Editör:
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
Sıralamalar

2026 1. kitabı
kitabın çevirisinin biraz daha duygusal bir tonda ilişkilerinin derinliğini daha çok yansıtsaydı çok daha hoş olacağını düşünüyorum onun haricinde döneminin ve türünün ilklerinden olan bu kitap büyük bir cesaret örneği filmden sonra okudum ama ona rağmen çok beğendim
CarolPatricia Highsmith · İletişim Yayınları · 2025179 okunma
2025 58. kitabı
Patricia Highsmith'in ilk romani Trendeki Yabancı'dan sonra yazdigi ikinci romanı Carol,escinsel teması nedeniyle 1952'de farklı bir yayinevinden farklı bir isimle yayımlanmıştı. O
CarolPatricia Highsmith · İletişim Yayınları · 2025179 okunma
2022 5. kitabı
Okunma: 22 Mart 2022 00:05
Kitabı ağlayarak bitirdim ve çok karışık duygular içindeyim şimdi. Ağlayarak bitirdiğim ilk kitap değil ama mutluluktan ağlayarak bitirdiğim ilk kitap Carol. Therese isminde 19 yaşında bir genç
CarolPatricia Highsmith · Can Yayınları · 2018179 okunma
Dünyanın tuzu nasıl geri gelecekti?
2026 14. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 02:26
Yılın ilk incelemesinin Carol olmasını istedim çünkü bu yılın, gelecek yılın ve daha pek çok yılın favorisi olacağına eminim. Carol aslında aynı isimli bir film uyarlamasına sahip. Uzun zamandır
Carol...Carol...
2019 67. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2019 21:58
*Spoilerimsi bir şeyler olabilir* Mutlu sonla bitmesine rağmen neden sevinemiyorum acaba. Filminde de, kitabında da aynı his. Sona erince, içim burulmaya başlıyor. Bu herhalde güzel olan bir şeyin
CarolPatricia Highsmith · W. W. Norton Company · 2015179 okunma
Puan vermedi
Kitap, Carol Aird adında, varlıklı bir ailenin mutsuz ev hanımı olan ve Therese Belivet adında, bir oyuncak mağazasında çalışan genç bir kadının, Noel alışverişi sırasında tanışmaları ve aralarında gelişen tutkulu aşk hikayesini anlatıyor. Carol, kocasından boşanma aşamasındadır ve kızı için endişelenmektedir. Therese ise kendi kimliğiyle ve toplumun dayattığı kalıplarla boğuşmaktadır. İki kadın, birbirlerinde aradıkları sevgiyi ve özgürlüğü bulurlar ve Carol'ın kızı için verilecek velayet davası, ilişkilerini daha da karmaşık hale getirir. The Price of Salt'ın en etkileyici yönü, karakterlerin derinliği ve karmaşıklığıdır. Carol ve Therese, kusurları ve zaaflarıyla, gerçekçi ve inandırıcı bir şekilde tasvir edilmiştir. Carol, güçlü ve bağımsız bir kadın gibi görünse de, kızı için duyduğu endişe ve toplumun baskıları onu savunmasız hale getirmektedir. Therese ise saf ve idealist bir genç kız olarak başlasa da, Carol ile olan ilişkisi sayesinde kendi kimliğini keşfeder ve güçlenir. Hikaye biraz yavaş ilerliyor. Bazı karakterler yeterince derinleştirilmemiş. Son biraz ani bitiyor. Ancak bu eksiklikler, kitabın genel güzelliğini ve etkisini gölgelemiyor.
Kadın
CarolPatricia Highsmith · Remzi Kitabevi · 1992179 okunma
2025 4. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2025 18:40
1921-1995 yılları arasında yaşamış Amerikalı yazar Patricia Highsmith’in, sıkı bir gerilim romanı olan ve Alfred Hithock tarafından filme uyarlanan ilk kitabı Trendeki Yabancılar’dan sonra yazdığı ikinci kitap. Yazarın yaşamından bir dönemle paralellik gösteriyor ve otobiyografik unsurlar barındırıyor. İçeriği sebebiyle dönemin Amerikalı yayınevleri tarafından defalarca reddedilmiş, takma isimle yayımlamak zorunda kalmış. Kitap 1950’lerde fırtına gibi esmiş; yazar her hafta düzinelerce hayran mektubu alırmış. Çünkü bu erotik aşk hikâyesi aynı zamanda son derece zarif, duygusal ve tutku dolu. Çünkü güçlü ve kararlı iki kadın portresi çizmiş yazar. Asla kederli ve kasvetli değil: Her devirde insanın içine umut ışığı verebilecek güçte bir hikaye. Günümüzde, 2015 senesindeki film uyarlamasının çok beğenilmesinin bir sebebi de bu bence. Güzel hikâyeleri seviyoruz. “Ve sonsuza dek mutlu yaşadılar,” cümlesiyle noktalanan hikayeleri daha da çok… Carol ülkemizde ilk kez 1992’de Murathan Mungan’ın editörlüğünü yaptığı Çilek dizisinin içinde yayımlanmış. Aynı dizide Carson McCullers, Ruth Rendell gibi isimler de var, öyle efsane bir çalışma. Ben bu ilk baskısını yıllar önce sahaftan bulup Patricia Highsmith koleksiyonuma eklemiştim. Ama filmi izleyene kadar okumamıştım. Ummadığım kadar güzel bir kitaptı doğrusu, şahaneydi. Çok sevdim.
2021 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2021 23:14
“İsmi hiç tanıdık gelmiyor” diyenleriniz bile aslında tanıyorsunuz yazar Patricia Highsmith’i; yüksek ihtimalle de Yetenekli Bay Ripley ile. Kitabını okumamış olanlar da filmini mutlaka izlemiştir diye düşünüyorum ve izlediyseniz de bilirsiniz ki unutulması kolay bir hikaye değil. Patricia Highsmith Tuzun Bedeli (diğer adıyla Carol ) ile de aynı hissi bırakıyor insanda. Tuzun Bedeli ismi İncil’den bir yere gönderme olduğu için ona hiç girmiyorum; orijinalini bilmediğim için göndermeyi de anlamıyorum haliyle. Ancak Carol, ana karakterlerden birinin ismi ve Highsmith bu karakteri 1948’de, New York’taki Bloomingdale’s mağazasının oyuncak departmanında çalışırken (bknz. Diğer ana karakter Therese) mağazada gördüğü vizon kürklü, sarışın kadını temel alarak oluşturmuş. Konuyla ilgili anlattığı gerçek hikayesi de bildiğiniz Carol ve Therese’nin hikâyesi: Devamı: zimlicious.com/patricia-highsm...
Carol
2024 1. kitabı
Kitabından ziyade filmini tavsiye ettiğim nadir kitaplardan biri. İlk filmini izlerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız, özgün ve kendine has bir konusu var fakat kitabında iki kişinin birbirine duyduğu sevgiden ziyade bir boyun eğme, kendin gibi olanı zor bulmuşken kaybetmekten korkup her denilene evet yanıtını veren bir kızın hayatını okuyorsunuz.
Duygu ve Düşünce
CarolPatricia Highsmith · Can Yayınları · 2018179 okunma
Mutlu sonla biten maceralı bir aşk öyküsü
2025 10. kitabı
Egalité
Egalité
Patricia Highsmith, çok başarılı ve benim de çok beğendiğim bir yazar. 1952'de yayınlanan bu kitabının arkasına eklenen 1989 tarihli yazısında belirttiği gibi, bu maceralı hemcins aşk ilişkisinin her şeye rağmen mutlu sonla bitmesi ve kahramanlarının geleceğine dair umut vermesi zamanında takdir görmüş. Hakikaten bu mutlu son ve geleceğe dair umut insanın yüreğine su serpiyor. Bağımsız - yani karışma ihtimali olan ana-baba yok, evlilik yok, vb- iki kişi birbirini sevmişse ve bu sevgi yoğun bir şekilde kabararak gerçek bir aşka dönüşmüşse, mutluluktan uçuruyorsa, bu iki insanın biri kadınmış diğeri erkekmiş ya da bu kitapta olduğu gibi hemcinsmiş, arada yaş farkı çokmuş, bundan kime ne? Önemli olan bu iki insanın mutluluğu, dünyanın en kıymetli şeyi olan aşk tılsımına çarpılmış olmaları. Yazarın kitaplarını yayınlamaya başlayan dünyaca ünlü yayınevi bu kitabı yayınlamak istememiş, yazar da bunu küçük bir yayınevinde kendi ismini ve kitabın adını değiştirerek yayınlatmış. (Bu olayın ve yıllar sonra yazarın ve kitabının asıl isimleriyle yayınlanma öyküsünün ayrıntıları kitabın başındaki tanıtım yazısında var.) Amerikan toplumu bile 1950lerin başlarında muhafazakârken, yazarın haksız yere damgalanmayı göze alarak böyle bir kitap yayınlaması takdire şayan.

Patricia HighsmithYazar · 23 kitap
Patricia Highsmith (19 Ocak 1921 - 4 Şubat 1995) daha çok psikolojik gerilim romanlarıyla tanınan, kitapları 20'den fazla filme kaynaklık etmiş Amerikalı polisiye yazarı. Hayatı 19 Ocak 1921'de Mary Patricia Plangman olarak Teksas'ta doğdu. Altı yaşında ailesiyle birlikte New York'a geldi, orada eğitim gördü. Yazar olmaya 16 yaşındayken karar verdi. İngilizce kompozisyon, dramaturji ve kısa hikâye yazımı dersleri aldığı Barnard College'den 1942 yılında mezun oldu. 1942 ve 1948 yılları arasında New York ve Mexico'da yaşadı, çizgi romanlar için hikâyeler yazdı. İlk romanı Strangers on a Train (Trendeki Yabancılar) 1950'de yayımlandı ve ses getirdi. Alfred Hitchcock'un 1951'de bu romanı aynı isimle filme uyarlaması ile büyük ün kazandı. Peşisıra diğer romanları da sinemaya uyarlandı. The Blunderer (Becerksiz) 1954'te, This Sweet Sickness (Tatlı Hastalık) 1960'ta, The Talented Mr. Ripley (Becerikli Bay Ripley) 1955'te, Ripley's Game (Ripley'nin Oyunu) 1974'te sinemaya uyarlandı. 1991'de yazdığı Su Altında Bir Ripley Serüveni adlı kitabını, Filistin intifadasına ve Kürtlerin mücadelesine adadı. İthaf sayfasına şu notu düştü: "İntifada’nın ve Kürtlerin ölülerine, ölenlerin, hangi ülkede olursa olsun baskıyla mücadale edenlere, yalnızca sayılmak için değil de vurulmak için ayağa kalkanlara… " Ne var ki, bu ithaf yazısı İsrail ve Türkiye edisyonlarında yer almadı. 1963 yılında Avrupa'ya taşındı, ömrünün son 12 yılını İsviçre Locarno'da geçirdi. 4 Şubat 1995'te lösemiden hayata veda etti. Ödüller 1946 : O. Henry Ödülü, En İyi İlk Hikaye, "The Heroine" 1951 : Edgar Ödülü, En İyi İlk Roman Adayı, Strangers on a Train 1956 : Edgar Ödülü, En İyi Roman Adayı, The Talented Mr. Ripley 1957 : Grand Prix de Littérature Policière, Uluslararası Ödül, The Talented Mr. Ripley 1963 : Edgar Ödülü, En İyi Kısa Öykü Adayı, "The Terrapin" 1964 : Dagger Ödülü İngiliz Polisiye Yazarlar Derneği En İyi Yabancı Roman Ödülü, The Two Faces of January 1990 : Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres Fransa Kültür Bakanlığı