@bidunyakitapgrubu ile birlikte keyifli bir söyleşi yaptığımız Sezgin Kaymaz’ın “Geber Anne!…” adlı romanı, yazarın kendine özgü dili ve insan ruhunun derinliklerine inen anlatım gücüyle dikkat çeker. Roman, sıradan görünen hayatların içinde gizlenen büyük kırılmaları, aile içi travmaları ve bireyin kendisiyle hesaplaşma sürecini çarpıcı bir dille ele alır.
Kitabın merkezinde, annesiyle yaşadığı karmaşık ve yıkıcı ilişkiyle şekillenen bir karakterin iç dünyası vardır. “Geber Anne!” ifadesi, ilk bakışta öfke ve nefret dolu bir çıkış gibi görünse de, roman ilerledikçe bu sözün ardında derin bir acı, çaresizlik ve sevgiyle nefret arasında sıkışmış bir ruh hali olduğu anlaşılır. Sezgin Kaymaz, karakterini yargılamadan, insana özgü tüm çelişkileriyle okurun önüne koyar.
Roman, yalnızca bir anne-oğul hikâyesi değildir; aynı zamanda bireyin geçmişle, vicdanıyla ve kaderiyle mücadelesinin romanıdır. Yazar, dildeki doğallığı, yer yer mizahi ama aynı zamanda sarsıcı üslubuyla okuru bir an bile uzaklaştırmaz. Diyaloglar, iç monologlar ve anlatıcının ironik gözlemleri romanı hem samimi hem de gerçekçi kılar.
“Geber Anne!…” duygusal açıdan yoğun, yer yer rahatsız edici ama bir o kadar da çarpıcı bir metindir. Sezgin Kaymaz, aile kurumunun içindeki görünmez şiddeti, sevgisizlikten doğan yaraları ve affetmenin zorluğunu anlatırken aslında insan olmanın sınırlarını sorgulatır. Romandaki karakterler, tüm kusurlarıyla, zaaflarıyla ve çelişkileriyle hayatın içinden insanlardır.
Sonuç olarak, “Geber Anne!…”, okurunu duygusal bir hesaplaşmanın içine çeken, edebi gücü yüksek bir romandır. Sezgin Kaymaz, yine kendine has diliyle hem toplumsal hem bireysel yaralara dokunur; öfkeyle merhameti, nefretle sevgiyi aynı potada eritir. Bu yönüyle roman, yalnızca bir hikâye anlatmaz, aynı zamanda