzel oldu. İlk 3 bölümde kamışın ney olma yolculuğu ile insanın olgunlaşma, özünü bulma süreci arasındaki benzerlikler anlatılıyor. Kamışın neye dönüşmek için geçirdiği sabır ve meşakkat dolu yolculuk ile yedi nefis mertebesi arasındaki ortak noktalara değiniliyor. Bu bölümlerdeki alıntılar ve hikayeler çok güzel derlenmiş. Ben, kendi adıma bu bölümlerde ihtiyacım olan şeyleri bulduğumu, üzerine durup düşündüğümü rahatlıkla söyleyebilirim. Funda Uçuk Er 'in kitaplarında altını çizdiğim pek çok şeyin bu kitapta farklı cümlelerle karşıma çıkması da ayrıca hoşuma gitti. Bazı şeyler içimde daha da oturmuş, pekişmiş oldu. Kitap dolu dolu başladı ve üç bölüm bu şekilde devam etti. Ancak 4. bölümden itibaren farklılaştı. Başladığım yerle bitirdiğim yer arasındaki fark inanılmazdı. 4. bölümden itibaren cesaret, ilişkiler ve sağlık konularına geçince tasavvuf ve sufizm ile hiçbir ilgisi kalmadı, alelade bir kitaba dönüştü. Yazar neden buna gerek duymuş bilemiyorum ama keşke tadında bıraksaymış ve kitap baştan sona tasavvufla ilgili olsaymış. Ayrıca son üç bölümde yazar tekrara düşmüş. Aynı alıntılar tekrar tekrar yazılmış. Bir de sürekli ilerideki sayfalarda verileceği vaad edilen bilgiler olmasına rağmen beklentiyi karşılayan bir bilgi verilmemiş. Yazar, nefes teknikleri ve tasavvuf felsefesi üzerine seminerler veriyormuş. Belki de bu bilgileri bilinçli olarak vermeyip, merak uyandırarak okuyucuları seminerlerine çekmek istemiştir, bilemiyorum. Kitabın sonuna geldiğimde iki ayrı yazar ya da iki ayrı kitap okumuş gibi hissettim. Birincisini (ilk üç bölümü) mutlaka okuyun derim. Keyifli okumalar.
Yersen sufi...
2018 59. kitabı
Çok zayıf hissettiğim bir dönemde bir balya kişisel gelişim kitabı almıştım sabırla hepsini okudum. Bu yazarın kitabı da onlardan biriydi ve diğerlerinden zerre farkı yoktu. Yine bildiğimiz şeyleri, bildiğimiz cümlelerle aptala anlatır gibi anlatmış. Arkadaşlar bu kitabı okuyup gerçekten kişisel gelişimine katkı sağlayan birileri varsa acırım. Demek ki biz toplum olarak aileden, okuldan vs. Hiçbir sosyal çevreden insanımızı besleyemiyoruz ki bu kitapları okuyup doğru yolu bulduğunu söylüyor insanlar. Açıkçası şu kitapta yazanların toplamını annemden babamdan dedemden okuldaki bazı öğretmenlerimden yeteri kadar dinlemiş biri olarak okurken "Eee bilmediğim bir sey söylemeyecek misin?" Dedim içimden. Neymiş? Çok tempolu ve monoton bir hayat yaşadığımız için kendimize değer veremez olmuşuz da yaradanın sesini duyamıyor muşuz da vıdı vıdı... kardeşim şu kitapta yazanları okuduktan önce ve sonra sögütlücesme-beylikdüzü arası metrobüsle git gel yap hayatında hicbirsey degismedigini göreceksin. Okumayın böyle kitapları. Siz okudukca bu kitapları yazan insanlar kendilerini bir sey saniyorlar. Tüm bu kisisel gelisimcilerin soylediklerinin aga babasını asirlar once mevlana celaleddin rumi zaten yemis yutmus mesneviyi cikarmis ortaya. Bunlar gürül gürül dereden akan suyu pet siseye koyup size su getirdik demekten baska bir sey yapmiyorlar. Gidin kaynagindan icin suyu. Ben neyim miş... ne oldugun belli degil. Bu yazdiklarina kendi samimiyetle inansa kitabini basip dunyanin parasini kazanma pesinde kosmaz. Nerde kaldi sufilik? Gecin bu ayaklari...
2025 97. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2025 13:58
Gerçek mutluluk ve huzurun, insanın kendi özünü tanımasında, kalbini arındırmasında ve “ben” ile “nefs”i ayırmasında gizli olduğu vurguluyor. Tasavvuf öğretilerinden, Mevlânâ’nın ve Yunus Emre’nin düşüncelerinden esinlenerek, insanın içsel yolculuğunu anlatıyor, Mutluluk, huzur, sabır, sevgi, umut gibi kavramları örnek hikâyeler, kıssalar ve alıntılarla açıklıyor, Okuyucuyu, dış dünyaya değil, kendi içine yönelmeye davet ediyor....
Altısı bir arada :)
2025 11. kitabı
Yaklaşık 4 yıl önce okumuştum Hakan Mengüç 'ün kitaplarını, şimdi ise dinleyerek ilerledim. Uykuyu sevmeyen ama yorgun olanlar ve işlerini yaparken zihnini gereksiz şeylerle meşgul etmek istemeyenler için güzel bir "yol arkadaşı" ;) Kitapları, kişisel gelişim kategorisinde ne kadar değerlendirilebilir bilmiyorum ama yazarın en çok sevdiğim yanı uygun hikâyeleri uygun yerlerde anlatması. Şunu demek istiyorum, hani biri size direkt öyle yap, böyle yap dediğinde, emir kiplerini çok sevmediğimiz için, uygulamaya geçmeyiz ya... ama hikâyeleri okuyup kendimiz mesajı bulduğumuz zaman bunun hayatımıza etki düzeyi çok daha fazla olur. Yazar bunu iyi yapmış. Mevlana başta olmak üzere pek çok kişiden alıntı yapmış, itiraf edeyim bazen " Yine ne söylemiş Mevlana" diye içimden takıldım yazara :) Kalbin Temizse Hikayen Mutlu Biter kitabını biraz zor bi zamanımda okuduğum için bendeki yeri ayrıdır, yeni bir şeyler öğrenmek için değil de kalbinizi ferahlatan bir sohbet ihtiyacı duyuyorsanız okuyabilirsiniz. Gitmeli miyim Kalmalı mıyım kitabı narsist bir kişiyle başa çıkmaya çalışan Aleyna adlı kadının hayatını anlatıyor. Sabrı zorlayan kısımları var ama bazı şeyleri daha iyi görmeye yardımcı olabilir. Hiçbir Karşılaşma Tesadüf Değildir demiştim ya genelde alıntılar yapıyor... Kendisinden bir şey katmaması bir süre sonra hangi konuda hangi örneği vereceğini ya da hangi alıntıyı yapacağını tahmin edebilir hale getiriyor sizi. Ama bu kitabında kendi hayatından bir bölüm anlatmış, bu bakımdan diğerlerinden ayrılıyor. Ben Ney’im en sevdiğim kitabı bu oldu diyebilirim. Bunun sebebi de muhtemelen Ney'in hikâyesinin beni derinden etkilemesiydi. İçimde bir şeylere dokundu, hâlâ daha ne zaman ney dinlesem ruhuma o dokunuşun huzuru doluyor. Kitabın ikinci yarısı için ise maalesef ki aynı şeyi söyleyemeyeceğim, ilişkiler konusuna geçiş yapınca ilk yarıdaki
Duygu ve Düşünce
2021 54. kitabı
Herkese merhaba. Hakan Mengüç'ün okuduğum 3. kitabı Ben Ney'im. Diğer okuduğum 2 kitabını daha çok sevmiştim. Bu kitap biraz daha klasik kişisel gelişim tarzında yazılmış. Ney'in oluşumu gibi insanların da 7 aşamadan geçerek olgunlaştığından bahsediyor. Sufizm hakkında bilgiler içeriyor. Ayrıca kadın ve erkek ilişkileri anlatılıyor. Kitabın sonunda ise saglikla ilgili hastalıkların zihinsel nedenleri yer alıyor. ✓Daha önce okumuş olduğum diğer 2 kitabını çok sevdim. Ama bu kitapta kötü demek değil.
Ben Neyim
2020 9. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2020 00:01
Yazar kitabin ilk sayfasında şöyle demişti okuyun ama bitirmek için değil anlamak için .. Ben ise değerli hocam'ın sözleri ile devam ediyorum. "Hep der ki Sindire sindire okuyacaksın" Ekmeği bile çiğnemeden yemiyoruz değil mi? Öncelikle ne yazsam degil de önce ne okusam demeli insan ardından zaten yazarsınız Yeterki isteyin, Çok okumak ama az yazmak... Sevdiğiniz bir yemek var değil mi ama yapmak istiyorsunuz .. İlk yaptığınızda ya altı yanar yada taşar Bir dakine En iyisi olsun diye tarifi defalarca okuruz, Çok güzel olmuş eline sağlık dendiğinde hevese gelir yine yapmak istersin Yazdığınızda ise hatan olur diye yazdığını defalarca okumana rağmen Okuyucu hatamı bulacak mı diye endişeye kapılırsın Şurada şöyle yanlış olmuş Yada kelime hatan olmuş der diye yazmaktan vazgeçmeyin aksine daha sıkı sarılın kaleme ve kağida, Bir hırsla başlarsın ardindan sevgiye dönüşür Yazdıkça okumak okudukca yazmak istersin Ben neden yapmayım ki dersin... Şiire yazmaya başladımda çok değerli bi abim vardi nasil yazıyorsun dedim sen de yazarsın yeterki iste diye cevap vermişti Önemli olan kime kimi anlatmak istediğin önemli demişti bi iki yazdım ben yazamıyorum dedim Pes mi yani dedi.. O an dedim ki pes değil devam hocam dedim Ve ekliyorum yeter ki isteyin arkası gelir mutlaka Şükür, dua ve sevgi hepsinin kapsi sizin yüreğinizde gizlidir.. Yeter ki kalbinizde sevgi olsun.. Ve bu kitap neyzenin başından geçen doga harikası diyeebilirim okumadıysanız okuyun ama anlayarak ve sindire sindire Bir tutam sevgi bir tutam da umut hep sizinle Olsun geceniz kitaplar gibi dost canlısı olsun
Kültür-Sanat
·304 syf.·
2020 7. kitabı
Bu bir yolculuk. Neyin sazlıkta başlayıp neyzenin nefesi ile ruh bulduğu olgunlaşma yolculuğu... Kapıları sana açılan, sende başlayıp sende biten bir tekâmül... İlişkinde, bedeninde, zihninde ve kazancında hayatını dengelemek yolunda verdiğin bütün çabalarına rehberlik etmek üzere yazılmış olan bu kitap, bir başına aralamayı başaramadığın kapıları ardına kadar açabilmek için buluşucak seninle. Aslında muhtaç olduğun zaman ruhuna, bedenine en güzel motive ilacı olacak sayfaları bir an önce keşfetmelisin... Bu kitapta doğru nefes almayı öğreneceksin. İlişkilerini, işini, kazancını ve sağlığını yeniden inşa edeceksin. Unuttuğun ne varsa, şimdi her şeyi hatırlayacaksın. Kendinden 'yeni bir sen' var edeceksin. Memnun olmadığın her şeyi yıkma ve yeniden inşa etme zamanı senin elinde. Korkma, ihtiyacın olan güç sende zaten var. Bu kitap sadece senin içindeki yeni bir sen'i ortaya çıkaracak... Sakın unutma! Yapabileceğin en iyi şey kendini değiştirmek... Senin gönlün değişirse,dünya da değişir. Düşüncen değişirse, eylemlerinde değişir, verdiğin enerji de... Böylece hayatını da değiştirmeye başlamış olursun. Şimdi hiç vakit kaybetmeden bu kitapta kendini bulman dileğiyle...
İlişkiler
Acele Eden Geç Kalır !
2025 6. kitabı
Tek tek altını pürdikkat çizerek öğrendiğim, idrak ettiğim binlerce satır arasından gözümün içine baka baka beni çekip al diyen bu cümle ve dahası sizleri bekliyor :) Muhtaç olduğumuz damarlarımızdaki asil kanın kudretini zihinlerimizi dinç kılarak daha da ileriye taşımak adına, Atalarımızdan yadigâr sözler ve daha fazlasını hatırlayarak ve hatırlatarak anlam dolu dakikalara paranın satın alamayacağı sohbetlere, hissiyatlara bir bardak kahve eşliğinde ya da bir masa başında elinde kalemiyle satırlara aksettiren nesil olarak kurak topraklarımızı(zihin) sabırla işleyerek kazanacağımız zaferlerdir bizi geleceğe inançla taşıyacak olan. Üç beş gün içerisinde bir avuç toprak için hırsla yol almaya gerek yok. Gideceğimiz yer zaten orası. Gayemiz uğruna devam etmek, sorgulamak, hayatı anlamlı kılmak düşer bizlere. Endişeye mahal yok Sabırla :)
Duygu ve Düşünce

Hakan MengüçYazar · 7 kitap
Bursa doğumlu Hakan Mengüç, Uludağ Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Küçük yaşlarda müziğe ilgi duymaya başladı ve 15 yaşında hem ney hem de piyano öğrendi. 2 sene konservatuara devam etti ve daha sonra konservatuardan ayrıldı. Ney ile başlayan yolculuğu onu tasavvuf ve sufi felsefesi ile tanıştırdı. Ardından Osmanlıca öğrendi ve yıllar sonra Şems-i Tebrizi’nin diyarında sufizm üzerine bir eğitim sürecinden geçti, Mesnevi’nin ana dili olan Farsça’yı öğrendi. Mevlevi geleneğinden ney yapım icazeti aldı ve aynı zamanda kişiye özel ney dersleri vermektedir. 20’li yaşlarında üniversitelerde seminerler vermeye başladı. Bu seminerlerin konuları; Kendini tanıma, bilinçaltı, topluluk önünde konuşma ve içsel motivasyon idi. Üniversitelerde yaptığı konuşmalar neticesinde Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından yılın konuşmacısı seçildi. Yine 20’li yaşlarında dramaturji (tiyatro yazarlığı) ve öykü yazarlığı eğitimlerini tamamladı. Yazdığı bir oyun Nilüfer Tiyatro Festivali’nde sergilendi. Yazdığı, alıntıladığı, bazen de günümüze uyarladığı sözler ve hikayelerle Facebook’ta bir kitle edindi ve halen 1,5 milyon okucuya hitap etmektedir. 2014 yılında hayvanlara ve psikolojiye yoğun ilgisi onu Güney Afrika’ya götürdü. Güney Afrika’da aslan ve bengal kaplanlarıyla yaşadı. Onların bakımı ve rehabilitasyonu üzerine eğitim aldı. 2015 – 2017 ve 2018 yılında 125 ülkede yayınlanan TEDx konuşmasına davet edildi ve sufi felsefesi üzerine konuştu. İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurumu, Ticaret ve Sanayi Odalarında eğitimler verdi 2016 yılında Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın daveti üzerine, Mersin Üniversitesi’nin ‘2016-2017 Akademik Yıl Açılış Dersi’ni verdi. 2017 yılında YouTube kanalını aktif kullanmaya başladı ve kısa sürede 200 bin aboneye ulaştı. Aynı zamanda son yıllarda ney videoları internet üzerinde sıkça paylaşıldığından, Neyzen Hakan Mengüç adlı ve sadece ney videolarının paylaşıldığı yeni bir kanal açtı. Kendisini müzisyen, yazar ve aynı zamanda bilgi ve deneyimlerini paylaşan bir danışman olarak tanımlamaktadır.