Yaşar Kemal
Ekim 2016
Yapı Kredi Yayınları

2024 44. kitabı
Mustafa beyaz pantolon için Usta'nın arkadaşı Hasan Bey'in yanında 4 gün çalışmaya karar verir. Küçük yaşına rağmen çalışmayı başarır ama parasını tam olarak alamaz çünkü Cumali Hasan Bey'e bir güzel yalan söyleyip küçücük çocuğun harçlığını alır. Her şeye rağmen güzel bir sonla kitap bitti :) Kitap yarım saat bile geçmeden bitti . Görseller de çok güzel verilmişti. Tavsiye ederim.
2021 13. kitabı
Merhabalar, bugün üç yıl önce okuduğum "Beyaz Pantolon" adlı kitapla geldim.Büyük usta Yaşar Kemal'in bu kitabı "Sarı Sıcak" kitabının içinde yer alan öykülerden biri aslında. Bağımsız bir şekilde tek başına basılmış. Sedat Girgin'in özel çizimleriyle (ki onlara ayrıca bayıldım) daha da sevilesi bir hale getirilmiş. Yine çok güzel, yine tadından yenmeyecek bir öykü. Öykümüzün nerede geçtiğini söylememe gerek yok. Tahmin ediyorsunuzdur zaten :)) Evet Çukurova... Yetim Mustafa'nın, her gün hayalini kurduğu, beyaz bir pantolonu alabilmek uğruna, nasıl tuğla ocağında çalıştığını ve sonrasında başından geçen olayları anlatıyor kısaca kitap :( Zavallı Mustafa öyle bir çalışıyor, oralarda kendini öyle bir helâk ediyor ki "Yavrum gel, ben sana ne renk istiyorsan pantolon alırım, sen yeter ki kendini yorma" diyesiniz geliyor bazen. Çok kısa sürede bitirebileceğiniz, Anadolu insanının yoksulluğunu, yaşadığı haksızlıklar karşısındaki çaresizliğini dibine kadar hissettiren bu güzel eseri herkese tavsiye ederim.
Öykü
2023 44. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2023 23:56
Merhabalar :) Hikaye tarzındaki kitapları okumayı severim. Bunlar genellikle küçük bir boşlukta araya sıkıştırılan kitaplar olur. Yaşar Kemal'in Beyaz pantolon kitabı da bu kitaplardan biri.Kısacık ama içinde barındırdığı duygularla bizlere birçok şey anlatan bir hikaye. Karakterimiz küçük Mustafa'nın saf mutluluğunu, heyecanını, çabasını, küçük yaşta çalışmak zorunda kalması ve bu ağır yükün altında o küçük yaşında ezilmesini hissederek okuyoruz. Okumanızı tavsiye ederim. Hoşça kalın :)
2019 41. kitabı
Anadolunun sıcaklık ve fakirliğini anlatan Yaşar Kemal’in muhteşem eserlerinden biri. Ah cumali ahh ! Yapılır mıydı bu Mustafa’ya. Alıntı : “Can! dedi. “Can! sana ne yakışmaz ki...” ️
2018 4. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2018 13:40
Büyük Ustanın her zaman ki muhteşem anlatımını ve samimiyetini bu kısacık hikayede de sonuna kadar hissetmek mümkün. Karakterler kısa ve öz biçimde çok iyi işlenmiş. Kısa bir kitap olmasına karşın bahsedilen konu, her insanın hayatının bazı evrelerinde yaşadığı çok temel bir sorun. Böylesi temel bir sorunu bu kadar net ifade edebilmek, Yaşar Kemal duyarlılığının ve edebiyatının en güzel örneklerinden biri diyebilirim. Kitabın konusuna gelecek olursak, ayakkabı tamircisi olarak çalışan Mustafa'nın beyaz bir pantolon alabilmek uğruna tuğla ocağında verdiği emek ve mücadeleyi konu alıyor. Üç günlüğüne girdiği bu işinde geçici patronu Cumali. Mustafayı ilk gördüğünde bu işi yapamayacağını söylüyor. Çünkü yaptığı iş ne yaşına, ne bedenine uygun. Mustafa'nın ısrarları sonucunda Cumali kabul ediyor. Daha sonrasında ise Mustafa'nın insanüstü çabası başlıyor, uykusuz ve yorgun geçen günlerin ardından, bu kadar ezilmesinin ardından, gelinen son nedir onu da kitaptan okuyun artık. :)
Beyaz PantolonYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20161,117 okunma
İyi ki bu dünyadan bir Yaşar Kemal geçti.
2021 31. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2021 21:53
Yaşar Kemal marka olmuş yazın hayatında kendini kanıtlamış fikir ve yazılarıyla okuru aydınlatmış eşsiz bir yazar.Asla kimseyle kıyaslayamam.Türk edebiyatının başına gelmiş en güzel insan bana göre.Yazdiklarinda tekrara düşmeyen, o uzun ve güzel betimlemeleri ile her fırsatta kendine hayran bırakan bir yazar. Ve inanıyorum ki izi silinmeyecek bir kalem.Yazilarinda çokça hissettiğim ve her defasında takdir ettiğim iedolojisiyle her zaman köylünün, çiçtçinin, emekçinin, mazlumun yanında olmuş, onlara kol kanat germiş ve asla abartıya kaçmadan onların derdini en içten ve samimi bir şekilde dile getirmiştir.Daha edebi kimliğinin ilk yıllarında fikirlerini açık ve korkusuzca beyan ettiği için siyasi hüküm giymiş, çeşitli şekillerde cezalandırılmış, yildirilmaya çalışılmış ama onurlu duruşundan ödün vermemiş bir yazar.Başka bir Yaşar Kemal daha yok ne mutlu ona ki ardında nice güzel eserler bırakmış ve ne mutlu bize ki böyle bir yazar bu topraklarda büyümüş varlığını hissettirmiş.Bir eseri var ki " Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca" okuyanlar bilir fillerin tepişip çimlerin nasıl ezildiğini.Mazlumun güçsüzün hep hor görüldüğünü ama her zaman güçlünün kazanamadığını.Yasar Kemal deyince aklıma Çukurova gelir, halkın efendisi gelir işçinin-emekçinin babası gelir.Köylünün küçük hayalleri, birde yoksulluğun dibi gelir. Bu kısa ve anlatımın hayli yoğun olduğu bu öyküde de benzer şeylerle karşılaşıyoruz.Ayakkabı tamircisi ve anasının kuzucuğu küçük Mustafa'nın tek hayali olan beyaz pantolona kavuşmak için küçük bedenine aldırmadan üç gün üç gece bir tuğla ocağında yaşına nazaran insanüstü bir çaba göstererek çalışmasına ve emeğinin hiçe sayılmasına tanık oluyoruz.Zalim zalimliğinden vazgeçmeyedursun biz yine de umut kesmeyelim iyi insanların varlığından.Çünkü bir
2018 39. kitabı
Ayakkabı tamirci çırağı küçük Mustafa'nın, tuğla yapmak için 3 günlük zorlu işi Beyaz pantolona sahip olabilmek adına kabul edişini anlatıyor. Bu işi birlikte yapmak zorunda olduğu kötü kalpli Cumali... Çocukken tuğla fabrikalarının önünden defalarca geçmiştim fakat içinde yaşanan olayların bu şekilde olması aklımın ucundan geçmezdi. Allah kimseyi darda bırakmasın. Herkese iyi okumalar.
2023 53. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2023 14:15
"Yaşar Kemal bize bütün eserlerinde yoksulları, ezilenleri, zulme uğrayanları, emekçileri, memleket insanını, çocukları anlattı. .. Bunca yoksulluğa, yoksunluğa, acıya rağmen, hayatın bu cehennem kıyısını anlatırken bile kelimelerini hep umuda kilitledi. "Beyaz Pantolon" hikayesinde, ayakkabı tamircisi Mustafa'nın bir beyaz pantolon alabilmek uğruna tuğla ocağında ölümüne verdiği mücadele, yazarın Sarı Sıcak kitabında yer alıyordu. Sarı sıcak kitabından alınan beyaz pantolon adlı hikaye hedefi uğruna Mustafa adlı çocuğun verdiği zorlu mücadeleyi anlatıyor. Resimli olduğu için çok eğlenceli olduğunu söylemeliyim. Ayrıca da hem kısa hem de akıcı." Okuyacak olan arkadaşlara şimdiden iyi okumalar dilerim:)
2018 78. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2018 20:11
Yaşar Kemal usta bir yazar ve bu kitabıyla birlikte onunla tanıştım ve daha da okumak istiyorum ... Küçük Mustafa'nın ayakkabı tamircisin ' de çalışıp haftalıkları ile kendine birşeyler almaya çalışıyor ve bazı olaylar yaşıyor . Genel olarak çok güzel ve samimi bir anlatım hakim . Kısa ve görsel bir kitaptır . Okumanızı tavsiye ediyorum . İyi okumalar :)
2021 19. kitabı
Büyümek dediğin… Yaşar Kemal bize bütün eserlerinde yoksulları, ezilenleri, zulme uğrayanları, emekçileri, memleket insanını, çocukları anlattı… Bunca yoksulluğa, yoksunluğa, acıya rağmen, hayatın bu cehennem kıyısını anlatırken bile kelimelerini hep umuda kilitledi. “Beyaz Pantolon” hikâyesinde, ayakkabı tamircisi Mustafa’nın bir beyaz pantolon alabilmek uğruna tuğla ocağında ölümüne verdiği mücadele.

Yaşar KemalYazar · 74 kitap
Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli,] 1923; Gökçedam, Osmaniye), Kürt asıllı Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen kalemlerinden biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır. Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. Çocukluğu Yaşar Kemal, Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak aslen Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü'ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi. Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde sadece Kürtçe köyde ise Türkçe konuşurdu. Ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleşti. Beş yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu. Orta okul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, daha sonra Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği (1941-42), pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı. Sanat hayatı 1978 yılındaki yaptığı bir söyleşide sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle işe koyulduğunu ve okula başladığında "yaşlı halk şairleriyle çakıştığını" anımsadığını belirtti. İlkokulun son sınıfındayken arkadaşı Aşık Mecit, çok iyi saz çalarken kendisi annesinden ötürü sazı "berbat" çalmaktaydı. Bunun nedenini şu sözlerle dile getirdi: "Benim saz çalamamamın sebebi var, anam aşık olacağım da diyar diyar dolaşacağım diye saza, aşıklığa düşman olmuştu. Onun tek çocuğuydum ve gözünden ayırmıyordu beni. Okulda, düğünlerde bayramlarda beni hep Aşık Mecitle çakıştırırlardı. Aşık Mecitle Kadirlide bir kahvede bir gece sabaha kadar çakıştığımı şimdi iyice anımsıyorum." Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurovadan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, Adana Halkevi tarafından 1943 yılında yayınladı. 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayınladı. Bunu, Kayseri'de askerlik yaparken yazmıştı. Bebek, Dükkâncı, Memet ile Memet öyküleri 1950'lerde yayımlandı. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54’te bitirdi. Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın içinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi. Remzi Bey'in kendisine, ilk İnce Memed hikayesinde "Çakırdikeni" diye yer alan diken hikâyesini anlattı ve Yaşar Kemal'le "eşkıyalığın felsefesini" yaptı. Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan seri, Bebek öyküsüdür ve önce Fransızcaya, sonra İngilizceye, İtalyancaya, Rusçaya, Romenceye ve diğer dillere çevrildi. Siyaset 17 yaşından bu yana sosyalist politikanın içindedir. 1961 Anayasası'ndan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne 1962'de katıldı. Emekçi sınıfının tamamen yönetime gelmesini isteyen Kemal, TİP'te sekiz yıl çalıştı ve yöneticilerden biriydi. 1987'deki bir söyleşisinde Türkiye'de bir Marksist partiye ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Aynı söyleşideki "Nasıl bir sol modelden yanasınız?" sorusuna, şu cevabı vermiştir: "Her ülke sosyalist modelini kendisi kurar. Sovyetlerin 70 yıldır yaşama geçmiş modelini kabul edemeyiz. Yüzde yüz bağımsızlıktır sosyalizm. Kişi bağımsızlığı, ülke bağımsızlığı, politik bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık, özellikle de kültürel bağımsızlık... Sosyalizmin başka bir anlamı yok benim için. Bu çağa gelinceye kadar kültürler birbirlerini beslemişlerdir, yok etmemişlerdir. Oysa çağımızda, kültürler kültürleri yok etmek için, bilinçli olarak kullanılmışlardır, emperyalistler tarafından. Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük bir kayıp sayarım." TİP'ten ayrılan yazar, nedenini partinin niteliğini yitirmesine, bürokratların eline geçmesine ve emekçilerden kopmasına bağladı. Sovyetler Birliği çökmesinin, sosyalizmin de çökmesi değil, tam tersine dünya sosyalizminin zaferi olduğunu 1993'teki bir söyleşisinde dile getirmiştir. Temalar « Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi... Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. [...] Ben etle kemik nasıl biribirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. » Yaşar Kemal'im edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarıda halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı. Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, "halk ve doğa"ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirmiştir.