izler, yazılar

Temmuz 1997
Metis Yayıncılık
Orijinal Adı:
Photocopies

İçinizi ısıtacak hayatlara dair...
2022 14. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2022 22:08
Fotokopiler Berger'in anılarından izler taşıyan birbirinden güzel, insanın okurken içini ısıtan 117 sayfaya sığdırdığı 29 farklı hikaye, hayatların kaleme yansımış hali. Bu hikayeler Berger'in hayatında izler bırakan, ruhuna dokunmuş kişilerin hayatlarından kısa kesitler şeklinde aktarılmış. Kitabı okurken, bir hikayeyi, hayatı okuduktan sonra diğerine geçmeden önce şöyle bir durup içinizde bıraktığı o sıcaklığı hissedip sanki o hayat ile yollarınız kesişmiş, gün içinde karşılaşmış iki kelam etmişsiniz hissiyle sizde uyandırdığı intibah ile düşüncelere dalıyor o hayatı içinizde tartıp, ölçüyorsunuz. Ya da bende böyle bir duygu uyandırdı. İçinde yer alan birkaç hayata dair hikaye bende oldukça etki bıraktı. Yirmilerin başında trafik kazasında ölen oğlu için otuz yıl yas tutan Angeline'e sımsıkı sarılmayı, güvercinleri besleyen evsiz, barksız yaşlı kadına iyi ki varsın demeyi, çoban Antonin'e umarım birgün en lüks restorant da yemek yemeni, insanların yemek yerken bile olsa sana hizmet etmesini istedim. Muhammed İbrahim'e seçtiği hayatta mutluluklar, Filozof Simone Weil'e kısacık hayatının bitiminde gittiği yerde ışıklarla uyumasını diledim. Ve Abidin Dino iyi ki bu dünyadan geçtin dedim. Bu kitabı aldığımda ismi çok dikkatimi çekmişti ve neden Fotokopiler diye düşünmüştüm. Berger'in bu ismi tercih etmesinin sebebi de anılara ait hikayelerin, fotoğrafların, resimlerin, mektupların fotokopilerini çekip onları saklaması, arşivlendirmesi. Eserin yalın ve akıcı bir dille okuyucuya aktarılması hiç duraksamadan hikayeleri okuma isteği uyandırıyor. Bir hikayede hapishane imgelemi oldukça etkileyici; Hapishanede sesler bir geminin ambarındaymış gibi yankılanır. Onları soğuracak ya da örtecek bir şey yoktur. Orada seslerin de tutuklular gibi gizliliği yoktur. Bu yüzden çoğu
Hayat ve İnsan
2024 147. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2024 00:00
Görüntü ile öyküleme … Mevzu roman, senaryo, belgesel yazarı ve sanat eleştirmeni Berger olunca görüntü ile öyküleme bambaşka bir hal alıyor. Onun yazdıklarını okumak, onun görü dünyasındaki imleri gör(ebil)mek demek bir anlamda. Sayfaları tuval etmiş, yakından ya da kısa süreliğine tanıdığı insanların portrelerini çizmiş Berger. Ama nasıl bir çizmek… Okuduğunuz kısa kısa bölümler kimi zaman bir roman derinliği kimi de gerçek bir resim ya da fotoğraf algısı yaratıyor. #memleketimdeninsanmanzaraları diyen Nazım gibi hem yaşadığı ülkenin hem yeryüzünün her köşesindeki insanın, hayatının, sorunlarının, duyumlarının portresini çiziyor. Berger’in gözünden bir nevi #yirminciyüzyılınkısatarihi olan kitapta her bölüm adeta matruşka bebekleri gibi; hem şaşırtıcı hem sürprizli. Hayret ile rastlaştığım Abidin Dino’ nun anlatıldığı ‘’Bir Dostu Konuşuyor’’ isimli yirmi birinci okuma parçasında’ : “Ne zaman onları ziyarete gitsem, oradan kafam uçsuz bucaksız manzaralarla dolu olarak çıkardım,” diyor mesela… Keza Lamartine’ nin çok sevdiğim dizeleriyle rastlaşmak da Berger sevdasına dahil Hayatın yalnızca bugünden ibaret olmadığının idrakinde olan her okur için şölen niteliğinde Fotokopiler John Berger
FotokopilerJohn Berger · Metis Yayıncılık · 1997133 okunma
Sanatçı duyarlığıyla bilince kazınmış sözlü fotokopiler
2022 71. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2022 06:48
Daha önce #düğüne adlı romanını pek beğendiğim ve eski denemelerini içeren Metis seçkisi #oanaadanmış 'ı okuduğum Berger'e, Neo-liberal odağın merkezinde doğduğu için oluşan temkinli yaklaşımımı, bu 29 kısa anıyı içeren hikayeleriyle değiştirme kararı aldım. İngilizce yazan en iyi sanat eleştirmeni yaftası değil, başka şeyler oldu beni çeken. Her şeyden önce, #brunoschulz hatta #rilke 'yi hissettim bu metinlerde, bir ressamın aynı zamanda fotoğraf sanatçısının gözlüğünden. Oldukça kısa satırlarda mekan tasvirlerinin yanısıra duyumsadıkları, insan davranış çözümlemelerini yazabilmek her yazara nasip olmaz, bir deha gerektirir. Hikayeleri okudukça; hiç tanımadığı yabancıya uydurduğu masalları anlatan Kathleen, kaybettiği yakın dostu #abidindino ile pek çok resim ve desen sanatçılarını hissediyor insan. Metroda, adada, sokakta, hapishanede, köylerde bisikletli kadınlar, Lacoste giyen erkekler, hayvanlarla dost, ince gözlem dolu hikayeler bunlar. Ölçeğine bakmaksızın bir yaşamı içeren pek çok şeyin sanatçı duyarlığıyla dile geldiği, bilince kazınan sözlü fotokopiler: Okunmalı...
Hikâye Denemeleri
2021 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2021 01:01
John Berger deyine aklınıza ilk gelen kitap Görme Biçimleri olacaktır. Ben de o kitapla tanımıştım bu yazarı. Fotokopiler de okuduğum ikinci kitabı oldu. Bu sefer de kitap incelememe kitabın ismiyle başlamak istiyorum. John Berger'in ressam, yazar ve sanat eleştirmeni olduğunu biliyoruz. "Bir sanatçı neden kitabının adını Resimler değil de Fotokopiler olarak adlandırmıştır? " diye bir soru geldi en başta aklıma. Çünkü kendi eserlerin içerisinde fotoğraf-fotokopi-resim ayrımını yapabilen bir eleştirmendi. Kitabı okudukça anladım ki yaşadıklarının soluk kopyalarını yazmaya çalışmış belki bu yüzdendir diye düşündüm. Bazen renkli, bazen siyah beyaz bir anı fotokopisi... Kitapta 29 başlık var, yazarın hayatından 29 farklı anı , farklı arkadaşlıkları, farklı durumları. Her başlıkta yeni kişilikler ve yazarında farklı yönlerini bulabilirsiniz. Bazen inek sağdığını görüyorsunuz bazen çiçek topladığını. Anılarda John Berger'in portresi de çıkıyor böylelikle. Ben kitabı okurken bahsettiği kişileri de az çok araştırarak okudum. Size de tavsiyem bu olur.

John BergerYazar · 46 kitap
1926'da Londra'da doğan John Berger, İngiliz yazar ve sanat eleştirmeniydi. İlk romanı 1958'de yayımlanan "Zamanımızın Bir Ressamı"dır. Romanı "G." İle 1972 yılında Booker ödülünü almıştır. John Berger, mesleki kariyerine ressam olarak başladı. 1940'lı yılların sonlarına doğru Londra'da birçok sergiye katıldı. 1948-1955 yılları arasında sanat eleştirmenliğinin yanı sıra, resim dersleri de verdi. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak tanınır. Senaryo yazarlığı ve belgesel yazarı olarak da tanınır. Bunun yanı sıra, romancı kimliği de vardır. İlk romanı Zamanımızın Bir Ressamı (A Painter of our Time) 1958'de yayımlandı. Metis Yayınları yazarın klasikleşmiş yapıtı Görme Biçimleri'nin (1986) yanı sıra, Picasso'nun Başarısı ve Başarısızlığı (1988), Düğüne (1997), Alain Tanner ile birlikte yazdığı 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus (1997), Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar (1999) ve Fotokopiler (1999) adlı kitaplarıyla, özellikle görsellik üzerine denemelerini bir araya getiren O Ana Adanmış (1988) adlı seçkisini yayımlamıştır. Berger'ın son romanı Kral ise 2001 yılında Müge Gürsoy Sökmen çevirisiyle yayımlandı. John Berger, 2 Ocak 2017'de Fransa'nın Antony kentindeki evinde 90 yaşında hayatını kaybetti.