“Şimdi artık mehtabın yardımıyla görünüşünü bütün ayrıntılarıyla seçebiliyordum. Kazan büyüklüğünde bir baş... Üzerinde o korkutucu büyüklüğe uygun beyaz sarıklı bir kavuk... Birer lombar deliği zannedilecek bir çift müthiş göz... Ortası tümsek, yarım endaze azman bir burun... Sekiz on beyaz atın kuyruklarından yapılmışa benzer, göğsüne kadar inmiş bir ak sakal.” Olağanüstü varlık ve olaylara dair yerel inançlarla mizahı ustaca bir araya getiren Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın, Türk edebiyatının klasikleri arasında yerini almış romanı Gulyabani, Ertem Eğilmez’in alametifarikalarından 1976 tarihli Süt Kardeşler’in de esin kaynağı. Masalla roman arasında gezinen, manevi âlemin sır dolu olaylarında dolaşıp okurları yine maddi dünyamıza döndüren bu kitap, yazarının da en şöhretli metinlerinden biri. Dul kalıp elindeki avucundaki her şeyi kaybeden Muhsine, bir köşkte hizmetçilik yapmaya başlar. Ama söylenene göre burası cinlerin ve perilerin kumkuma yeridir. Denir ki iç bahçedeki havuzun kenarında cinler toplanırmış, çiftlik sahibi hanımefendi gidip onlarla konuşurmuş. Köşkteki Çeşm-i Felek Kalfa ve Ruşen Kadın’ın da iyi saatte olsunların onlara musallat olduğunu söylemesi üzerine Muhsine köşkten ayrılmak ister. Gelin görün ki köşkten ayrılmak, buraya gelmek kadar kolay olmayacaktır. Gulyabani, yazarına “Eğer şiddetli çarpıntıdan tandır mangalını devirmez ya da bozayı üstünüze dökmezseniz her türlü azarlamanıza razıyım...” dedirtecek kadar heyecan dolu bir eser.
Yazar:
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Eylül 2021İlk Yayın Tarihi: 1913Yayınevi: İthaki Yayınları
ISBN: 9786257442503Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
7/10 puan verdi
Sonunda Hüseyin Rahmi kalemi ile tanıştım... Uzun zamandır aklımda olan, kalemi ile tanışmak istediğim bir insandı Hüseyin Rahmi. Bu tanışmayı yazarın Gulyabani adlı kitabıyla gerçekleştirdim. Kullandığı yalın, samimi ve mizahi dili oldukça beğendim. Buna rağmen kurguda benim için bazı olumsuzluklar mevcuttu. Kısaca konusundan bahsetmek gerekirse, Okuma yazma dahi bilmeyen Muhsine adlı karakterimiz genç yaşında bir evlilik yapmaya zorlanır. Geçimini sağlamak ve barınabilmek adına ona zulmeden kocasına bir süre dayansa da işler bir gün vahim bir hal alır ve Muhsine evi terk eder. Bir ziyaret sırasındayken ona güzel bir köşkte hizmetçilik teklif eden Ayşe Hanım, Muhsine'nin hayatını tümüyle değiştirecektir. Çünkü onu elleriyle götürüp bıraktığı bu köşk cinler ve periler tarafından ele geçirilmiştir. Bu söylentileri duyduğunda geri dönmek isteyen Muhsine için artık çok geçtir. Bu köşkten ayrılmak, buraya gelmek kadar kolay olmayacaktır. Mizahi üslubu, yalın ve akıcı anlatımıyla başarılı bulduğum bu kitabı, Türk Edebiyatı klasikleri okumayı seven herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Fakat eğer benim gibi klasikleri okumakta zorlanıyorsanız bazı bölümlerde çok sıkılabilirsiniz... İşte bu kitaptan sizler için seçtiğim birkaç alıntı : "Aşkla bağlanan kalpler kendi ruhlarının tapındıklarından başkasıyla ateşlerini söndüremezler." "Bir kötülük yapmasınlar da, iyiliklerinden vazgeçtim." "Gönül kimi severse güzel odur."
Gulyabani
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · İthaki Yayınları · 202111bin okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Hüseyin Rahmi, okuyucularından biri olan Hanımnine'den bir mektup alır. Mektupta arkadasları ile birlikte onun eserlerini okuduğunu söyler ve cinli perili bir kitap yazmasını talep eder. Hüseyin Rahmi de bu istek üzerine Gulyabani isimli kitabını yazar. Kitap, 1976'da "Süt Kardeşler" isimli film ile yeşilçamda da yerini alır. Hüseyin Rahmi'nin mizahı tarzını çok beğenmekle birlikte eserlerinin her kesimden kolayca okunup anlaşılabilir olması da çekici yanlarından biridir.
Gulyabani
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · İthaki Yayınları · 202111bin okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
Kendime Notlar
Kitaba başlamadan önce girişte Hanımnine’den yazara mektup diye bir kısım var, kurgu mu gerçekten yazara böyle bir mektup gelmiş mi bilmeyi çok isterdim. Mektuptaki şu kısım o kadar hoşuma gitti ki tekrar tekrar okudum. “Beni vaktiyle okuttular. Biraz mürekkep yalattılar. Her eserinizden az çok keyif alırım. Fakat benim bir merakım vardır. Sevdiğim hikayeleri kendi kendime okumam. Yaşıtım birkaç hanımnineyi etrafıma toplayarak yüksek sesle onlara okurum. Romanın, onların saf zihinlerinin hoşuna giden açık, samimi noktalarında bu aciz okurunuz da sonsuz haz alır. Fakat üzülerek söylemek gerek ki her hanımnine, Schopenhauer’ın dünyayı kara gözlükle gösteren ve insanın içini karartan felsefesini yansıtan satırlardan anlam çıkarabilecek bir zihinsel eğitime sahip değildir. İşte sizden, okuma yazma bilmeyen bu hanımninelerin sohbet ortamlarında okunacak, yani bu tandır güllerini neşelendirecek bir hikaye yazmanızı rica ediyorum.” Hüseyin Rahmi de Hanımnineye bir mektup yazar ve Gulyabani’yi onlar için kaleme alır. Gulyabani, 1976 Süt Kardeşler’ in de esin kaynağı. Film ve kitaptaki tek benzerlik Gulyabani ve bir de hanımefendinin paralarını ele geçirme düşüncesi. Onun dışında filmle kitap arasında benzerlik yok. Film ayrı güzel kitap ayrı güzeldi.
Gulyabani
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · İthaki Yayınları · 202111bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.