Dâhi Diktatör

Orijinal Adı:
Dâhi Diktatör

2022 8. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2022 19:32
Merhaba; O kadar güzel ve yalın bir dili var ki inanamayacaksınız. Celal Şengör Dahi Diktatör kitabında Mustafa Kemal Atatürk' ü ele alıyor. Kuruluş Savaşı sırasında ve sonrasında, Çanakkale savaşı sonrasında ve daha başka başarılara imza atarken Mustafa Kemal nasıl bir strateji ile ilerledi bunları anlatıyor. Özellikle Kurtuluş Savaşı sonrasındaki dönemler oldukça etkileyiciydi. Mustafa Kemal'in yaptığı köklü değişimler ve nedenlerini de yine stratejik yönleri ile ele alan, nasıl bir yol izlediğini anlatan çok keyifli bir kitap okudum. Tarihe ilgi duyan, merak eden herkese tavsiye ederim. Celal Şengör un sade anlatımına hayran olacağınızdan kuşkum yok.keyifli okumalar dilerim. İsterseniz YouTube kanalıma da bakabilirsiniz. youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...
2020 24. kitabı
Celal Şengör çok yönlü bir bilim adamı. Eseri şu ana kadar okuduğum Atatürk konusunda yazılmış en iyi eserlerden birisi. John Patrick Douglas Kinross’un yazdığı Atatürk, Andrew Mango tarafından yazılan Modern Türkiye’nin doğuşu Atatürk kitapları kadar geniş bir içeriği yok ve zikrettiğim eserler kadar nüanslarda boğmuyor. Bilimin tanımı ve işleyişiyle başlayan Şengör sohbet tadında bir eser kaleme almış. Yakın tarihi anlamak isteyenler için bulunmaz bir anektod niteliği taşıyacağına eminim.
2020 698. kitabı
Atatürk bir diktatör mü değil mi? Son yıllarda yazılmış en iddialı kitaplardan biri olmuş bence. Celal Şengör’ün okuduğum ilk kitabı oldu. Güzel bir eser olmuş ama objektif bir anlatımdan ziyade duygusal bir yakınlıkla yazılmış. İyi okumalar var olun
2022 70. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2022 00:04
"Atatürk’ün kullandığı yöntem eleştirel akılcılıksa, bilimsel bir yöntem demektir ve bu yöntemi kullanan kişi de bu nedenle bir bilim insanı addedilir." Celal Hoca'nın gözüyle Atatürk'e bakmak.. Öncelikle kitap Atatürk'le ilgili bilgi edinmek için yeterli değil. Ama objektif bi bakıştan dinleyerek Atatürk'ün yaptıklarını anlamaya çalışmak için oldukça güzel bir kitap. Atatürk'ü sevmeyebilirsiniz veya Celal Şengör'le ideolojik fikirleriniz zıt olabilir. Yine de okumaktan zevk alacağınızı düşünüyorum. Atatürk'ün kararlarını, yaptıklarını anlamak için ilk önce onun yöntemlerini bilmek lazım. Tüm dünyanın hayran kaldığı liderimizi görmemiz, bize bıraktığı düşünce miraslarını yerine getirmemiz oldukça önemli. "Atatürk'ün diktatörlüğü, dehanın diktatörlüğüdür. "Ben böyle istiyorum." demek yerine, "Efendiler şöyle bir teklif var" dedi. Efendiler de kabul etti. " Şengör Atatürk'ün diktatör olduğunu ama bunun Hitler, Mussolini gibilerden çok başka bir diktatörlük olduğunu anlatıyor bize. Kitabın adında da olduğu gibi "dahice".. #162824972 Bunu hastasına zorla ilaç içirmeye çalışan doktor gibi düşünmemizi söylüyor. Hastanın iyiliği için her şeyi yapabilecek bir doktor. Atatürk'ün ilahlaştırılmasını da doğru bulmuyor. Onun olağanüstü güçleri varmış gibi, yaptıkları ütopik şeylermiş gibi davranılmasını asla savunmuyor. Güzel bir dil ve anlatımıyla hemen bitirececeğiniz ve sizi doyuran bir kitap olacak. İyi okumalar.
Atatürk
2023 3. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2023 20:45
Cumhuriyetin ilk yıllarının bilinmeyen yönleri ve dönemin şartlarını anekdotlarla ele alan yazar okurları için farklı bir bakış açısı aralıyor. Günümüz düşünce dünyasında ve yaşam şartlarında algılanan yanlışları ve algılanamayan olayları akıcı bir olay örgüsüyle okurlarına aktarıyor. Diğer bir taraftan bu günün dünyasında neleri eksik yaptığımızı ve neden istediğimiz düzeye gelemediğimizi gün yüzüne seriyor.Okurken o günlerde ki yeniliklerin akılcılığına ve doğruluğuna bir kez daha şahit olduğum farklı bir gerçek. Okunması gereken kitaplardan biri olduğunu ispatlamış.Yazarının büyük bir bilim adamı olduğunu da düşünürsek okurlara katkıları tartışılmaz.
Düşünce
2022 48. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2022 23:41
Celal Şengör'ün katıldığı programları izlediyseniz eğer kitabı okurken tamamen o hissi alacaksınız. Kitap oldukça yalın ve akıcı bir anlatıma sahip. Sıkmadan, bunaltmadan kendini okutturuyor. İçerisinde fotoğraflara da yer verilmiş. Celal hocanın gözüyle Atatürk'e, Atatürk'ün yaptıklarına ve izlediği bilimsel yola bakıyoruz. Atatürkle ilgili bilgi edinmek amacıyla okuyacağınız en iyi kitaplardan biri değil ama yine de güzel ve okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. "Atatürk diktatördü. Buna hayır diyen tarih bilmiyor demektir. Ama hürriyeti öğrenebilmek için bazen diktatörlük gereklidir. Sen bin sene hürriyeti hiç tecrübe etmemiş bir topluma hürriyeti bir tercih olarak takdim edemezsin."
Mustafa Kemal Atatürk
Dâhi DiktatörCelâl Şengör · İnkilap Kitabevi · 20224,413 okunma
Dâhi Diktatör Büyük bir adamın eserini incelediğimiz zaman, incelememizin sebebi adamın zeki olmasıdır. Ama hiçbir zeki adam her şeyi bilemez. Eğer zeki bir adam yanlış bir iş yapmışsa mutlaka o iş muhakkak doğru olmalıdır' diye düşünmekten ziyade o anda, ona niye doğru göründü, onun peşine düşmek lazım... Atatürk'e bu gözle yaklaşan henüz olmadı. İlk defa bir bilim felsefecisi olarak ben Atatürk'ün metodolojisini inceledim ve çok çarpıcı neticeler elde ettim. Kitap çok iyi Atatürk'ü çok farklı bir bakış açısı ile inceliyor. Daha çok neyi niçin yaptı konusunda örnekler veriyor. Atatürk'ü daha iyi anlamak için okunması gereken bir eser bence. Özellikle Atatürk'ün düşünme tekniği üzerine incelemeler yapmış olması sebebiyle çok etkileyici. Tarih ya da biyografi kitabı değil Atatürk üzerine inceleme kitabı o yüzden kitabı okuyacakların tarih gibi bir beklentiye girmemesi lazım. Özellikle Alman prof. Hans Hornung'un Türkiye'ye gelmesi ve Celal Şengör'le Çanakkale'yi gezerken harp fotoğrafları içinde Atatürk'ün fotoğrafını göremeyince sinirlenmesi ve bunun üzerine anlattığı ailesinin Atatürk ve modern Türkiye'nin kuruluşu ile ilgili olan anıları çok iyiydi.
Atatürk
Dâhi DiktatörCelâl Şengör · İnkilap Kitabevi · 20224,413 okunma
Dahi Diktatör - Dikkat spoiler içerebilir!
2019 44. kitabı
Okunma: 16 Mart 2019 14:19
Dünyaca ünlü jeolog Ali Mehmet Celâl Şengör'ün Türkiye'nin halaskârı ve banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anlattığı bir dönem epey ses getirmiş kitabı. Ataturk aşığı birinden evet diktatördü lafını duymak ilk başlarda şaşırttı beni doğrusu. Ama kitap ilerledikçe böyle diktatör dostlar başına diyesiniz geliyor. Yazarın diğer kitabı "aptali tanımak " da değerli bir eser tavsiye edilir ... Atatürk'ü tanımak isteyenlere ben her zaman Celal Hocayı önermişimdir. Çünkü o her zaman objektif anlatır ve bir kere daha Atatürk'e aşık eder. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Yazar iyi .ok yemiş
2022 3. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2022 02:55
Atatürk'ü Yılmaz Özdil gibi Kemalist kesimin ".ötünün kılı olayım" kıvamında fanatik bir temsilcisinden okumaktansa bilimsel amaçla .ok yediğini açıklayan, yediği .oku iyi ki yemiş(12 Eylül'e ilişkin açıklamaları sebebiyle) dedirten Celal Şengör'den okumanızı tavsiye ederim. Atatürk'ün dehasını idrak etmekten uzak aşağılık kompleksinde olan, okuyup da anlamadığı ancak çok derin diye yorumda bulundukları zırvaları okuyan(!), Cumhuriyet'in nasıl önemli bir kazanım olduğunu görmekten uzak olup Osmanlı özlemiyle mağdurum da mağdurum türküsünü diline pelesenk edenlere ise zaten okumayı önermiyorum. Kimlerin okuması okumaması kısmını geçip kitaba gelecek olursak altını çok fazla çizdiğim, TV programlarındaki anekdotları aratmayacak kadar zengin bir içeriğe(bazen daldan dala uçuyor hissi yaşatacak kadar) sahip bir kitap. Kitabın giriş kısmında yazar bilimsel düşünceye ilişkin açıklama yapıyor. Daha sonra bu kısmın Atatürk'e ilişkin yapacağı kıyaslama için gerekli olduğunu ilerleyen sayfalarda gayet net anlıyorsunuz. Bu kısımda okuma biraz yavaş olabilir ancak yine de okuması güzel ve zevkliydi. Kitap ilerledikçe daha hızlı akıyor. Okumanıza engel ya da yavaşlatacak herhangi bir unsur yok. Gayet akıcı, anlaşılır, açık ve net bir dil var. Yazarın Atatürk ile ilgili değerlendirmeleri kısmına gelecek olursam yazarın yaptığı değerlendirmelerde ben herhangi bir tarafta yer aldığı izlenimini edinmedim. Tam da olması gerektiği gibi hatalı gördüğü şeyler varsa ifade etmekle birlikte yiğidin hakkını da vermiş. Atatürk güzellemesinden ziyade Atatürk yergisi ile karşılaşmayı beklerken yazarın olabildiğince nesnel olduğunu gördüm. Zira yapılan uygulamalar, alınan kararlar vb. durumlar içinde bulunulan konjonktür ve şartlar ile açıklanınca (olması gerektiği gibi) gerçekler tüm
2020 10. kitabı
Kitabın asıl tezi Atatürk’ün kendi icraatlarında uyguladığı yöntem. Ve bu uygulanan yöntemin tamamen bilimsel olduğunu iddia eden Celal hoca, yine bu yöntemi Karl Popper’in bilim tanımıyla karşılaştırıyor. İlginç şeyler içeren bir kitap. Okuması keyifli.

Celâl ŞengörYazar · 22 kitap
24 Mart 1955'te İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Kolej'i bitirdi. 1978'de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversiteden 1979'da yüksek lisansını bitirdi. 1981'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1982'de de State University of New York at Albany'den doktora aldı. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin Başkanlık Ödülü'nü, 1986'da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. Academia Europaea'ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazandı. 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseltildi. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi en genç kurucu üyesi oldu ve Akademi konseyine seçildi. Aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi. Ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör 1997 yılında, Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi. 1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör, Collège de France'da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti. Burada "XIX. Yüzyılda Tektoniğin Gelişmesine Fransız Jeologlarının Katkısı" konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998'de Collège de France'ın madalyasını aldı. 1999'da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Rus Bilimler Akademisi'ne Fuad Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türktür. Ayrıca 2013 yılında Leopoldina Doğa Araştırıcıları Akademisi üyeliğine seçilmiştir. Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. Orta Asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmış, Kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözmüştür. Yücel Yılmaz ile birlikte, Levha tektoniği içinde Türkiye'nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazmıştır. Jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300’e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. 86 ülkenin Bilimler Akademisine üye olan Şengör'ün yayınlanmış 1826 makalesi vardır ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki "Zümrütten Akisler" köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999'da "Zümrütnâme" başlığı altında kitaplaştırılmıştır. Fransa, İngiltere, Avustarya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, Collège de France dışında İngiltere'de Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD'de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya'da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi'nde misafir profesörlük yapmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır. Özel hayatı Jeolojiye olan merakının nasıl başladığı, "Bir Bilim Adamının Serüveni" adlı kitapta, Şengör'ün "Ben jeolojiyi küçük yaştan yani Jules Verne'in Arzın Merkezine Seyahatkitabını okuduğum günden itibaren sevmeye başladım. Hemen arkasından Denizler Altında Yirmi Bin Fersah 'ı okudum. Onu da okuduktan sonra kendi kendime, ‘Adam olmak demek, Jules Verne'in tarif ettiği gibi olmak demektir’ diye düşündüm. Bana jeolojiyi Jules Verne sevdirdi..." şeklindeki ifadeleriyle anlatılmıştır.[6] Bir röportajında kendisine ait kütüphanesinde 30000'in üzerinde kitabı olduğunu söylemiştir. Şengör 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Tek çocuğu olan oğlu H. C. Asım Şengör 1989 yılında dünyaya gelmiştir. "Şengör Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" adlı bir şirketi de vardır. Çalıştığı üniversiteler State University of New York At Albany, A.B.D - "Yüksek Lisans, Doktora" Collège de France, Fransa - "Misafir Profesör" Oxford Üniversitesi, İngiltere - "Misafir Profesör" Caltech, A.B.D - "Misafir Profesör" Salzburg Lodron-Paris, Avusturya - "Misafir Profesör" İstanbul Teknik Üniversitesi - "Öğretim Üyesi" Kitapları Kendi yazdıkları: "Zümrütname" (Yapı Kredi Yayınları, 1999) "Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması" (TÜBİTAK Yayınları, 2001) "Yaşamın Evrimi" (İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, 2004) "99 Sayfada İstanbul Depremi" (İş Bankası Kültür Yayınları, 2006) "Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler" (Yapı Kredi Yayınları, 2003) ''Bilgiyle Sohbet - Popüler Bilim Yazıları'' ( İş Bankası Kültür Yayınları, 2014) Hakkında yazılanlar: "Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı" (Söyleşi: Sefa Kaplan) (İş Bankası Kültür Yayınları, 2010) Katkıda bulundukları: "Pîrî Reis 1513 Dünya Haritası" (Boyut Yayıncılık, 2013) Ödülleri Yurtdışında birçok üniversitede bulunmuş olan Prof. Şengör, birçok uluslararası ödülün de sahibidir. Ayrıca, TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanan en genç bilim adamıdır. Ödüllerinin bazıları: Londra Jeoloji Cemiyeti, Başkanlık Ödülü [1984] TÜBİTAK, Bilim Ödülü [1986] Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi, Şeref Bilim Doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) [1988] Kültür Bakanlığı, Bilgi Çağı Ödülü [1991] Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı, Rammal Madalyası [1994] Collège de France Madalyası [1998] Londra Jeoloji Cemiyeti, Bigsby Madalyası [1999] Guztav-Steinman Madalyası [2010]