Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gemide Yer Yok

Ömer F. Oyal
“Her şeye rağmen şimdiye dek yaşadıklarımıza, bildiğimize tutunmaya çalışıyoruz, geçmişimizden başka bir şeyimiz yok. Tutunacak başka bir şey yok.” “Bu durumda sokaktaki bilinmez ve düşman gölgelerden biri de ben olurdum. Kargaşanın kahramanlarından birisi. Sinsice apartmanların camlarını gözetleyen, köşe başlarında nöbet tutanları kollayan diğer gölgeler gibi bir gölge. Kargaşanın asli bir unsuru olarak, kargaşanın öznelerinden biri olarak sarhoşluğa doğru sürüklenerek bilinçsiz de olsa yıkımı hızlandırmaya uğraşırdım. Bunun canlılık ve hayatiyet olduğunu kabul ediyorum ama bunların hiçbirisini yapamıyorum, hatta şu kadını bile sürükleyip dışarı atamıyorum, yaşamın kurallara göre aktığı fikrine sarılmaya devam ediyorum. Geçmişe ve kurallara sarılmak ölümcüldür.” Gemide Yer Yok Ömer F. Oyal’in beklense de hazırlıksız yakalanılan bir iç savaşı bir iç konuşma, gündelik olaylar, küçük ama hayati ayrıntılar üzerinden anlattığı çarpıcı bir roman. Bütün hayatların ve mekânların işgal edildiği, yetişkinlerin hızla zalimleştiği, çocukların hızla büyüdüğü, yarın duygusunun herkesin avucundan kayıp gittiği, umutsuzca bir bilinmeze yelken açılan bir hayatta kalma mücadelesi…
Yazar:
Ömer F. Oyal
Ömer F. Oyal
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: 2019Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750844416Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
2020 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan (hatta sessiz sedasız kazanan demek daha doğru olur çünkü edebiyat haber siteleri hariç pek bahsi geçmedi) Gemide Yer Yok, bir distopya. Olayın geçtiği şehrin ya da karakterlerin adını bilmiyoruz; zamanın da tam adını koyamıyoruz. Romanda tek bir diyalog bile geçmiyor. Bu haliyle rüya gibi, hayal gibi bir kurgusu var. Öte yandan, kurguya hakim olan bir de acımasız gerçeklik duygusu var; sadece genel bir kötücüllük hissetmiyorsunuz, aynı zamanda insan ruhunun karanlığına da tanıklık ediyorsunuz. Genel olarak distopyaların “böyle olsa nasıl olurdu” hissiyatının ötesinde gerçekten öyle olmuş gibi hissettiriyor Ömer F. Oyal insana ve sanırım yazarın başarısı da tam burada gizli naçizane. Peki ne mi oluyor? Benim yorumlarımı okuyanlar bilir; olay örgüsüne dair özet içermeyen yorumlar yazmayı tercih ediyorum ama romanın temalarını bir çırpıda sayabilirim: Sıkışıp kalmışlık, kısıtlanma duygusu, yabancılaşma, tekinsizlik, belirsizlik, dışarıdan gelen tehlike ve eve sığınma. Tanıdık mı geldi? Hepimizin bu aralar içinden geçtiğimiz ruh hallerinin bir özeti gibi değil mi? O zaman, diyorum ki az okunan bu farklı romana bir şans vermek isterseniz ruh halinizin sesini dinleyin ve “beterin beteri vardır” mesajını almaya hazır olarak bu kitabı temkinli okuyun. Ya da “çivi çiviyi söker” deyip kendinizi metnin içine bırakın gitsin. Atasözleriyle desteklediğim bu iki seçenekten hangisi size uygun bilmiyorum ama bu romanın sizi şaşırtacağından neredeyse eminim. Özellikle Nuh’un gemisine dair yapılan ve romanın geneline yayılan metafor ile. Okuduğunuzda haber edin bir zahmet, yorumunuzu merak ediyorum.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
İçerisinde tek bir diyalog geçmiyor,çok akıcı,farklı bir kitap. Yazarın anlatımı öyle güzel ki okurken kitabı yaşıyorsunuz. Nerede geçtiği belli olmayan bir iç savaşın insanları psikolojik olarak nasıl etkilediğini anlatan etkileyici bir kitap çok gerçekçi kesinlikle okuyunuz
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Gemide Yer Yok, indeed
Şüphesiz okuduğum en özgün ve en farklı kitaplardandı. Sıfır diyalog, bolca ruhsal betimleme, konusuna rağmen sakin bir kurgu. Tabiri caizse psikoloji ilminin herhalde tüm olanaklarını kullanarak belirsiz bir ülkede, belirsiz bir şehirde, belirsiz bir adamın yine belirsiz nedenlerden çıkan iç savaş şartları altında hayatta kalmaya çalışmasını anlatmış yazar. Ama nasıl anlatmış? Canına okumuş. Baş karakter oldukça aklı başında ve uyanık bir insan olsa da yaptığı birkaç tane mantıksız hareket mevcut ve bunlar biraz sinir bozuyor. Ama önemi yok. Kitabın sonunda ne olmuş, adam ne yapmış vesaire, bunlar üzerinde en son konuşulacak detaylar. Zira romanın odak noktası burası değil. Kitabın isminde geçen ‘Gemi’ aslında Hz.Nuh’un gemisine bir gönderme. Kitap içerisinde de kıssaya yapılan (Kuran’daki kıssa esas alınmışa benzemiyor) göndermeler oldukça fazla ve inanılmaz bir etki bırakıyor insanda. Karakterin içinde bulunduğu duruma cuk oturuyor, kıssadaki her detay, hikayedeki her detayla örtüşüyor neredeyse. Ömer F.Oyal’dan okuduğum ilk kitap Gemide Yer Yok ve kendisi keşfettiğime çok sevindiğim yazarlar listesine eklenmiş oldu.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Çok iyi anlatım
Bitirmeme çok az kaldı ama farklı anlatım, dildeki etkili sadelik, duyguyu yansıtma biçimine bayıldım. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Mutlaka diğerlerine de bakacağım. Kitap sizi içine alıyor. Konudaki tedirginliğin gücü ile sizi bağlıyor. Tavsiye ederim.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
Reklam
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Gemide Hâlâ Yer Yok
Yunus Nadi Ödüllerinin değer verdiğim ve takip ettiğim bir edebiyat ödülü olması sebebiyle bu yıl roman ödülünü alan bu eseri, yazarını hiç tanımamama rağmen okumaya karar verdim ve gerek eseri gerek yazarın üslubunu gerçekten çok beğendim. Nerede vuku bulduğu bile belli olmayan ve belki de tam da bu yüzden evrensel boyuta taşınan bir iç savaşın göbeğinde hapsolmuş hatta kendi kendini kapana kıstırmış bir adamın gözünden savaşı ve savaşın etkilediği insanların psikolojisini anlatan yazarın dili ve anlatımı çok sıra dışı ve şaşırtıcı. Yazar metin boyunca okuru meraklandırıp, esas merak edilen şeyleri askıda / yanıtsız bıraktıktan sonra okuyucuya bir anda bu da nereden çıktı böyle dedirten ancak asla absürdlüğe prim vermeyen yeni sürpriz gelişmeler sunuyor. Romandaki anlatının "Nuh'un Gemisi" mitine paralel kurgulanması da eserin bir diğer hoş sürprizi. Yazar tufanın aslında hiç bitmediğini, günümüzde dahi her daim sürdüğünü ve birilerinin hep geminin dışında kalmaya mahkum olmaya devam ettiği gerçeğini yüzümüze son derece sert bir şekilde çarpmayı başarmış.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Farklı bir kitaptı. Kimine göre sonu sonuçsuz kalmış olabilir. Fakat düşünün ki hayatımıza giren onca insan geldiği gibi gidiyor yada yaşanılan her olayın olgunun net bir sonucu olmuyor değil mi. Mutfağa gidip bir bardak su içip, bardağı tezgaha bırakıp hicbirsey olmamış gibi TV başında o diziyi kaldığı yerden izlemek gibi. Eeee peki sonuç İşte bu yüzden bu kitap hayatın ta kendisi gibi geldi bana Birde bir arada olmak zorunda olan kadın ve erkek eninde sonunda seks yapmak zorunda mı gerçekten, atalar haklı mı yani ateş ve barut konusunda....
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Ülkede iç savaş çıkmıştır. Yokluk, kıtlık kapıdadır. Kitabımızın kahramanı karısını ve oğlunu taşraya göndermiş ve kendisi de onların yanına gitmeyi planlamaktadır. Ama bir gün evsiz yaşlı bir kadını eve alır. Akabinde yaşlı kadının diğer aile fertleri de gelince iş içinden çıkılmaz bir hal alır. Kitapta hiç isim, diyalog yok. Ve kitabın nerede geçtiğini de bilmiyoruz. İnce bir kitap olmasına rağmen bitirmem 10 günümü aldı. Çok sürükleyici değil, evet. Ama yine de beğendim.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
aslında biz
Hepimiz kendimiz bir gemiyiz aslında ..Gayretimiz kendi gemimizi yolculuğumuz bitene kadar korumak, kollamak ve en az hasarla bu yolculuğu noktalamak
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
Twitter'da gezinirken denk geldim bu kitaba.Paylaşan kişi o kadar çok olumlu yorum yazmıştı ki dikkatimi çekti.Yazarı ilk defa duyduğum için başlarda kitabı okuyacağımı sanmıyordum ama altaki yorumları okumaya devam edince,-Yunus Nadi- ödülü aldığına dair yorumu da görünce Pdf'ini bulup okumaya başladım ve denildiği kadar varmış kitap: muhteşem. Öncelikle yazarın dili sade,açık ve anlaşılır .Olaylar 1.şahıs kişi tarafından aktarılıyor.Yazar kendine özgün bir üslup oluşturmuş: Karakterlerin hiçbirinin fiziksel özeliklerini,isimlerini,mesleklerini bilmiyoruz ,karakterler arasında diyalog yok ve olayların birçoğu tek mekanda bir apartman dairesinde geçiyor. Nuh gemisi metaforu ile olaylar arasında sürekli bir bağlam kurması ise kitabı elinizden bıraktırmıyor. Koşullar değiştiğinde insanların zıt karektere bürünebileceğine ,ahlaki değişimlere,savaşın acımasızlığına, merhamet,öngörülük, yabancılaşma,empati vb kavramlarla yüzleşmenizi sağlayan muhteşem bir kitap.şiddetle tavsiye ederim.İyi okumalar .
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
·
6942 günde okudu
YAŞAMIN DEĞERİ
İç savaş ortamında kahramanımıza sığınan yaşlı bir kadın. Kahramanımızın eşi önden şehri terk etmiştir, o da yanına gidecektir. Yaşlı kadın damadı ve kızını beklemektdir. İç savaş ortamında kısıtlı imkanlar vardır. Önce yaşlı adamın kızı, sonra da damadı gelşr eve. Bu arada kahramanımızın karısı da kocasını beklemektedir dört gözle. Evde işler iyice karışır, güç savaşı vardır adeta. Sonra damat bir gün öldürülür. Acaba finalde ne olacaktır? Ömer F. Oyal, yakın zaman önce saygın bir ödül aldı roman dalında. Bu romanda da sürükleyici bir dille, iç savaşı ve insanın haline vaktine şükretmesini başarıyla anlatıyor.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Spoiler !!
Olaylar durağan olsa da kitabın kendini okutma ya da merak ettirme özelliğini beğendim. Savaş ortamında hayatta kalma sanatını en iyi şekilde başaran kahramanımız yaşantısı ile Nuh peygamberin gemiyi yapması, tufanı karşılaması gibi olayları özdeşleştirmiş. Bunu yaparken de Nuh peygamberin düşünceleri hakkında varsayımlarda bulunmuş. Bu varsayımlar fazlasıyla rahatsızlık verici. Hatta ödül alan her kitapta olduğu gibi kutsalları alaya alma gibi bir mesaj da aldım tabi ki.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
adam sadece bir mahalleyi ve bir evi konu alarak bu kadar sayfa boyunca, olağan üstü koşullarda bir eve sistematik şekilde nasıl çöküleceğini anlatmış. gerçekten takdir edilesi. baş karakterin ailesiyle zamanla iletişimi nasıl kesip kopardığı en başat alt olay örgüsü.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
2020 Yunus Nadi Roman Ödülü
Şehri, karakterlerin hatlarını, adlarını, tarafları, yaşanan durumun gerekçelerini vermeden modern zamanın distopik bir çerçevesi var romanda. Bir iç savaş söz konusu yönetim, kolluk kuvveti vb. Varlığı söz konusu değil. Herkes yaşamını bir şekilde sürdürmeye çalışıyor. Nuh peygamber göndermeleri onunla arasında kurulan bağlantılar iyi işlenmişti. Oldukça başarılı buldum.
Gemide Yer Yok
Gemide Yer YokÖmer F. Oyal · Yapı Kredi Yayınları · 2019106 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.