Gençlerle Baş Başa

Ali Fuad Başgil

Gençlerle Baş Başa Üzerine Kısa Bir Değerlendirme
2025 22. kitabı
Bu kitabı ilk kez kütüphaneye rastgele uğradığım bir gün, dağıtıldığını görünce elime aldım. Kitapla bu kadar yakın bir bağ kuracağımı o an hiç tahmin etmezdim. Okuma serüvenim sona erdiğinde, sanki bir akıl hocamdan ayrılıyormuşum gibi bir his bıraktı bende. Böyle kıymetli bir eseri ücretsiz şekilde okuyucularla buluşturduğu için İstanbul Valiliği'ne ayrıca teşekkür etmek gerekir. Kitabın yazarı Ordinaryus Profesör Ali Fuad Başgil, bu ülkenin yetiştirdiği nadide şahsiyetlerden biri. Kitabın isminden de anlaşılacağı gibi, özellikle gençlere hitap ediyor; ancak bunu yaparken öğüt veren bir büyüğün mesafeli diliyle değil, bir arkadaşın sıcaklığıyla yaklaşıyor. Okuyucuyu sıkmadan; başarıya ulaşmanın yollarını, irade terbiyesini ve kendin olabilmenin önemini sade ama etkili bir dille anlatıyor. Kitap; felsefi, psikolojik ve sosyolojik açılardan okuyucuya sesleniyor. Başarının önündeki engeller nelerdir? Başarılı olmanın şartları nelerdir? Terbiyenin ve disiplinin yaşamımızdaki yeri nedir? Tüm bu sorulara hem akademik hem de insani bir perspektiften cevap arayan bir eser. Benim için bu kitap kesinlikle bir başucu kitabı oldu. Ali Fuad Başgil, Fransız ekolünde yetişmiş bir aydın. Zamanında bir hocasının önerisiyle Jules Payot’nun İrade Terbiyesi adlı kitabını okumuş ve bundan etkilenmiş. Kitabı okurken bu etkileri görmek mümkün. Yazar, aynı zamanda eğitim sistemimize de eleştiriler getiriyor. Okulların ezbere dayalı yapısını, öğrencileri yönlendirmek yerine kalıplara sokmaya çalışan sistemini eleştiriyor. Düşününce, o dönemden bu yana bu konuda çok da büyük bir değişim yaşanmadığını fark etmek üzücü. Kitaptaki en sevdiğim cümle ise sayfa 73’te geçiyor: “Dikkat et: Sözlerin ve yazıların kısa, açık ve anlamlı olsun.” Bir felsefeci olarak bu söz beni çok etkiledi. Çünkü
2025 11. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2025 09:30
Kitap gayet kısa ve öz anlatımlı, istifade edebileceğiniz ve size yön verecek bir kitap. Özellikle gençler mutlaka okumalı, çevremizdekilere de tavsiye etmeliyiz. Kararsız, ne yönde ilerleyeceğini bilmeyen, nasıl çalışacağını oturtamamış, yapacağı işlerde sebat gösteremeyen gençler için tavsiyemdir..
Bir Eğitim ve Toplum Anlayışı Üzerine Derin Bir Bakış
2024 48. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2024 00:00
Ali Fuad Başgil’in Gençlerle Baş Başa adlı eseri, sadece bir eğitim kitabı olmanın ötesinde, toplum ve birey ilişkisini derinlemesine inceleyen bir düşünsel çalışmadır. Başgil, gençliği sadece bir gelecek kuşağı olarak değil, şu anki toplumun en dinamik ve şekillendirici unsuru olarak ele alır. Eğitim, bireylerin kendilerini bulabilmeleri için en önemli araçtır ve bu süreçte toplumsal değerler ve bireysel sorumluluklar arasında kurulacak denge, hem bireyin hem de toplumun gelişimi için kritik öneme sahiptir. Gençlerle Baş Başa, eğitim felsefesi ve toplumsal değerler üzerine düşünmek isteyen herkes için okunması gereken bir eser olup, günümüzde de hala geçerliliğini koruyan bir başvuru kaynağıdır. Başgil’in eğitim anlayışı, bireyin ve toplumun birlikte gelişebileceği bir yol haritası sunmaktadır.
Gençlik
2024 11. kitabı
Ali Fuad Başgil gibi bir ustanın kaleminden çıkan resmen bir başyapıt kitap. Ali Fuad Başgil kitabında hayat savaşında kaybolan gençlere öğütler verip yol göstermiş. Şahsen kendimde kitabından bir çok öğüt aldım ve bu öğütleri hayatıma geçirme kararı aldım. Okuyan herkesin keşke daha önce okusaymışım diyebileceği bir kitap. Gençlerle Baş Başa kitabı hacmi küçük ama içeriği ile dolu dolu bir kitap. Herkese okumasını şiddetle tavsiye ederim.
Puan vermedi
kitapta verilen tavsiyeler harika olsada okumak bir işkence gibiydi sürekli anlamı bilinmeyen kelimeler sanki bir gelişim kitabı okumak değilde sözlükten kelime ayıklamak gibiydi Gençlerle Başbaşa
Duygu ve Düşünce
Puan vermedi
Gençlerle Başbaşa Ali Fuat Başgil’in Gençlerle Başbaşa adlı eseri, gençlere yol göstermek amacıyla kaleme alınmış öğüt ve rehberlik türünde bir kitaptır. Yazar, gençlerin hayatta başarılı, ahlaklı ve karakter sahibi bireyler olabilmeleri için gerekli tutum, davranış ve düşünce biçimlerini sade bir dille anlatır. Kitapta ele alınan başlıca konular şunlardır: Gençlik döneminde irade eğitimi ve özdenetim, Çalışma disiplini, azim ve sabır, Zamanı verimli kullanma, Ahlak ve karakterin önemi, Bilgiye, okumaya ve düşünmeye değer verme, Vatan sevgisi, iman, millet bilinci ve sorumluluk duygusu, Batı hayranlığına kapılmadan kendi kültürünü koruma bilinci. Ali Fuat Başgil, bu kitapta gençlere “nasıl iyi bir insan olunur?” sorusunun cevabını verirken, sadece nasihat etmekle kalmaz; örneklerle, hayat tecrübeleriyle ve samimi bir üslupla onlara rehberlik eder. Bu kitap bana göre sadece gençlere değil, her yaşta insana rehber olabilecek bir eser. Ali Fuat Başgil, öğüt verirken yukarıdan konuşmuyor; tam tersine bir dost gibi, bir baba şefkatiyle yaklaşıyor. En etkileyici yönü de bu samimiyet. Yazar, başarıyı yalnızca derslerde veya meslek hayatında değil, karakterde ve ahlakta da aramamız gerektiğini hatırlatıyor. Günümüz gençliğinin çoğu zaman hızlı yaşama ve yüzeysel mutluluklara yöneldiği düşünülürse, bu kitabın mesajı hâlâ çok güncel: “Kendini yönetemeyen, hayatını da yönetemez.” Kitabı okurken insan, kendi tembelliğiyle, kararsızlığıyla veya hedef eksikliğiyle yüzleşiyor. Ama bu yüzleşme moral bozmuyor; tam tersine insana umut ve güç veriyor. Sonuç olarak, Gençlerle Başbaşa, insana sadece “ne yapmamalı”yı değil, “nasıl yaşamalı”yı öğreten, sade ama derin bir rehber kitap. Özellikle gençlerin elinden düşürmemesi gereken bir yaşam pusulası niteliğinde. Gençlerle Başbaşa,
2026 3. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 00:00
İnsanın hayatında en az bir kere okuması ve detaylı bir şekilde incelemesi gereken bir başyapıt. Bu kitabı okuduktan sonra hayatımı adeta üst seviyeye çıkardım. Tavsiyelerle birlikte bir TÜRK genci olarak neler yapmamız gerektiğini öğreten bir kitap.
Kişisel Gelişim
2025 8. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2025 14:52
Gençliğin toplumsal, kültürel ve bireysel sorunlarını ele alır. Başgil, gençlerin modern dünyada yaşadığı kimlik arayışını, toplumun beklentileri ile kendi özgürlükleri arasındaki çatışmayı inceler. Kitap, özellikle gençlerin ahlaki değerler ve eğitim konularındaki eksiklikleri üzerine derinlemesine düşünceler sunar. Başgil, gençlerin sadece bilgiyle değil, aynı zamanda erdem ve sorumluluklarla donatılması gerektiğini savunur. Eğitimde amacın yalnızca meslek sahibi olmak değil, aynı zamanda topluma faydalı, erdemli bireyler yetiştirmek olduğunu belirtir. Toplumun gençlere yüklediği sorumlulukları ve karşılaştıkları krizleri de tartışarak, onların özgür düşünceler geliştirmelerinin önemine vurgu yapar. Eser, gençlerin toplumla uyum içinde, ancak kendi kimliklerini kaybetmeden yaşamaları gerektiği mesajını verir. Hem gençler hem de toplumsal yapıyı daha iyi anlayabilmek için önemli bir kaynaktır.
2025 9. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 23:04
Gençlerle Başbaşa – Ali Fuad Başgil Bu küçük ama değerli eser, gençlere yol göstermeyi amaçlasa da aslında her yaştan insana sesleniyor. Ali Fuad Başgil; çalışma disiplini, güçlü irade, zamanı doğru değerlendirmek, doğru arkadaş seçmek ve güzel ahlâk üzerine altın değerinde öğütler veriyor. Kitabın en güçlü mesajı şu: başarı sabırla, istikrarla ve temiz bir çevreyle mümkündür. Çalışmayı hayatının merkezine koyan, iradesini terbiye eden ve ahlâkıyla yükselen insan, hem dünyada hem de ahirette huzuru bulur. Kısacık ama dolu dolu bir kitap… Her satırı, hayat yolculuğunda gençlere ışık, yetişkinlere ise yeniden düşünme fırsatı sunuyor. En müsait zaman, çalışmaya başladığın andır. Hayatta en büyük kuvvet, irade kuvvetidir.
Gençlerle BaşbaşaAli Fuad Başgil · Yağmur Yayınları · 202419,2bin okunma
2025 1. kitabı
2018 de eski Valimiz Davut Gül'ün başlattığı bir projede gençlere kitap dağıtılmıştı, tabi ergenliğimizin en tatlı yılları olduğundan kitabı bir köşeye fırlatıvermiştim:) Birgün kitaplığımı düzenlerken buldum ve hemen okumaya başladım. Kitabı bitirdim ve içimde keşkeler başladı. Egitim çağımın en verimli en taze yıllarında direkt alır almaz okusaymışım dedirtti bana. Neyse geç oldu güç olmadı demek ki okunacağı günü bekliyormus. .. Evet kitaba gelicek olursak Başarıya giden yolun nasıl olması gerektiğini neler başarıya engeldir, neler başarıya ulaştırır bundan bahsediyor. Gençler için aslında çok iyi bir kitap uygulamak lazım kararlı olmak lazım en önemlisi kararın arkasında durmak lazım. Sadece gençler için de değil aslında başarmayı kafasına koymuş her yaş grubunu temsil ediyor. Tafsiye edeceğim bir kitap okunmalı mutlaka.
Araştırma-İnceleme
Gençlerle BaşbaşaAli Fuad Başgil · Yağmur Yayınları · 202419,2bin okunma

Ali Fuad BaşgilYazar · 14 kitap
Babası Halis Şükrü Efendi, annesi Makbule Hanım'dır. Dedesi Sölükbaşoğullargilden Hafız İbrahim Efendi'dir. İlkokulu Çarşamba'da okudu. Lise öğrenimine İstanbul'da başladı ve Paris'te tamamladı. İstanbul'da okurken I. Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla beraber eğitimini yarıda kesip 4 yıldan fazla süre Kafkas Cephesinde subay olarak görev yaptı. İstanbul'a döndükten sonra bir müddet ticaret ile uğraştıktan sonra eğitimini tamamlamak için Paris'e gitti. Paris'te önce Saint-Barbe Lisesi sonra Buffon Lisesi'nde gitti ve burada lise eğitimini tamamladı. Grenoble Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra doktorasını Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Daha sonra Paris Edebiyat Fakültesi felsefe bölümü ile Paris Siyasi İlimler Merkezi'ni de bitirdi. Başgil ayrıca Lahey Devletler Hukuku Akademisi'nin derslerine devam edip, buradan da mezun oldu. Yani 36 yaşında yurda üç fakülte ve bir yüksek okul diplomalı hukukçu olarak döndü. Hatay'ın bağımsızlığa kavuşmasından sonra 1937'de Hatay Cumhuriyeti'nin anayasasını hazırladı. Türkiye'de İstanbul Üniversitesinde uzun yıllar Teşkilat-ı Esasiye Hukuku (Anayasa) dersleri verdi. 1939 yılında ordinaryüs profesör unvanını aldı. 27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi tarafından çeşitli üniversitelerden demokrasiye inandıkları için uzaklaştırılan 147'ler listesinde yer aldı. Bir yıl sonra (1961) MBK'nın, 147'lerin tekrar üniversiteye belki dönebileceklerine dair özel kanun çıkarmasına rağmen bunu kabul etmedi ve Adalet Partisi hareketi içerisinde siyasete atıldı. 15 Ekim 1961 seçimlerinde AP listesinden bağımsız Samsun Senatörü seçildi. Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koyması, Em. Org. Cemal Gürsel'in cumhurbaşkanlığında ısrar eden askeri kesimden gelen yoğun tepkilerle karşılaştı. 24 Ekim 1961 gecesi Fahri Özdilek ve Sıtkı Ulay tarafından götürüldüğü Başbakanlık'a bazı Milli Birlik Komitesi üyesi subaylarınca "hayatınızı garanti edemeyiz" denilerek tehdit edildikten sonra Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi ve Cumhuriyet Senatosu üyeliğinden de istifa ederek yurt dışına çıktı. Bunu izleyen yıllarda Cenevre Üniversitesi'nde ders verdi, aynı üniversitede Türk Dili ve Türk Tarihi Kürsüleri'ne başkanlık yaptı. Adalet Partisi'nin %52 oy oranıyla tek başına kazandığı 1965 seçimlerinden sonra Türkiye'ye dönen Prof. Ali Fuat Başgil, 17 Nisan 1967 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Kabri Karacaahmet Mezarlığı'ndadır...