2025 5. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 23:53
Başta çok güzel başladım. Lakin okudukça tekrar gibi gelmeye başladı. Bence böyle hissetmeme, Cantrubery Hikâyelerini okumamda sebep olmuştur diye düşünüyorum. Çünkü kitabın ilerleyişi birbirine çok benziyor. O yüzden yer yer atlayarak okudum kitabı.... :(
Duygu ve Düşünce
Puan vermedi
Bir kitabı daha yarım bırakmış olmanın hüznünü yaşıyorum. Bir arkadaş grubunun kasım ayı okuma etkinliği listesinde yer alan bir kitaptı. Eser rönesans döneminde yazılmış bir başyapıt. Bu yüzden sonuna kadar okuyabilmek adına çok uğraş verdiysem de, yüzüncü sayfadan sonra birbirini tekrar eden öyküler gibi hissetmeye başladım. Yazarın her ne kadar hayal gücüne hayran kalsam da okurken daha doğrusu okumaya çalışırken gözlerimin artık kelimeleri görmeden geçtiğini, beynimin yazılanları anlamadığını farkettim. Yani kısacası ben okumaktan sıkılmaya ve sonraki 15-20 sayfadan hiçbir şey anlamamaya başladım. Bu nedenle aramızdaki ilişkiyi tadında bırakmaya ve yollarımızı ayırmaya karar verdim.
2020 18. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2020 21:05
1348 Yılında Veba salgınının hüküm sürdüğü Floransa’da insanların salgından korunmak için evlerine kapandığı bir dönemde, 7 kadın ve 3 erkek, salgın sürecinde bir köye yerleşip günlerini anlamlı geçirmek anlamında izole bir yaşam sürmeye karar verirler. İçlerinden biri bir günlüğüne kral yada kraliçe olarak grubu yönetir. Her yönetici de bir konu etrafında 10 adet hikaye anlatmaktadır. Ne dinsel bir tutuculuk nede cinsel bir ayıplama olmaksızın yörede yaşanan ya da duyulan hikayeler anlatılır. Ayranı kabarmış kadınların yada erkeklerin ihtiraslarından, rahip yada rahibelik nüfuzunu kullanarak yaşanan çılgınca hikayelere kadar çeşitli konuları kapsar kitap. 1001 gece masallarına benzer bir düzende anlatılır gider. Vebanın getirdiği kısıtlı hayatın içinde bir anlamda “belki de son günlerimizi yaşamaktayız, bari özgürce aklımızdan geçenleri paylaşalım” demektedirler.
2020 161. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2020 15:15
Bu kitabın dizisi çıkmış yakınlarda, daha önce okuduğumu biliyordum fakat tekrardan kontrol edeyim dedim ve acı bir gerçekle karşılaştım.
Decameron
Decameron
bu baskının sayfa sayısı ile diğer baskıların sayfa sayıları çok farklıydı. Orijinal eserin sayfa sayısı yaklaşık dokuz yüz sayfa civarı iken bu baskı yarısı kadar bile değil. Ya özet ya da sansürlenmiş veya eksik kötü bir yayını okudum. Ezcümle güvenilir ve iyi bir yayıncıdan yeniden okumaya karar verdim. Bu eseri daha önce okumayanlara tavsiyem bu baskıdan uzak dursunlar.
Decameron: Tarihi Değerine Rağmen Monoton
Puan vermedi
Decameron’u tarihi ve edebi değeri nedeniyle takdir etsem de, anlatımın monotonluğu ve hikâyelerin modern okuyucuya hitap etmemesi nedeniyle 10 üzerinden 6 verdim. Bazı hikâyeler eğlenceli olsa da, tekrar eden temalar ve uzun betimlemeler okuma zevkimi azalttı.
1K
·824 syf.·
2024 1. kitabı
Herkese selam. Boccaccio’nun Decameron isimli eserinden bahsetmek istiyorum. Büyük bir keyifle okuduğum şaheser. Her hikayede iyiliğiyle, kötülüğüyle, çıkarcılığıyla, şehvetiyle, yalancılığıyla insanın özünü anlatır. Kitapta toplam yüz adet hikaye bulunur ve bu hikayelerin çoğunluğu eşlerin gizli gizli birbirlerini aldatmalarını konu alır. İnsanın iç dünyasını, gerektiğinde ne denli, acımasız olduğunu, hırslarına kapılmanın insanı nasıl çürüttüğünü acımasızca gösteren öykülerden oluşur. İnsanı olduğu gibi yalın, çırılçıplak, bütün zaaflarıyla göstermesi bakımından ilk örneklerden biridir. Giovanni Boccaccio'yu okurken alkışlamak istersiniz. Boccaccio'un insanları ne denli dikkatle gözlediğini ve nasıl yerinde saptamalar yapabildiğine hayretler içinde kalırsınız. Düz yazı olması sebebiyle döneminde devrim sayılan bu eseri mutlaka okumalısınız. Kitapla kalın.
DecameronGiovanni Boccaccio · Alfa Yayınları · 20201,540 okunma
Ey aşk, vardığım yer; Uzun uzun anlatılacak gibi değil
2024 46. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2024 01:31
Cömertliğin ve dürüstlüğün anası, minnettarlığın ve dayanışmanın kardeşi, nefretin ve cimriliğin düşmanı olan dostluk son derece kutsaldır; kendi için ne istiyorsa karşısındaki için de aynını hem de
2023 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2023 03:00
Çok kıymetli arkadişlerim ve değerli okurlar... Uzun zaman önce okuduğum bu kitap hakkındaki düşüncelerimin artık yeterince demlendiğini düşünerek yazıyorum bu incelemeyi.
Das DekameronGiovanni Boccaccio · Insel Verlag · 19991,540 okunma
Kütüphanemin Mücevheri :)
2022 54. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2022 20:19
Boccaccio 1313-1375 yılları arasında yaşamış, şaheseri olan Decameron’u Avrupa’yı kırıp geçiren veba salgını zamanında kaleme almıştır. Decameron kelime anlamı olarak; “On günlük bir olay”
1000k
DecameronGiovanni Boccaccio · Oğlak Yayıncılık · 20181,540 okunma
2021 69. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2021 08:31
Giovanni Boccaccio, 1348’de başlayıp 1351’de bitirdiği Decameron adlı eserinde veba salgını günlerinin Floransa’sını anlatıyor. Boccacio, özellikle Latince eserler verilen 14. yy. İtalya’sında, İtalyan Halk dilinde yazmıştır bu başyapıtını. Literatürde Dünya Edebiyatının ilk hikaye anlatıcısı ve “Decameron” da ilk hikaye kitabı sayılmaktadır. Rönesans Hümanizminin de öncülerindendir kendisi. 7 kadın ve 3 erkekten oluşan 10 kişinin, Floransa’nın batısına doğru yaptıkları 10 günlük yolculukta her güne 10 hikayenin anlatıldığı, hikaye içerisinde hikayeler anlatılan “Binbir Gece Masalları” tadında bir kitap. İtalyan Halk Hikayeleri anlatılıyor ve bu hikayelerde çoğunlukla aristokrat kesimi, din adamlarını ve elbette onların yozlaşmışlıklarını konu alıyor. Yalanlar, cinsellik, tutku, şehvet, inanışlar, aşk, kadın-erkek ilişkileri, kilisenin bozulmuşluğu vs. Boccaccio’nun, Rönesans’ın başlangıcında isimlerini duyuran ve günümüzde hala daha bilinen ve okunan yazarlardan biri olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Özellikle Dante, Petrarca ve Boccacio bu döneme damgalarını vuran kilit yazarlardan. Bu başyapıtı mutlaka kütüphanenize dahil edin derim. Keyifli Okumalar!

Giovanni BoccaccioYazar · 7 kitap
Giovanni Boccaccio (16 Haziran 1313 - 21 Aralık 1375), İtalyan bir yazar ve şairdir. Rönesans hümanizmi için oldukça önemli bir isimdir. Eserleri arasında Decameron en fazla tanınanıdır. Döneminde realizmi, hisleri ve zekasıyla kullandığı için önemli bir kişilik olmuştur. Floransalı bir bankacının; evlilik dışı bir ilişkisinden doğan Boccaccio, önceki bir biyografisinde annesinin Parisli bir kadın olduğu ileri sürülmüştür. Floransa'da büyümüş; ve Dante'den esinlenmiştir. Babasının Napoli'ye taşınması üzerine; O da taşınır ve 6 yıl burada yaşar. Studium'da hukuk eğitimi aldıktan sonra; bankacılık yerine hukuka yönelir. 1330 yılında Mario ve Giulio isminde iki de evlilik dışı çocuğu olur. Bu dönemde Filostrato ve Teseida şiir çalışmalarına da başlar ve Fransız edebiyatından esinlenir. Floransa'ya veba salgını sonrasında 1341'de geri döndükten sonra; Ameto'yu yazar. 1344'te tekrar evlilik dışı bir çocuğu Violante doğar. 1348'deki kara veba Floransa'yı da oldukça etkiler –ki bu salgında dünya nüfusunun %30 ila %60'ı ölmüştür– ve Boccaccio bunu daha sonra Decameron'da kullanmıştır. Decameron'u yazmaya 1349 yılında başlayan Boccaccio, 1352'de eserini bitirmesine rağmen, 1370-1371 yıllarında da eserini tekrar yazar. Yazıtları günümüze kadar ulaşmıştır. Boccaccio, (Decameron adlı eseriyle) dünya edebiyatının ilk hikâyecisi olarak sayılmaktadır. Boccaccio aynı zamanda, tartışmalara neden olsa da, ilk roman yazarı olarak da kabul edilir. Obezite sorunları da yaşayan Boccacio, son yıllarını hastalıkla geçirir ve 21 Aralık 1375'te ölür.