Değirmen, Kağnı, Ses

Sabahattin Ali
"İşte adaşım, sana seven bir Çingene'nin hikayesi. Çiçeklerin açtığı mevsimde, senin kollarına yaslanan ve çiçekler kadar güzel kokan bir vücutla uzak su kenarlarında oturmak ve öpüşmek, yoruluncaya kadar öpüşmek hoş şeydir... Seni gördüğü zaman zalimce başını çeviren mağrur bir dilberin kapısı önünde ve ay ışığı altında sabaha kadar dolaşmak, bunu candan arkadaşlara ağlayarak anlatmak, -söz aramızda- gene hoş şeydir. Fakat sevgili bir vücutta bulunmayan bir şeyi kendisinde taşımaya tahammül etmeyerek onu koparıp atabilmek, işte adaşım, yalnız bu sevmektir." - ("Değirmen"den) -- Kimi yazarların yapıtları size göz kırpar, kendine doğru çeker hep. Sabahattin Ali işte bu yazarlardandır. YKY bu "daima genç" ustanın portresini tamamlama yolunda ilk adımı atıyor.
340 sayfa

170 syf.
8/10 puan verdi
Güzel hikayelerin bulunduğu derleme olmuş. Hikayeler ruha dokunuyor, açıklayıcı, güzel anlatımı var. Fakat 2 tane hikayede birinde Abdülhamid Han'ı kötüleyici ve peygamber yalanladı diye kelime hoşuma gitmedi. Şahsi düşüncem zaten bu tarz derleme, romanlar kelime haznemi genişletmek ve farklı bakış açısı için okuyurum
Bütün Öyküleri - 1Sabahattin Ali · Aperatif Kitap Yayınları · 20201,017 okunma
340 syf.
7/10 puan verdi
Sabahattin Ali'nin kalemini beğendiğim için romanlarının ardından hikâyeleriyle de tanışmak istedim. Kitaptaki hikâyeler çoğunlukla kısa. Birkaç tane uzun hikâye bulunuyor. Konu olarak Anadolu, hapis hayatı, günlük yaşam gibi farklı hikâyeler barındırıyor. Kitapta zorlandığım kısım uzun okuyuşun sürdürülememesi. Arka arkaya birkaç hikâye okuduktan sonra maalesef bana o gün için yeterli geldi. Kitabı okumaya isteksiz olduğum bir dönemde okudum ve bu sebeple de çook uzun sürede bitirebildim. Ali'nin hikâye kalemiyle tanışmak beni memnun etti ancak kitapta etkilendiğim bir unsur, aklımda kalan bir hikâye olmadı.
Bütün Öyküleri - 1Sabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 20001,017 okunma
340 syf.
8/10 puan verdi
Romanlarını okuduğum ve hikayelerine dalmak istediğim yazar Sabahattin Ali... Öncelikle dili anlaşılır ve yalın diyebiliriz. Her hikayede birkaç eski kelime olması da okuyan için ilaveten kâr diye düşünüyorum. Karakterleri yöresine göre konuşturmuş yazar, bu da Toplumcu Gerçekçi anlayışta olmasından kaynaklanıyor. (Bundan şahsen pek hazzetmiyorum.) Genelde karamsar hikayeler okuyoruz bu kitapta ancak insanın dimağında hoş bir tat bırakan hikayeler. Hayatın acımasızlığı, adaletsizlikler, imkansız aşklar, yokluk zamanlarında köylüler ne ararsanız buluyorsunuz kısacası. Usta betimlemeler ve etkileyici olay örgüsü insanı gerçekten etkiliyor. Az kelimeyle çok şey anlatıyor. Bazı hikayeleri genişletse roman olur ve çok da güzel olur dedim okurken. Değirmen, Viyolonsel etkilendiklerimden. Okumanızı tavsiye ederim...
Bütün Öyküleri - 1Sabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 20001,017 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.