Bütün Şiirleri

Ocak 2019
Yapı Kredi Yayınları
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

Büyük Saat - Turgut UYAR (Mış Gibi Yapmak!)
2022 10. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2022 19:31
Bu incelemeyi okuyun çünkü ağır incittiniz yüreğimi! Bir kitaba başlamadan önce o kitabı okuyanların düşüncelerini merak eder, kitabın sayfasına girer bakarım. Nitekim bu kitap için de öyle yaptım. Öyle güzel düşünce ve alıntılar vardı ki hemen okumaya başladım eseri. Ama o da ne! Okuduktan sonra fark ettim ki kitaba ait diye paylaşılan alıntılar içinde kitapta olmayanlar da var! Tam da bu uygulamadan ayrılmak yönünde düşüncelere bürünmüşken buna tuz biber ekmek neden! İnsanlar neden gerçekten okumak yerine "mış gibi" yapar ki! Bazen kadınlar "DM kullanmıyorum" vs yazıyor profiline. O kadar hak veriyorum ki... Maalesef uygulamada okumak yerine "mış gibi" yapan insanlar da var. Ve üstelik uygulamanın popülerliği arttıkça onların da sayısı artıyor. Esere gelecek olursak... Aslında dün bitirdim ama saydığım nedenlerin verdiği kızgınlıktan dolayı bugün inceleme fırsatı bulabildim. Sayfa sayısı gözünüzü korkutmasın. Öyle dizeler var ki gözünüz yaşarana kadar bırakamıyorsunuz elinizden. "Zamansız gelme, elim kolum dağınıksa sarılamam." (s. 127) Turgut Uyar büyük, şiirin farklı biçimleriyle yazabilen bir şair. Elini hangi biçime attıysa da bir başarı sağlamış diye düşünüyorum. Daha önce münacaat ve naat yazdığını dahi bilmiyordum kendi adıma. Konu çeşitliliği var, ölüm bu konular arasında öne çıkıyor. Türkiye, ülkenin güzellikleri, Atatürk, yalnızlık, sevda ağırlıklı olarak ele alınmış diyebilirim. Bazı şiirleri anlamak hayli zor. Ama şairin İkinci Yenicilerden biri olduğunu düşünürsek bunu olağan karşılamak gerek. Bütün Şiirleri başlığı altında basılmış eser. Dolayısıyla okurken şairin hayatı ve şiirlerindeki evreleri görmeniz mümkün. Toplumsal meseleler yanında yalnızlık, insanın içine düştüğü çıkmaz, derinlemesine yer alan iç dünya... Okurken dış dünyadan kopuyor,
2024 79. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2024 00:00
Sana hepimiz yürekten inandık, Büyük adam ölümsüz Paşa Dağlara taşlara sinmiş eşsiz macera - Yaşa, Mustafa Kemal Paşa yaşa... - Gizlenen, gösterilmeyen, hisstettirilmeyen sevginin zerre değeri, kıymeti yok gözümde. Bu duvar da beni çok seviyor olabilir, bilemem... "Gizlenen, gösterilmeyen, hissettirilmeyen sevginin zerre değeri, kıymeti yok gözümde. Bu duvar da beni çok seviyor olabilir, bilemem..." “ Zamansız gelme elim kolum dağınıksa sarılamam.” Turgut uyar hep güzeldir
2024 59. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2024 14:14
BASİTLİK... VASATLIK... VEYAHUT İKİNCİ YENİCİLER.. Popüler olan, çok okunan, sürekli gündemde olan kitapların alelade olması hakkında.. 700 küsür bir kitap ve boşa akan dakikalar. Kitap o kadar basit, sıradan ki insan giden vakitlerine üzülüyor. Bazı çok okunan, popüler olan yazarlar, şairler var ve ben bunların neden bu kadar ilgi gördüğüne şaşıyorum. Turgut Uyar da benim için bu listeye girmiş olanlardan. Tarzı, anlattığı şeyler sanki "Ben Turgut Uyar'ım" ne yazsam okunur diye düşünerek, çalakalem yazılmış şeyler. Ne yazık ki Yazılan şeyler hiçbir şey düşündürmüyor, hiçbir şey hayal ettirmiyor, edebi zevk vermiyor, kulağa hoş gelmiyor. Turgut Uyar; "Manasız, anlamsız kelimeleri yan yana dizsem ne olur acaba" diye düşünmüş ve ortaya böyle bir eser çıkmış olmalı. İkinci yenicilerin 'anlamsızlığa, manasızlığa' kayan bir tarzı var ve şiire çok uzak bir anlayış. Hiç mi iyi şiir yok? Çok az. Hatta birkaç tane çok güzel şiirler var. Hakkını yemek istemem. Ancak azlığı kitabın değerini azaltıyor. Az biraz kitap okuyan birisine 730 sayfa şiir kitabı yazdırılsa üç beş güzel şey çıkar sanırım. Genel olarak; okuduğum İkinci yeniciler bana Turgut Uyar gibi hissettiriyor. Bu yazılanlar benlik değil ve bence şiirde değil. Selametle..
Büyük SaatTurgut Uyar · Yapı Kredi Yayınları · 20199,4bin okunma
"Büyük Saat"lerimizi hak eden bir kitap
2024 14. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2024 13:53
Şiir deyince aklımıza gelen üç beş şairden biridir Turgut Uyar . Onun bütün yazılarını kapsayan eseri de nitekim Büyük Saat'tir. Kitap, Turgut Uyar'ın şairlik serüveninin bir özeti gibidir; neredeyse tüm şiir kitaplarını ve serbest yazılarını kapsar. Turgut Uyar'ın şiir dilinde hem derin bir melankoli hem de yoğun bir anlam arayışı hissedilir. Şiirlerinde bireysel yalnızlık, toplumsal eleştiriler ve varoluşsal sorgulamalar öne çıkar. Turgut Uyar şiirlerinde sıradan anları, gündelik yaşamın içinden küçük detayları alıp onları derinlikli bir şekilde işler. Bu da onun şiirlerine yoğun bir samimiyet ve derinlik katar. Şiirlerinde sıkça rastlanan doğa imgeleri, aşk ve ölüm temaları, okuru düşündürmeye ve duygusal bir yolculuğa çıkarmaya davet eder. İkinci yeni şiirinde yeni bir tarzın ortaya çıktığını diğer şairlerde olduğu gibi onda da görüyoruz. Devrik cümleler, kelime tekrarları, uzun roman cümleleri, yeni kelimeler türetme ve iki kelimeyi birleştirip çağrışım yapacak şekilde kullanma sık sık karşımıza çıkıyor. Büyük Saat, şiir seven herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser. Ancak Büyük Saat , derin bir edebi birikim ve şiire özel bir ilgi gerektiren bir kitap olduğu için, herkesin kolayca içine girebileceği bir dünya sunmaz. Şiirlerin çoğu yoğun ve karmaşıktır, dolayısıyla her okuyucu farklı bir şey bulabilir ve farklı şekillerde etkilenebilir. Herkese tavsiye ederim.
İnceleme
2025 34. kitabı
Okunma: 01 Mart 2025 00:02
Kaç kez okudum, kaç kez sindi içime şiirler.. İyi ki Turgut Uyar dedim… Asi bir dil , kalıpların dışına çıkmış, kitabı bir bütün olarak ele alırsak şiirinin değişimini gözlemleyebiliriz. Melankoli olmazsa olmazımız , aşk , hayata dair söyleyecekleri , dostlarına aşkına şiirler… Ama Turgut Uyar hep bir sancıda, hep bir kaybolan ve var olmaya çalışan… Şairin sıkıntısı başka birinde kendini bulma… Usul usul okudum, bazı şiirleri de seslendirdim kendimce… Güzel bir ay olsun Hoş gelsin Mart
2024 25. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2024 03:30
Şairin tüm şiirlerinin toplandığı bu kitapta o kadar çok beğendiğim şiirler dizeler oldu ki bir o kadar da anlayamadığım ya da alenen beğenmediğim şiirler de oldu. Göğe Bakma Durağı ile tanıdığım ve bu yüzden okuduğum bir şair. Göğe Bakma Durağı'nın sadece dillere pelesenk olması şaire haksızlık olmuş. Okuduğuma mutluyum ama şiirleri üst üste okuduğum için üzgünüm size de tavsiyem kendinize zaman tanıyarak okumanız olacaktır.
·725 syf.·
2025 122. kitabı
Turgut Uyar (1927-1985), geç okuduğum bir şair… Tüm şiirlerini en az iki kez okudum, bazılarını ise defalarca. Hala da okuyacağım şairlerden. İkinci Yeni dediğimiz Türk şiirinin en önemli uğraklarından bir dönemin en önde gelen üç isminden biri (Edip Cansever ve Cemal Süreya ile birlikte. Diğerleri de var ama bu üçü daha bilinir bu konuda). İlk şiirleri daha sade birinci yeni /garip akımının belki izleri vardı. Zamanla şiirleri daha imgeli daha estetik duyarlık ve yoğunluk taşıyan katmanlı şiire doğru evrilmiştir. Dolayısıyla şiirlerindeki evrilme, şairin gelişimiyle değil sadece, Türk şiirinin dönüşümünü de örnekler. T. Uyar’ın şiirlerinde ikinci yeni şairlerinde görüldüğü gibi bireyin yalnızlığını ve kentte sıkışmış bireyi merkeze alan bir atmosfer vardır. Sert bir ideolojik tavır yerine, yeri geldiğinde toplumsal meseleleri, birey düzleminde ele alır. Büyük Saat, tüm şiir kitaplarının bir araya gelmesinden oluşur. Bu kitaplar: Arz-ı Hâl (1949), Türkiyem, Dünyanın En Güzel Arabistanı, Tütünler Islak, Her Pazartesi, Divan, Toplandılar, Kayayı Delen İncir, Dün Yok Mu (1984), Son Şiirler, Yitiksiz. İçinde kendime rehber edinebileceğim, tamamını neredeyse altını çizdiğim, Tutgut Uyar şiiri denilince aklıma ilk gelen şiirleri ise şunlar: Geyikli Gece, Göğe Bakma Durağı, Akçaburgazlı Yekta şiirleri (Dünyanın En Güzel Arabistanı’ndan); Bir Barbar Kendin Tartar Bir Barbar Aşağlarda, Terziler Geldiler (Tütünler Islak); Ölü Yıkayıcılar, Biraz Daha (Her Pazartesiden); Bir Yılın En Soğuk Akşamında Aşk Övgüsü, Kavşakta, Vaktin Çağrısı, Ölüm Yıkanması, Açlık Çoğunluktadır (Toplandılar), Söylenir, Bir Metin Nasıl Yazılmalı, Acıyor, Bir Aşkın En Verimsiz Günlerinde, Kırlardan Geliyorlar, Geçmiş Gelecek Zaman (Tütünler Islak); Baharda, Tel Cambazı hk şiirleri, Senfoni (Son
Büyük Saat
2021 14. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 12:01
Bu kitap bütün şiirlerine ulaşım açısından çok güzel. bu koca kitapta toplamda 20 şiiri çok beğendim. Uzun bir zaman oldu kitabı okuyordum. Şiir kitaplarını roman gibi okuyamazsiniz. O kitap başucunuzda olacak her gün o şiirler okunup benimsenmeli hatta ezber de yapıyorum. Yazdıkları hep yeni ufuklara doğru gitmek isteyen, derinleşmek, genişleşmek isteyen bir şiir dünyasıdır. Sıradan bir hayat sürer. Kendi hayatı dar gelir. Belki asker olan babasının sürekli uzaklarda oluşundan, belki yalnızca kendi doğasından, belki de duygularının yoğunluğundan kederli bir çocuktu Uyar. Şöyle anlatıyordu bir söyleşisinde: “Hüzünlü bir çocuktum, nedense hep ağlamaya hazır. Ağabeyim bana sataştıkça annem: yapma oğlum derdi ona. O içli bir çocuk.”(Alıntı) İlk evliliğini Yezdan Şener ile yapar, üç çocuğu dünyaya gelir. Fakat biz aşkı, sevdayı Tomris Uyar’a yazdığı şu dizelerden öğreniriz. Zamanı durdururum yüreğimde, Sensiz geçtiği için, Akrep yelkovana küskündür. Şu bozuk saat çalışsa benim için ölümdür. Bil ki akrep yelkovanı geçerse, Atan bu yüreğim durur. Bırak bozuk kalsın, hiç değilse; Bir bozuk saattir yüreğim, hep sende durur. Şiirdeki beklentim ve şairlere bakış açımla ilgili kendi ölçülerimi paylaştıktan sonra, şairimize yönümüzü çeviriyoruz. Söz konusu 2.yeni olunca birçok şairde olduğu gibi, Turgut Uyar şiirlerinde de konu dönüp dolaşıp kadına ve cinselliğe geliyor bazen. Hatta bunun dışında, bazı yerlerde çok bilinen argo ifadelerine de rastlıyoruz. (Alıntı) ikimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar şu aranıp duran korkak ellerimi tut bu evleri atla bu evleri de bunları da göğe bakalım falanca durağa şimdi geliriz göğe bakalım inecek
2022 57. kitabı
“Vatan sevmeye değecek kadar güzeldir amma. Yaşamak için fırsat vermemişler sana… “Büyük saat” “Bütün şiirleri alt başlığıyla yayınlanan bu kitap Turgut Uyar şiirini eksiksiz bir biçimde topluma kavuşturmak amacıyla aynı zaman da unutulun şiirlerle birlikte kitaplarının ilk basımında yer aldığı halde şair tarafından elenen şiirlere de yer verilmiştir.
2018 45. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2018 17:49
Galiba sizi de bıktırdım alıntılarımla. Turgut Uyar'ı zaten çok severdim ama bu şiir kitabını okuyunca onu daha da çok sevdim ve yakından tanıdım. Umutsuzluğun şairi, aşk adamı, güzel insan... Ve incelemeye hayatı ile devam etmek istiyorum. "Türk şiirin bu büyük ismi 4 Ağustos 1927 tarihinde Ankara’da, altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi." Babası aynı zamanda hattattır. Ankara’nın Latin alfabesiyle yazılan ilk sokak levhalarını babası yazmıştır. Ancak babasının görev icabı kendilerinden ayrı olması ve ardından gelen ölümü Turgut Uyar'ı derinden etkiler. Babasının ölümünün ardından aile İstanbul'a, Edirnekapı’ya gider. Hüzün o vakitten itibaren yakalayacaktır Turgut Uyar'ı. Bu durumdan kendisi de şu şekilde dem vurur: "Hüzünlü bir çocuktum. Nedense hep ağlamaya hazır. Ağabeyim bana sataştıkça annem 'Yapma oğlum' derdi ona, 'O içli bir çocuk…' " "Lisenin ardından Askerî Memurlar Okulu’nu bitirir Turgut uyar. Genç bir askerî memur olarak Anadolu’yu dolaşmaya başlar. Askerlik mesleği ise ne karakterine ne de dünya görüşüne uygun değildir." Yıllar sonra Federico Garcia Lorca için yazdığı şiirde şöyle belirtecektir bu durumu: "Ah işte herşey orda... Ben severim omuzlarımı bir gün Sırmaları, apoletleri olmasa da." "Henüz Askerî Memurlar Okulu’nda öğrenciyken 1947’de Yezdan Şener ile evlenmiştir." "Daha sonra çoğumuzun bildiği büyük aşk başlar: Turgut ve Tomris..." Turgut Uyar 1966 yılında eşinden ayrılıp İstanbul'a yerleşir. O dönemde Cemal Süreya ile ilişkisi bitme aşamasında olan Tomris Uyar ile şiir üzerine mektuplaşmaya başlarlar. Ve 1969'da Turgut ile Tomris evlenir. Tomris Uyar şöyle anlatıyor Turgut Uyar'ı: Çok yakışıklı, çok zeki, çok duyarlı bir insandı. Belki bana göre aşırı ciddiydi. Tipik edebiyatçı özelliği taşıyan, kendi içine

Turgut UyarYazar · 20 kitap
İstanbuldaki ilköğreniminden sonra, Konya Askeri Okulu, Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Askeri Memurlar Okulunu bitirip Posof, Terme ve Ankarada personel subayı olarak görev yaptı. İlk evliliği annesinin isteği ile oldu. 18 yaşında baba olan Uyar ilk eşinden olma 3 çocuğunu memurluk yaptığı yerlerde büyüttü. 1958'de askerlikten ayrılarak Türkiye Selüloz ve Kağıt Sanayisinin Ankara şubesinde çalışmaya başladı. 1966 yılında eşinden ayrılıp İstanbul'a yerleştiğinde o dönem Cemal Süreya ile ilişkisi bitme aşamasında olan Tomris Uyar ile şiir üzerine mektuplaşmaya başlarlar. Bu mektuplaşmalar evlilikle sonuçlanır. Tomris Uyar ile evliliklerinden bir erkek çocukları olur. Hece ölçüsüyle yazdığı ve toplumsal konuları işleyen ilk iki kitabı Arz-ı Hal (1949) ve Türkiyem (1952)'den sonra, Dünyanın En Güzel Arabistanıyla bireyin iç dünyasına yönelerek yalnızlığın ve çıkışsızlığın peşinde olmuştur. Tütünler Islak (1962) ve Her Pazartesi (1968) de koruduğu bu çizgiyi, Divan (1970)' la geleneksel şiirin kalıplarına, Toplandılar (1974) ve Kayayı Delen İncir (1982)' le söz konusu dönemde yaşanan sınıfsal mücadelenin yansımalarına yerini bırakmıştır.