2024
Azerbaycanca

Delifişek`im...
2026 34. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2026 17:47
Çoook beğendim , daha fazla aşkın üzerine kurulmuş bir kitap... Son sayfaları biraz üzücüydü , Şeker Portakalı ve Güneşi Uyandıralım kadar olmasa da, iyi bir kitap herkese tavsiye ederim...
DəlisovJosé Mauro de Vasconcelos · Qanun Nəşriyyatı · 202433,6bin okunma
İçimizdeki Delifişek Hiç Büyümez mi?
·85 syf.·
2026 22. kitabı
Zeze’nin çocukluktan gençliğe uzanan yolculuğuna eşlik ettiğimiz, insanın içine usul usul işleyen bir hikaye. Bu kez karşımızda o yaramaz, hayalperest çocuğun biraz daha büyümüş, biraz daha kırılmış ama hâlâ aynı derinlikte seven hâli var. Zeze artık hayatı daha net görüyor belki ama bu netlik ona huzur değil, daha fazla iç hesaplaşma getiriyor. Kitabı okurken sık sık şunu düşündüm. Büyümek gerçekten güçlenmek mi, yoksa sadece daha iyi rol yapmayı öğrenmek mi? Zeze’nin içindeki sevgi ihtiyacı hiç azalmamış. Hala birine tutunmak, bir yerde ait hissetmek istiyor. Ama hayat bu kez daha sert. Çocukken yaşanan yoksunluk başka, gençken hissedilen yalnızlık başka. Ve yazar bunu öyle süssüz, öyle doğal bir dille anlatıyor ki, bazı cümlelerin altını çizmeden geçemedim. Zeze zaman zaman öfkeli, zaman zaman fevri, bazen de insanı şaşırtacak kadar cesur. Ama bütün o delifişek tavrının altında kırılgan bir kalp var. En çok da bunu hissettim. İnsan ne kadar büyürse büyüsün, içindeki o sevgiye aç çocuk tamamen susmuyor. Sadece sesi değişiyor. Bu kitap bana, gençliğin romantik bir özgürlükten çok, yoğun bir savrulma hâli olduğunu düşündürdü. Yanlışlar, büyük duygular, ani kararlar… Hepsi Zeze’nin ruhunda bir iz bırakıyor. Okurken bazen ona kızdım, bazen “dur” demek istedim ama çoğu zaman sarılmak istedim. Çünkü aslında onun aradığı şey çok basit. Anlaşılmak. Delifişek, dışarıdan bakıldığında asi bir gençlik hikâyesi gibi durabilir ama bence özünde sevgiye dair bir roman. İnsan kalbinin büyürken nasıl çatladığını, nasıl kabuk bağladığını ve yine de sevmekten vazgeçmediğini anlatıyor. Şu soru ile kitabı bitirdim ve halen cevap bulamadım, insan gerçekten büyür mü, yoksa sadece içindeki delifişeği saklamayı mı öğrenir?
Vay delikanlı gönlüm vay
2023 7. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2023 19:15
Ze büyüdü. O artık bir delikanlı. Hala soruyor, sorguluyor ama tabiki değişiklikleri var. Ze artık gönül işleri ve hayat telaşı içinde tutkuları, yapması gerekenler ve yapmak istedikleri arasında insanın büyümesiyle yaşadığı sorumluluk alma duygusunu tadacaktır. Çerez niyetine okunacak serinin 3.kitabıdır. Tavsiye ederim.
2026 18. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2026 18:21
José Mauro de VasconcelosJosé Mauro de Vasconcelos ’un dünyaca ünlü Şeker PortakalıŞeker Portakalı ile başlayan serüveninin son halkası olan DelifişekDelifişek çocukluktan gençliğe geçişin hüzünlü ve asi bir kişiliği bize aktarıyor yazar. Zezé artık yirmili yaşlarının eşiğinde bir gençtir. Çocukluğundaki o hayalperest, duygusal ve yaramaz çocuk gitmiş; yerine sistemle çatışan, özgürlüğüne düşkün ve melankolik bir "Delifişek" gelmiştir. Serinin önceki kitaplarında Şeker PortakalıŞeker Portakalı Güneşi UyandıralımGüneşi Uyandıralım kitaplarda hayali dostlarına sığınan Zezé, bu kitapta gerçek dünyada bir yer edinme çabasındadır. Kitap, büyümenin aslında hayallerden kopuş olduğunu çarpıcı bir dille anlatır. Zezé’nin içindeki o bitmek bilmeyen fırtına, hayata tutunmasını zorlaştırır. Seri boyunca tanıdığımız karakterlerin ve en önemlisi çocukluğun nihai vedasıdır. Keşke daha uzun olsaydı dediğim bir kitap oldu üzülerek söyleyeyim uzun zaman oldu kitap okurken ağlamak bu kitap resmen ruhumu diriltti diyebilirim çok iyi geldi ağlamak... Çok beğendim Zezé'yi unutmamak dileğiyle Herkese keyifli okumalar dilerim...
2024 21. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2024 13:55
Zeze’ nin son bölümü olan Delifişek’i de büyük bir zevkle okudum. Spoiler!! Başkahramanımız Zeze artık büyümüştür, delikanlı olmuştur. Hayali arkadaşları artık yoktur. Geçmişten bugüne birçok şey değişmiştir. Zeze büyümüş, ilgileri değişmiş, yaramazlıklarını azaltmış; ilgileri kızlar ve yüzmek olmuştur. Babasıyla arasını hala düzeltememiştir ama arası da fena değildir. Yaşından kaynaklı onu anlamaya başlamıştır çünkü artık. Birgün babası hastalanır ve ameliyat olması gerekir. Zeze bu duruma çok üzülür tek zevki olan yüzmeyi bırakacağına dair söz verir. Babası ameliyat olur ve iyileşir. Kasabada yüzme yarışması vardır, herkes Zeze’nin korktuğu için yarışmaya katılmadığını söyler fakat o verdiği sözden dolayı yarışmaya katılmaz. Slyvia küçükken Zeze’nin beğenmediği bir kız ama büyüyünce kız güzelleşmiştir ve Zeze’nin tek gayesi artık evlenip Slyvia ile mutlu bir evlilik sürdürmektir. Bunun için Zeze denizci olmaya karar verir. Kitabımız burada sonlanır..
2025 5. kitabı
José Mauro de Vasconcelos’un yarı otobiyografik romanlarından biridir ve Zezé’nin ergenliğe geçiş sürecini anlatır. Yoksulluk içinde büyüyen Zezé’nin artık çocukluktan çıkıp hayatın sert gerçekleriyle yüzleşmesini konu alır. Hayal gücü güçlü, duygusal ve “delifişek” yapılı Zezé; ailesinin ilgisizliği, çevresindeki adaletsizlikler ve yalnızlık duygusuyla mücadele eder. Çocuklukta ona sığınak olan masum hayaller yerini acı, öfke ve sorgulamaya bırakır. Zezé, bu süreçte sevgi eksikliği, toplumsal eşitsizlik, büyümenin getirdiği sorumluluklar ve kayıp duygusu ile tanışır. Hayat onu erken olgunlaştırır; ama içindeki sevgi arayışı ve umut tamamen kaybolmaz. Roman, Zezé’nin kırılgan ruhunu ve sertleşen dünyaya karşı verdiği içsel mücadeleyi etkileyici bir dille aktarır. Toplumun birey üzerindeki etkisi ve çocukluktan ergenliğe geçişin çok güzel anlatıldığı bir kitap.
Şeker portakalı - Güneşi uyandıralım - Delifişek
2023 17. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2023 18:07
Brezilyalı yazarın kendi yaşam kesitlerinden yola çıkarak yazdığı şeker portakalı'yla başlayan serinin son kitabı. Şeker portakalı'nın ikinci bölümü olan güneşi uyandıralım'da romanın kahramanı Zezé biraz daha büyümüştür. çocukluğunun biricik dostu şeker portakalı fidanı yoktur artık. Onun yerini yeni bir dost almıştır: yüreğinde yer eden sevgili bir kurbağadır bu. İlk iki kitap özellikle yüzünüzde tebessümle okuyacaklarınızdan. Serinin üçüncü kitabı delifişek'te ise Zezé daha da büyümüştür. Bir delikanlı olmuştur. Yaşamın katı gerçekleriyle yüz yüzedir; haklarını arayan, özgürlüğünü yaratmaya çalışan bir genç adamdır. Nispeten daha kısa olan bu kitabı da bitirdiğinizde, istemsiz bir huzura kapılıyorsunuz. Çok özel bir karakteri tanıdınız. Hayal dünyasına misafir oldunuz. Onun büyümesine şahit oldunuz ve hatta onunla birlikte büyüdünüz. Nihayetinde her şey gibi bu da bitiyor, ya da yeni başlıyordur, bilemeyeceğim. Ben bu serüveni uzun uzun zamana yayarak okudum. Veda etmek istemediğim için tekrar tekrar karıştırdım sayfaları. Şeker portakalı herkesin okumasa bile bildiği bir kitap sonrasındaki diğer iki kitaba da bir şans vermenizi öneririm. Bitirmeden önce kitaplarını birkaç gün içinde transa geçerek, daktilodan parmakları acıyana kadar yazan yazarımıza da teşekkürü bir borç bilirim.
Kitap İncelemeleri
2021 19. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2021 03:23
Çocukluğumda hiç değilse sevgi ve arkadaşlıklar vardı. Ama mademki yaşıyordum, daha da büyük acılara katlanmak zorundaydım. Kimse benim yavaş yavaş ölmekte olduğumun farkında değildi.
Bir Aşkın Kırılganlığı:Zeze'nin Aşk Dünyası
Puan vermedi·85 syf.·
2026 31. kitabı
Bir aşkın, zamanın ve unutmanın arasında dans eden, kalbin en ince tellerinde titreşen bir hikâye. Yalnızca bir ilişkiyi değil, aşkın kendisini anlatır o anlamsız gibi görünen, ama her nefeste bir dünya yaratan, küçük, kırılgan, ama sonsuzluk kadar güçlü bir duyguyu. Aşk, burada bir kavuşma değil, bir düşüş gibi. Bir ses, bir bakış, bir an, bir kırık kalem iziyle başlar. Ve sonra, her şey değişir. Zaman, bir kahve sohbeti gibi geçer, ama o an, sonsuzluk gibi durur. Delifisek, bu anın kırılganlığını, bu anın ardından gelen boşluğu, bu boşluğun içindeki acıyı, kırık bir aynada yansıyan bir yüz gibi anlatır. İçindeki her satır, bir kalp atışı gibi. Her cümle, bir özlem, bir hatıra, bir "bir daha ağlamayacaktım…" gibi. Aşk, burada bir seçim değil, bir kendini kaybetme; bir kırık kalemle yazılan bir mektup gibi, kelimelerin arasında, bir sesin kaybolduğu yerde. Bir aşkın, ne kadar güçlü olursa olsun, zamanın ve unutmanın önünde nasıl kırıldığını anlatır. Ve en kırılgan anında bile, aşkın bir yıldız gibi ışık saçtığını gösterir.
·85 syf.·
2022 25. kitabı
Zeze artık yirmilerinde bir delikanlı... Biraz olgun, biraz bıkkın ve hâlâ biraz serseri.... Yazar, bu kitapta hayatın gerçeklerini daha çok ele almış, ama diğer kitaplardaki kadar duygu yüklü olmadan. Önemli olaylar içermeden, sadece kahramanın yani yazarın, o dönemdeki yalnızlık psikolojisinde neler hissettiğini ve nasıl tahammül ettiğini görüyoruz. Yazarın en sevdiği kitabıymış. Kendi özgürlüğü için, geri kalan herkesin ne istediğini önemsemeden, kendi yolunu seçmesi bu dönemde gerçekleşmesi, yani bu kitabın bitişi ile bir hayat yaşamaya başlamış olmasından dolayı sanırım. Bu dönemde ailesi ile daha çok iletişim kuruyor. Özellikle babası ile kurduğu yakınlık insanın içini ısıtıyor. "Birazcık sevecenlik delikanlılık çağında onu kurtarabilirdi." Ama Zeze büyümüş, hayatın acı gerçekleri ile yüzleşmişti, artık ne yapması gerektiğini biliyordu... Kitap devam niteliğinde yazılmış ama sanki bir şeyler eksik kalmış gibi... Yazarın itirafnamesi olduğu için saygı duyuyorum. Okumuş bulundum artık!

José Mauro de VasconcelosYazar · 19 kitap
Jose Mauro de Vasconcelos (d. 26 Şubat 1920 - ö. 24 Temmuz 1984) Brezilyalı yazar. Yazar José Mauro de Vasconcelos, 26 Şubat 1920 de Brezilya'da Rio de Janeiro yakınlarındaki Bangu kasabasında doğdu. Yarı Kızılderili yarı Portekizli, yoksul bir ailede doğan Vasconcelos iki ayrı kültürün de izlerini taşıdı. Oldukça yoksul olan ailesi, onu öğrenimini devam ettirmesi amacıyla Natal kasabasındaki amcasının yanına gönderdi. Orada 19 yaşındayken Potengi Irmağı'nda yüzmeyi öğrendi ve ilerde bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayallerini kurdu. Liseyi Natal'da bitirdikten sonra 2 yıl tıp öğrenimi gördüyse de öğrenimini yarıda bırakıp yeni hayaller peşinde Rio de Janeiro'ya gitti. Orada ilk işi boks antrenörlüğü oldu. Tarım işçiliğinin yanı sıra balıkçılık da yapan yazar, yaşamı boyunca çeşitli işlerde çalıştı. Bu durum, ona yazdığı roman ve hikâyeler için önemli kaynak sağlamıştır. Değişik ortamlarda, değişik koşullarda farklı insanlar tanıdı. İyi bir gözlemci ve usta olan bu yazarın elinde bütün bu yaşamlardan pek çok roman çıktı ortaya. Bunlar yazarın çok yönlü kişiliğinin ve içinde bulunduğu arayışın bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Genellikle romanlarında, roman karakterlerinin yaşamlarında ki zorlu yaşam koşullarını, yoksulluğu ve şiddeti tüm çıplaklığıyla anlatır; ama özellikle Şeker Portakalı ile onun devamı olan Güneşi Uyandıralım ve Delifişek gibi bazı romanları tüm bunlarla birlikte duygusallık ve iyimserlikte içermektedir. Brezilya'nın ormanlarında ya da step bölgesi sertaolarda yaşayan insanların, elmas avcısı garimpeiroların, yerlilerin, denizcilerin, değişik insanların yaşamlarından kesitleri ve ruh hallerini anlatır. José Mauro de Vasconcelos'un yazdığı ilk eseri Yaban Muzu (1942)'dur. Beyaz Toprak (1945) isimli eseri en çok beğenilen eserleri arasındadır. Kayığım Rosinha (1961) ile ününün doruğuna çıkan yazarı dünya çapında tanıtan eseri Zéze'nin maceralarını anlatan üçleme romanın ilk kitabı olan Şeker Portakalı olmuştur. Bu romanı 12 günde yazdığını belirten yazar, eserine duyduğu sevgiyi "Ama onu 20 yıldan fazla taşıdım yüreğimde" sözüyle özetlemiştir. Eserin özgün adı O Meu Pé de Laranja Lima'dır (1968). 24 Temmuz 1984'te hayatını kaybetmiştir.