Bir Şiirden

1983
Yapı Kredi Yayınları

2021 22. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2021 14:13
Turgut Uyar'ın yazılarından derlenmiş her şiir severin dünyasını zenginleştirecek güzel bir inceleme. Başlarda eleştirilerini ağır bulsam da kitabın tamamını okuduğumda onu daha iyi anlayabildim. Her şairin dünyasında şiir farklı anlamlar ifade edebilir. Uyar değerlendirmelerini yaparken fikirlerinden taviz vermemiş ama eleştirdiği meslektaşlarının güçlü yönlerini de yücelterek tamamlamış yazılarını. Kitapla alakalı alıntılar dikkatimi çekti. Kitapta Turgut Bey'in şiirleri bulunmuyor ama bu kitabın ismi kullanarak onun şiirleri alıntılanmış. Bu uygulama bir arşiv niteliğinde, lütfen daha dikkatli olalım alıntı yaparken.
Bir ŞiirdenTurgut Uyar · Yapı Kredi Yayınları · 2017370 okunma
KİŞİLİKLİ, DOBRA ELEŞTİRMEN UYAR!
2020 493. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 18:30
Türk edebiyatında bugün en çok özlediğimiz, eksikliğini hissettiğimiz kişilikli eleştirmenliği damardan ve sakınmasız, hesapsız ve müdanasız, cüretkâr ve feragatli, has şairlere özgü gözüpeklik ve şairane bir adanmışlıkla yapıyor. Mimar bir dostum vardır. Lisede de beraberdik, üniversite de. 45 yıllık karıncaincitmez dost, buluştuğumuzda bir armağan getirmişti bana. Çok zamanlar önce ölmüş bir ünlü şairin şiir eleştirilerinden oluşan incecik bir kitap: “Bir Şiirden”, Turgut Uyar… Haftada bir, kimi zaman iki kitap okuyan bendeniz Turgut Uyar’ın 102 sayfalık “minnak” ve fakat dev kitabını on günde deviremedi desem?... Ne olmuştu bana?.. Üstelik kitap her zaman müstehzi dudak bükmelerle ele alıp birkaç sayfasını çevirdikten sonra bir kenara fırlattığımız derleme yazılardan oluşuyordu.  Olay şuydu: “Bir Şiirden” kitabında Turgut Uyar, Türk edebiyatında bugün en çok özlediğimiz, eksikliğini hissettiğimiz kişilikli eleştirmenliği damardan ve sakınmasız, hesapsız ve müdanasız, cüretkâr ve feragatli ve has şairlere özgü gözüpeklik ve şairane bir adanmışlıkla yapıyordu.  Öyle ki sadece bir sayfa süren bir değerlendirmeyi kimi zaman bir saatte okuyabiliyordunuz. Çünkü dönüp bahsedilen şairin şiirlerine göz atmak, bazı kavramların hangi kaynaklarda nasıl geçtiğini gözden geçirmek, şairlerarası didişmelerden kaynaklanan muhteris ithamların yazılara yön verip vermediğini tetkik etmek ve hepsinden önemlisi kusursuz bir Türkçe ile kaleme alınmış yazıların edebi lezzetinden bir türlü kopamamak söz konusuydu.  ‘OKUYUN, HAYATA BAKIŞINIZ DEĞİŞSİN!’ Turgut Uyar, edebiyata ilgi duyan her kesimden insana gerçek bir lektürel şölen vermekte bu çok değerli toplama kitabında. Öyle ki bu kitabı okuduktan sonra şiire de şaire de ve hatta hayata da bakışınız değişebilir. O derece
2020 54. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2020 11:42
Turgut Uyar'ın Bir Şiir'den kitabını Türkçe Şairler Atlası olarak da görülebilir. Elbette bütün şairler tek tek incelenmiyor, bütün şiirler anatomi masasına yatırılıp diseksiyonu yapılmıyor. Daha ziyade şiirdeki dönüm noktaların ve tarzı olan şairleri konuşuyor. Şiir okumak yazın sanatının belki de eğitime en çok muhtaç olan kısmı. Zira şiir sadece kulağa hoş gelen kafiyelerden ibaret değildir ve şiir tadı başka şairleri tanıdıyıp araştırdıkça gelişen bir şeydir. Dünya mutfağından habersiz birisinin en güzel yemeğin kurufasulye olduğunu iddia etmesi ne kadar tutarlı ise okuyup tanıdığı iki üç şairden ibaret olan kişinin şiir bilgisi de o kadardır. Eğer şiirsever bir okuyucu iseniz okuma listenizde bulunması gereken bir kitap olduğunu belirtmeliyim.
2018 13. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2018 14:22
Geyikli Gece'nin Şairinden Güzel Bir Şiir İnceleme Kitabi Turgut Uyar kisisel olarak en sevdigim sairlendendir. Dün bu kitabi alip bir solukta okudum, zaten ince bir kitap. Turgut Uyar, Tanzimattan gunumuze bazi sairlerden birer siir secip onlari inceliyor. Cok da guzel ve yansız bir sekilde inceliyor. Zaten kendisi naif bir sair, burda da o tutum devam etmekte ve polemik cikarip da kimsenin hakkini da yememekte. Özellikle siir sevenlere bu kitabi tavsiye ederim. Belirli siirler secip o sairin dunyasina nasil girilir, Turgut Uyar bunu detaylica aciklamis, yöntemini göstermis.
Puan vermedi·104 syf.·
2024 344. kitabı
"Şiir üzerine, gerçekten yeni olan şiirle, yeni bir şeyler öğrenebiliriz ancak; şiir üzerine yazılanlarla değil. "ŞiirdenBugün şiir üstüne bütün konuştuklarımız, edebiyatımızın geleneği, olanakları, sınırları içinde dönenir. Ancak olup bitmişler, yapılmışlar üstünde düşünüp yargılara varabiliriz. Bir takım verilerdir düşüncemizi yeden. Modern şiirimizin ustaları aynı zamanda şiiri düşünmüş, incelemiş ve denemelere konu etmişlerdir. Abdülhak Hâmit’ten Cemal Kırca’ya 21 şairden birer şiirle Türk şiirinin ufuklarını çizen bu eşsiz kitaba imza atan Turgut Uyar da, farklı bir yöntemle, bir çeşit şiir antolojisi ya da şiir tarihi ortaya koymuştur... Bir Şiirden Turgut Uyar'ın şiirinde kent yaşamının yuttuğu bireyin nesneler dünyasının kargaşası içinde Turgut Uyar baş edemediği acılarının yansımaları görülür. Şair, bu olguları iyilik, kötülük, sevap, günah, ayıplanma, kınama gibi normlar aracılığıyla anlatır. "Turgut Uyar , bir röportajında "İkinci Yeni" akımındaki şairlere ilişkin "Biz mısra döktürmeye özenmedik. Bir durumu en iyi anlatmak, kimi zaman şiirden vazgeçmek pahasına en iyi anlatmak, nasıl mümkünse onu denedik." ifadesini kullandı.. Turgut Uyar'ın kalemınden şiir adına oldukça Besleyici bır kıtap Bir Şiirden şiirle kalın
Deneme inceleme edebiyat eleştiri kuram
Bir ŞiirdenTurgut Uyar · Yapı Kredi Yayınları · 2017370 okunma
Beğendiğin bir şair var mı Turgut Uyar?
2026 3. kitabı
Kitabı daha önce okuyan bir hocamdan görmüştüm ve yakın zamanda satın aldım. 2 günde de bitirdim. Ancak çok da beğendiğimi söyleyemem. Turgut Uyar iyi bir şair ama inceleme türünde yazdığı bu eserde şairlere haksızlık ettiğini düşünüyorum. Türk şiirine öyle ya da böyle büyük katkılarda bulunmuş şairlerin şiirlerine -bence- çok sığ yorumlarda bulunmuş. Evet kendisi de bir şair ve İkinci Yeni şiir hareketinde olduğu içih pek çok şiir akımına da karşı birisi ama en azından incelerken daha tarafsız olmasını beklerdim. Bu anlamda kitap bende hayal kırıklığı yarattı. Okumanızı tavsiye eder miyim? Etmem. Şiirlerini okuyun daha iyi :)
Puan vermedi
Herkesin bir umudu vardır. Bir acısı, bir yalnızlığı, bir hüznü. Çünkü herkesin bir gideni vardır, içinden bir türlü uğurlayamadığı. Turgut Uyar Turgut Uyar
Hüzün
Şair Farkıyla Şiir İnceleme Kitabı
2024 207. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2024 00:00
Turgut Uyar'ın 21 şairi birer şiirinden yola çıkarak değerlendirdiği yazılardan derlenmiş. 2. yeni şairlerinin hiçbiri yok kitapta o dikkatimi çekti bir. Ben Mümtaz Zeki ve Cemal Kırca'yı okuduğumu hiç hatırlamıyorum, diğerlerini ya kendi kitaplarından ya da antolojilerden okumuştum. Kitaba alınan birkaç şairi şairden bile saymamasını anlıyorum. Bazılarından geriye tek tük iyi şiir kalmış, bazısından o bile kalmamış (ör. Mehmet Emin, Orhan Seyfi, Ahmet Kutsi vs.). Ahmet Muhip ise beklediğimden fazla beğenilmiş, şiirini seven bi insan olarak hoşuma gitti. Ayrıca Han Duvarları'na Mehmet Kaplan'dan daha tarafsız bakarak yerli yerine oturtmuş bu şiiri. Şair farkıyla yazılmış bir inceleme kitabı olduğu için bi okuyun derim ben.
2024 21. kitabı
Uyar, Tanzimat dönemi şairlerinin Batı’yı görüp, Batı şiirini birden alarak aslında köksüz bir şiir oluşturduklarını savunuyor. Namık Kemal ve o dönemin diğer şairleri için yaptığı bu eleştiri, dönemin Batılılaşma hareketlerinin şiir üzerindeki etkisini anlamak açısından önemli. Tanzimat şairlerinin, Batı’yı sadece yüzeysel bir şekilde taklit etmeleri ve kendi kimliklerini tam olarak oturtamamış olmaları, Uyar’ın gözünde onları zayıf kılıyor. Ancak, bu şairlerin yenilik arayışı içinde olduklarını ve yeni bir edebi dil geliştirme çabasında olduklarını unutmamak gerekiyor. Namık Kemal gibi isimlerin, o dönemdeki sosyal ve siyasi koşulların etkisiyle eserler verdiğini ve onların öncülük ettiği bu yenilik hareketlerinin daha sonraki dönemler için bir temel oluşturduğunu kabul etmek gerekiyor. Abdülhak Hamit Tarhan ve Parlatılmış Ün Abdülhak Hamit Tarhan’ın başarısız bir kalem olarak ortaya çıktığını ve sadece dönemin parlatılmasıyla ünlendiğini iddia eden Uyar, Tarhan’ın ününü komik duruma düşmüş bir şekilde görüyor. Bu eleştiri, Tarhan’ın döneminde yenilikçi ve cesur bir şair olarak tanınmasına rağmen, sonrasında bu yeniliklerin kalıcı olmadığını savunuyor. Ancak, Tarhan’ın hem şiir hem de tiyatro alanında önemli eserler vermiş olması ve Türk edebiyatına getirdiği yenilikler, onun sadece parlatılmış bir figür olup olmadığını bizlere düşündürüyor. Tarhan, dönemin sosyal ve edebi yapısına önemli katkılar yapmış bir şair olarak değerlendirilmeli mi bunu onun okuyucularına bırakmak gerekir. Mehmet Emin Yurdakul ve Şiiri Mehmet Emin Yurdakul, Uyar tarafından geldiği yer ve şiir yeteneği noktasında sert eleştirilere maruz kalıyor. Uyar, Yurdakul’un hem eğitim anlamında hem de şairlik noktasında yetersiz olduğunu düşünüyor. Ancak Yurdakul’un şiirleri, halkın duygularını ve
Bir ŞiirdenTurgut Uyar · Ada Yayınları · 1983370 okunma
Bir Şiirden
2025 70. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2025 23:09
Kitaba başlamadan evvel bir Turgut Uyar Şiir kitabı olarak düşünüp okuma listeme aldığım bir eser idi. Ancak kitap bir şiir kitabı değil! Kitapta 21 Şaire ait birer şiir yer almakta, Bu şairlerin şiir anlayışlarını ve edebi yaklaşımlarını incelemiş Turgut Uyar. Bu Şairler içerisinde, Abdülhak Hâmit, Yahya Kemal Bey atlı, Mehmet Emin Yurdakul, Faruk Nafiz Çamlıbel, Orhan Seyfi Orhon, Kemalettin Kami Kamu, Necip Fazıl Kısakürek, Nâzım Hikmet Ran, Ahmet Kutsi Tecer, Mümtaz Zeki Taşkın, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ahmet Muhip Dranas, Cahit Sıtkı Tarancı, Muzaffer Tayyip, Rüştü Onur, Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat, Sabahattin Kudret Aksal, Cahit Külebi, Metin Eloğlu, Cemal Kırca, bulunuyor BÜYÜK OLSUN
Bir ŞiirdenTurgut Uyar · Ada Yayınları · 1983370 okunma

Turgut UyarYazar · 20 kitap
İstanbuldaki ilköğreniminden sonra, Konya Askeri Okulu, Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Askeri Memurlar Okulunu bitirip Posof, Terme ve Ankarada personel subayı olarak görev yaptı. İlk evliliği annesinin isteği ile oldu. 18 yaşında baba olan Uyar ilk eşinden olma 3 çocuğunu memurluk yaptığı yerlerde büyüttü. 1958'de askerlikten ayrılarak Türkiye Selüloz ve Kağıt Sanayisinin Ankara şubesinde çalışmaya başladı. 1966 yılında eşinden ayrılıp İstanbul'a yerleştiğinde o dönem Cemal Süreya ile ilişkisi bitme aşamasında olan Tomris Uyar ile şiir üzerine mektuplaşmaya başlarlar. Bu mektuplaşmalar evlilikle sonuçlanır. Tomris Uyar ile evliliklerinden bir erkek çocukları olur. Hece ölçüsüyle yazdığı ve toplumsal konuları işleyen ilk iki kitabı Arz-ı Hal (1949) ve Türkiyem (1952)'den sonra, Dünyanın En Güzel Arabistanıyla bireyin iç dünyasına yönelerek yalnızlığın ve çıkışsızlığın peşinde olmuştur. Tütünler Islak (1962) ve Her Pazartesi (1968) de koruduğu bu çizgiyi, Divan (1970)' la geleneksel şiirin kalıplarına, Toplandılar (1974) ve Kayayı Delen İncir (1982)' le söz konusu dönemde yaşanan sınıfsal mücadelenin yansımalarına yerini bırakmıştır.