Düşler Düşü

Sogni Di Sogni

Düşler Düşü
2020 4. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2020 09:25
Yaşam seni bekleyen beyaz kelebeklerle doludur. Ama aslında hepsi birer kurtçuktur. Can Yayınları' nın kampanyasından aldığım bir kitaptı. Kitabı almam sebebim, hayranı olduğum birkaç yazar ve ozanın düşlerine konuk olmaktı. Tabucchı' nin kaleme aldığı bu kitap, yirmi usta kalemin( ressam, yazar, besteci ve ozan) düşsel düşünü anlatıyor. Özellikle Pessoa, Çehov, Ovidius ve Freud' un düşlerinde gördüğü, yani kendi kişiliklerini bu düşlerin içinde tekrar inşa ettiği bir anlatım aslında. Yani bir nevi "içsel yolculuk" Kitap elinizde mevcutsa çok rahatlıkla okuyabileceğiniz masalsı bir kitap. Ben kısa bir zaman diliminde okudum. Merak eden okurlar için ideal bir kitap diye düşünüyorum. Meselâ kısa bir yolculukta okuyabilirsiniz️ Keyifi okumalar...
2020 78. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 20:24
Tabucchi'nin bu ilginç eseri 20 tanınmış, önemli insanın görmüş olabileceği düşleri anlatıyor kısa kısa. Bu 20 kişi arasında Pessoa, katil şair François Villon, ressam Goya, şair Rimbaud, ressam Toulouse-Lautrec, besteci Debussy, Freud, Çehov, Lorca, Ovidius, Robert Louis Stevenson, Mayakovski gibi isimler yer alyor. Kitabın sonunda kısa bir biyografi kısmı da var. Adı da güzel: Bu Kitapta Düş Görenler Bu kısa düşler, bir çoğunun adını bilmediğim için internetten bakarak okumam sayesinde daha bir anlamlı oldu diyebilirim. Tabucchi hayali rüyalarını yazdığı bu insanların gerçek hayatları, eserleri, dertlerinden bahsediyor; bu düşlerle onların hayatlarından haberdar olmasını beklediği okurlarının belki bu bağları, alâlakaları takip ederek gerçeği bulmasını istiyor belki de. Eğer öyleyse, yazarın Ufuk Çizgisi ve Domesceno Monteiro'nun Kayıp Başı kitaplarındaki temanın civarlarında dolanıyoruz diyebiliriz. İki kitapta ölüler üzerinden gerçeğin ne olduğuna dair birşeyler söylüyordu Tabucchi, gerçek ne ve kim diye soruyordu. Bu kitaptaki düşler düşleri gören sanatçıların ya da bilim adamlarının hayatlarındaki nice meselenin, sorunun, takıntının veya eserin de dışavurumu muhakkak ki. Örneğin Lorca'nın öldürüldüğü gece gördüğü rüya anlatılıyor, Mayakovski'nin de bu anlamda gerçek, Pessoa'nın Alberto Caeiro'yla olan bağının bir düş değil de gerçek olduğunu da araştırarak öğrendim. Lautrec'in hayatının ilginçliğini, ressamın takıntılarını kitabı okuyana dek duymamıştım hiç. Goya y Lucientes'in düşünde anlatılanların ressamın tablolarından alınma olduğunu da görüyoruz, tabii bunların hiç biri benim bildiğim şeyler değil, kitabı okurken bakmam gerekti. Goya y Lucientes'in düşü kitabın en etkileyici düşlerindendi. Bir diğeri de üzücü bir hayat yaşamış olan şair Giocamo
2021 21. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2021 13:48
Yazarla tanışma kitabım. Farklı dönemlerde yaşamış, farklı meslekteki kişilerin acaba düş görse nasıl olurdu düşüncesi ile ortaya çıkmış bir kitap. Kitabın sonunda düşlere sahip kişilerin yazarın yorumuyla hayatı kısaca anlatılmış. Ben beğendim tavsiye ederim :)
2022 77. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2022 20:36
Antonio Tabucchi ile tanışmam bu minik anlatı kitabıyla oldu. Kişiden kişiye değişebilecek türden bir kitap çünkü içerisinde gözde ozanlar, ressamlar, yazarlar ve bestecilerin görmüş olabileceği düşlerin düşleri yer alıyor. Mesela Toulouse-Lautrec, Çehov, Sigmund Freud, Robert Louis Stevenson… Bu düş görenlere özel bir ilginiz varsa bu anlatı okurken tatlı gelecektir aksi halde farklı bir yanı yok kitabın. Ağır kitaplar okurken araya çerez bir kitap olabilir.
Anlatı
2019 40. kitabı
Ne desem bilemiyorum… Çok fazla beğendiğimi söylersem yalan olur ama yazarın yaklaşım tarzı hoşuma gitmedi değil. Kitabın içeriğine kısaca değinmek gerekirse bazı ünlü kimselerin eserlerinin nasıl ortaya çıktığına dair yazar hikayeler uydurmuş.Bunları da rüyalarında gördükleri düş şeklinde yazmış. Yani bahsi geçen kişi bir gece uyuyunca bir düş görür. Bu düş o kişinin eserine göre şekillenir. Bu genelde en ünlü eserlerinden birisi oluyor. Bazıları güzel olsa da ben genel anlamda biraz daraldım. Peki kim bu kimseler? Bazılarına değineyim: Caravaggio, Francisco Goya, Giacomo Leopardi, Carlo Collodi, Robert Louis Stevenson, Anton Cehov, Fernando Pessoa, Sigmund Freud.
2025 36. kitabı
#kitapyorumu “Ben yalnızca biri değilim. Ben, birbirinden habersiz yaşayıp ölen birkaç kişiyim.” Tabucchi’nin 20 kısa düş-öyküsünden oluşan bir kitap. Her bir düş, tarihten ya da edebiyattan önemli bir kişiliğe aitmiş gibi yazılmış. Yani Tabucchi, hayali bir şekilde bu kişilerin düşlerini “görmüş” ve onları yazıya dökmüş. Kitapta yer alan karakterler arasında Galileo Galilei, Goya, Rimbaud, Borges, Freud gibi isimler bulunuyor. Yani bu kitap, gerçek kişilere atfedilen hayali rüyaların birleşiminden oluşuyor. Rüyaların dili sembolik, şiirsel ve oldukça yoğun.“Düşler Düşü”, sıradan bir öykü kitabı değil; edebiyat, felsefe, sanat ve psikolojiyle örülü, çok katmanlı bir düş atlası gibi. Özellikle içindeki kişilerin hakkında bilgi sahibi değilseniz,hayatlarına dair ufak bir araştırma yapmanızı öneririm,ancak o zaman daha anlaşılır olacaktır. Sevdim mi derseniz çok farklı bir kitaptı ve güzel bilgilere ulaşma imkanı bulduğum için çok sevdim. 50 sayfalık bir kitap ama felsefi yönü oldukça güçlü.
Düşler DüşüAntonio Tabucchi · Everest Yayınları · 2023148 okunma
2023 17. kitabı
Kitap, Tabucchi'nin tarihteki büyük fikir adamlarının içinden seçtiği 20 şahsiyetin kurmaca düşlerinden oluşuyor. En uzunu dört sayfa olan bu kısacık rüyaları okumak ilginç bir deneyim oldu. Rüya sahiplerinin içlerinde çok iyi tanıdığım isimler (Çehov ve Freud gibi) olsa da çoğunun adını ilk defa bu kitapta duydum. Bu yüzden okurken bazı göndermeleri kaçırıyormuş gibi hissettim. Freud'un rüyası mesela, çok güzeldi ama önceden Freud'la ilgili fikrim ve bilgim olmasa bana bir şey ifade eder miydi bilmiyorum. Gerçi kitabın sonunda rüya sahiplerinin hepsinin kısa kısa biyografileri var ama dediğim gibi onlar da çok kısa, her biri yarım sayfa kadar. Ben bir-rüya-bir-biyografi şeklinde ilerledim okurken. Biyografiler de öyle düz, ansiklopedik cümlelerle yazılmış biyografiler değil. Tabucchi'nin orijinal ve bazen ironik bazen dokunaklı diliyle özetlediği hayat hikayeleri. Pessoa için kurduğu şu cümle kalbimi ezdi: "Bir dâhi olduğunu hep bilmesine rağmen babaannesi gibi delireceği korkusunu içinden hiç atamadı." Kitabı beğendim, rüyaların her biri orijinaldi, dünyayı dümdüz görmeyen, gördüklerini eğip bükmeyi, patlatmayı seven bir kafanın elinden çıktıkları belliydi. Biyografi kısmında dikkatinizi şu çekiyor, seçilmiş isimlerin çoğu hayatının bir döneminde akıl hastalığından (yazarın deyimiyle delilikten ve delilik nöbetlerinden) mustarip kişiler ve çok yaratıcı birer dahiler. Kendisinden okuduğum tek eser bu incecik kitap olsa da Tabucchi'nin de onlardan aşağı kalır yanı yok gibi geldi bana. Eminim Freud'un düşü gibi diğer düşler de düş sahibinin hayatına atıfta bulunan zekice kurgulanmış hikayelerdi ama ben karakterleri tanımadığım için havada kaldı. Bu kitabı masadaki bilgisayarda arama motoru açıkken okumak daha iyi bir fikir olabilir. Ama bu ince kitap için öyle bir
Düşler DüşüAntonio Tabucchi · Everest Yayınları · 2023148 okunma

Antonio TabucchiYazar · 16 kitap
Antonio Tabucchi, 23 Eylül 1943’te Pisa’da dünyaya geldi, ama Vecchiano kasabasında anneannesiyle büyükbabasının yanında büyüdü. 1969’da “Portekiz’de Gerçeküstücülük” üzerine bir tezle üniversiteden mezun olduktan sonra, 1970’li yıllarda Pisa'daki Scuola Normale Superiore’de Portekiz dili ve edebiyatı üzerine çalışmalarını sürdürdü ve 1973’te Bologna Üniversitesi’nin Portekiz Dili ve Edebiyatı kürsüsüne öğretim üyesi olarak atandı. Portekizceye ve bu dilin edebiyatına yönelmesindeki en büyük etken, Fernando Pessoa'nın yapıtına olan hayranlığı ve onu ana dilinden okuma arzusu oldu. 1975’de, ilk romanı Piazza d’Italia (Milano: Bompiani) yayımlandı. Siena Üniversitesi’nde ve New York’taki Bard College, Paris’teki Ecole des Hautes Etudes ve Collège de France gibi seçkin üniversitelerde ders verdi. Kitapları kırktan fazla dile çevrildi. Bazı romanları Roberto Faenza, Alain Courneau, Alain Taner, Fernando Topes gibi ünlü yönetmenlerce beyazperdeye, Giorgio Strehler ve Didier Bezace gibi tanınmış yönetmenlerce sahneye uyarlandı. Halen üyesi olduğu Uluslararası Yazarlar Parlamentosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Tabucchi’ye 2007’de Liège Üniversitesi’nce onursal doktor unvanı verildi. Aldığı Ödüller [değiştir] Almanya Leibniz Akademisi’nce verilen Nossack Ödülü Avusturya Europaeischer Staatspreis Fransa Prix Médicis Etranger Prix Européen de la Littérature Prix Méditerranée İspanya Hidalgo Asturias Prensi’nce verilen basın özgürlük ödülü Francisco Cerecedo İtalya Pen Kulübü Ödülü Campiello Ödülü Viareggio Ödülü Yunanistan Aristeion Türkçede Antonio Tabucchi [değiştir] Notturno indiano (Palermo: Sellerio, 1984). Hint Gece Müziği, çev. Münir H. Göle (İstanbul: Afa, 1994). Il filo dell’orizzonte (Milano: Feltrinelli, 1986). Ufuk Çizgisi, çev. Münir H. Göle (İstanbul: Afa, 1994). Requiem (Milano: Feltrinelli, 1992). Requiem Bir Sanrı, çev. Münir H. Göle (İstanbul: Afa, Ekim 1994). Sostiene Pereira (Milano: Feltrinelli, 1994). Pereira İddia Ediyor, çev. Münir H. Göle (İstanbul: Afa, 1997). La testa perduta di Damasceno Monteiro (Milano: Feltrinelli, 1997). Damasceno Monteiro’nun Kayıp Başı, çev. Kemal Atakay (İstanbul: Can, 1998). Si sta facendo sempre più tardi (Milano: Feltrinelli, 2001). Gittikçe Geç Olmakta, çev. Neyyire Gül Işık (İstanbul: Can, 2002). Piccoli equivoci senza importanza (Milano: Feltrinelli, 1985). Önemi Olmayan Küçük Yanlış Anlamalar, çev. Münir H. Göle (İstanbul: Can, 2006). Tristano muore. Una vita (Milano: Feltrinelli, 2004). Tristano muore, çev. Semin Sayıt (İstanbul: Can, 2006). Sogni di sogni (Palermo: Sellerio, 1992). Düşler Düşü, çev. Semin Sayıt (İstanbul: Can, 2006). Gli ultimi tre giorni di Fernando Pessoa (Palermo: Sellerio, 1994). Fernando Pessoa’nın Son Üç Günü, çev. Münir H. Göle (İstanbul: Afa, 1994).