“Ankara Çayı, bağrına şefkatle basıp muhafaza ettiği sivrisinek larvalarını usul usul kabuğundan salıyor, evlâd-ı haşerattan dokunmuş vızıltı pikesini, ana avrat sövmüşmüş sövmemişmiş hiç aldırmadan civardan geçenlerin burun deliklerine, kulak memelerine doğru sallıyordu. Şımarık şımarık bahar müjdesi vereceğiz diye uçuşan kavak pamukları, terli enselere, çıplak alınlara yapışıp kaşındırarak milleti illet ediyordu. Börtü böcek antenini sallıyor, kıllı bacaklarını sıvazlıyordu. Danaburnu topraktaki tohuma, uçuç böceği yapraktaki bite, tırtıl yaprağa, solucan toprağa saldırıyor, peygamberdevesi alayına saldırıyordu. Çocuk yaşta beyaz bulutlar havai gökyüzünde uzun eşek oynuyor, kararsız tavırlarla kâh yavşayıp kıç kıça sokuluyor, kâh gâvur görmüş gibi kopup birbirlerinden uzaklaşıyorlardı. Bahar gelmişti.” Kün, yani ‘Ol’... Neleri neleri olduran bir roman, Kün. Ölülerin daha da ölebildiği -ya da tam ölemediği-, cami imamıyla ateistin birbirini ‘aydınlatabildiği’, köpeklerin (hem de Konya ağzıyla!) konuşabildiği, el kadar oğlanın kendisine el kaldıranı haşat ettiği bir âleme kapı aralıyor. Şerefsizler şerefsizliğin gözüne vuruyorlar, ‘iyiler’ canını dişine takıyor, feleğin zarı hepyek de gelse bir bakıyorsunuz altı kapı alıyor. Sezgin Kaymaz, kendine özgü üslûbu ve hâlesiyle, yine eğlenceli ve ürpertili bir hikâye anlatıyor. Anlattığı hikâyenin heyecanıyla anlatışın neşesi yine birbirini coşturuyor. ‘Sıradan’ denen insanların ‘sıradan’ denen hallerinin ve dillerinin usta yazarı, Angara’nın kıyısına, rengâhenk bir Konya dekoru kuruyor ayrıca - Eski Konya. Eski taşra yaşantısı… Sezgin Kaymaz’ın gizemine, mizahına, olay örgüsüne, anlatıcılığına tutulanlar kadar, ‘yerliliğine’ de tutulanlar yok mu? Kün, her zevke yetişiyor, her şeyi olduruyor!
479 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mart 2013

“Pes Eden Yenilir”
"
Kün
" kelimesi, Arapça kökenli olup "ol!" anlamına gelir. İslami terminolojide özellikle "Ol dedi ve oldu" (Arapça: "Kun feyekûn") ifadesinde geçer. Bu
10/10 puan verdi
Kün. Yazarla ilk tanışma kitabım. Fazla duygusal birisi olarak ağır bir kitabı okuduğumun farkındaydım ama beni bu kadar etkileyeceğini hiç düşünmemiştim. Kitap beni mahvetti. Ağlamaktan içim çıktı
Puan vermedi
Öncelikle bu güzel eseri okumama vesile olan Serpil KAVAK Hocama sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunarak başlamak istiyorum. Rüyaların gerçeğe dönüşme aşamasında, hayata dair bir melodrama şahitlik ediyorsunuz. Kâh gülüyor, kâh gözleriniz dolu, dolu oluyor. Yazım dilinde Konya şivesinin tercih edilmesi daha bir farklı kılmış romanı, yazarımız böylece okuma esnasında akıcılığı sağlamış. Her ne kadar zaman, zaman küfürler yer alsa da romanda yöresel şiveyle aralarda kaybolup gidiyor. Sevgisizliğin ve dayağın insan hayatına etkisi ile bir taraftan da karşılığında merhametin ve sevginin her şeyi nasıl değiştirebileceği anlatılmış. Açgözlü Hacı Naci Kalaycı’ nın mezarlığı bile ranta çevirme planları tutmayınca iğrenç tezgâhlarını, mezarlarından edilen ölülerin şaşkınlık ve çaresizliklerine hayretler içerisinde okuyorsunuz. Her geçen gün yeşilliğin biraz daha hoyratça ve acımasızca beton yığını haline getirildiği ülkemizde, korkuyorum bu Hacı Naci Kalaycı gibi alçaklar türerse maazallah gömülecek mezar yeri de bulamayız artık. Kahramanımız Çeto da sadakati, Ömer ile sevgiyi, şerefsiz Şeref ile sevgisizliği ve kabalığı, Hüdai Efendi, Muzaffer Hoca ve Menderes Komiserle vefayı hatırlıyoruz, düzenbaz Aşut’ un ezan sesini sanki hisseder iken cami bahçesindeki fuar alanına döndürdüğü tezgâhından alış veriş yapıyorsunuz. Sizleri unuttuk sanmayın, Hacı Naci Kalaycı, yeğeni Samet, uşaklık yapan Behnan ve Tahir sizleri de alçaklıklarınızla hatırlayacağız yumruklarımız sıkılı. Yazım diliyle fark yaratan, akıcı ve güzel bir roman olduğunu düşünüyorum iyi okumalar değerli kitap dostları…
10/10 puan verdi
Tadı damağınızda kalacak kitaplardan. Hayalle gerçeğin ortasında, yaşamın ta kendisinin anlatıldığı bir roman olmuş. Ben çok sevdim keyifle okudum belki Konya’da geçmesinin etkisi de vardır ama mutlaka okunacak kitaplar listesinde olmalı.
Annah!
Yine neler yazmışsın sevgili
Sezgin Kaymaz
… Yine nasıl güldürdün, nasıl hüzünlendirdin, nasıl düşündürdün bizi… Ölüler-diriler, iyiler-kötüler, tabi ki köpekler… Yazarın diğer kitaplarında da olduğu gibi kader, kısmet kaza döngüsü etrafında gelişiyor olaylar. Mezarlıkların kazıp rant peşinde koşan Hacemmi, işportacı Aşut, Muzaffer Hoca, Hüdai Ağa, Komiser Menderes, Çeto ve Ömer aaahhhhh Ömer… İyi insanlar ve kötü insanlar… Yerlerinden edilen ölüler. Ve olaylar olaylar… Ankara’da ve Konya’da geçiyor hikaye. Yine bol İç Anadolu şivesi okuyoruz. Bol küfür de okuyoruz ama çok yerinde küfürler :)) Yahu okuduğum her kitabında hayranlığım artıyor yazara. İnce nüansları, mizahi dili… Herkes mutlaka kalemiyle tanışmalı… Ya çok seversiniz yada sevmezsiniz! Ama bence seversiniz yaa :))
10/10 puan verdi
Bu kitap hakkında destan yazsam az gelir, nereden başlasam anlatmaya bilemiyordum da🫨 Kitabin ilk bölümü simdiye kadar okuduğum kitaplar arasında en iyi ilk bölüme sahip olan bir kitapti. Sonraki 4
KünSezgin Kaymaz · İletişim Yayınevi · 20231,285 okunma
keşke filmi yapılsa denilecek bir eser
Puan vermedi
Sezgin Kaymaz'ın eserlerini bilen bilir. Üstad, adına münhasır 'Kün : ol' isimli bu romanında olmaz denilen ne varsa yine oldurmayı o kadar tatlı, profesyonel ve doğal başarmış ki bittiğinde uzun ve fantastik bir yolculuktan yeni gelmiş hissi uyandırıyor. Olaylar 1950-1960 Türkiyesi, Konya ve Ankara' da gelişiyor. Müthiş bir yöresel şive dönem tasviri var. Karakterler olarakta çok zengin bir eser, her kişilik sizde ayrı bir nefret yada hayranlık uyandırıyor. Neler yok ki kitap da. Gonya şivesi ile konuşan köpek Çeto, arazi rantı yüzünden mezarlarından edilen ve bu yüzden mücadeleye girişen ölüler, Allah dostu İmam, iyi ve kocaman yürekli dev bir adam Hüdai ve baş kahramanımız sarı saçlı beyaz tenli güzel Ömer ve Ömer etrafında gelişen harika bir kurgu. Keyifli okumalar dilerim.
Puan vermedi
Kün, Sezgin Kaymaz’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan Tanıl Bora’nın editörlüğünü yaptığı, kapak fotoğrafının Sarp Soysal’a ait olduğu muazzam bir kitap. Zaten bir eserin içinde Tanıl Bora varsa gönül
10/10 puan verdi
Sezgin Kaymaz seni bu kadar geç tanıdığım için mutsuzum. Seni okumaya bu kitaptan başlamış olmaktan da ayrıca mutluyum. Kün... Yazarın öncelikle antrenör olması beni çok şaşırttı. Bir sosyolog edasıyla Türk toplumunu o kadar güzel tahlil etmiş ki eserinde. Karakterler günlük hayattan sıkça karşılaştığımız türden. Hiçbir şey rastgele değil. Bir amaç üzerine. En çok Aşut beni etkiledi. Muzaffer Hoca ile Hacı Nabit'in konuşmaları çok güzeldi. Çeto ah Çeto... Hacı Naci Kalaycı ve türküleri...
Hüdai Ağa ! Hooooooop !
10/10 puan verdi
Sezgin Kaymaz’ın okuduğum ilk kitabıydı. Bir dil ancak bu kadar akıcı ve güzel kullanılabilir. Yöresel şiveleri kullanmasına rağmen hiç mi sıkılmaz, hiç mi tıkanmadan okur insan. Çoğu sayfada kahkahalarımı tutamadım, sonunda da garip bir şekilde ölümün bir çocuk için ( Ömer ) en doğru sonucu olduğuna karar verdim. Ömer, Çeto, Hüdai Ağa, Menderes Komiser, Muzaffer Hoca hepsine ayrı ayrı hayran kaldım.Sesli kitap ile tanıştığım ilk eser oldu.Okurken aldığım keyifi alamam derken hayatıma yeni bir heyecan getirmenin mutluluğu icindeyim:)

Sezgin KaymazYazar · 17 kitap
Sinop (Erfelek) doğumluyum. 5 yaşıma kadar orada kaldım, babam bizi terk ettikten sonra 5 kardeş, bir de anne Konya'ya taşındık. İlkokulu ve Koleji (O zamanlar Maarif Kolejiydi) Konya'da bitirdim. 1980'de Hukuk okumak için Ankara'ya geldim. Sporla ilişkim okulla olan ilişkime ağır bastığı için üçüncü senemde Hukuk Fakültesinden ayrılıp Hacettepe İngiliz Dil Bilimine geçtim. Son sınıfa kadar okulun en başarılı öğrencilerinden biri olmayı bile becerdim. Son sınıfa dönemlik kaydımı yaptırmaya gittiğim gün Türkçe dersini alttan almam gerektiğini, çünkü çaktığımı söylediler. Ben de sinirlenip son sınıftan terk ettim. O arada öğrenci affı çıktı. 10 sene önce sıkılıp bıraktığım Hukuk Fakültesinin 10 sene önce yüzüne bile bakmadığım derslerine üç ay çalışarak hepsini verdim ve afla geri dönüp yeniden Hukuk öğrencisi oldum. Bir süre sonra sınıf arkadaşlarım işi abartıp bana "Amca" demeye başladıkları için tekrar sıkıldım ve tekrar bırakıp İngiliz Dil Bilimine döndüm. Çok şükür diplomamı aldım.  Spora cirit ve çekiç atarak başladım, daha sonra hentbolü seçip 31 sene boyunca antrenörlük yaptım. Araya sıkıştırdığım spor değil okul oldu her zaman. Bu süreçte Kulüp takımlarının yanı sıra Millî Takımları da çalıştırdım.  1990 senesinde günlük uyku ihtiyacımın 1-2 saati geçmediğini, hâttâ 3 saat uyuduğum zaman ertesi gün akşama kadar baş ağrısı çektiğimi fark ediverdim. Geceleri okumaktan sıkılınca da yazmaya başladım. Çok sevdiğim bir arkadaşım taslaklardan birini İletişim'e sızdırınca da Can KOZANOĞLU bana "yazar" dedi. O günden sonra spor dahil diğer bütün işler "araya sıkıştırılan" işler oldu. Yazmanın bu kadar hoşuma gideceğini bilseydim 31 sene top peşinde koşmazdım. Gerçi şu anda Voleybol Federasyonunda top kovalamaya devam ediyorum ama gecelerin bana kalan birkaç saatlik kısmı var. Orada yazmaya çalışıyorum.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.