Bir Kişisel Gelişim Romanı

2020
Epsilon Yayınevi

Puan vermedi·184 syf.·
2021 24. kitabı
Kişisel gelişim kitaplarını okumayı pek tercih etmiyorum, çünkü günümüzde herkes psikolog oluyor ve kitap yazma hakkına sahip olduğunu düşünüyor ama Üstün Dökmen denildiğinde akan sular durur. Görüşlerini, duruşunu, kitaplarını kısacası yaptığı her işi seviyorum. Yazar, gündelik yaşamda toplumsal gerçekleri ve insan psikolojisini kurguyla harmanlayarak başarılı romanlar yazıyor. Direksiyon, diğer eserlerinden farklı olarak ütopik bir eserdi ve konusu, verdiği mesajlar çok güzeldi. Çok doğru noktalara değinmiş. Bitirdiğimde oldukça etkilendiğimi farkettim. Her ne kadar kişisel gelişim romanı olsa bile bu türü okumayan okuyucuların da seveceğini düşünüyorum. Ama eleştiriye gelemeyen, gerçekleri duymaktan hoşlanmayan okuyucuların seveceğini düşünmüyorum. Dümdüz okursanız zaten anlamazsınız. Doğru okuyucu bulduğunda keyifli bir okuma süreci olur. :) Keyifli okumalar dilerim.
2021 11. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2021 02:05
Üstün Dökmen kaleminden çıktığı için düşünmeden okumaya başladığım ancak beni hayal kırıklığına uğratan bir kitap oldu. Gerçeklikten uzak bir kurgu, verilmek istenen mesajlar kopuk kopuk kalmış. Arada bazı cümlelerle nokta atışı yapılmış olsa da çok da okumaya değer değil maalesef.
2021 9. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2021 21:12
" Dış dünyada bir pusula ama içinizde sonsuz pusula, sonsuz yön." -- Üstün Dökmen'in okuduğum ilk kitabıydı. Dökmen'in ustalıkla kaleme aldığı ve her cümlesi ayrı değerli '' Direksiyon'' kitabı içinde birçok gerçekliği barındırıyor ve adeta tokat gibi insanın varlığına çarpıyor. Dökmen hayatımıza yön vermemizi, hayatın kendinde bir amaç aramak yerine kendimize bir amaç edinmemiz gerektiğini öğütlüyor. Her varlık bedenen vardır ancak varoluşu kendi yaşamını yönlendirmesiyle ilgilidir. Varlık bir gün son bulacaktır ancak varoluş insanın kendisinden bir iz bırakmasıdır. -- Düşünün diyor bize Dökmen, sorgulayın, araştırın, gelişin. Hayat bir çemberdir. Çemberinizi genişletin ve direksiyonunuza kendiniz yön verin. Gelişim her yönlüdür, kişi tüm benliğiyle gelişime açık haldedir. --Kurgusal olarak ilerleyen kitap, felsefi yapısıyla kurgusunu yönlendiriyor . Dökmen, hayat içinden simgeleştirdiği karakterlerle günümüz insanının aynasını bizlere sunuyor. Düşünen insanın açtığı ufukları, düşünmeyen insanın daralttığı ve tekrarladığı çemberi gösteriyor. Kimsenin söylemediği gerçekleri ivedilikle söylüyor ve hiç çekinmiyor. Sürüye uymayın, kabuklarınızı kırın, düşünmek bir zahmetse buna değer, yaşama katılırsanız sizinle birlikte akar ama katılmazsanız uzaktan izlemek zorunda kalırsınız diyor. -okuyun okutun ve her cümlesine ayrı ayrı dikkat edin. Bence bir kitaptan fazlası.
·184 syf.·
2020 85. kitabı
Kitabı okuyup bitirdiğimde fazlasıyla etkilendim bir çok yerinde. Sonra biraz araştırdım yazarı. Yolumuz bu kitabıyla rastlaşmış olsa da yazarımızın, on roman çok sayıda tiyatro eseri ve şiir kitabı varmış. Psikolog olduğunu öğrendiğimde hiç şaşırmadım. Yazar kitabında bunu karakterler üzerinden okuruna hissettiriyor. Kitap kişisel gelişim romanı. Ateş, Dumrul ve Mülayim üç kuzenler. Ama birbirlerine asla benzemeyen her biri ayrı karakterde bu üçlü. Kitabın girişinde her birinin kişisel özelliklerini öğreniyoruz. Sonrasında ise yerinde duramayan Ateş’in anlık kararıyla Asya’ya gitmek için yolculuğa çıkmasını okuyor ve yolda yaşadığı ilginç anlara tanıklık ediyoruz. Ateş yolda bir köpeğe rastlıyor. Adı Canbal. Köpek ile konuşabiliyor olmasını geçtim en çok beni etkileyen köpeğin düşünceleri idi. Çoğu satırın altını çizdim. Yazar kendi eleştirilerini düşüncelerini karakterler üzerinden vermiş diye düşünüyorum. Akıcı olması, sade ve anlaşılır dilde olması aynı zamanda sürükleyici anlatımı ile çok kısa sürede bitirdim. Sonu biraz hızlı bitmiş gibiydi. Devam etseydi daha bir güzel olurdu diye düşünmeden edemedim. Türü severlere tavsiye ediyorum.
2022 105. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2022 16:06
Üstün Dökmen'den okuduğum ilk kitap. Bir tavsiye üzerine aldım kitabı. Kişisel gelişim kitabı diye önyargıyla yaklaşmayın ben de pek sevmem kişisel gelişim kitaplarını ama yazar vermek istediği mesajları kurgunun içine çok güzel işlenmiş. Bu yüzden okuması zevkliydi. Verilmek istenen ana mesaj, hayatımızın 'DİREKSİYON' unu elimize alıp yön vermemiz gerektiğidir. Fakat değindiği tek konu bu değil. Yazar kitabında pek çok konuya parmak basıyor. Harekete başlamanın başlamamaktan daha iyi olduğuna, karısını öldürmüş olduğu halde takım elbise giyip ceza indirimi alan magandalara, liyakatsizliğe, sahiplenen hayvanların insanlar onlardan sıkıldıktan sonra terk edilmesi gibi günlük hayatta da sık sık karşımıza çıkan problemleri eleştiriyor. Çok fazla konuya değinilmesine rağmen benim iyi ki okumuşum dediğim bir kitap oldu.
2025 20. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2025 15:41
Yazar ismi tanınırlığı sebebiyle, eskaza beğeneceğimi sanarak elime aldığım kitap. Her telden çalmış. Bütünlük yok. Sanki Instagram'da karşısına birkaç beğendiği hikayeli reels çıkmış. O da olayların içine bu olayları sızdırmış. Anadolu'yu tez yazarak araştırmış sanki. Öyle yavan ve yer yer doğruluğu bile sorgulanır sözler. Güzel yerler vardı ama bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir. Bu kitabın tadı ile sınıfta sallamasyon ingilizce metin okurken ortaya çıkan telafuz zenginliği aynı tadı verdi. Ara ara doğru telafuz da olsun canım.
2022 21. kitabı
Okunma: 28 Mart 2022 13:29
Uzun yıllar önce üstün dökmen in küçük şeyler kitabını okuyup beğenmiştim. Uzun yıllar sonra karşıma çıkınca okuyayım dedim. Kişisel gelişim kitaplarını ara ara okumayı seviyorum çünkü hayatta olup biten, gözümüzden kaçan şeyleri hoş bir üslupla yazıyor ve bize fark ettiriyor. Hayata dair kendinizden çok şey buluyor, duygular konusunda yalnız olmadığınızı anlıyorsunuz. Bir yandan da toplumdaki aksaklıkları gözler önüne seriyor Hepimizin benzerlerini yaşadığı olayları dışarıdan izlemek gibi. Ayrıca bol bol kitap isimleri (reklamı)var :) Güzel cümleler var üslup kaliteli. Keyifle dinledim
Direksiyon
2021 1. kitabı
Aldıktan sonra bir günde bitirdiğim nadir kitaplardan. Yazar; Ateş, Dumrul ve Mülayim adında üç kuzenin hayata bakış açılarını ve yaşamlarının bir kesitini ele alıyor. Genel olarak realizm ve yer yer de postmodernizmin etkilerinin görüldüğü kitapta yazar bir bölümde karakterlerle dahi tartışıyor. Ateş, hiperaktif; Dumrul, girişimci; Mülayim ise ipotekli kimlik özellikleri gösteren ve kuzenlerin yaşça en büyük olanı. Ateş’in ani bir kararla Çin yolculuğuna çıkması, tüm kurguyu Ateş üzerine çekiyor. Ateş, yolculukta bir kedi ile karşılaşıyor. Kedi onla gelmek istese de Ateş, bunu kabul etmiyor. Fakat Ateş fikrini değiştirdiğinde kedi yanaşmıyor. İlk kediden duyduğumuz -ilk harfi de dahil tüm harfleri büyük harfle yazılan- KARAIŞIK, Ateş’in kafasını karıştırsa da zamanla o da anlıyor cahillik olduğunu. Ardından Canbal adlı bir köpekle karşılaşıp yolculuğuna onunla devam ediyor. Yolda karşılaştığı köylüler, Hüsnü isimli çocuk, tiyatrocular vs. Ateş’te hep bir acaba’ya sebebiyet veriyor. En son karşılaştığı Lalehan adındaki kızla da arkadaşlık kuruyor. Kitabın sonu -benim için- ne kadar güzel bitmese de kesinlikle okunması gereken bir yapıt. Yazar kendi görüşlerini genel olarak Canbal’da dile getirmiş. Dikkatimi çeken cümlelerden aşağıya bırakıyorum: “Kaygılar ve yanlış inançlar, akıldan farklı bir şeydir.” “Birine gereğinden fazla taviz verirsen, altında kalabilirsin.” “Bir vadi, ova veya delta sizi kendine çağırır; çöller ya da bozkırlar ise sizi kendinize çağırır.” “Yalnızlığı içine sen çağırırsın.” “Yöneten değil de alkışlayan mı suçlu?” “Evcilleştirdiklerinden sen sorunlusun.” “Anlamayan anlatamaz; sadece
Üstün Dökmen ustalığıyla
2022 56. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 02:58
Üstün Dökmen'in okuduğum ilk kitabıydı. Ustalıkla kaleme aldığı ve her cümlesi ayrı değerli ''Direksiyon'' kitabı içinde birçok gerçekliği barındırıyor ve adeta tokat gibi insanın varlığına çarpıyor. Hayata dair kendinizden çok şey buluyor, duygular konusunda yalnız olmadığınızı anlıyorsunuz. Bir yandan da toplumdaki aksaklıkları gözler önüne seriyor. Hepimizin benzerlerini yaşadığı olayları dışarıdan izlemek gibi. Güzel cümleleri, nokta atış mottoları var ve üslup çok kaliteli. Keyifle okudum ve kendine birşeyler katmayı seven herkese tavsiye ederim
Hayata Dair
2022 153. kitabı
hemen hemen dokunmadığı çok az konu kaldı ... her şeyden biraz var. Azerbaycan ve Türkiye kültürüne ait sorunlara bir daha farklı tarzda yaklaşmış, çok faydalı kitap

Üstün DökmenYazar · 42 kitap
Üstün Dökmen, (d. 1954, İstanbul). Türk akademisyen, psikolog, yazar ve televizyon programcısı. Hâlen Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde profesördür. 1971 yılında Ankara'da Cumhuriyet Lisesi'ni, daha sonra Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümü'nü bitirdi. 1986 yılında doktorasını Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında bitirdi. 1988'de doçentlik, 1995'de profesörlük derecesini aldı. Sosyal bilimlere ilgi duyuyordu, ancak öncelikle Hacettepe Üniversitesi Fizik Bölümü'ne kaydoldu. Üçüncü sınıfa gelince fiziğin kişiliğine uygun olmadığını fark etti. Yeniden üniversite sınavlarına girerek Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne geçti. Bu bölümden mezun oldu ve aynı bölümde Uygulamalı Psikoloji (Klinik Psikoloji) alanında master yaptı. Psikolojik danışma ve rehberlik alanında 1986 yılında doktora, 1988 yılında doçentlik, 1995’te ise profesörlük derecesi aldı. Hâlen Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesidir. TRT'de Küçük Şeyler adlı bir programı hazırlıyor ve sunuyordu. Dökmen’in çeşitli bilimsel dergilerde yayımlanan makalelerinin yanı sıra dört bilimsel, bir de şiir kitabı vardır. Bu kitaplar sırasıyla; “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi: Kuruluşu, Gelişmesi, Çalışmaları” , “Okuma Becerisi İlgisi ve Alışkanlığı Üzerine Psiko-Sosyal Bir Araştırma” , “İletişim Çatışmaları ve Empati” , “Sosyometri ve Psikodrama” adlarını taşımaktadır. Şiir kitabının adı “Selam” dır. Meslektaşı Doç. Dr. Zehra Yaşın Dökmen’le evlidir; iki kızı bulunmaktadır.