Bize Toprak Verdiler

Juan Rulfo
Çevirmen:
Celal Üster

2023 237. kitabı
Meksika ovası; kurak, çorak, sessiz ve acımasızdır. Bu ovada güneşin altındayken yanıbaşınızda sürekli bir refakatçiniz vardır. Ölüm. Ayrıca sizi etraflıca saran biri de Gerçeklik vardır ve bu Gerçeklik kabul etmekten uzak duramayacağınız yaşamlar sunar size. Rulfo'nun Kızgın Ova'sı da bu gerçeklik ve ölüm ile doludur. Eline bir fotoğraf makinesi ya da kamera alıp bu kızgın ovayı dolaşmıştır Rulfo. Doğal çevreyi kitabına olduğu gibi yansıtmakla kalmamış, karakterlerini de bu ovada kaçınılmaz yaşam biçimlerini kabul etmiş bir şekilde yaratmıştır. Kitabın içindeki öykülerdeki karakterlerin ruhsal ve duygusal yapıları sözlere dökülürken karşınızdalarmış gibi hissedersiniz. Onlar birer karakter değil, canlı ve bize bir şeyleri dert yanan, şikayet eden, yalvaran, umut eden kişiler olarak görünür. Kitaptaki öykülerin ana teması Ölüm gibi algılanır. Çünkü intikam peşinde koşan, eşkıyalık yapan, başkaldıran, soygunlar düzenleyen karakterlerle karşılaşırız. Her eylemin içinde ya da sonunda ölümle karşılaşabiliyoruz. Öyküler iç monologlar ve söyleşimlerle çevirilidir. Anlatım o kadar sade ve doğaldır ki yazarın yarattığı karakterler, yaşam çevrelerini olduğu gibi yansıtırlar. Cehalet, hırs, öfke doludurlar ve anlatımları süsten, kinayeden uzaktır. Halk baş karakterdir öykülerde. Meksika devrimi ve sonrası dönemleri öykülere taşıyan yazarlardan Mariano Azuela ile beraber, öykükere kara mizahı da ekleyen en etkili yazardır bence Juan Rulfo. Ona ün kazandıran romanı Pedro Paramo ile sınırlı kalınmaması hatta adı geçmiş olan Azuela'nın da okunması tavsiyemdir.
#1001kitap~~~
2020 231. kitabı
15öyküden oluşan Kızgın Ova, ( Ova Alev Alev de 17oyku sanırım) bu kitapla Rulfo, 1usta olarak kabul görüp, devrim sonrası sahnelerle Meksika Devrimi hakkındaki bu öykülerin taşra sınırlamalarına baskın çıkar. Halk dilini sanatsal 1biçimde sunan ve taşra, kırsal kesim sı­nırları içinde ihmal edilmişlik örneğinin 1temsilcisi olarak sunulmuştur. Gerçeklik ve hayal arasındaki hassas dengeyle, ustaca anlatılan öykülerin ve onların yazarının müthiş özgünlüğü, yal­nızca tek romanı daha olan Pedro Paramo Rul­fo'nun, yaşadığı dönemin en büyük yazarlarından 1i olarak kabul edilmesine yeter. İnsanın hem içinde hem dışında geçenleri anlatabilen 1yazar olarak da geçen Juan Rulfo, kendine özgü "devrimci" tarzıyla, Meksika Devrimi' nin ardından kırsal bölgelerde yaşanan sıkıntıları ele alan Kızgın Ova, Meksika Devrimi'nin kızgın sıcağında sorunlu baba-oğul ilişkileri, ölüm, şiddet, erotizm, doğadaki dengesizlik, çaresizlik ve yoksulluk durumları üzerinden iç acıtan her öyküde 1gönül bağı kurduran ya da 1cumlesiyle kendine bağlayan türden hikayelerdi, çok çok severek okudum, kesinlikle hikaye okumayanların bile seveceği 1kitap... "Ova Alev Alev" de olan hikayelerden "Kızgın Ova" da olanlar bazılarının ismi çeviride değişik olsada, aynı hikâyeler olmak üzere hikayelerin isimleri, Macario Bize Toprak Verdiler Comadre Tepesi Bunca Yoksuluz Diye Adam Gün Ağarırken Talpa Kızgın Ova Söyle Öldürmesinler Beni Luvina Onu Yalnız Bıraktıkları Gece Anımsarsın Köpekler Havalamıyor Kuzey Geçidi Anacleto Morones "Kızgın Ova" ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasındadır, iyiki okudum dediklerimden oldu her1guzel hikayesiyle, kesinlikle tavsiyemdir. Herkese sağlıklı mutlu huzurlu keyifli okumalar dilerim...
Puan vermedi·184 syf.·
2021 66. kitabı
📚DİPÇE : Diktanın, kanın, direnmenin, yoksulluğun ve haksızlığın fotoğrafını okuduğumuz Kızgın Ova ya da farklı basımlarda Ova Alev Alev, yalın ve kısa öykülerden oluşuyor. Bir fotoğrafçı gözüyle çarpıcı anları deklanşöre eden yazar bir göz kırpımına sığdırdığı acıyı yüreklerde tortulaşmaya bırakmış adeta. Çığırtkanlıktan uzak sessiz bir şairin dili gibi bu öyküler.Dünyanın en zorlu devrimlerinden biri olan Meksika Devrimine payanda öykülerde haliyle ortak izlek ölümdür.Ölümün her hali; yaşarken ölenler, ölürken ölümsüzleşenler, öç ile ilenç ile ölenler ve  ölmemesi gerekenler...Öyle ki sıradan bir şey ölmek, orada gömülmek! Hikayeler konu bakımından  farklılık gösterse de kompozisyonun  parçaları gibi sıralanıyor ve bir belgesel oluşturuyor, devrimin nedenleri çıkışı ve sonuçları gibi. Diaz diktasında boy veren , toprak dağılımındaki adaletsizlik ve ülkenin damarlarının yabancı ellerde hunharca harcanması gibi birçok etkene  vurgu yapılıyor ve en çok da  sonuçlarına bırakıyor yazar kalbini.Bir halkın budanmışlığına delirmesine, yozlaşmasına, doğaya diş bilemesine ve inançsızlığına.. Alev almış kurak toprakla alevlenmiş yüreklerin savaşına... Latin yazarlara öncülük edeceğini bilerek belki bir bellek yaratmaya çalışıyor her defasında "anımsarsın, anımsamalısın!"diyerek, bu noktada üslubundaki aşinalık kadar amacındaki benzerlikle de bütünleşiyor zihnimde Marquez ve Rulfo. Her biri ayrı bir gerçeğe ve yaraya dokunan hikayelerden  "Bize Toprak Verdiler" ile en çok "Luvina" farklı bir tat bıraktı bende. " Hüzün Luvina' da doğmuştur sanır insan, rüzgar hüznü bir yerden alır bir yere taşır ama hiçbir zaman bütünüyle alıp götürmez " der yazar ve ülkesinin tozlu kaderinin resmini çizer. Juan Rulfo, yöresel bir gözlemci, evrensel olacak kadar yöresel, müthiş bir
Kızgın OvaJuan Rulfo · Can Yayınları · 1982414 okunma
Her Kitap Okunmaya Değer mi ?
2024 10. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2024 20:04
Üzülerek kitabı beğenmediğimi belirtmek isterim! Yazar Latin Amerika’nın çok övülen bir yazarıymış aslında. Öykü tarzı kitap okumadığımdan mıdır bilmem ama ben kitabı çok zor bitirdim ve hiçbir anlamadım. Diğer kitapları da çeviri yapılmış şans verilebilir belki ama ben bir kere sevmediğim için koşullandım açıkcası. Kitabın içerisinde birbirinden bağımsız 17 hikaye bulunuyor. Ben hiçbir hikayeyi anlamadım çok kısa tutulmuş, hikayeler betimlenmemiş o yüzden kafamda bir iskelet oluşmadı. Yine de kitabı bitirdim. Çok olumsuz duygular bıraktı bende.Kitaplara şans verilmesi gerektiğini düşündüğüm ve kötü izlenim bırakan kitaplarıda okunması gerektiğini biliyorum. Çünkü zaman geçtikçe hangi tarzın sana hitap ettiğini anlıyorsun. Keyifli okumalar dilerim. Ova Alev Alev Juan Rulfo
Hikaye-Öykü
Halkların Hezimeti
2022 92. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2022 19:48
Okunması gereken 1001 kitaptan biri.. Büyülü Gerçekçiliğin babası Juan Rulfo'dan hepsi de birbirinden güzel toplam 17 adet öykünün bir araya geldiği tek öykü kitabı. Öyküler Meksika özelinde Latin Amerika gerçeklerini tüm çıplaklığıyla anlatırken bize bu kadar uzak düşen bir coğrafyadan anlatılanlar bizi anlatır gibi yakın ve bizdendir. Dini sömüren tipler, dağda bayırda öldürülen gerillalar, devletin sahiplenmediği köyler ve köylüler, ezilen hor görülen aşağılanan gariban insanlar.. Her öyküsüyle bizi anlatır. Bu kadar güçlü bir kalemin sadece 3 eser yazmış olması çok acı verici gerçekten. (Diğer ikisi Pedro Paramo ve Altın Horoz'dur.) Keşke Marquez kadar üretken olsaydı da doya doya okusaydık kendisini. Yeni baskısı "ova alev alev" adıyla basılmıştır.
Latin'in İncisi...
2020 38. kitabı
Okunma: 03 Mart 2020 06:04
Az ama en özünden hikayeleriyle okuduğum ilk kitabı ama devrim sonrası hikayeleri, yaşanan sıkıntıları, kırsal sorunlarını o kadar derinden güzel işlemiş ki sadece kendi ülkesini değil, okuyan ülkemdeki tüm insanları etkileyecek yapıya sahip... Olduğu değerden çok çok daha fazlasını hakediyor ... Keşke bu kitabı okumaya teşvik edebilsem insanları... Herkesin kütüphanesinde muhakkak bulunmalıdır... Ki Rulfo, Marquez'e ilham olmuş bir yazardır... Kitap dili o kadar yalın ve sempatik ki kitabı bağrınıza basasınız geliyor... Okuyun, okutun efendim...
Puan vermedi·167 syf.·
2022 156. kitabı
Juan Rulfo ile ikinci buluşmamız, kendıne özgü bir dili var, insanı etkileyen. Geçmişi ve günümüzü harmanlayarak o düşünceyi çok sade bir anlatımla kullanmış., okura sunmuş.. Juan Rulfo için arka kapak bıze ne demiş İnsanın hem içinde hem dışında geçenleri anlatabilen bir yazar... Ova Alev Alev, ülkesinin edebiyatını nerdeyse tek başına yenileyen, Latin Amerika edebiyatının da yönünü değiştiren Meksikalı yazar Juan Rulfo'nun bütün öykülerini içeriyor.  Juan Rulfo, kendine özgü "devrimci" tarzıyla, Meksika Devrimi' nin ardından kırsal bölgelerde yaşanan sıkıntıları ele alıyor.  Ova Alev Alev: Büyük Ova'nın ve Meksika Devrimi'nin kızgın sıcağında sorunlu baba-oğul ilişkileri, ölüm, şiddet, erotizm, doğadaki dengesizlik ve başka sorunlar üzerine..eğilmesi. Zaman insanın sırtında taşıyabileceği en ağır yükten bile daha ağırdır.. (S:148) Seveceksiniz biliyorum Okuyun okutun
Edebiyat Hikaye Öykü
2022 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2022 07:52
Mersikalı yazar juan Rulfo'nun ova Alev Alev isim kitabını okudum.Yazarın tüm öykülerini içeren çok kıymetli bir kitap.Hem düşündürücü hem de keyifli! Yazar bu kitabında meksika devriminin ardından kırsal bölgelerde yaşayan insanların sıkıntılarını ele almış.Kitabın karakterleri yoksul insanlardan,bir yere ait olamamış insanlardan oluşuyor.Öykülerin ana teması baba oğul ilişkileri,ölüm,şiddet..gibi sorunlar. Kitap kızgın toprak olarak basılmış ilk olarak fakat daha sonra yeni basımlarda ova alev alev ismini almış. ** Bize toprak verdiler öyksünde bir grup insana geçimlerini sağlamaları için bir arazi verilir.Fakat arazi o kadar kurak ve elverişsizdir ki insanlar burada hiçbir şey yapamaz aksine onca yolu da boşa gitmişlerdir.Kızgın bir ova da günlerce aç ve susuz yol alan yoksul insanların hikayesini okumakta ayrıca güzeldi. ** Sayfa sayısına baktığımızda hacimsiz bir kitap fakat içerisine gerçektende dünyaları saklamış değerli bir kitap olduğunu düşünüyorum.Bilinç akışı tekniği,iç monoglar kullanılmış öykülerin her biri çok etkileyici. Devrimci bir tarz! Yazar dönemin başta gelen latin yazarlarının bir çoğunu etkisi altına almış.Bir çoğuna öncülük etmiş diyebiliriz.Bildiğim kadarıyla yazarın üç tane kitabı var hepsi de çok bilinen duyulmuş eserler.1970 yılında Meksika ulusal edebiyat ödülünü kazanmış. Ben içerisindeki her bir öyküyü severek okudum.Keyif alarak okudum.Ama ileri de tekrar okumayı isteyebileceğim bir kitap olduğunu söyleyebilirim.Bana kalırsa bir başucu kitabı.Latin edebiyatını seven herkese kesinlikle öneririm..Mutlu okumalar.
2017 1. kitabı
Kısa hikayelerden oluşan, hayatın ta kendisinin anlatıldığı, çok iyi tasvirler içeren ve mutlaka okunmasını tavsiye ettiğim bir kitap. Kitap, ülkemizde çok popüler olmayabilir ama kitabın yazarı Juan Rulfo, nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez'i derinden etkilemiştir. "Asla cırcır böceği öldürmedim. Felipa'nın dediğine göre, cırcır böceklerinin nefes bile almadan sürekli gürültü yapmalarının sebebi, araf'ta acı çekmekte olan ruhların haykırışları duyulmasın diyeymiş. Cırcır böceklerinin tükendiği gün dünya aziz ruhların çığlıklarıyla dolacak ve hepimiz korku içinde kaçacak delik arayacakmışız."
Her Ülkeden Bir Kitap - 44 Meksika
2026 10. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 14:00
“Her Ülkeden Bir Kitap” okuma yolculuğumda bu sefer durağım Meksika. Meksika edebiyatı araştırmalarımda ilk karşıma çıkan ve ilgimi çeken isim Juan Rulfo oldu. Çoğu okur onu Pedro Paramo romanı ile tanıyor fakat ben yazarla tanışmak için Ova Alev Alev öykü kitabını tercih ettim. İlk baskısı 1953 yılında yapılan bu kitapta 17 kısa öykü bulunuyor. Bu 17 öykünün hiçbirinden hiçbir şey anlamadım. Hatta okurken ben mi bir şey kaçırıyorum diye kendime sordum. Diğer yorumlara baktım, dönem ve yazar hakkında araştırma yaptım fakat sonuç değişmedi. Kısa bir kitap olmasaydı kesinlikle yarıda bırakırdım. Kitabı zorla bitirdim. Latin Amerika edebiyatı ile aram pek iyi değil. Bu bölgeden kitap tavsiyeleriniz varsa bekliyorum.

Juan RulfoYazar · 4 kitap
Juan Rulfo, (d. 1917, Sayula, Meksika - ö. 1986), Meksikalı yazar. Juaak çalıştı. 1953'te "Kızgın Ova" adlı kitabında toplayacağı kısa öykülerinin çoğu daha önce Pan dergisinde yayımlandı. Tek romanı "Pedro Paramo" ise iki yıl sonra 1955'te okuyucuya ulaştı. 1933'ten sonra sürekli olarak Mexico şehrinde yaşayan Rulfo, Ulusal Yerli Araştırmaları Enstitüsü'nün yayın yönetmenliği bölümünde görev aldı ve Meksikalı Yazarlar Merkezi'nde genç yazarlara danışmanlık yaptı. 1986'da öldüğünde, Meksika'da Ulusal Edebiyat Ödülü ve İspanya'da Cervantes Ödülü'ne değer görülmüş, Meksika Edebiyat Akademisi'ne seçilmiş bulunuyordu.