Witold Gombrowicz’in Ferdydurkesi, yirminci yüzyıl romanının en özgün ve en radikal yapıtlarından biri olarak, yalnızca Polonya edebiyatının değil, modernist dünya edebiyatının da dönüm noktalarından kabul edilebilir. Roman, otuz yaşındaki Józio’nun absürd bir şekilde yeniden okula gönderilmesiyle açılır; bu “geri dönüş”, yalnızca yaşla bağdaşmayan grotesk bir cezalandırma değil, aynı zamanda bireyin toplumsal kurumlar karşısındaki çaresizliğinin bir alegorisidir. Gombrowicz burada “form” kavramını merkezileştirir: İnsanlar birbirlerine dayattıkları toplumsal, kültürel ve dilsel kalıplar aracılığıyla şekillenirler, bireysellik daima başkalarının bakışıyla yoğrulur. Józio’nun yaşadığı her absürd deneyim —okul sahnelerinden aristokrat evindeki mizahi karikatürlere dek— insanın kendiliğinin daima bir “yapıntı” olduğunu, otantik bir özün asla erişilemeyeceğini sahneye koyar.
Romanın biçimi de bu temayı destekler: anlatı, bilinçli olarak parçalı, grotesk ve ironik bir dille örülmüştür. Gombrowicz, hem romantik ve ulusalcı edebiyat geleneklerini hem de modernist estetiklerin ciddiyetini hicvederek edebiyatın “yüce” olma iddiasını yıkar. Ferdydurke, bu anlamda yalnızca bir bireyin içsel çatışmasını değil, aynı zamanda edebiyatın kendisinin içinden geçtiği biçimsel krizi temsil eder. Kimi eleştirmenler romanın mizahını “çocukça” bulsa da, aslında bu çocukluk stratejisi Gombrowicz’in en derin felsefi hamlesidir: “çocuklaştırma”, olgunluk maskelerinin ve otoritenin sahte kudretinin altını oyarak, bireyin hem trajik hem de komik kırılganlığını gözler önüne serer.
Bir Gombrowicz hayranı olarak, Ferdydurke’deki en hayranlık uyandırıcı unsurun, yalnızca bireysel özgürleşmenin değil, kolektif özgürleşmenin de edebî bir oyun aracılığıyla gündeme getirilmesi olduğunu söyleyebilirim.