Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydınlanmadan Postmodernizme Eleştirel Düşünce İçin Çizgibilim

Eleştirel Teori

Stuart Sim

Eleştirel Teori Gönderileri

Eleştirel Teori kitaplarını, Eleştirel Teori sözleri ve alıntılarını, Eleştirel Teori yazarlarını, Eleştirel Teori yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefe
Ön Okuma: ●
Felsefe 101
Felsefe 101
: Bir Çırpıda İdealizm, Materyalizm, Metafizik ●
Felsefe
Felsefe
: Antik Yunan'dan Postmodern Dünyaya Düşünce Tarihini Daha İyi Anlamak İçin Çizgibilim Eğitim Kitapları: ●
Felsefeye Giriş
Felsefeye Giriş
● 📕 Felsefe, Ahmet Cevizci, Anadolu Üniversitesi Yayınları ● 📕 Zihin Felsefesi, Kolektif, Anadolu Üniversitesi Yayınları ● 📕 Dil Felsefesi,
Postmodernizm, modernite ideolojisine (aklın, etrafımızdaki her şeye hükmedebileceğini söyleyen ve bu yolla, bize belirsiz bir geleceğe doğru yol alan maddesel bir ilerleme taahhüt eden inanış) karşı bir tepki olarak gelişmiştir. Kültürel bir olgu olarak modernizmin kökleri sıklıkla, “Aydinlanma projesi" olarak da anilan, 18. yüzyıl Avrupasının Aydınlanma Çağı'na dayandırılır.
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
Oldukça kristalize edilmiş biçimde, eleştirel teoriye dair belli başlı çıpaları zihnimize atabilen bir eser. Konuya önceden hakim olmayanlar için resimli olması hiç de kolaylık sağlamıyor. Çok yerde ekstra araştırmaya ve okumaya ihtiyaç duyulabiliyor. Eleştirel teorinin temel mantığını verip 20. Yüzyıla kadar olan süreçte hangi düşünürlerin ve düşünce akımlarının eleştirel teori içinde değerlendirilebileceğinin bilgisini veriyor. Bu bakımdan, temelde bu teorinin bir post-modern ürün olarak yapı sökümünü esas aldığını anlıyoruz. Yapı sökümü ise, her şeyin teorisi olan büyük anlatıları olumsuzlayan bir süreci ifade eder. Bunun tek bir yöntemi yoktur. Eleştirel teorinin kesişim kümesini buraya konumlandırabiliriz.
Eleştirel Teori
Eleştirel TeoriStuart Sim · NTV · 201026 okunma
İktidar sırf baskıya bel bağlayamaz, aynı zamanda bilginin iktidarı üzerinde de denetim kurar. Foucault
Sayfa 37
Anti-Oedipus and Schizoanalysis
On the wilder shores of postmodernism we find
Gilles Deleuze
Gilles Deleuze
(1925–95) and
Felix Guattari
Felix Guattari
(1930–92), whose
Anti-Ödipus
Anti-Ödipus
(1972) is an attack on the concept of authority in general and the allegedly authoritarian theories of Marxism and Freudianism in particular. Psychoanalysis for them is a repressive system which forces individuals to conform to restrictive social norms of behaviour. Deleuze and Guattari put their faith instead in “schizoanalysis”.
Icon BooksKitabı okudu
Reklam
Jean François Lyotard
Jean François Lyotard
’s
Postmodern Durum
Postmodern Durum
(1979) might be regarded as the bible of postmodernism as a critical theory.
Icon BooksKitabı okudu
The Structuralist Marxism of Althusser
Ideology is therefore disseminated by what
Louis Althusser
Louis Althusser
calls the “Ideological State Apparatuses” (institutions such as the legal system, the educational system and the media) and maintained by the “Repressive State Apparatus” (the police and army). Following on from
Antonio Gramsci
Antonio Gramsci
’s “hegemony” theory, Althusser also believed that ideology worked most effectively at the level of ideas – as enshrined in the Ideological State Apparatuses. The duty of the cultural critic is to identify where, and how, these ideas serve the cause of the ruling élite – as well as to identify the contradictions that reveal the gaps and flaws in the ideology in question.
Icon BooksKitabı okudu
Eco's Labyrinth
Umberto Eco
Umberto Eco
(b. 1932) offers another semiotic view of intertextuality. One of the characters in his novel
Gülün Adı
Gülün Adı
(1980) remarks that: “A book is made up of signs that speak of other signs.”
Icon BooksKitabı okudu
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.