Türler:
331 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1257

368 syf.
8/10 puan verdi
Ve ikinci kez daha, bir kez daha Sadî Şirâzî kalemiyle buluştuk. İlk okuduğum eseri Gülistan'idi...o eser de daha çok keyif almıştım Bostan' a oranla, sebebi ise Bostan eserinin dili daha ağır olması, üstelik eser gazellerden oluşuyor... Anlamadığım birçok cümleler oldu elbette....Fakat içinde hayat kokan çok dize var. Evet binlerce dize yorar biraz belki fakat, o dizelerde sen var ben var biz var... İranlı kalemim en ünlü eserlerinden biridir Bostan...daha önce derslerde ders kitabı şeklinde öğrencilere okullarda (medrese vs.) okutulmuştur. Hâlâ da okutulmaya devam ediliyor.... Bu tür eserler sizleri geçmişe götürecek, bugüne, hatta yarına götürecek, hikmetli olması, büyüsü gücünü gösteriyor... Sabırla okunursa öğrenilecek, bize iyi gelecek, ruhumuza dokunacak çok dizeler var... ............Herkese Keyifli Okumalar Dilerim...........
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Kapra Yayıncılık · 20213,034 okunma
10/10 puan verdi
Herkesin okuması gereken bir eser olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Bunun sebebine gelince de, gel gelelim kitabı derinlemesine ele alalım... Vol 1) Eser içerisinde farklı konuları ele almış. Misal nedir bu konular; iyilik mutluluk, bilgelik gibi konuları çok güzel hikayelerle kısa kısa anlayıp verilmek istenen mesajı yazar net bir şekilde
193 syf.
8/10 puan verdi
BOSTAN(KİTAP DEĞERLENDİRMESİ) Bostan'ı okumaya başladığımda hurafelerle dolu bir kitap demiştim. Okumayı bırakacaktım ancak hikmetli bir söze denk geldim ve durdum: "bin dizeden biri hoşunuza giderse onun hatrı için ötekileri gözden çıkarmayın". Tam okumaya devam edeyim derken yine bir söz beni frenledi. Yazarın; Bir mürşidin, bir yol göstericinin ardından giden yolunu yitirmemiştir" dediği anda bitmişti kitap benim için. Ta ki sonraki sayfanın ilk cümlesini okuyana kadar. Şöyle yazıyordu devamında; "Allah'ın elçisinin yolundan ayrılanlar sonuçta perişan olmuşlardır. Onun gösterdiğinin aksine bir yolu seçen, asla gerçeğe ulaşamaz." Buna benzer bir çok örnekle karşılaştım kitapta. Yavaş yavaş ve sabırla okudum. Bu kitap peşi sıra okunacak bir kitap olmamakla beraber, bir başucu kitabı olarak nitelendirilebilir. Dozajı kaçırmadan ilaç niyetine hergün bir hikaye bir kıssa olarak okunmalı Şirazlı Sadi'nin hikmetlerle dolu Bostan'ı. Gel gelelim neticeye... Gerçek tasavvuftan uzak hurafelerle dolu tasavvuf anlayışından haz etmem. Bununla alakalı kısmen dudak büktüğüm yerler mevcut. Ancak büyük ölçüde gerçek tasavvuf anlayışını yansıtıyor diyebilirim. Amaç olarak ise: Adalet,ahlak,doğruluk,alçakgönüllülük gibi konuları işleyerek bir nevi insanı kendine getirmeyi amaçlamıştır Şirazlı Sadi. İnanç dünyasını yeniden dizayn etmek isteyenler ve hikmetli öğütlere kıymet verenler için bulunmaz bir şaheser. #bostan #şirazlısadi
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Karbon Kitaplar · 20173,034 okunma
193 syf.
7/10 puan verdi
Sadi Şirazi aynı zamanda islam alimi bu hikaye tarzı kitabında mutluluk, iyilik, bilgelik gibi konuları ele almış. Ve hikayelere hadisleride katarak dini açıdan daha iyi anlamaya, hafızada kalmasına özen göstermiş. Kendi yaşam tecrübelerinide katmış hikayelere. Her yaşa hitap eden anlaşılması kolay sade bir eser olmuş.
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Karbon Kitaplar · 20173,034 okunma
131 syf.
Puan vermedi
İranlı büyük şair Sâdi Şirazi' nin bu güzel eseri birbirinden güzel kısa öykülerden oluşmaktadır ve bizlere de içinden ders alacağımız çok güzel nasihatlerde bulunmuştur.Ve sonunda dua ile bitirmiş yazar kitabı. Bu da ayrıca hoşuma gitti. Bu kış gününde sobanın yanında, bir büyüğümün dizinin dibine oturmuş ve bu güzel öyküleri dinleme fırsatını bulmuş gibi hissettim kitabı okurken. Bostan, "Güzel kokulu çiçek bahçesi" anlamına gelmektedir , okuduğum kitapta da bu güzel vardı. Bir kısa öyküyü paylaşıp bitirmek istiyorum. " Bir buluttan, deniz üzerine bir damla damladı. O minicik damla denizin genişliğini görünce cisminden utanıverdi. Kendi kendine:'Denizin bulunduğu yerde ben kim oluyorum?Eğer o var ise doğru olan benim yok sayılmamdır.' dedi. Damla kendini böyle değersiz gördüğü için, bir istiridye bunu bağrına bastı ve naz ile besledi. Kader o damlayı öyle yükseltti öyle yükselti ki padişahların taşlarına layık inci haline getirdi." Okuması zevkli bu nasihat kitabını tavsiye ederim. Kitapla kalın.
Bostan Seçme Öyküler
Bostan Seçme ÖykülerŞeyh Sadi Şirazi · Zafer Yayınları · 20123,034 okunma
311 syf.
Puan vermedi
Bostan İran Edebiyatı'nın en önemli eserlerinden birisidir.1258 yılında yazılmış. En büyük Ortaçağ Fars şairlerinden biri olarak kabul edilen İranlı şair Sa'di'nin iki büyük eserinden biri.Diger eseride "Gülistan "dır. Osmanlı'da yıllarca ders kitabı olarak okutulan Gülistan ve Bostan kısa ,özlü sözler ve bilgelik içeren öykülerden oluşuyor.İbret alınarak okunacak, özellikle bu tür okumalara yeni başlayacaklar için oldukça ideal bu iki kitap.
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Semerkand Yayınları · 20103,034 okunma
368 syf.
5/10 puan verdi
...SADÎ ŞİRÂZÎ... İran edebiyatının en önemli şairlerinden Şirâzi.. kendisine konuşma üstadı denilmekteymiş.. herhangi bir eserine baktığımızda ne kadar cuk oturduğunu görmemiz gayet mümkündür. İlk okuduğum eseri Gülistandı. O da tıpkı Bostan ile aynı formatta bir içeriğe sahipti ve onu da çok beğenmiştim, gayet severek okuduğum eserler arasındaydı. Bostanın içeriğine bakacak olursak yaşadığı döneme göre bollca nasihat içeren yazılar kaleme almıştır. Söz gelimi bir yerde arkadaşlarla sohbet ederken eğer bir nasihat vermek gerekirse Şirâzi'den hiç çekinmeden yararlanabiliriz diyebilirim. E tabi bunun yanında nükteli söylemleri de aralara fazlaca serpiştirmiştir. Şirâzi, gerçekten bu işi çok iyi yapıyor. Evet her ne kadar kitabın sonlarına doğru geldiğimizde biz kadınlara laf atmaktan vazgeçemediğini görsem bile:) Her ne kadar biraz sinir bozucu olduğu yerler olsa da yine de okumaya değer diyip keyifli okumalar diliyorum...
BostanŞeyh Sadi Şirazi · Kapra Yayıncılık · 20213,034 okunma
Puan vermedi
Kitabın yazarı Sadi Şirazi olunca kitap ismine bakmanın gereği kalmıyor. Daha önceden Gülistan kitabıyla tanımıştım. Bütün kitaplarını da bitirmeye niyetliyim. Bostan kitabı dini bir kitap değil, nasihat kitabıdır. Hayatın feleğinden geçmiş bir zatın altın nasihatleriyle süslenmiş bir eser. Çoğu eseri okuduğunuzda içinde anlamsız çok sayfa olur. Bostan'da anlamsız cümle bile bulmak mümkün değildir. Fakat altı çizilen yerlerin hayata tatbik edilmesi gerekir. Roman gibi okunacak bir eser değil. Kitapta en sevdiğim cümle: ''Midesi geniş olanın yüreği dar olur'' Herkese keyifli ve bol okumalar..
10/10 puan verdi
Mübarek İslam Alimi <3
Her yaşa hitap eden en iyi nasihat kitabı. Konu 'Şeyh Sadi Şirazi' olunca akan sular duruyor açıkcası Hiç düşünmeden alın okuyun lütfen.. °°Alıntı°° "Toprak gibi sonsuz mütevazı ol."
Aklın Edebiyatla Terbiyesi : Bostan
Muhtevasında aşk, ibret ve hikemi unsurlar da bulunan eserin asıl önemini gösteren kahramanlık şiirlerinin yazıldığı mütekārib bahrinde mukaddime ve on bölüm (bab) halinde tertip edilmiştir. Devrinde ve devrinden sonra her yüzyılda ilgiyle okunup pek çok tercüme ve şerhi yapılmıştır. Her ne kadar edebiyatımızda en hacimli Bostan Abdi'ye ait olsa da edebi dil olarak Sa‘dî'nin Bostanı çok daha fazla ilgi görmüştür. On bab halinde; Adalet, ihsan, aşk, tevazu, rızâ, kanaat, terbiye, şükür, tövbe, münâcât ve hatm-i kitâb başlıklarını taşıyan bölümler birçok hikâyeden meydana gelir. Olaylar konu itibariyle bazen birbirlerine set çekiyor gibi görünürse de konular incelendiğinde anlaşılabileceği gibi bu durum kaçınılmazdır. Sa‘dî, derlediği hikâyeler, bizzat şahit olduğu olaylar ve başkalarından duyduğu rivayetlerle edindiği bilgi ve tecrübelerini hikâye ve fıkralar halinde anlatırken sade, çekici ve anlaşılır bir üslûp kullanmış, yer yer tarihî şahsiyetlerden de söz etmiştir. Teşbih ve istiarelerinde gerçekçi olmaya da özen göstermiş, adalet, siyaset, yöneten-yönetilen münasebetleri, iyi ve kötü ahlâk, Allah’a karşı kulluk, terbiye, aşk, muhabbet ve benzeri konuları eğitici ve öğretici bir şekilde işlemiştir. Çeşitli nasihatler veya ibretli cümlelerle sona erdirdiği hikâye ve sözlerini hep bu amaç için kullanmıştır.

Şeyh Sadi Şirazi
Şeyh Sadi ŞiraziYazar · 31 kitap
İran Edebiyatı'nın en büyük şairlerindendir. Asıl ismi bilinmemektedir. Atabek Sa'd'ın hizmetinde bulunduğu için Sadi mahlasını kullanmıştır. Orta çağın ilim ve kültür merkezlerinden Şiraz'da doğmuştur. Doğum tarihi hususunda görüş birliğine varılamasa da 1184 yılında doğduğu sanılmaktadır. Firdevsi hamasiyat denilen destansı epik tür şiirlerde Enveri, kasidede Sadi otorite kabul edilirken Hafız ise gazelde üstündür. Bazen Sadi'nin gazelleri Hafız'a tercih edilmiştir. Prof. Ali Nihat Tarlan'a göre Sadi, gazellerde Hafız'dan daha realist ve daha insanidir. Dili de harikulade denilecek kadar fasih ve beliğdir. Sadi'nin asıl ünü mesnevi türünün en büyük üstatlarından biri olmasından ileri gelir. Çocukluğunun ilk yıllarını Şiraz'da geçiren Sadi, ilk tahsilini de orada yapmıştır. Moğol istilasına rast gelen bu dönemde Şiraz'dan kaçarak Bağdat'a göç etmiş ve tahsiline devrin en mühim eğitim müessesesi olan Nizamiye Medreseleri'nde devam etmiştir. Genç yaşta babasını kaybettiğini "Çocukların ıstırabını bilirim. Çocukluğumda babamı kaybettim." beyiti ile anlatmıştır. Tahsiline devam ederken devrin büyük mutasavvıflarından ve ulemasından istifade eden Sadi, gençlik çağından sonraki yıllarda sürekli seyahat etmiş ve maceralı bir hayat sürmüştür. Onun yaşadığı dönemde İran, Moğol hakimiyeti altında harap olmuş vaziyettedir. Sadi'nin Ortadoğu, Arabistan ve Mısır'ı gezdiği rivayet edilir. Sadi Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaşmıştır. Hatta orada Hıristiyan kuvvetlere esir düşmüş yıllarca ağır istihkam işlerinde çalıştırılmıştır. Sadi'nin bilgisine hayran kalan Suriyeli bir tacir onu fidye ile satın alarak esaretten kurtarmış ve kızıyla evlendirmiştir. Ancak bu büyük şairin evlilik hayatı pek iç açıcı değildir. Eşinin kendisine kötü davranmasına dayanamayan Sadi, en sonunda evini terk etmiş, Anadolu'yu Çin'i ve Hindistan'ı gezdikten sonra memleketi Şiraz'a dönmüştür. 1256'da memleketine dönen Sadi, kendisini şiire ve ilme vererek ölümsüz eserlerini kaleme almıştır. Moğollarca büyük ihtiram gören Sadi, Tarih-i Cihanguşa'nın yazarı sahibi Cüveyni tarafından da takdir edilmiştir. 98 yaşında ömrünü tamamlayan şair, geniş bilgisi ve yüksek kültürü sayesinde doğu kaynaklarında Şeyh Sadi olarak nam bulmuştur. Mezarı Şiraz'a yakın Sadiyye'dedir. Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır. 21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır. Öne Çıkan Eserleri - Bostan (Sa’dî-nâme). (Ahlak ve Edebe dair konuların işlendiği mesnevi; 655/1257) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Bostan ve Gülistan. 12. Bs. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Gülistan. (Makame türünde yazılmış ahlaka dair mensur bir eserdir; 656/1258) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Bostan ve Gülüstan. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Divan. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî,, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. - Nasihatü’l Mülük. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Akl ü Işk. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Enkiyânû. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.