Dahi Diktator

Orijinal Adı:
Dâhi Diktatör
Azerbaycan
Azerbaycanca

Bir inceleme degil de Ağır ironi ve gercekler içeren bir yazı :))
2022 117. kitabı
Okunma: 21 Mart 2022 06:50
Sahi nasıl olmuş da Türkiye’ye demokrasi gelmiş? Kim ilan etmiş? Sanırım ki "Diktatör" dedikleri biri. Hani şu o günkü çooookkkk zengin olan devletin nimetlerinden yararlanarak lüks bir yata binip, duble deniz yollarından Samsun’a içmek için gittiği geziden elinde Anadolu’yla dönen akşamcı... "Diktatörlük" ya bu bununla da yetinmemiş. Sen kalk despotluğun verdiği cesaret ile gavurları denize dök. Olacak iş mi bu??? Meclisi kuran da aynı "Diktatör" sanırım. Sanki ülkeyi Meclis kurtaracak. Devam etsene Saltanata. Senin neyine halk iradesi. Bir de yazı yazdırmış Meclis’in göbeğine “EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR!”diye. Ama “Diktatör” ya yaptıkları az gelmiş ki gitmiş kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiş. Oysa ki onlar eşinin 4 karısından biri olmaktan gayet memnundular. Sanane bundan "Diktatör", senin sayende şimdi kızlı erkekli takılıp, kadınlarımız ulu orta yerlerde kahkaha atıyorlar . Bunları da geçtim, sen git eski mezar taşlarını okuyamayalım diye alfabeyi değiştir ..Baş Komutan olmakla yetinme bir de Baş Öğretmen ol. Hatta Geometri kitabı yaz...Sen kalk canını dişine tak yedi düveli dize getir. Meclis kur, Saltanatı halka teslim et. Demokrasiyi getir, halka okumayı yazmayı öğret. Çoluk çoçuğa bayram hediye et . İşte böyle bir "Diktatör" geldi geçti bu dünyadan. İyiki de geçmiş:))
Mustafa Kemal Atatürk
2026 10. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 16:23
Atatürk'ü anlamak için onun yaşadığı deneyimleri deneyimlemek gerekir; fakat bu mümkün olmadığı için sadece yazılı kaynaklardan bilgi edinebiliriz. Öncelikle, Atatürk'ün bu ülkenin kurucusu ve milletin atası olması bir şans değildir. Bu kitap sayesinde bir kez daha bunu görmüş oldum. Dünya Savaşı'nda yenilmiş, perişan ve tamamen bitmiş bir millete medeniyet getirmek, üstünde artık ot bile yetişmeyecek kadar perişan olan Anadolu'yu sanayi ile buluşturmak her babayiğidin harcı değildir. Millet ve vatan olarak gerçekten o zamanlarda çok şanslıymışız; çünkü Atatürk gibi bir dahi ve vatansever yetiştirmişiz. Böyle bir şahsiyete sahip olmak, her milletin başarabileceği bir şey değildir. Millet olarak Atatürk'e sahip olmak bir gururdur. Ayrıca, bu kitapta şunu da gördüm: Atatürk, bir dahi olduğu kadar kusurları olan bir insandı. Aslında, bunu ülkede yaşayan her insana anlatmak gerekiyor. Yeri geldiğinde bir çocuk gibi güldüğünü, yeri geldiğinde hatalar yaptığını; ancak her şeyden çok ülkesini ve milletini seven biri olduğunu anlatmak gerekiyordu. Belki bunlar anlatılmadığı için hâlâ Atatürk'ü sevmeyenler vardır. Son söz olarak şunu da belirtmem gerekiyor: Evet, Atatürk bu ülkeyi kurtardı; ancak onunla beraber bu ülkedeki kadınları da kurtardı. Okuduğunuz için teşekkür ederim, kitapla kalın.
Dahi Diktatör - Celal Şengör
2024 49. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2024 00:40
Celâl Şengör'ün Dahi Diktatör kitabını okuduğumda, aslında sadece Atatürk hakkında değil, liderlik, vizyon ve bilimle şekillenen bir geleceğin nasıl mümkün olabileceği hakkında da çok şey öğrendim. Kitabın başlığı sizi yanıltmasın; Şengör, Atatürk’ü yalnızca bir lider değil, aynı zamanda bir düşünür, bir bilim insanı gibi ele alıyor. Ve bu da bana çok etkileyici geldi. Şengör, Atatürk’ü klasik bir tarih kitabı gibi anlatmıyor. Onun bilim ve akıl yoluyla bir ülkeyi nasıl yeniden inşa ettiğini, dahice hamlelerle neler başardığını örneklerle açıklıyor. Bu, bana Atatürk’ün liderlik yönünden çok daha derin bir perspektif kazandırdı. Mesela, eğitim reformları ya da Türk Dil Kurumu’nun kuruluş sürecindeki detaylar beni gerçekten şaşırttı. Atatürk’ün bu kadar ileri görüşlü olduğunu bilmek ayrı bir şeydi; ancak bu vizyonun nasıl adım adım hayata geçirildiğini okumak çok daha farklı bir deneyimdi. En sevdiğim noktalardan biri, Şengör’ün Atatürk’ün bilimle olan ilişkisini vurgulamasıdır. Sadece bilim ve akla duyduğu güven değil, aynı zamanda bu değerleri bir toplumun temel taşlarına dönüştürme çabasını okumak, bana bir liderin halkı için neler yapabileceğini tekrar hatırlattı. Kitap boyunca Atatürk’ün kararlı ama aynı zamanda insani yönlerini hissettim. Şengör’ün samimi ve bir o kadar da entelektüel üslubu, bu kitabı sadece tarih meraklıları için değil, hayatında vizyon geliştirmek isteyen herkes için de okunabilir kılıyor. Kitabı bitirdiğimde, “keşke böyle liderler hep var olsaydı” diye düşünmekten kendimi alamadım. Eğer Atatürk’ü bir kez daha, bu kez farklı bir açıdan tanımak isterseniz, Dahi Diktatör kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap. Bence, bu sadece Atatürk’ü anlamak değil, onun öğrettiklerini bugün nasıl uygulayabileceğimizi de düşünmek için bir fırsat. Okuyun, pişman
2022 8. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2022 19:32
Merhaba; O kadar güzel ve yalın bir dili var ki inanamayacaksınız. Celal Şengör Dahi Diktatör kitabında Mustafa Kemal Atatürk' ü ele alıyor. Kuruluş Savaşı sırasında ve sonrasında, Çanakkale savaşı sonrasında ve daha başka başarılara imza atarken Mustafa Kemal nasıl bir strateji ile ilerledi bunları anlatıyor. Özellikle Kurtuluş Savaşı sonrasındaki dönemler oldukça etkileyiciydi. Mustafa Kemal'in yaptığı köklü değişimler ve nedenlerini de yine stratejik yönleri ile ele alan, nasıl bir yol izlediğini anlatan çok keyifli bir kitap okudum. Tarihe ilgi duyan, merak eden herkese tavsiye ederim. Celal Şengör un sade anlatımına hayran olacağınızdan kuşkum yok.keyifli okumalar dilerim. İsterseniz YouTube kanalıma da bakabilirsiniz. youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...
Tarih
2020 24. kitabı
Celal Şengör çok yönlü bir bilim adamı. Eseri şu ana kadar okuduğum Atatürk konusunda yazılmış en iyi eserlerden birisi. John Patrick Douglas Kinross’un yazdığı Atatürk, Andrew Mango tarafından yazılan Modern Türkiye’nin doğuşu Atatürk kitapları kadar geniş bir içeriği yok ve zikrettiğim eserler kadar nüanslarda boğmuyor. Bilimin tanımı ve işleyişiyle başlayan Şengör sohbet tadında bir eser kaleme almış. Yakın tarihi anlamak isteyenler için bulunmaz bir anektod niteliği taşıyacağına eminim.
Tarih
2020 698. kitabı
Atatürk bir diktatör mü değil mi? Son yıllarda yazılmış en iddialı kitaplardan biri olmuş bence. Celal Şengör’ün okuduğum ilk kitabı oldu. Güzel bir eser olmuş ama objektif bir anlatımdan ziyade duygusal bir yakınlıkla yazılmış. İyi okumalar var olun
2021 88. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2021 11:21
...Celal Sengor...Dahi diktator... Az önce okumayı bitirdiğim kitap, çok keyif alarak okudum,zaten bir Ataturk hayraniyim... kitap için "Atatürk'ü en iyi anlatan kitaplardan biridir" diyemem çünkü bu değerlendirmeyi yapacak kadar çok Atatürk kitabı okumadım.. Mustafa Kemal Atatürk hakkında bir bilim adamıyla sohbet ediyormuş havasına girdiğiniz bir kitap.... Kitabı özetlemek gerekirse Celal hoca şunu söylüyor: evet Atatürk bal gibi de diktatördü! aksini iddia eden ya tarih bilmiyordur ya da zır delidir! diktatördü ama bu, o şartlar için gerekli bir şeydi. kendi tabiriyle "ilaç tedavisini kabul etmeyen hastayı iyileştirmek için zor kullanan bir doktordu Türkler ordusu olan bir millet değil, milleti olan bir ordudur. Siyasi açıdan güçlü olmak demek, diktatörlük demek değildir. ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, türk milletinin ebedi başkomutanı, lideri, önderi ve yol göstericisidir. Sonuç olarak Atatürk'ün ne büyük bir adam olduğunu, döneminde ne gibi yenilikleri ne şartlar altında yapabildiğini bir kez daha anlamak isterseniz buyurun okuyun.
2025 2. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2025 19:30
Merhabalar! Celal Şengör, kitabında ele aldığı diktatörlerin (örneğin, Cengiz Han, Napolyon, Hitler, Stalin) ortak ve ayrışan özelliklerini belirlemeye çalışırken, onların karizmatik liderlik vasıflarını, acımasızlıklarını ve kitleleri manipüle etme yeteneklerini biyolojik ve psikolojik temellere oturtma gayretindedir. Yazar, bazı durumlarda diktatörlerin "başarılarını" (örneğin, imparatorluk kurma, ekonomik kalkınma) evrimsel süreçte "uygunluk" (fitness) kavramıyla ilişkilendirerek, bu figürlerin hayatta kalma ve üreme başarısı bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürmektedir. Ancak, bu yaklaşım beraberinde önemli metodolojik sorunları getirmektedir. Tarihsel figürlerin karmaşık motivasyonlarını ve eylemlerini indirgemeci bir biyolojik veya psikolojik çerçeveye oturtmak, sosyal, kültürel ve ekonomik bağlamları yeterince hesaba katmamak anlamına gelebilir. Örneğin, bir diktatörün kitleleri etkileme gücünü salt nörolojik süreçlere bağlamak, propaganda ve ideolojinin rolünü göz ardı etmek demektir. Bu kitapta sıkça başvurduğu bir diğer argüman ise, bazı diktatörlerin "dahi" olarak nitelendirilebilecek entelektüel kapasiteye sahip oldukları ve bu kapasitelerinin iktidarlarını sağlamlaştırmada önemli bir rol oynadığıdır. Yazar, bu "dahilik" kavramını genellikle stratejik düşünme, problem çözme ve vizyon sahibi olma gibi yeteneklerle ilişkilendirmektedir. Ancak, "dahilik" gibi öznel bir kavramın bilimsel olarak nesnel bir şekilde tanımlanması ve diktatörlükle olan nedensel ilişkisinin kanıtlanması oldukça güçtür... •Hasta toplumlar kendi bireylerine o kadar çok acı verirler ki, birey o toplumdan kaçmak ister. Fırsatını bulduğunda da kaçar. Sayfa 41 •Evet, Atatürk bir diktatördü diyoruz. Niçin bir diktatördü? Bu, ilaç almayı reddeden hastaya, tedaviyi
2022 70. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2022 00:04
"Atatürk’ün kullandığı yöntem eleştirel akılcılıksa, bilimsel bir yöntem demektir ve bu yöntemi kullanan kişi de bu nedenle bir bilim insanı addedilir." Celal Hoca'nın gözüyle Atatürk'e bakmak.. Öncelikle kitap Atatürk'le ilgili bilgi edinmek için yeterli değil. Ama objektif bi bakıştan dinleyerek Atatürk'ün yaptıklarını anlamaya çalışmak için oldukça güzel bir kitap. Atatürk'ü sevmeyebilirsiniz veya Celal Şengör'le ideolojik fikirleriniz zıt olabilir. Yine de okumaktan zevk alacağınızı düşünüyorum. Atatürk'ün kararlarını, yaptıklarını anlamak için ilk önce onun yöntemlerini bilmek lazım. Tüm dünyanın hayran kaldığı liderimizi görmemiz, bize bıraktığı düşünce miraslarını yerine getirmemiz oldukça önemli. "Atatürk'ün diktatörlüğü, dehanın diktatörlüğüdür. "Ben böyle istiyorum." demek yerine, "Efendiler şöyle bir teklif var" dedi. Efendiler de kabul etti. " Şengör Atatürk'ün diktatör olduğunu ama bunun Hitler, Mussolini gibilerden çok başka bir diktatörlük olduğunu anlatıyor bize. Kitabın adında da olduğu gibi "dahice".. #162824972 Bunu hastasına zorla ilaç içirmeye çalışan doktor gibi düşünmemizi söylüyor. Hastanın iyiliği için her şeyi yapabilecek bir doktor. Atatürk'ün ilahlaştırılmasını da doğru bulmuyor. Onun olağanüstü güçleri varmış gibi, yaptıkları ütopik şeylermiş gibi davranılmasını asla savunmuyor. Güzel bir dil ve anlatımıyla hemen bitirececeğiniz ve sizi doyuran bir kitap olacak. İyi okumalar.
Atatürk
2023 3. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2023 20:45
Cumhuriyetin ilk yıllarının bilinmeyen yönleri ve dönemin şartlarını anekdotlarla ele alan yazar okurları için farklı bir bakış açısı aralıyor. Günümüz düşünce dünyasında ve yaşam şartlarında algılanan yanlışları ve algılanamayan olayları akıcı bir olay örgüsüyle okurlarına aktarıyor. Diğer bir taraftan bu günün dünyasında neleri eksik yaptığımızı ve neden istediğimiz düzeye gelemediğimizi gün yüzüne seriyor.Okurken o günlerde ki yeniliklerin akılcılığına ve doğruluğuna bir kez daha şahit olduğum farklı bir gerçek. Okunması gereken kitaplardan biri olduğunu ispatlamış.Yazarının büyük bir bilim adamı olduğunu da düşünürsek okurlara katkıları tartışılmaz.
Düşünce

Celâl ŞengörYazar · 22 kitap
24 Mart 1955'te İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Kolej'i bitirdi. 1978'de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversiteden 1979'da yüksek lisansını bitirdi. 1981'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1982'de de State University of New York at Albany'den doktora aldı. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin Başkanlık Ödülü'nü, 1986'da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. Academia Europaea'ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazandı. 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseltildi. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi en genç kurucu üyesi oldu ve Akademi konseyine seçildi. Aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi. Ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör 1997 yılında, Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi. 1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör, Collège de France'da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti. Burada "XIX. Yüzyılda Tektoniğin Gelişmesine Fransız Jeologlarının Katkısı" konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998'de Collège de France'ın madalyasını aldı. 1999'da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Rus Bilimler Akademisi'ne Fuad Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türktür. Ayrıca 2013 yılında Leopoldina Doğa Araştırıcıları Akademisi üyeliğine seçilmiştir. Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. Orta Asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmış, Kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözmüştür. Yücel Yılmaz ile birlikte, Levha tektoniği içinde Türkiye'nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazmıştır. Jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300’e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. 86 ülkenin Bilimler Akademisine üye olan Şengör'ün yayınlanmış 1826 makalesi vardır ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki "Zümrütten Akisler" köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999'da "Zümrütnâme" başlığı altında kitaplaştırılmıştır. Fransa, İngiltere, Avustarya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, Collège de France dışında İngiltere'de Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD'de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya'da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi'nde misafir profesörlük yapmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır. Özel hayatı Jeolojiye olan merakının nasıl başladığı, "Bir Bilim Adamının Serüveni" adlı kitapta, Şengör'ün "Ben jeolojiyi küçük yaştan yani Jules Verne'in Arzın Merkezine Seyahatkitabını okuduğum günden itibaren sevmeye başladım. Hemen arkasından Denizler Altında Yirmi Bin Fersah 'ı okudum. Onu da okuduktan sonra kendi kendime, ‘Adam olmak demek, Jules Verne'in tarif ettiği gibi olmak demektir’ diye düşündüm. Bana jeolojiyi Jules Verne sevdirdi..." şeklindeki ifadeleriyle anlatılmıştır.[6] Bir röportajında kendisine ait kütüphanesinde 30000'in üzerinde kitabı olduğunu söylemiştir. Şengör 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Tek çocuğu olan oğlu H. C. Asım Şengör 1989 yılında dünyaya gelmiştir. "Şengör Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" adlı bir şirketi de vardır. Çalıştığı üniversiteler State University of New York At Albany, A.B.D - "Yüksek Lisans, Doktora" Collège de France, Fransa - "Misafir Profesör" Oxford Üniversitesi, İngiltere - "Misafir Profesör" Caltech, A.B.D - "Misafir Profesör" Salzburg Lodron-Paris, Avusturya - "Misafir Profesör" İstanbul Teknik Üniversitesi - "Öğretim Üyesi" Kitapları Kendi yazdıkları: "Zümrütname" (Yapı Kredi Yayınları, 1999) "Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması" (TÜBİTAK Yayınları, 2001) "Yaşamın Evrimi" (İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, 2004) "99 Sayfada İstanbul Depremi" (İş Bankası Kültür Yayınları, 2006) "Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler" (Yapı Kredi Yayınları, 2003) ''Bilgiyle Sohbet - Popüler Bilim Yazıları'' ( İş Bankası Kültür Yayınları, 2014) Hakkında yazılanlar: "Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı" (Söyleşi: Sefa Kaplan) (İş Bankası Kültür Yayınları, 2010) Katkıda bulundukları: "Pîrî Reis 1513 Dünya Haritası" (Boyut Yayıncılık, 2013) Ödülleri Yurtdışında birçok üniversitede bulunmuş olan Prof. Şengör, birçok uluslararası ödülün de sahibidir. Ayrıca, TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanan en genç bilim adamıdır. Ödüllerinin bazıları: Londra Jeoloji Cemiyeti, Başkanlık Ödülü [1984] TÜBİTAK, Bilim Ödülü [1986] Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi, Şeref Bilim Doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) [1988] Kültür Bakanlığı, Bilgi Çağı Ödülü [1991] Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı, Rammal Madalyası [1994] Collège de France Madalyası [1998] Londra Jeoloji Cemiyeti, Bigsby Madalyası [1999] Guztav-Steinman Madalyası [2010]