Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Ebedi Gökçe Belik Lewis Carroll'ın İzinde Zihinlere ve Makinelere Dair Metaforik bir Füg

Gödel, Escher, Bach

Douglas R. Hofstadter

Gödel, Escher, Bach Gönderileri

Gödel, Escher, Bach kitaplarını, Gödel, Escher, Bach sözleri ve alıntılarını, Gödel, Escher, Bach yazarlarını, Gödel, Escher, Bach yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Zen-tümcesi” Eğer araştırıyorsan, o zaman Yol’dan uzaktasındır şununla aynı anlama gelir Eğer Yol’a yakınsan, o zaman onu araştırmıyorsundur.
Sayfa 265 - Pinhan Yaymcılık’ta Birinci Basım: Haziran 2011
Eğer parçacıklar birbirleriyle etkileşmeseydi, her şey inanılmaz ölçüde basit olurdu, gözlemiyle başlıyoruz. Böyle bir dünya fizikçilerin hoşuna giderdi, çünkü o zaman bütün parçacıkların davranışını kolayca hesaplayabilirlerdi (elbette böyle bir dünyada fizikçiler olursa, çünkü bu kuşkulu bir önermedir). Etkileşimsiz parçacıklara çıplak parçacıklar denir ve bunlar tamamıyla hipotetik yaratılardır; varolmazlar.
Reklam
İki keşiş bir bayrak hakkında tartışmaktadırlar. Biri, "Bayrak kıpırdıyor," der. Diğeri, "Rüzgâr kıpırdıyor" der. Altıncı pir Zenon oradan geçmektedir. Onlara, "Ne rüzgâr, ne de bayrak, zihin kıpırdıyor" der.
Zekânın esnekliği çok fazla sayıdaki değişik kural ve kural düzeylerinden gelir. Çok fazla farklı düzeyde çok sayıda kural olmasının nedeni, bir yaratığın, yaşamda birbirinden tamamıyla farklı tipte milyonlarca durumla karşılaşmasıdır. Bazı durumlarda, "düz” kurallar gerektiren basmakalıp tepkiler söz konusudur. Bazı durumlar, basmakalıp durumların karışımıdır - dolayısıyla bunlar hangi ❞düz❞ kuralların uygulanacağına karar veren kurallar gerektirirler. Bazı durumlar sınıflandırılamazlar -dolayısıyla yeni kuralların türetilmesini sağlayan kurallar olması gerekir... ve benzeri. Hiç kuşkusuz dolaylı ya da dolaysız olarak kendilerini değiştiren kurallar içeren Garip Döngüler zekânın özüdür. 81
Sayfa 81 - PinhanKitabı okuyor
Zeki-olmayan davranış ve zeki davranış arasındaki sınırın nerede olduğunu kimse bilemez; aslında keskin bir sınır çizgisi bulunduğunu söylemek de herhalde aptalca olur. Ancak zekâ için gereken temel yeteneklerin ne olduğu kesindir: durumlara oldukça esnek tepki vermek raslantısal koşullardan yararlanmak; belirsiz ya da çelişkili mesajlardan anlam çıkarmak; bir durumun farklı öğelerinin göreli önemini tanımak; kendilerini ayıran farklılıklara karşın durumlar arasındaki benzerlikleri bulmak; kendilerini bağlayan benzerliklere karşın durumlar arasındaki farklılıkları çıkarabilmek; eski kavramları yeni biçimlerde bir araya getirerek yeni kavramlar oluşturmak; yeni fikirler ortaya atmak.
Sayfa 80 - PinhanKitabı okuyor
Tüm Zamanların En İyi 15 Bilim Kitabı
1)
Zamanın Kısa Tarihi
Zamanın Kısa Tarihi
Yazar:
Stephen W. Hawking
Stephen W. Hawking
Şimdiye kadar yazılmış en popüler bilim kitaplarından biri olan Zamanın Kısa Tarihi‘nde Stephen Hawking, teorik kozmolojinin ve evrenin birçok yönünü son derece zarif bir şekilde açıklıyor. 2)
Kozmos - Evrenin ve Yaşamın Sırları
Kozmos - Evrenin ve Yaşamın Sırları
Yazar:
Carl Sagan
Carl Sagan
Bu 1980 kitabında, Dr. Sagan, görüşlerini biyolojikten astronomik konulara yansıtıyor. 15 milyar
Reklam
Dilin fırça darbe­lerinin düşüncenin de fırça darbeleri olduğunu ve dolayısıyla simgelerin yak­laşık bu büyüklükte kavramları temsil ettiğini düşünmek usa uygundur.
Tümceler içinde ifade edilen çoğu düşünce genellikle daha fazla çö­zümlemediğimiz temel, atomsu bileşenlerden oluşur. Bunlar kabaca sözcük büyüklüğündedir - kimi zaman biraz daha uzun, kimi zaman biraz daha kı­sa. Örneğin “şelale” adı, “Niagara Şelalesi” özel adı, geçmiş zaman soneki “- dı,” “yetişmek” fiili ve daha uzun deyimlerin hepsi yaklaşık atomik öğelerdir. Bunlar bir filmin konusu, bir kentin kokusu, bilincin doğası ve benzeri daha karmaşık kavramları tasvir ederken kullandığımız temel fırça darbeleridir. Böylesi karmaşık düşünler tek fırça darbelerinden oluşmaz. Dilin fırça darbe­lerinin düşüncenin de fırça darbeleri olduğunu ve dolayısıyla simgelerin yak­laşık bu büyüklükte kavramları temsil ettiğini düşünmek usa uygundur. O halde bir simge kabaca, kendisi için bildiğiniz bir sözcük ya da sözcük öbeği­nin bulunduğu ya da bir özel adla ilişkilendirdiğiniz bir şey olacaktır. Ve bir aşk ilişkisindeki sorun gibi, daha karmaşık bir düşüncenin beyinde temsili, diğer simgeler tarafından çeşitli simgelerin etkinleştirilmelerinin oldukça kar­maşık bir dizisi olacaktır
Beyindeki en önemli hücreler sayıları on milyar kadar olan sinir hücreleri ya da nöronlardır. (Gariptir, ama beyinde nöronların on katı kadar glial hücreleri ya da glia bulunur. Glianın nöronların başrolüne göre yardımcı role sahip olduğuna inanılır, bu yüzden biz de onları tartışmamızın dışında bırakacağız.) Her bir nöron birkaç sinapsa (“giriş
Tosbağa: İyi günler Bay A. Akhilleus: Vay, sana da iyi günler. Tosbağa: Seni görmek ne güzel. Akhilleus: Sen benden çok yaşayacaksın. Tosbağa: Yürüyüş içinde mükemmel bir gün. Yakında eve varırım sanırım. Akhilleus: Ah, gerçekten mi? Senin için yürümekten daha iyi bir şey yoktur bence. Tosbağa: Bu arada senin de bugünlerde pek dinç göründüğünü
106 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.