Ekim 2024
İlk Yayın Tarihi:
2022
Eksik Parça Yayınları
Orijinal Adı:
Ogres - Terrible Worlds: Revolutions (#3)

2024 68. kitabı
Adrian Tchaikovsky’nin Terrible World: Revolutions başlığında yayımlanan novellalarından olan Devler geçtiğimiz günlerde Eksikparça yayınları tarafından okurlara sunuldu. Şafak Tahmaz çevirisiyle
2025 18. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2025 08:31
Uzun zamandır okuduğum en ilginç metindi Devler. 3.tekil kişi kitabın başkarakterine yönelik anlatıyordu hikayeyi ve biz sefil Hesaplılar bir kenaradan kulak misafiri oluyorduk. Hesaplılar kim mi? Spoilersız anlatması zor. Onun için sadece okuyun diyebiliyorum. Devlerin insanların efendileri olarak yaşadığı bir dünyada geçiyor kitap. Bir köy muhtarının oğlu Torquell, dev efendinin kendi oğluyla geldiği bir ziyarette dev efendinin oğluyla münakaşaya giriyor. Ve işler hızla çığrından çıkıyor. Sonrasında Torquell köyden ayrılıp bu distopik dünyada işlerin nasıl bu hale geldiğini, insanların nasıl devlerin kölesi konumunda olduğunu ve devlerin kaynağını öğrenmek için yola koyuluyor.Bu şekilde anlatımı olan başka bir kitap okuduğumu hatırlamıyorum ve hatta başta biraz zorlandım da adapte olmada. Ama gerçekten çok iyi olmuş.Asla pişman olmazsınız. 134 sayfalık kısa bir kitap, Arthur C. Clarke ödüllü. Kitabın sonunda da şaşıracağınıza eminim. Her ne kadar kapağını çok beğensem de pek hikayeyle bağdaştıramadım. Yine de bu ufacık kusur, kusur bile sayılmaz. Anladığınız üzere şiddete varacak derecede tavsiyemdir. #drsbookstore
2024 61. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 13:31
Başlangıcı, gelişimi oldukça başarılıydı ama bir yerden sonra olaylar büyüyünce kurgu da sarpa sarıyor bence. Sıkıcı ve kontrolden çıkmış bir hal alıyor. Bunu sevmedim. Yine de iyi bir distopik bilimkurguydu diyebilirim. Özellikle üstü kapalı alegorik havası ilgimi uyandırdı. Yazarı takip etmeye devam edeceğim. Bu kitap ilk oldu ama son olmayacak.
Devler
2025 3. kitabı
Devler kitabı bilim kurgunun farklı alt türlerinden esintiler içerse de özellik Georga Orwell 1984 kitabıyla benzerlikler yakaladığım başarılı bir distopya örneği. Kitap üçüncü bir gözlemci tarafından ana karaktere yönelik bir anlatı şeklinde yazılmış. Başta kitabı okurken bazı geçişleri anlamakta zorlansam da daha sonra yazarın diline alışıyorsunuz ve ana karakterin eylemleri ile özdeşleşiyorsunuz. Kitabın sonunda daha anlamlı geliyor yazarın üslubu. Devlerin hükmettiği bir dünyada besin zincirinin tepesindeki yerini kaybeden insanlar yani diğer adıyla hesaplılar, maymunlar artık köle sınıfını oluşturuyor. Sadece efendileri olan devlere hizmet için yaşayan hesaplılar var olma amaçları bu olarak empoze edilmiş ve hatta rahipler tarafından da bu şekilde kendilerine yansıtılıyor. Ana karakterimiz Torquell, köy muhtarının oğlu ve köyde her haylazlığı yapan ormana kaçıp haydutlarla takılan isyankar karakterli bir çocuk. Torquell’in köyü Peter Grimes adı verilen bir devin toprağı olan bir yer. Peter Grimes köylülere zulmeden onlardan vergi adı altında ağır haraçlar toplayan bir toprak ağası. Torquell bu zulmü kabul etmeyip Peter Grimes’in dev olan oğlunu öldürüyor ve böylece küçük dünyasından sıyrılıp bu düzenin temelini araştıracağı ve bu düzeni yerinden sarsacak bir yolculuğa çıkıyor. Kitabı okurken başlangıçta orta çağda geçen bir fantastik eser okuyorsunuz hissi uyandırıyor ancak ilerleyen süreçte teknoloji, devrim, köleleştirme, gen mühendisliği birçok kavram karşımıza çıkıyor.
2024 89. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2024 22:31
“İnsanlar birbirleriyle savaşıyor. Çünkü efendiler savaşlarını seviyor.” ️ Arthur C. Clarke Ödüllü Zamanın Çocukları'nın yazarı Adrian Tchaikovsky'den acımasız tiranların dünyasına kasvetli
2024 107. kitabı
Kapağını gördüğüm andan itibaren ilgimi çeken,farklı bir distopya-bilimkurgu hikayesi olan ve Arthur C Clarke ödüllü bir kitap.Konu gerçekten farklı.Dünyayı devler yönetiyor.Onların ilginç ve sihirli güçleri olduğuna inanılıyor.Devasa cüsseleri ve doymak bilmez acımasızlıklarıyla birlikte...Torquell bir köyde yaşıyor ve muhtarın oğlu olarak her zaman ayrıcalıklı büyümüş.Diğer insanlardan biraz daha iri sadece.Toprak ağası dev köylerine gelene kadar hayatı çok güzel geçiyor.Ne varki Torquell gençliğinin verdiği delişmenlikle bir hata yapıyor toprak ağası devin oğluna el kaldırıyor.Ve hayatı değişiyor. Devler kimdir?Onlar hakkındaki korkunç gerçekler nedir?Gizemli güçleri nelerdir?Tabii her kahramanın bir düşüş yolculuğu var aydınlanmaya giderken.Kitabın sonundaki süpriz ise ağzımı açıkta bıraktıBeklemiyordum 134 sayfa olmasına rağmen oldukça başarılı bir hikaye.
2026 92. kitabı
Evet, işçi sınıfının başkaldırısı. Yani, bir asır önce olmuş olsaydı etkileyici olabilirdi ama bu haliyle modern zamanda pek etkileyici ve eşsiz bir konu başlığı sayılmaz. Hatırı sayılır bir distopya okuma geçmişi olan insanlar için hele, hiç etkileyici değil ama bu türe yeni el attıysanız bir oturuşta okunabilecek çerezlik bir kitap diyebilirim. Buradan sonrası spoiler tabi; Güce sahip acımasız bir güruh, korku ve sindirmeyle alttakileri kontrol ediyorlar. Bir gün bu düzene dur diyecek bir fikir adamı, bir devrimci ortaya çıkıyor ve hikaye tamamen bunu anlatıyor aslında. Gen mühendisliğinin konuya yedirilişi güzeldi açıkçası sanırım sadece oradan puan verebildim. Ayriyeten dinlerin kitle kontrolünde ne kadar önemli bir yer kapladığı bir gerçek, bu gerçeği daha konuya yedirerek, daha çarpıcı hale getirerek anlatabilirdi yazar ancak hikayeyi çok kısa tutup güzel bir potansiyeli kaçırmış gibi hissettim. Isadora gibi bir aristokratın kendine ait bir hikayesi veya perspektifinden bunları okumak da çok keyifli olabilirdi. Eh, geneline bakılırsa çerezlik, okunabilir. Türe aşinaysanız zaman harcamayın ama yeni okuyucular için keyifli bir 2 saat geçirtir. DevlerDevler Adrian TchaikovskyAdrian Tchaikovsky
DevlerAdrian Tchaikovsky · Eksik Parça Yayınları · 202438 okunma
Sevdim, Keyif Aldım; Ama "Ama"larım Var!
2025 4. kitabı
Kitap bana enteresan bir deneyim yaşattı. Okumaya başladığım zaman, arka kapakta yazan "bilim kurgu" ifadesinin yanlış olduğunu, fantastik bir yapısı olduğunu düşünmüştüm. Hikaye
2024 170. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2024 08:30
Bir köy düşünün. Normal hayatları olan insanların belli düzende yaşadığı bir köy. Sonra sistem gereği bu köye bir Toprak Aga'si geliyor. Ve insanların zulmü başlıyor. Çünkü bu düzen insanı ezen , yoran ,hırsları uğruna canlarını hiçe sayan devlerin olduğu bir düzen. Ve kimsenin sesi çıkmıyor. Bu düzeni olduğu gibi kabul ediyorlar Ta ki muhtarın oğlu ola Torquell 'in yaptığı hamleye kadar. Torquell , Toprak Aga'sinin oğluna elini kaldırıyor. Ve resmen bambaşka bir olaya geçişin düğmesine basmış gibi oluyor. Insanin hayatının asla öneminin olmadığı, yaşamlarının üst tabakinin iki dudağının arasında olduğunu çok güzel anlatmış yazar. Peki bu düzen hep böyle gider mi ? Biri buna dur der mi ? Düzeni kim bozacak ? İnsanoğlunun sabrı nereye kadar dayanacak. Kisa ama etkileyici bir eser. Bir kahve yapın ve eseri elinize alıp okumaya başlayın. Nasıl satırlar arasında kaybolacaginizi anlamayacaksiniz...içinde bulunduğumuz yaşam düzenine benzer yerlerin olması insanı hem sorgulatiyor hem üzüyor.