Memoirs of a Woman of Pleasure

Fanny Hill

John Cleland

2024 24. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2024 18:34
“Ne okudum ben böyle!“ dediğim romanlardan biri oldu Cleland’ın “Bir Kadının Zevk Anıları“, ya da uluslararası nam salmış ismi ile “Fanny Hill - Bir Zevk Kadınının Anıları“. Bu, 1748 tarihli bir erotik roman. “O yıllarda erotizmi nasıl anlatmışlardır ki“ diyerek, biraz da müstehzi bir üslupla başladığım roman, şu meşhur “Grinin Elli Tonu“ serisini gölgede bırakan dolaysız, açık, sansürsüz anlatımı ile beni şaşkınlık içinde bıraktı. Öncelikle söylemeliyim ki, türünün başarılı bir örneği Fanny Hill. Genç bir kızın önce bir kadına, sonra da toplum kurallarını ve baskıcı ahlak anlayışını aşıp, cinsel ilişkiden zevk almasını bilen erişkin bir bireye dönüşünün hikayesini anlatıyor. Fanny Hill, daha 15 yaşını yeni doldurmuş kahramanımızın adı. Anne-babasını kaybettikten sonra sahipsiz kalan, kendine bir hayat kurmaya çalışırken önce büyük bir aşkın, sonra pahalı randevu evlerinin, sonra tekrar aşkın kucağına düşen güzel bir kız Fanny. O adım adım kendini ve erkekleri tanırken, nelerden zevk alıp nelerden almadığının ayrımına varıyor. Ve, döneminde adı bile konmamış feminizmin ilk temsilcilerinden biri olarak, iki yüzlü toplumun değer yargılarını çok da kafaya takmayıp, cesaretle isteklerinin peşinden gidiyor. Fanny’nin hikayesi, bizim Türk filmlerindeki kötü yola düşmüş güzel kız hikayesi gibi başlasa da; Cleland bu kızı “düşen“, dolayısıyla kaybeden bir kadın gibi değil, kendi isteğiyle cinsellikten zevk almayı seçen ve sonucunda da “kazanan“ kadın olarak resmediyor. Dolayısıyla, toplum kuralları ve ahlak anlayışına karşı geldiği için kirlendiğine inanılan kadın, aslında doğasının kendisine çizdiği yolun daha özgür, daha keyifli, daha doyurucu olduğunu fark ediyor. Bugün bile sansasyon yaratabilecek o cesur dilinin Cleland’a hayatı boyunca hiç huzur vermediğini söylemeliyim. Uzun
Edebiyat & Roman
Bir Kadının Zevk AnılarıJohn Cleland · Yeşil Elma Yayıncılık · 2016531 okunma
Abla kusura bakma ama, senin de içinde varmış yani
·280 syf.·
2025 21. kitabı
Eee Mortem... Sen ki doymadın doymadın, dünya kadar kitabı aldın aldın eve tıkıştırdın. Sonunu hiç düşünmedin bile. Nihayetinde yerleşik bir hayata da sahip değilsin, konargöçerliğin nirvanasındasın kendince. Al işte şimdi kitapların hepsi kolilere yollandı, sen de dımdızlak kalıverdin ortada. Böyle epub'lara, pdf'lere düşersin ondan sonra işte... Neyse, iyi yanından bakalım, epeydir arşivimde bekleyen bu nadide çiçeği sonunda kokladım ve de koparıverdim artık. Arşivime indirdikten sonra yaptığım ufak çaplı göz atmalarım neticesinde, okurken kallavi derecede zevk alacağımı tahmin ediyordum zaten. Okuyup bitirdikten sonra da bu hislerimde yanılmadığımı düşünüyorum. Köylü kızı Fanny, fani dünyada başına gelen türlü talihsizlikten sonra, 90'lar furyası olan, Unkapanı'na gidip şarkıcı olma hayallerine kapılan sesi güzeller gibi düşüyor büyük şehir yollarına. Sesi mi güzel dersiniz? Belki de davar güderken yaylalarda çığırdığı türkülerin yankılı tınısı, onu bu maceraya sevk etmiştir ha? Belki de güzel enstrüman çalıyordur? İbraamın orkestraya kapağı bi atarsa, değme gitsin... Öylesi bir şey mi yoksa? Cık... Hiçbiri değil. Körpe köylü kızımız, ona kalırsa doğanın, bana kalırsa genetiğin, yazara kalırsa da damak zevkinin verdiği yetkiye dayanarak, öylesi can alıcı silahlarla donanmış ki, değmeyin gitsin... Zaten maşallah, kitapta can alıcı silahlarla donanmamış genç kız, gürz gibi yarr... pardon, aygıtlarla donanmamış genç erkek yok. Cast ajansının gözlerinden öperim yazar emmim benim. Böylesi bir cast elinde olunca da geri kalanı yazar emmimin hayal gücü ve konulu filmlere taş çıkartacak kurgusu hallediveriyor. Yalnız tüm bunların yanında, yazarın öyle takdir edilesi bir sembolizmle aktardığı sahneler var ki, yani sahneyi izleseniz belki bu kadar etkilenmezsiniz ama
Erotizm
2022 6. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2022 18:12
Okunması gereken 1000 kitaptan biri olmasına şaşmamalı.. Evet erotik bir roman. Bir insan nasıl olur da o zamanlarda bile böylesine cesurca bir eseri kaleme alabilir , şaşıyor insan. Tek kelimeyle muhteşem , inanılmaz etkileyici. Hikayenin açık seçikliğini düşünemeden o kadar muntazam kaleme alınmış ki etkilenmemek mümkün değil. Tasvir, betimleme, anlatım.. Herşeyin çok ötesinde düşünmenize sebep olam tonlarca düşünce. Evet ısrarla tavsiye ederim, mutlaka şans vermelisiniz.
Bir Kadının Zevk AnılarıJohn Cleland · Yeşil Elma Yayıncılık · 2016531 okunma
GeçmişYadaGelecek, HerİkisideÖnemsiz, HayatYalnızca Oandır...
·224 syf.·
2023 111. kitabı
Tarihin en çok yargılanan ve yasaklanan kitaplarından biri olan Bir Kadının Anıları, ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasında olup, genç bir kızın fiziksel zevkleri keşfetmesinin, fazlaca açıkça anlatmasının klasik romanıdır. "Çok ahlaksız ve kışkırtıcı bir kitap" ve "Din ve görgü kurallarına açık bir hakaret" olarak nitelendirildi döneminde... On beşine basmak üzereyken anne ve babasını ani bir çiçek hastalığı sebebiyle birer gün arayla kaybeden genç Fanny Hill, bir fahişelik hayatı için kandırılır, ancak fiziksel tutkunun yollarını öğrenirken kendi vücudunun gücünü de çabucak öğrenir. Kısa süre sonra zengin bir genç adamın sevgi dolu kolları için kaderinden kaçarken, talihsizlik onu evdeki mutluluktan alıkoymak için işbirliği yapar sanki. Fanny, seksin sadece aşk için olması gerekmediğini keşfeder; zevk için alınabilir. Daha sonra bu zevkleri oldukca geniş bir yelpazede keşfetmeye koyulur. Yaşlı erkeklerle, gençlerle ve kadınlarla da; güçlü konumlarda ve sahip olmadığı durumlarda; Fanny'nin cinsel zevklerindeki yolculuğu sunar okura. Fanny'nin fahişeliğe düştüğü ve ardından saygınlığa yükseldiği hikayesi, cinsel maceralarının bol ve açık fizyolojik ayrıntılarıyla bir itiraf biçimini alır gibi kitap. Dönemine göre fazlaca cesaretli bir kitap olan Bir Kadının Anıları İngiliz edebiyatının en ünlü metinlerinden biri sayılıp, bir fahişenin saygınlığa yükselişinin öyküsünü, şehvetli eğlence olmasıyla birlikte felsefi bir cinsellik kavramının benzersiz bir bileşimi olarak kabul edilir daha sonra ki güzellik, zevk ve haz adına ilginç tespitler de mevcuttur kitapta. Modern okuyucular, onu sadece aydınlanma Çağı'ndaki devrimci düşünceye önemli bir katkı olarak değil, aynı zamanda İngiliz roman tarihinde Richardson, Fielding ve Smollett'in yanında bir yer hak eden,
1001KitapOkumalarım
Bir Kadının AnılarıJohn Cleland · Arunas Yayıncılık · 2017531 okunma
tek bir müstehcen kelime içermeyen sıradışı bir pornografik roman
2024 27. kitabı
Okunma: 08 Mart 2024 23:38
John Cleland’ın, ilk defa 1748’de yayınlanan bilinen ilk pornografik romanı. Yazar sanırım bu eser yüzünden hapis cezası almış. Bir mektup-roman olan kitabın baş kahramanı aynı zamanda anlatıcısıdır. Güçlü tasvirlerle bezenmiş bölümleri, kadın-erkek bedenlerini ve yaşanan cinsellikleri anlatırken kullanılan edebî dil oldukça hoş ve etkileyici. Tek solukta bitme potansiyelini bozan tek şey bazen tekrarlara düşmesi. Keyifli okumalar.
Bir Kadının Zevk AnılarıJohn Cleland · Yeşil Elma Yayıncılık · 2016531 okunma
Kadınlar her şeye rağmen güçlüdür
·280 syf.·
2020 1. kitabı
Ailesinin ani ölümü sonucu 15 yaşında hayat mücadelesi vermek zorunda kalan bir genç kızı anlatmak üzere giriş yapan yazar beni çok şaşırttı! Açıkcası kitaptan beklediğim bir iki incelemeyi baz alarak; bir fahişenin yaşam mücadelesi ve zor anlarıydı. Ancak kitap hiçte öyle devam etmedi. Tahmin edemeyeceğim şekilde gelişme ve sonuca ulaşmasıyla beni cidden şaşırttı. Zamanında müstehcen olduğu gerekçesiyle yasaklanan bu kitap, olağanüstü güzel ve hiçbir şekilde argo kullanılmadan müthiş betimlemeleriyle beni kendine hayran bıraktı. Bu kadar kaliteli bir kaleme sahip bir yazarın tek kitabının olması üzücü. Çok eski olmasına rağmen bu kadar güzel bir kitabın müstehcen görülüp keşfedilmemesi bence çok fena.(1k için) Kadınların her şeye rağmen ne kadar güçlü olduklarının, mantıklı düşünüp ama her şeye rağmen kalbinin sesini dinlediklerinin göstergesi bu kitap. Kitabın sonu eksik kalmış bana göre o yüzden 8 puan verdim. Yeni yılın ilk günü, ilk kitap incelememden keyifli okumalar dilerim. :)
2020 9. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2020 16:26
John Cleland isimli yazarın 18.yy'da kaleme aldığı ve müstehcen içeriğinden ötürü döneminde yığınla tepki topladığı bu romanda; roman karakterimiz, ailesinin uğradığı felaketler neticesinde taşradan Londra'ya gelen genç kızımız Fanny Hill'dir. Fanny, bu büyük şehirde bir iş aramaya çalışırken farkında olmadan kendini genelevde bulur ve talihsiz sayılabilecek bir kısım olaydan sonra bu konuda artık iyiden iyiye meslek erbabı olur. Çoğu kitap yorumlarında hayat kadınlarının talihsizliklerinin anlatıldığı, sosyal içerikli bir roman olduğu düşünülse de Fanny Hill'in ve romandaki meslektaşlarının muhatap oldukları erkekler hep elit - zengin kişiler oldukları için maruz kalınan bir şiddete veya haksızlığa tanık olmuyoruz romanda. İddia edildiği gibi hayat kadınlarının sorunlarını anlatan, sosyal içerikli bir roman olsaydı, daha alt sınıflarda yaşayanların ve buradaki hayat kadınlarının maruz kaldıkları şiddetlerin veya haksızlıkların anlatılması gerekirdi. Neyse ney, Fanny Hill ve arkadaşları bu pek de hoş olmayan mesleği yapsalar da maddi ve manevi bütün ihtiyaçları fazlasıyla karşılandığı için, bir noktadan sonra işin zevk yanını keşfetme telaşelerine kapılırlar, romanın finali biraz duygusaldır. Edebiyatta erotik unsurları seven okuyucuların da tercih edebileceği, içeriğine rağmen yumuşak bir anlatıma sahip bir romandır. İyi okumalar...
2025 22. kitabı
Eğer Marquis de Sade tarzı sevmiyorsanız bu kitaba yaklaşmayın. Hikaye, on beş yaşında bir kızın hem erkeklerle hem de kadınlarla cinsel ilişkiye girmesini, neredeyse tecavüze uğramasını, fuhuşa düşmesini, orgilere katılmasını, cinsel zevk için bir erkeği kırbaçlamasını ve iki erkeğin anal seks yaptığını görüp bunu yerel köylülere bildirmesini konu alan oldukça rahatsız edici (bugünkü standartlara göre bile) bir öykü. Bu süre zarfında Fanny birkaç kez aşık olmayı da başarıyor ve -hakkını vermek gerekirse- bir kadın ve bir insan olarak oldukça fazla gelişim gösteriyor.Ancak olay örgüsü çok hızlı ilerliyor ve sonunda özensiz ve dikkatsiz bir şekilde sonuçlanıyor. Fanny, bir kadının cinsel keşfini anlatan tam bir romandan ziyade, cinsel karşılaşmalar hakkında bir dizi kısa öykü gibi hissettiren bir şekilde sevgiliden sevgiliye koşuyor. Cleland'ın kadın cinselliğini ve kadınların sadece çocuk doğurmak veya kocalarını memnun etmek için değil, zevk için de seks yapabilme yeteneğini tasvir edişinin zamanının çok ötesinde olduğunu belirtmek gerekir. Ancak Fanny Hill özellikle güçlü bir karakter değil ve içinde bulunduğu durumlar genellikle başkalarının onu koyduğu yerin bir sonucu, kendi seçtiği yerin değil. Erkeklerin ve kadınların kendilerini cinsel eylemler yoluyla kendilerini bulmaları kısmı dikkate alınacak bir gözlemin sonucu. Kendinden sonraki bir çok esere bu anlamda çok büyük cesaret veren yol açıcı bir kitap. Arzuyla kendinizi yelpazeliyor ve ilginç şeyler duymaktan keyif alıyorsanız o zaman bu kitap tam size göre...
2018 40. kitabı
Okunma: 21 Mart 2018 18:05
Fanny Hill deyim yerindeyse feleğin çemberinden geçse bile önce saflığı sonra aşka ve tutkuya inanmasıyla hayatını sürdürdü. Cinsi münasebetlerle ilgili ayrıntılar, edebi bir dille anlatıldığı için rahatsız edici olmadı. İki mektup halinde anlatılan bu hayatın kalan kısmı da yazılmış olsa bir solukta okurdum eminim.
2020 69. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2020 18:56
Kitap İngiliz edebiyatının ilk erotik romanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Ailesini kaybeden taşralı bir kızın Londra'ya göçünü ve bir hayat kadını, metres olarak yaşadıklarını anlatıyor. Kahramanımız başından geçenleri iki mektup halinde bir Madama anlatıyor. Yalnız bu anlatım bana erkeklerin cinsel maceralarını anlatmasını çağrıştırdı. Abartma olmasa da yer yer ballandıra ballandıra bir anlatım söz konusu diyebilirim. Ancak kitabın arka kapağındaki tanıtımda ise farklı ifadeler söz konusu. Örneğin: "... cinselliği açık ifadelerle dile getirdiği, on sekizinci yüzyıl toplumunun ahlakına yönelik hicivci bir saldırı da sayılabilen roman..." Burası çokemelli. Zira erotizmden, olayların akışını ifade etmekten ahlaki değerlendirmelere yer kaldığı iddiasında bulunmak epey gülünç bir iddia. Yer yer birkaç cümle ile bazı tespitler yapıldı ancak bunlar asla derinlik kazanmadı. Bir diğeri: "... on sekizinci yüzyıldaki aşk ve cinselliğe hem felsefi hem de erotizm ile yaklaşan, aynı zamanda kararlı bir mutluluk ve aşk arayışıdır." Burası da ekstra çokomelli. Bir insanın ölüm, açıkta kalma, polis korkusu ve çaresizlik ile yaptığı seçimleri, daha doğrusu sürüklenişi, kararlı bir aşk arayışı şeklinde yorumlamayı takdirinize bırakıyorum. Netice olarak kitabın büyük bir kısmını cinsel ilişkiler, erotizm oluşturmakta. Erotizmi bayağılaşmadan verebilmesi, türünün ilk örneklerinden olması dışında bir değeri olduğunu düşünmüyorum. Keyifli okumalar dilerim.